Powrót   Forum CDRinfo.pl > Różne > Komputery

Komputery Dyskusje związane z komputerami, ale nie mieszczące się w powyższych działach



Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post
 
Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 20.10.2015, 23:33   #1
Cobros
Stały bywalec ;)
 
Data rejestracji: 12.03.2012
Posty: 133
Cobros zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Problem z połączeniem wi- fi w laptopie po awarii internetu

Witam

Moich problemów z Vistą ciąg dalszy .

Miałem dziś awarię internetu 3 h byłem odcięty od sieci aż w końcu problem w cudowny sposób się rozwiązał ( nawet "mili " konsultanci Netii nie wiedzą jak )

Ale nie w tym rzecz otóż po tej całej awarii na wszystkich komputerach w domu net działa a laptop z Vistą "za chiny " nie chcę się z siecią połączyć . ( choć tą sieć "widzi " )

Próbowałem tą sieć w "Zarządzaniu sieciami " usuwać i tworzyć na nowo,ale nic nie pomogło . Po kliknięciu w "Diagnozuj problem " mam komunikat "Komputer nie otrzymał odpowiedzi od urządzenia bezprzewodowego lub punktu dostępowego " czy coś w ten deseń .

Router z jakiego korzystam to TD-W8951ND nic w nim od czasu awarii nie grzebałem ( wcześniej zresztą też nie )

Dodam że komputer stacjonarny z kartą bezprzewodową TL-WN821N i win 10 połączył mi się automatycznie bez problemu .

Ma ktoś jakiś pomysł ?
Cobros jest offline   Odpowiedz cytując ten post

  #ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec
 
 
 
Data rejestracji: 29.12.2008
Lokalizacja: Sieć globalna
Wiek: 31
Posty: 1227
 

CDRinfo.pl is online  
Stary 21.10.2015, 11:54   #2
Berion
Hibernant
CDRinfo VIP
 
Avatar użytkownika Berion
 
Data rejestracji: 24.06.2004
Posty: 17,116
Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>
Może po prostu czas na reinstalację Visty? Tak piję też do tej myszki.

Zapomnij sieć i stwórz nowe połączenie ustawiając swój SSID, klucz i protokół (takie jakie ustawiłeś w routerze). Może coś jej się magicznie pozmieniało.
__________________
Wszystko co chciałbyś wiedzieć o:
| PSX | PS2 | PS3 | Xbox |

FF000000000003010101010003010000000003010000030000 00000003010000000003010100000003010101010003010000 00000300010101010300000000000301010000000300000001 01030101010100030101000000030000000000030100000000 03000001010103000000000003010100000003000000000103 01000000000301010000000301010000000300000000000301 01010100030000000000030101000000030000000001030003 01000000000301000000030100000000030000000101030100 00000003010000030100000000030100010003010100000003 00000000000300000000000300010301000000000301000003 00000001010301010100000301010000000300000000000301 00000000030000000101030000000001030101000000030101 000000030101000000FF

Ostatnio zmieniany przez Berion : 21.10.2015 o godz. 11:57
Berion jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 21.10.2015, 12:20   #3
Cobros
Stały bywalec ;)
 
Data rejestracji: 12.03.2012
Posty: 133
Cobros zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Reinstalacja ? Przecież ten system był instalowany tydzień temu ( po wymianie dysku )

A gdzie się zapomina sieć ? Ja usuwałem sieć w "Zarządzaniu Sieciami " ustawiłem szyfrowanie protokół ale przy tworzeniu nowego połączenia po wpisaniu klucza mam taki a nie inny komunikat .

Coraz mniej mi się zaczyna podobać ta Vista system legalny z klucza a robi więcej problemów niż pierwsza lepsza "lewa " 7
Cobros jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 21.10.2015, 13:42   #4
Berion
Hibernant
CDRinfo VIP
 
Avatar użytkownika Berion
 
Data rejestracji: 24.06.2004
Posty: 17,116
Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>
Jak tydzień temu to nie. Przez taki czas nie zdążyłaby popełnić samobójstwa. ;]

Panel sterowania > Sieć i Internet > Połączenia sieciowe > ppm na karcie WiFi
I tam będzie lista SSID. Cóż, mało intuicyjne, to prawda.

I co to znaczy szyfrowane? WEP, WPA, WPA2 są szyfrowane, ale ze sobą niekompatybilne. Musisz wybrać swoje, które ustawiałeś (?) w routerze.
__________________
Wszystko co chciałbyś wiedzieć o:
| PSX | PS2 | PS3 | Xbox |

FF000000000003010101010003010000000003010000030000 00000003010000000003010100000003010101010003010000 00000300010101010300000000000301010000000300000001 01030101010100030101000000030000000000030100000000 03000001010103000000000003010100000003000000000103 01000000000301010000000301010000000300000000000301 01010100030000000000030101000000030000000001030003 01000000000301000000030100000000030000000101030100 00000003010000030100000000030100010003010100000003 00000000000300000000000300010301000000000301000003 00000001010301010100000301010000000300000000000301 00000000030000000101030000000001030101000000030101 000000030101000000FF
Berion jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 21.10.2015, 16:33   #5
Cobros
Stały bywalec ;)
 
Data rejestracji: 12.03.2012
Posty: 133
Cobros zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Dobra teraz to ja już zgłupiałem do reszty . Zainstalowałem system "na świeżo " . Zainstalowałem sterownik do karty i lipa ten sam objaw . Podczas instalowania sterownika tak samo mrugała ikonka wi-fi ( powinna się świecić ) a po instalacji i ponownym uruchomieniu znowu mam brak połączenia,ale widoczne są sieci tyle że nie mogę się do nich połączyć .

Czyżby karta wysiadła ? Ale dlaczego wykrywa sieci ? A jeśli to router to dlaczego pozostałe komputery działają ?

Ogólnie przed całą awarią korzystałem z internetu na tym laptopie . Ta sama wersja systemu,ten sam klucz,ta sama instalka i ten sam router . Zero problemów z połączeniem . Nie wiem co jest .
Cobros jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 21.10.2015, 17:27   #6
mgit
Guru
 
Avatar użytkownika mgit
 
Data rejestracji: 22.08.2004
Lokalizacja: Chojnów
Posty: 8,740
mgit jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mgit jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mgit jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mgit jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mgit jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mgit jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mgit jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>
Sprawdź jak zachowa się notebook na Ubuntu
__________________
Internet osiedlowy - nie taki zły
mgit jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 21.10.2015, 19:20   #7
Cobros
Stały bywalec ;)
 
Data rejestracji: 12.03.2012
Posty: 133
Cobros zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Zainstalowałem testowo 7 i problem identyczny karta niby to wykrywa sieć ale nie morze się z nią połączyć . Więc chyba raczej już nie ma sensu sprawdzać na Ubuntu ? Wychodzi na to że problem sprzętowy raczej . A awaria internetu nie miała tu nic do rzeczy . Ale że padła tak naglę kompletnie bez ostrzeżenia ? Pogrzebie jeszcze w biosie ale wątpię że to coś da .
Cobros jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 21.10.2015, 19:24   #8
mgit
Guru
 
Avatar użytkownika mgit
 
Data rejestracji: 22.08.2004
Lokalizacja: Chojnów
Posty: 8,740
mgit jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mgit jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mgit jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mgit jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mgit jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mgit jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mgit jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>
Dla czego uważasz, że nie ma sensu - przecież Ubuntu nie musisz instalować... wystarczy uruchomić kompa z pendrive na którym jest Ubuntu i po chwili byś wykluczył problem oprogramowania...

Jeśli na Ubuntu będzie ok, to winny Windows, sterowniki lub coś innego, jeśli to samo to w tedy winna karta...
__________________
Internet osiedlowy - nie taki zły
mgit jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 21.10.2015, 20:09   #9
grzeniu
XV1100
Zlotowicz
 
Avatar użytkownika grzeniu
 
Data rejestracji: 19.02.2002
Posty: 27,257
grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
A czemu nie zacząć od sprawdzenia u kogoś w innej sieci? Może być, że dostawca ineternetu ogranicza ilość kompów po sieci - chyba kiedyś UPC tak robiło na swoich routerach. Tu nie wiemy czyj router, ale coś było przez operatora (Netię?) kombinowane.
A po kablu jest internet?

Kurde parę razy instalowane windy, a najprostszych rzeczy nie zrobiono. Sam chyba prędzej wymieniłbym w ciemno sieciówkę, niż reinstalował windowsa.
__________________
Pozdr./Grzeniu
grzeniu jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 21.10.2015, 20:53   #10
Cobros
Stały bywalec ;)
 
Data rejestracji: 12.03.2012
Posty: 133
Cobros zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
mgit@ Jeśli uważasz że to może pomóc to jutro pobawię się tym Ubuntu . Mówisz że zwykłe LiveCD wystarczy ? Powiem szczerze że w temacie Linuxa jestem zielony . Trzeba tam jakieś sterowniki będzie instalować ?


grzeniu@ Sprawdzić w innej sieci z pewnych względów będę mógł dopiero jutro lub po jutrze . Żeby sprawdzić "po kablu " to przyznaje się bez bicia nie pomyślałem . Czasem człowiek na te najprostsze patenty ciężko wpada . Aczkolwiek nie wiem za bardzo co by to miało mi pomóc ? To że sieć wi-fi działa na pewno wiem mam jeszcze 2 komputery w domu połączone po wi-fi właśnie i one działają bez zarzutu komputer połączony kablem też .

No chyba że chodzi o te ograniczenia aczkolwiek do tej sieci było podłączone już dużo więcej urządzeń niż teraz i hulało . No chyba że Netia coś po tej awarii
"obcięła " . Mogli by to zdalnie zrobić ?
Dodam że router jest mój ( model już podałem ) bo ten Netia Spot cały przez 3 godz nie chciał się połączyć w końcu wkurzyłem się i podłączyłem swój z powrotem . Choć według serwisanta to on był winny to połączył się od razu bez problemu .

Uprzedzając pytania na routerze nie jest włączone filtrowanie MAC . Szyfrowanie AES . Typ Uwierzytelniania WPA2-PSX .

To chyba wszystkie informacje które przyszły mi do głowy .

ps A bym zapomniał karta wifi TP Link TL-WN821N po instalacji sterowników działa na laptopie dobrze ( ale chyba nic w tym dziwnego )
Cobros jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 21.10.2015, 21:07   #11
mgit
Guru
 
Avatar użytkownika mgit
 
Data rejestracji: 22.08.2004
Lokalizacja: Chojnów
Posty: 8,740
mgit jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mgit jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mgit jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mgit jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mgit jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mgit jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mgit jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>
@Cobros

Sterowniki to trzeba instalować w np. debianie, lub jeśli masz naprawdę nietypową kartę sieciową. W 99% przypadków Ubuntu wykryje ci kartę i sam dobierze sterowniki. Twoją rolą będzie tylko wpisanie nazwy sieci, hasła i typu zabezpieczeń.... lub też wybranie swojej sieci z listy (jeśli masz włączone rozgłaszanie nazwy sieci na routerze). Potem odpalasz Firefox lub inną przeglądarkę. I Sprawdzasz. Jak jest ok, winny Windows - i szukamy co może być. Jak nie działa, odłącz zasilanie od routera odczekaj 3 minuty i podłącz ponownie - i zobacz czy nadal to samo. Jak nie zaskoczy. To pomyślimy w tedy co dalej.
__________________
Internet osiedlowy - nie taki zły
mgit jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 21.10.2015, 21:26   #12
Cobros
Stały bywalec ;)
 
Data rejestracji: 12.03.2012
Posty: 133
Cobros zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Ok jutro się tym zajmę .
Cobros jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 21.10.2015, 21:33   #13
revolver0
Guru
 
Avatar użytkownika revolver0
 
Data rejestracji: 06.12.2005
Lokalizacja: Torchwood
Posty: 3,839
revolver0 jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>revolver0 jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>revolver0 jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>revolver0 jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>revolver0 jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>revolver0 jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>revolver0 jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>
A przypadkiem nie jest ona wyłączona w jakiś magiczny sposób? Kiedyś w lapku miałem tak że jak wyłączyłem przyciskiem wifi pod Ubuntu i uruchomiłem XP, to nawet jak włączyłem przyciskiem, nic nie było... Sprawdź pod Ubuntu czy problem występuje, albo karta wifi na usb, jak masz możliwość pożyczenia od kogoś.
__________________
Porady oraz pytania wyłącznie na forum!!!

Ostatnio zmieniany przez revolver0 : 21.10.2015 o godz. 22:19
revolver0 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 21.10.2015, 21:43   #14
mgit
Guru
 
Avatar użytkownika mgit
 
Data rejestracji: 22.08.2004
Lokalizacja: Chojnów
Posty: 8,740
mgit jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mgit jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mgit jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mgit jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mgit jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mgit jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mgit jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>
@revolver0

O Ubuntu była już mowa - po co dublować porady...
__________________
Internet osiedlowy - nie taki zły
mgit jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 21.10.2015, 21:44   #15
revolver0
Guru
 
Avatar użytkownika revolver0
 
Data rejestracji: 06.12.2005
Lokalizacja: Torchwood
Posty: 3,839
revolver0 jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>revolver0 jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>revolver0 jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>revolver0 jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>revolver0 jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>revolver0 jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>revolver0 jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>
nie tylko o Ubuntu pisałem.
__________________
Porady oraz pytania wyłącznie na forum!!!
revolver0 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją
Tryby wyświetlania

Twoje uprawnienia:
Nie możesz rozpoczynać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz umieszczać załączników
Nie możesz edytować swoich postów

BB codeWłączone
EmotikonkiWłączone
Kody [IMG]Włączone
Kody HTML są Wyłączone

Teleport

Podobne dyskusje
Dyskusja Autor Forum Odpow. Ostatni Post
Stary notebook - problem z dostępnem do internetu, łączeniem itp. andrzejj9 Komputery 6 01.06.2012 19:17
Problem z dźwiękiem po montażu WODZU1972 DVD-Video 1 22.01.2008 15:01
problem z dvd video po nagraniu dayas DVD-Video 7 26.05.2005 14:10
Problem z połączeniem do internet pod winXPprof Salat3 Off topic 7 19.09.2004 22:59
Problem z dzwiekiem po formacie :( Smartek Off topic 5 16.11.2003 21:29


Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 16:21.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2020, vBulletin Solutions Inc.