![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Komputery - oprogramowanie i sprzęt Pytania i problemy niezwiązane z nagrywaniem, backupem i grami. |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Team Member
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 15.07.2002
![]() |
Problem z działaniem sieci LAN
Witam dawnych znajomych po dłuższej przerwie
![]() Nie da się ukryć, że mam problem z siecią i walczę z nim od kilku dni i nie znalazłem rozwiązania. Liczę, że ktoś z Was mi coś podpowie i pomoże rozwiązać problem. Mam neostrade 6 Mbps i prostą sieć 10/100 opartą o modem/router Linksys AG241v2, dwa punkty dostępowe Linksys WAP54G i dodatkowego switcha. W sieci działają:
Podczas przesyłania większych plików pomiędzy komputerami działającymi w LAN-ie nagle zanika ruch w sieci. Na komputerze wysyłającym widać okno z postępem wysyłania i szybkością np. 1 MB/s i wszystko wygląda OK. Na komputerze do którego przesyłam pliki monitor sieci pokazuje, że użycie sieci nagle spada do 0%. Po ubiciu procesu kopiowania i odczekaniu kilkunastu sekund wszystko wraca do normy. ![]() Czy ktoś z Was ma pomysł co to może być?
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 | |
inżynier systemowy
Data rejestracji: 07.07.2004
![]() ![]() ![]() |
Cytat:
Mam kilka pomysłów: ale najprostszy. Czy router ma chłodno - miałem wrt54G co miał całkiem ciepło - gorący niei był i robił takie rzeczy - dałem mu nawiew i wszystko znikło. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
Team Member
CDRinfo VIP
![]() |
Cytat:
PS Do switcha w routerze podłączona jest część kabli. Reszta podłączona jest do dodatkowego switcha. I tak się teraz zastanawiam czy to nie wina switcha. Ale nie bardzo wiem jak to sensownie sprawdzić.
![]() |
![]() |
#4 |
Team Member
Zlotowicz
![]() Data rejestracji: 18.10.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
A w jaki sposób kopiujesz pliki z jednego komputera na drugi?
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Team Member
CDRinfo VIP
![]() |
hmm no to mnie zaskoczyłeś
![]() Wszystkie komputery działają pod Windows, udostępniłem zasoby z prawem do zapisu i kopiuję wybierając odpowiedni komputer w otoczeni sieciowym.
![]() |
#6 |
Team Member
Zlotowicz
![]() Data rejestracji: 18.10.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Na Twoim miejscu spróbowałbym na jednym postawić FTP i sprawdzić, czy dzieje się to samo. Jak kopiujesz tak pliki, to reszta urządzeń też nie ma netu, czy tylko to, na który kopiujesz? U siebie zauważyłem, że jak podłączę się przez zdalny pulpit i kopiuję jakiś większy plik, to dzieje się podobna sytuacja. Wszystko zamiera, niby coś się kopiuje ale bez żadnego postępu. Po jakimś czasie pasek postępu leci do końca i plik się pojawia i wszystko wraca do normy.
Być może w Twoim przypadku jest coś innego, ale z tym FTP bym spróbował ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Team Member
CDRinfo VIP
![]() |
O właśnie też używam zdalnego pulpitu i jestem podłączony podczas kopiowania bo obserwuje obciążenie sieci na tym komputerze do którego kopiuję.
Net zamiera na innych urządzeniach również. Dlatego moim podejrzanym był switch... Ale nie bardzo mam inny aby to wyeliminować.
![]() |
#8 |
Team Member
CDRinfo VIP
![]() |
@polakT
Masz inne pomysły niż przegrzewanie się urządzenia?
![]() |
#9 |
.::MaNNErS:SuCk::.
Data rejestracji: 25.02.2004
![]() ![]() ![]() ![]() |
BD@ inne pomysly ...
***8226; uszkodzony switch ***8226; karta sieciowa (albo sterowniki) ***8226; uszkodzone kable dzieje sie to na jednym komputerze czy na obu? ostatnio mialem podobny problem na laptopie z zainstalowana swieza win7 (rlt8168) podczas kopiowaniu duzych zbiorow po kilku minutach proces podwieszal sie i zatrzymywal kopiowanie z zamrozonym statusem przeskanowanie menadzera uzadzen wywalal informacje o nie zainstalowanych sterownikach do kary sieciowej ten sam sprzet przy XP nie sprawial z ta operacja zadnych problemow
![]() |
#10 |
Team Member
CDRinfo VIP
![]() |
Dzieje się tak na wszystkich komputerach. Akurat mam Win 7, Win Vista i Win Xp i tutaj też na każdym jest ten sam problem. Kable raczej są sprawne ponieważ wszystko działało poprawnie jeszcze kilka dni temu. Nagle się coś pogorszyło.
Obstawiam, że to switch. Mam dwa switche - jeden to all-in-one Linksysa (router, switch i modem adsl) a drugi to zwykły switch (jakiś oem edimax). Kupię nowy switch i sprawdzę czy to coś da.
![]() |
#11 |
Team Member
CDRinfo VIP
![]() |
No i problem udało się rozwiązać. Kupiłem nowy modem/router/switch i wszystkie problemy zniknęły. Co ciekawe mam też znacznie lepsze transfery w sieci.
![]() |
|
|
![]() |
||||
Dyskusja | Autor | Forum | Odpow. | Ostatni Post |
[TECH]Dwa PS2 w jednej sieci LAN? | treutmann | Hardware | 4 | 21.01.2008 22:12 |
Problem z wyswietlaniem filmow w sieci :( | xMohaax | Film i Muzyka | 1 | 28.12.2005 21:30 |
Problem z komunikacją w domowej sieci | janmatusz5 | Off topic | 1 | 14.11.2005 09:36 |
nie dziala nagrany plik | MrBiedrona | Napędy optyczne DVD | 17 | 22.10.2005 15:57 |
Jak ominąc zablokowane porty w sieci LAN | Bartek0000 | Off topic | 30 | 24.10.2004 08:23 |