Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Komputery - oprogramowanie i sprzęt (https://forum.cdrinfo.pl/f113/)
-   -   Problem z nienadzorowaną instalacją Windows Xp (https://forum.cdrinfo.pl/f113/problem-nienadzorowana-instalacja-windows-xp-92490/)

diego9403 25.06.2013 22:08

Ilość załączników: 1
Uruchomiłem obraz stworzony z nLite tym razem w Oracle VM VirtualBox. Potem storzyłem bootowanego pendrive za pomocą Yumi. Podmieniłem w nim pliczek winnt.sif na ten podany przez szczurka. Zrobiłem 2 razy instalację z pendrive (drugi raz dałem mojego winnt.sif) na swoim komputerze, nie na wirtualnej maszynie. We wszystkich instalacjach pojawiało mi się okno dialogowe, które przesyłam w załączniku. Po kliknięciu dalej wszystko robiło się automatycznie. Co z tym zrobić?

szczuru 25.06.2013 13:41

W załączniku masz SIF-a z MX 8.1, zmień tylko klucz i wrzuć do swojego obrazu i sprawdź czy będzie w pełni nienadzorowana. Jeśli tak to zmodyfikuj go pod siebie i sprawdź czy jest ok.

Berion 25.06.2013 10:45

Nienadzorowana instalacja to nienadzorowana, a więc nic nie trzeba w takiej klikać.

Z kolei ten komunikat to monit maszyny wirtualnej, która informuje, o nie zainstalowaniu sterowników pod VM dla tego systemu operacyjnego (na tym etapie zresztą się nie da, tak ma być).

diego9403 25.06.2013 10:02

W załączniku przesyłam obrazek z komunikatem, jaki się wyświetlił podczas instalacji xp zrobionego przez nLite. To chyba znaczy, że działa, w sensie nienadzorowana instalacja (wykrywa plik winnt.sif). Musiałem coś tam kliknąć parę razy i poszło.

szczuru 25.06.2013 01:21

Cytat:

Napisany przez diego9403 (Post 1254098)
Zrobiłem za pomocą programu nLite obraz Windows Xp (nienadzorowana instalacja) i wyodrębniłem z tego obrazu plik winnt.sif. Skopiowałem ten pliczek do folderu I386 na pendrive. Zacząłem instalację, ale nadal wyświetla mi się okno dialogowe. W czy może tkwić problem?

Ja bym spróbował jeszcze:
-obraz utworzony nLite-m odpalić na Virtual PC/vmware - być może jakiś dziwny konflikt powoduje fakt iż odpalasz instalkę z usb

Jeśli się okaże, że jest to właśnie problem z instalacją z USB to użyj programu YUMI do wrzucenia instalacji WinXP na USB (wrzuca całe iso nie dekompresując go).

Ewentualne inne opcje:

Kod:

[Unattended]
UnattendMode=DefaultHide.1
UnattendSwitch="No"
OemPreinstall="Yes"
OemSkipEula="Yes"
FileSystem=*
WaitForReboot="No"
NoWaitAfterTextMode=1
NoWaitAfterGUIMode=1

Wyciągnięte z WinMX 8.1

diego9403 24.06.2013 19:57

Zrobiłem za pomocą programu nLite obraz Windows Xp (nienadzorowana instalacja) i wyodrębniłem z tego obrazu plik winnt.sif. Skopiowałem ten pliczek do folderu I386 na pendrive. Zacząłem instalację, ale nadal wyświetla mi się okno dialogowe. W czy może tkwić problem?

Berion 23.06.2013 00:25

Oczywiście, że masz bardzo dobre podejście do sprawy i popieram. Niestety ja miałem gorsze, więcej lenia w tyłku. ALE,

możesz zrobić nLite i porównać ze swoim. ;)

diego9403 22.06.2013 21:11

Jednak ja nie chce nLite. Chciałbym się raczej czegoś nauczyć niż iść na łatwiznę.

Berion 22.06.2013 19:03

Ja do nienadzorowanych używałem nLite. Nie wgłębiałem się nigdy w to co on tam zmieniał, ale zawsze działało. ;)

diego9403 22.06.2013 13:52

Problem z nienadzorowaną instalacją Windows Xp

Witam szanowne grono,
jakiś czas temu chciałem sobie wykonać nienadzorowaną instalację systemu windows xp, a wczoraj zacząłem działać. Stworzyłem plik WINNT.SIF. Nie chciałem ryzykować cennej płyty CD (nie chce mi się chodzić do sklepu po płyty po nie udanych próbach), więc instaluję z pendrive. Użyłem programu WinToFlash. Skopiowałem owy plik winnt.sif do folderu I386 (dokładnie X:\$WIN_NT$.~LS\I386). Wszystko łanie bootuje itd., jednak pokazuje mi okno dialogowe po pierwszym restarcie. Nie mam pojęcia dlaczego tak się dzieje, Xp powinien się przecież instalować bez mojej ingerencji. Pytanie do was: Co zrobiłem źle?

A oto zawartość pliku WINNT.SIF:
Kod:

;SetupMgrTag
[Data]
    AutoPartition=0
    MsDosInitiated="0"
    UnattendedInstall="Yes"

[Unattended]
    UnattendMode=FullUnattended
    OemSkipEula=Yes
    OemPreinstall=Yes
    TargetPath=\WINDOWS
    Repartition=No

[GuiUnattended]
    AdminPassword=*
    EncryptedAdminPassword=NO
    OEMSkipRegional=1
    OemSkipWelcome=1
    TimeZone=100

[UserData]
    ProductKey=xxxxx-xxxxx-xxxxx-xxxxx-xxxxx
    FullName="adrian"
    OrgName="adrian"
    ComputerName=ep35-ds3

[Display]
    BitsPerPel=32
    Xresolution=1280
    YResolution=1024
    Vrefresh=75

[TapiLocation]
    CountryCode=48
    Dialing=Tone
    AreaCode=023

[Identification]
    JoinWorkgroup=GRUPA_ROBOCZA

[Networking]
    InstallDefaultComponents=Yes

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 14:21.