Powrót   Forum CDRinfo.pl > Różne > Komputery

Komputery Dyskusje związane z komputerami, ale nie mieszczące się w powyższych działach



Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post
 
Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 22.03.2022, 18:12   #1
SEBAW
Stary użytkownik
Zlotowicz
 
Avatar użytkownika SEBAW
 
Data rejestracji: 09.06.2002
Lokalizacja: W-ń
Posty: 3,645
SEBAW jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>SEBAW jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>SEBAW jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
Praca na dwóch i więcej monitorach

Mam kilka pytań odnośnie podpięcia do kompa 2'ch i więcej monitorów.

1. Czy monitory mogą posiadać różną rozdzielczość i odświeżanie, ale z możliwością ich ustawiania oddzielnie dla każdego monitora?

2. Jeżeli na jednym monitorze gram, a na drugim przeglądam cdrinfo.pl, bądź oglądam coś na YT, to spada drastycznie ilość fps?

3. W jaki sposób wybiera się monitor, na którym ma zostać uruchomiona gra?

4. W jaki sposób przechodzi się między monitorami?

5. Czy można używać 2'ch myszek jednocześnie z tym, że jedna pracuje na pierwszym monitorze, a druga na drugim?

6. Jeżeli nie używam drugiego monitora, to system sam się "przestawia" na pierwszy monitor?

7. Skąd system wie, gdzie dany monitor się znajduje względem pierwszego (nad, z lewej, po prawej stronie; pionowa orientacja z lewej lub prawej stronie, itd.)?
SEBAW jest offline   Odpowiedz cytując ten post

  #ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec
 
 
 
Data rejestracji: 29.12.2008
Lokalizacja: Sieć globalna
Wiek: 31
Posty: 1227
 

CDRinfo.pl is online  
Stary 22.03.2022, 18:51   #2
Patrix
Pingwin specjalista.
 
Avatar użytkownika Patrix
 
Data rejestracji: 22.06.2002
Lokalizacja: Central Park
Posty: 15,073
Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
1. Tak
2. Zależy od GPU. Grę musisz uruchomić w oknie
3. Ustawiasz okno z 2. na monitor, który chcesz
4. Normalnie kursorem jeździsz po jednym pulpicie na dwóch monitorach
5. Nie
6. Ustawiasz zawsze jeden podstawowy (oznaczony jako 1), wtedy pozostałe możesz wyłączyć (uwaga- pozostają aktywne brzegi)
7. Sam go instruujesz numerując je od 1 do X
__________________
amiga500site
Patrix jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 22.03.2022, 23:33   #3
KaiQ
Guru
 
Avatar użytkownika KaiQ
 
Data rejestracji: 23.07.2018
Lokalizacja: Podkarpacie
Posty: 1,091
KaiQ po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>KaiQ po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>KaiQ po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>KaiQ po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>
Cytat:
Napisany przez SEBAW Podgląd Wiadomości
Mam kilka pytań odnośnie podpięcia do kompa 2'ch i więcej monitorów.

1. Czy monitory mogą posiadać różną rozdzielczość i odświeżanie, ale z możliwością ich ustawiania oddzielnie dla każdego monitora?

2. Jeżeli na jednym monitorze gram, a na drugim przeglądam cdrinfo.pl, bądź oglądam coś na YT, to spada drastycznie ilość fps?

3. W jaki sposób wybiera się monitor, na którym ma zostać uruchomiona gra?

4. W jaki sposób przechodzi się między monitorami?

5. Czy można używać 2'ch myszek jednocześnie z tym, że jedna pracuje na pierwszym monitorze, a druga na drugim?

6. Jeżeli nie używam drugiego monitora, to system sam się "przestawia" na pierwszy monitor?

7. Skąd system wie, gdzie dany monitor się znajduje względem pierwszego (nad, z lewej, po prawej stronie; pionowa orientacja z lewej lub prawej stronie, itd.)?
... Wybacz... Ty tak na serio nigdy nie miałeś podpiętych dwu i więcej monitorów? Na dzień dzisiejszy podpinając do laptopa telewizor po HDMI jesteś w stanie samemu odpowiedzieć z praktyki na większość pytań. Ot, uruchamiasz komputer, podpinasz drugi ekran/monitor/telewizor... klikasz PPM na "Ustawienia Ekranu" Zmieniasz z "Duplikuj ekran" na "Ekran rozszerzony" i tutaj masz podstawowe ustawienia... i dla każdego z ekranów mogą być indywidualne. To na prawdę idzie zrobić w warunkach domowych.
KaiQ jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 23.03.2022, 05:46   #4
SEBAW
Stary użytkownik
Zlotowicz
 
Avatar użytkownika SEBAW
 
Data rejestracji: 09.06.2002
Lokalizacja: W-ń
Posty: 3,645
SEBAW jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>SEBAW jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>SEBAW jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
No tak. Gapię się tylko w jeden. Laptopa nie posiadam.
Mam braki?
SEBAW jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 26.03.2022, 05:24   #5
SEBAW
Stary użytkownik
Zlotowicz
 
Avatar użytkownika SEBAW
 
Data rejestracji: 09.06.2002
Lokalizacja: W-ń
Posty: 3,645
SEBAW jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>SEBAW jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>SEBAW jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
Cytat:
Napisany przez Patrix Podgląd Wiadomości
1. Tak
2. Zależy od GPU. Grę musisz uruchomić w oknie
3. Ustawiasz okno z 2. na monitor, który chcesz
4. Normalnie kursorem jeździsz po jednym pulpicie na dwóch monitorach
5. Nie
6. Ustawiasz zawsze jeden podstawowy (oznaczony jako 1), wtedy pozostałe możesz wyłączyć (uwaga- pozostają aktywne brzegi)
7. Sam go instruujesz numerując je od 1 do X
Dzięki za odp. Ale mam jeszcze kilka pytań odnośnie punktów.
W punkcie 6 o jakie aktywne brzegi chodzi?
W punkcie 7 numerację rozumiem, a ich położenie? Jak system wie gdzie umieszczono monitor i w jakiej orientacji? Na YT widziałem, że sprzęt umieszczają jak im się podoba, np. w literę L.
Jakbyś mógł fotki zapodać, będzie mi łatwiej.

Ostatnio zmieniany przez SEBAW : 26.03.2022 o godz. 05:29
SEBAW jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 26.03.2022, 20:33   #6
yahol
Głupi Yasio
 
Avatar użytkownika yahol
 
Data rejestracji: 27.05.2003
Lokalizacja: **.#
Posty: 4,465
yahol po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>yahol po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>yahol po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>yahol po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>yahol po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>
błąd - bo i ślepy i gapowaty jestem już...
__________________
Powyższa wypowiedz, wyraża jedynie moja opinię w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko mnie ani w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów bez ostrzeżenia i podawania przyczyn.
******************************************
Monarchista, podstępnie knujący przeciwko Republice i demokracji!
yahol jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 28.03.2022, 21:40   #7
KaiQ
Guru
 
Avatar użytkownika KaiQ
 
Data rejestracji: 23.07.2018
Lokalizacja: Podkarpacie
Posty: 1,091
KaiQ po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>KaiQ po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>KaiQ po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>KaiQ po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>
Cytat:
Napisany przez SEBAW Podgląd Wiadomości
Dzięki za odp. Ale mam jeszcze kilka pytań odnośnie punktów.
W punkcie 6 o jakie aktywne brzegi chodzi?
W punkcie 7 numerację rozumiem, a ich położenie? Jak system wie gdzie umieszczono monitor i w jakiej orientacji? Na YT widziałem, że sprzęt umieszczają jak im się podoba, np. w literę L.
Jakbyś mógł fotki zapodać, będzie mi łatwiej.
pierwotnie ekrany ułożone są obok siebie, gdzie monitor 1 jest po lewej, a 2 poprawej... Obydwa są opisane cyferkami. Masz dodatkowo przycisk IDENTYFIKUJ, przez co na każdym z ekranów wyświetla się numer jakim należy go interpretować.
Co ważne... to podczas pierwszego wpięcia, komputer z automatu może się przełączyć w tryb dublowania ekranu, czyli na obydwu ekranach masz to samo... przydatne kiedy prowadził byś prezentację z projektorem i nie chcesz zadzierać głowy na ścianę a patrzysz w ekran i tłumaczysz. W takim układzie klikamy na opcję "Rozszerz te ekrany" i masz opcje, które opisałem wcześniej.
Teraz znając numer identyfikacyjny ekranu na szablonie możesz przesuwać metodą kliknij-przeciągnij-upuść podpięte monitory zgodnie z potrzebą. Oczywiście rozdzielczością każdego z ekranów możesz sterować indywidualnie, a jeśli trzeba to możesz w tym samym oknie mimo podłączenia wyłączyć któryś z ekranów (przydatne jak chcesz pracować na laptopie ale chcesz patrzeć tylko na dodatkowe ekrany)

To najlepiej i najprościej sprawdzić na żywo... nic wielkiego.
KaiQ jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 29.03.2022, 17:45   #8
SEBAW
Stary użytkownik
Zlotowicz
 
Avatar użytkownika SEBAW
 
Data rejestracji: 09.06.2002
Lokalizacja: W-ń
Posty: 3,645
SEBAW jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>SEBAW jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>SEBAW jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
Teraz, to rozumie.

A aktywne brzegi w odp. na punkt 6, to...? Mam rozumieć, że to granica rozdzielająca monitory? Po najechaniu na nią przechodzi się na sąsiedni monitor?
SEBAW jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 29.03.2022, 19:41   #9
KaiQ
Guru
 
Avatar użytkownika KaiQ
 
Data rejestracji: 23.07.2018
Lokalizacja: Podkarpacie
Posty: 1,091
KaiQ po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>KaiQ po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>KaiQ po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>KaiQ po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>
Cytat:
Napisany przez SEBAW Podgląd Wiadomości
Teraz, to rozumie.

A aktywne brzegi w odp. na punkt 6, to...? Mam rozumieć, że to granica rozdzielająca monitory? Po najechaniu na nią przechodzi się na sąsiedni monitor?
o ile dobrze rozumiem, to kolega miał na myśli właściwość Windowsów od chyba Visty w górę... czyli przyciąganie i układanie otwartych okien po przeciągnięciu ich do krawędzi. Heh... tego w ulubionym XP-ku mi brakuje
ale, TAK... to też tak działa na granicy pomiędzy ekranami. Ustawiasz sobie w panelu ekrany zgodnie z fizycznym rozmieszczeniem, ale jak się pomylisz lub odwrotnie zidentyfikujesz to zaczyna się zabawa z poprawkami. System wierzy Ci "na słowo", jak ustawisz tak zadziała. Jednak lepiej nie ustawiać łącząc narożnikami ukosem bo linia styku to zarazem miejsce którym możesz przenieść kursor na inny ekran, im węższy tym trudniej przejść.

Ostatnio zmieniany przez KaiQ : 29.03.2022 o godz. 20:02
KaiQ jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 02.04.2022, 21:45   #10
Jarson
Pa rampamer
Zlotowicz
 
Avatar użytkownika Jarson
 
Data rejestracji: 24.10.2006
Lokalizacja: Zachlajki
Posty: 7,789
Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Aktywne brzegi, czyli jeśli wyłączymy monitor, to rzecz jasna jego obszar będzie nadal aktywny i myszka nadal będzie tam "uciekać".
__________________

Jarson jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 09.04.2022, 21:05   #11
KaiQ
Guru
 
Avatar użytkownika KaiQ
 
Data rejestracji: 23.07.2018
Lokalizacja: Podkarpacie
Posty: 1,091
KaiQ po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>KaiQ po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>KaiQ po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>KaiQ po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>
uciekło mi przed weekendem lokalne ogłoszenie komputera z monitorem, cena patrząc na komputer nie była atrakcyjna, ale już monitor to była ciekawa bestia tylko w kilku aspektach, które dały mi do myślenia. Jak dobrze pójdzie to może sobie jednak sprawię używany monitor 29" WQHD na czasie. Oj będzie mnie boleć szyja od kręcenia
KaiQ jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 09.04.2022, 21:57   #12
grzeniu
XV1100
Zlotowicz
 
Avatar użytkownika grzeniu
 
Data rejestracji: 19.02.2002
Posty: 29,427
grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Ty najpierw uporaj się z mobo, czy może już ci się udało?
__________________
Pozdr./Grzeniu
grzeniu jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 09.04.2022, 22:16   #13
KaiQ
Guru
 
Avatar użytkownika KaiQ
 
Data rejestracji: 23.07.2018
Lokalizacja: Podkarpacie
Posty: 1,091
KaiQ po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>KaiQ po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>KaiQ po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>KaiQ po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>
Cytat:
Napisany przez grzeniu Podgląd Wiadomości
Ty najpierw uporaj się z mobo, czy może już ci się udało?
nie chcę mieszać wątków w tematach stąd tutaj o tym nie wspominałem i dlatego odpowiem Ci tutaj...

...heh popatrz jak ładnie nie zaśmiecam
KaiQ jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz na post

Tagi
dwóch, monitorach, praca, więcej

Opcje związane z dyskusją
Tryby wyświetlania

Twoje uprawnienia:
Nie możesz rozpoczynać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz umieszczać załączników
Nie możesz edytować swoich postów

BB codeWłączone
EmotikonkiWłączone
Kody [IMG]Włączone
Kody HTML są Wyłączone

Teleport


Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 12:08.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2022, vBulletin Solutions Inc.