![]() |
1900x1200 to jest sugerowane ustawienie - jak dla mnie stanowczo za duże - nic nie widzę - chyba, że mi powiecie jak ustawić jakieś powiększenie czy coś?
|
ale wiesz że obraz w dowolnej innej rozdzielczości jest przez monitory wyświetlany bardzo nieładnie? w grach i filmach ujdzie, ale jak ktos chce sobie tak ustawić pulpit to biada mu ;)
Ustaw sobie większe czcionki. (albo DPI w windowsie) |
A nic nie da się zrobić w kwestii rozdzielczości?
|
Cytat:
Sam mam fullHD, ale w 26'' i nie powiem ze są duże literki, znacznie bardziej wolałem mojego LG 20'' 5:4(1280x1024) |
Najlepsi są ludzie którzy kupują sobie wypasne laptopy FullHD 15 cali a potem narzekają.
|
Cytat:
Cytat:
Poza tym do małych czcionek wzrok szybko się przyzwyczaja, potem człowiek zaczyna doceniać ilość dostępnego miejsca :) Ja mam ustawioną standardową rozdzielczość DPI i cenię sobie, ze wszystko jest małe, bo dużo więcej naraz się mi na ekanie mieści. Jak patrzę na Vistę np. i na to, jak tam jest wszystko duże, nawet, jeśli monitor ma wysoką rozdzielczość, to nie podoba mi się to szczególnie - ale to kwestia przyzwyczajenia zapewne... |
Mam w domu monitory 1280x1024 i nawet nieźle radzą sobie ze skalowaniem. Ale wydaje mi się że do gier lepsze jest skalowanie przez kartę graficzną (zmienia się to w ustawieniach karty w windowsie).
Normalnie monitor (przynajmniej mój benq) wyostrza obraz, co w grach skutkuje pixelami. Karta (GF8600) skaluje bardziej miękko, obraz jest naturalniejszy. Nie ma to wpływu na wydajność :nie: |
Ok, dzięki wszystkim za odpowiedzi. Mam jeszcze pytanie gdzie dokładnie w panelu sterowania nvidii ustala się to skalowanie?
|
W Nvidia Control Panel
Display -> Change Flat Panel Scaling Niestety teraz jest u mnie nieaktywne. Kiedys było aktywne (jeszcze pamiętam że sprawdzałem w crysis jaka jest różnica ;) ). Więc to być może zależy od zainstalowanych sterowników. |
Zmieniłem, żeby skalowała karta ale teraz obraz jest tak jakby rozmazany. Co zrobić?
|
Cytat:
Przyjmij to po prostu do wiadomosci. Ustaw na rozdzielczosc natywna, a ikony i inne duperszmity zmien w wygladzie (wlasciwosci ekranu) I to jest optymalne rozwiazanie. -nie znam lepszego rozwiazania. |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 15:24. |