Powrót   Forum CDRinfo.pl > Różne > Komputery

Komputery Dyskusje związane z komputerami, ale nie mieszczące się w powyższych działach



Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post
 
Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 03.08.2011, 19:08   #1
SEBAW
Stary użytkownik
Zlotowicz
 
Avatar użytkownika SEBAW
 
Data rejestracji: 09.06.2002
Lokalizacja: W-ń
Posty: 3,392
SEBAW jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>SEBAW jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
Problem z łączeniem: laptop <--> wifi Netgear

Posiadam router Netgear WGR614v7. Problem polega na tym, że po wyłączeniu laptopa, dalej w routerze widnieje połączenie, przez co nie można ponownie połączyć się z routerem. Nawet użycie funkcji odświeżania połączeń nic nie daje. Dopiero reset routera przynosi skutki - no ale nie będę co trochę biegał do innego pokoju. Czasami wszystko jest OK, ale to rzadkość. Firmware zaktualizowane. Gdzie leży błąd?
SEBAW jest offline   Odpowiedz cytując ten post

  #ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec
 
 
 
Data rejestracji: 29.12.2008
Lokalizacja: Sieć globalna
Wiek: 31
Posty: 1227
 

CDRinfo.pl is online  
Stary 03.08.2011, 22:22   #2
Piterniel
Cichy mod
 
Avatar użytkownika Piterniel
 
Data rejestracji: 16.03.2003
Lokalizacja: Wrocław
Posty: 4,485
Piterniel jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>Piterniel jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
Nie możesz się zalogować do panelu administracyjnego? Czy nie możesz otrzymać adresu IP?
Piterniel jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 03.08.2011, 22:23   #3
gallus
gÓru
 
Avatar użytkownika gallus
 
Data rejestracji: 20.12.2003
Lokalizacja: Zbąszynek
Posty: 5,977
gallus jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>gallus jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>gallus jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
Może jakieś szybsze wygasanie dzierżawy adresu ip z dhcp?
__________________

gallus jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 05.08.2011, 19:40   #4
SEBAW
Stary użytkownik
Zlotowicz
 
Avatar użytkownika SEBAW
 
Data rejestracji: 09.06.2002
Lokalizacja: W-ń
Posty: 3,392
SEBAW jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>SEBAW jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
Cytat:
Napisany przez Piterniel Podgląd Wiadomości
Nie możesz się zalogować do panelu administracyjnego? Czy nie możesz otrzymać adresu IP?
To drugie. Nie mogę ponownie zalogować się do routera, bo w routerze siedzi dalej mój mac, nazwa, oraz uzyskany IP. Dopiero po reseci chodzi wszystko, bo już są "wymazane" dane.

Ostatnio zmieniany przez SEBAW : 05.08.2011 o godz. 19:43
SEBAW jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 06.08.2011, 22:50   #5
Piterniel
Cichy mod
 
Avatar użytkownika Piterniel
 
Data rejestracji: 16.03.2003
Lokalizacja: Wrocław
Posty: 4,485
Piterniel jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>Piterniel jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
Nie możesz przypisywać ręcznie?
Piterniel jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 12.08.2011, 07:04   #6
SEBAW
Stary użytkownik
Zlotowicz
 
Avatar użytkownika SEBAW
 
Data rejestracji: 09.06.2002
Lokalizacja: W-ń
Posty: 3,392
SEBAW jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>SEBAW jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
Nic nie mogę dalej zrobić, bo laptop "pogodził" się z routerem. Może za jakiś czas im odwali.
SEBAW jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 07.01.2012, 10:35   #7
SEBAW
Stary użytkownik
Zlotowicz
 
Avatar użytkownika SEBAW
 
Data rejestracji: 09.06.2002
Lokalizacja: W-ń
Posty: 3,392
SEBAW jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>SEBAW jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
Odświeżam wątek.

Myślałem, że problem dotyczy jedynego laptopa, ale również na drugim jest to samo. Laptop wyłączony, a dalej w routerze widnieje połączenie.
Wychodzi ma to, że wina leży po stronie routera, bądź też przy wyłączaniu komputerów, system nie przekazuje stosownych poleceń do routera.
SEBAW jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 07.01.2012, 21:06   #8
melag
Fibaro
Zlotowicz
 
Avatar użytkownika melag
 
Data rejestracji: 01.02.2005
Lokalizacja: Poznań
Posty: 5,760
melag ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>melag ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>melag ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>melag ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>melag ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>melag ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>melag ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>melag ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>melag ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>melag ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
Cytat:
Napisany przez SEBAW Podgląd Wiadomości
Odświeżam wątek.

Myślałem, że problem dotyczy jedynego laptopa, ale również na drugim jest to samo. Laptop wyłączony, a dalej w routerze widnieje połączenie.
Wychodzi ma to, że wina leży po stronie routera, bądź też przy wyłączaniu komputerów, system nie przekazuje stosownych poleceń do routera.
Sprawdź parametr "lease time".
melag jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 08.01.2012, 18:19   #9
SEBAW
Stary użytkownik
Zlotowicz
 
Avatar użytkownika SEBAW
 
Data rejestracji: 09.06.2002
Lokalizacja: W-ń
Posty: 3,392
SEBAW jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>SEBAW jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
Cytat:
Napisany przez melag Podgląd Wiadomości
Sprawdź parametr "lease time".
Niestety w tym routerze ta funkcja nie jest aktywna dla użytkowników, chyba ze względu, że jest to sprzęt podstawowy, tzw. bez "wodotrysków".
SEBAW jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 08.01.2012, 23:53   #10
gallus
gÓru
 
Avatar użytkownika gallus
 
Data rejestracji: 20.12.2003
Lokalizacja: Zbąszynek
Posty: 5,977
gallus jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>gallus jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>gallus jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
Rozumiem, że łączysz się bezprzewodowo?
Ja bym próbował usunąć sterowniki karty wifi/lan, a następnie zainstalować najnowsze sterowniki, a jeżeli nie pomoże sprawdzić na ile karta otrzymuję dzierżawę adresu...
__________________

gallus jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 09.01.2012, 08:01   #11
SEBAW
Stary użytkownik
Zlotowicz
 
Avatar użytkownika SEBAW
 
Data rejestracji: 09.06.2002
Lokalizacja: W-ń
Posty: 3,392
SEBAW jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>SEBAW jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
Ale to się dzieje na dwóch różnych laptopach (połączenie WiFi). A jak sprawdzić czas dzierżawy adresu?
SEBAW jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 10.01.2012, 00:15   #12
gallus
gÓru
 
Avatar użytkownika gallus
 
Data rejestracji: 20.12.2003
Lokalizacja: Zbąszynek
Posty: 5,977
gallus jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>gallus jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>gallus jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
Właściwości połączenia, zakładka obsługa - szczegóły...
__________________

gallus jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 20.01.2012, 07:18   #13
SEBAW
Stary użytkownik
Zlotowicz
 
Avatar użytkownika SEBAW
 
Data rejestracji: 09.06.2002
Lokalizacja: W-ń
Posty: 3,392
SEBAW jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>SEBAW jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
W którym to miejscu dokładnie jest, bo nie mogę znaleźć?
SEBAW jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 20.01.2012, 13:34   #14
sobrus
Jukebox Hero
 
Avatar użytkownika sobrus
 
Data rejestracji: 17.09.2004
Lokalizacja: Back for the Attack
Posty: 10,800
sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
Spotkałem sie z podobnym problemem ale nie pamietam jakiej firmy był to router.
Komputer działał tylko przy pierwszym skorzystaniu z DHCP.
Po restarcie - brak sieci.

O ile pamiętam ja obszedłem to olaniem DHCP i przypisaniem stałych IP, ale w laptopie nie będzie to dobre rozwiązanie

Tak jak koledzy piszą trzeba sprawdzić ustawienia DHCP. Jeżeli będzie krótki, to problem nie powinien być dokuczliwy.
Tym niemniej moje routery w domu mają dzierżawę chyba na 24h i im to nie przeszkadza. Dlaczego więc niektórym sprzętom przeszkadza - nie wiem.
sobrus jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 20.01.2012, 20:44   #15
gallus
gÓru
 
Avatar użytkownika gallus
 
Data rejestracji: 20.12.2003
Lokalizacja: Zbąszynek
Posty: 5,977
gallus jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>gallus jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>gallus jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
Tutaj zerknij...
-dhcp.jpg
__________________

gallus jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz na post

Tagi
netgear, wgr614, wifi

Opcje związane z dyskusją
Tryby wyświetlania

Twoje uprawnienia:
Nie możesz rozpoczynać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz umieszczać załączników
Nie możesz edytować swoich postów

BB codeWłączone
EmotikonkiWłączone
Kody [IMG]Włączone
Kody HTML są Wyłączone

Teleport

Podobne dyskusje
Dyskusja Autor Forum Odpow. Ostatni Post
Problem z łączeniem filmów w Ulead Factory Mr_skywalker DVD-Video 5 21.12.2004 11:55
Wypalone już SVCD na DVD - problem z łączeniem mpeg2 l@mer DVD-Video 0 06.10.2004 11:54
Problem z CyClone Jura Napędy optyczne CD 3 20.01.2004 10:21
Laptop i nagrywarka wew. Teac, problem. Piosz Napędy optyczne CD 4 14.09.2003 22:22
Proszę o pomoc - PROBLEM !!! (Teac W516EB-02, ASUS P5A, Ali Aladdin 5) Wojtek-J Napędy optyczne CD 2 31.08.2001 01:40


Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 22:01.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2020, vBulletin Solutions Inc.