Powrót   Forum CDRinfo.pl > Różne > Komputery

Komputery Dyskusje związane z komputerami, ale nie mieszczące się w powyższych działach



Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post
 
Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 26.09.2016, 19:18   #1
ynsiwy
egipski bóg
 
Avatar użytkownika ynsiwy
 
Data rejestracji: 28.02.2004
Lokalizacja: Gdańsk/Okolice
Posty: 2,911
ynsiwy ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>ynsiwy ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>ynsiwy ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>ynsiwy ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>ynsiwy ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>ynsiwy ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>ynsiwy ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>ynsiwy ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
Problem z prędkością netu

Mam taki mały problem.
Mam internet z vectry 100mb, podłączone mam 2 PC obydwa po kablu.
Na jednym czasem udaje się osiągnąć te 90..., zaś na drugim zdecydowanie słabszym maksymalnie osiągam 60, a powinienem max te 75 bo sieciówka ma te 100 mbps

No i chodzi o ten drugi komputer (FUJITSU SIEMENS ESPRIMO Q5020)
Nie jest to jakaś taka padaczka, w załączniku raport systemu.
Dysk jest ssd, są 4gb ramu, karta sieciowa 100 mbps.

Jest w ogóle szansa na te 75mb na tej wbudowanej karcie sieciowej?
Pewnie w takim mini pc nie ma opcji na jej wymianę?

Edit.

Tak teraz czytam to chyba mam jakieś złe sterowniki do sieciówki
Jak ustawieniach karty zmienię szybkośc i dupleks na 1Gb/s to nie łączy w ogóle z internetem...

Ostatnio zmieniany przez ynsiwy : 26.09.2016 o godz. 19:47
ynsiwy jest offline   Odpowiedz cytując ten post

  #ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec
 
 
 
Data rejestracji: 29.12.2008
Lokalizacja: Sieć globalna
Wiek: 31
Posty: 1227
 

CDRinfo.pl is online  
Stary 26.09.2016, 21:15   #2
mgit
Guru
 
Avatar użytkownika mgit
 
Data rejestracji: 22.08.2004
Lokalizacja: Chojnów
Posty: 8,740
mgit jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mgit jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mgit jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mgit jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mgit jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mgit jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mgit jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>
A router ma swich 1 GB/s że ustawiasz taką prędkość?
__________________
Internet osiedlowy - nie taki zły
mgit jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 26.09.2016, 21:47   #3
ynsiwy
egipski bóg
 
Avatar użytkownika ynsiwy
 
Data rejestracji: 28.02.2004
Lokalizacja: Gdańsk/Okolice
Posty: 2,911
ynsiwy ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>ynsiwy ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>ynsiwy ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>ynsiwy ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>ynsiwy ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>ynsiwy ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>ynsiwy ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>ynsiwy ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
Nie znam się na tym, ale widocznie nie ma. Po prostu szukałem na ang forach, żeby spróbować przestawić. No ale nie pomaga.
Ogólnie wszędzie gdzie szukałem nie ma jakiegoś konkretnego rozwiązania. Niby inne sterowniki. Ja mam najnowsze jakie daje win 8.1
ynsiwy jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 26.09.2016, 21:48   #4
mgit
Guru
 
Avatar użytkownika mgit
 
Data rejestracji: 22.08.2004
Lokalizacja: Chojnów
Posty: 8,740
mgit jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mgit jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mgit jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mgit jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mgit jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mgit jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mgit jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>
A co ty masz za router? Podaj model i producenta.... powinno być na naklejce pod routerem...
__________________
Internet osiedlowy - nie taki zły
mgit jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 26.09.2016, 22:02   #5
ynsiwy
egipski bóg
 
Avatar użytkownika ynsiwy
 
Data rejestracji: 28.02.2004
Lokalizacja: Gdańsk/Okolice
Posty: 2,911
ynsiwy ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>ynsiwy ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>ynsiwy ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>ynsiwy ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>ynsiwy ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>ynsiwy ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>ynsiwy ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>ynsiwy ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
Router jest tp-link TL-WR841N.
Mam obok siebie 2 PC. Kable ok 2m na jednym internet śmiga pełna para. A na tym fujitsu q5020 idzie tylko 100mbs. Zamieniałem kable, próbowałem sterowniki na nowo, a i tak nie idzie pełna moc łącza
ynsiwy jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 26.09.2016, 22:15   #6
mgit
Guru
 
Avatar użytkownika mgit
 
Data rejestracji: 22.08.2004
Lokalizacja: Chojnów
Posty: 8,740
mgit jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mgit jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mgit jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mgit jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mgit jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mgit jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mgit jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>
Cytat:
Napisany przez ynsiwy Podgląd Wiadomości
Router jest tp-link TL-WR841N.
Mam obok siebie 2 PC. Kable ok 2m na jednym internet śmiga pełna para. A na tym fujitsu q5020 idzie tylko 100mbs. Zamieniałem kable, próbowałem sterowniki na nowo, a i tak nie idzie pełna moc łącza
Ten router ma swich: 4x 10/100BaseTX (RJ45) więc szału nie będzie... do tego pewnie kable CAT4 zamiast CAT5 i jest odpowiedź. Kup normalny router coś pokroju WDR4500 (nie koniecznie ten model ale o podobnych osiągach) i do tego kable CAT5 i będzie lepiej...

Ten router co masz to straszna bieda...
__________________
Internet osiedlowy - nie taki zły

Ostatnio zmieniany przez mgit : 26.09.2016 o godz. 22:18
mgit jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 27.09.2016, 06:10   #7
ynsiwy
egipski bóg
 
Avatar użytkownika ynsiwy
 
Data rejestracji: 28.02.2004
Lokalizacja: Gdańsk/Okolice
Posty: 2,911
ynsiwy ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>ynsiwy ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>ynsiwy ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>ynsiwy ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>ynsiwy ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>ynsiwy ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>ynsiwy ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>ynsiwy ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
No ok zdaje sobie sprawę że router nie jest jakiś tam super, w przyszłości go zmienię pewnie. Tylko na jednym PC działa normalnie, a na drugim nie tego nie rozumiem.
Jeszcze spróbuję wymienić te kable...
ynsiwy jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 27.09.2016, 08:07   #8
grzeniu
XV1100
Zlotowicz
 
Avatar użytkownika grzeniu
 
Data rejestracji: 19.02.2002
Posty: 27,232
grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
A nie możesz mu wsadzić jakiejś karty wifi na USB w standardzie 'N' (za jakieś ~5 dych) i powinno hulać? Router ma teoretycznie do 300, więc w okolicach setki powinien wyrobić. Jeśli styka ci kabel 2m to znaczy że odległość mała i starczy jakaś tańsza sieciówka wifi.
Przynajmniej pożycz od kogoś i sprawdź.
__________________
Pozdr./Grzeniu
grzeniu jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 27.09.2016, 09:56   #9
ynsiwy
egipski bóg
 
Avatar użytkownika ynsiwy
 
Data rejestracji: 28.02.2004
Lokalizacja: Gdańsk/Okolice
Posty: 2,911
ynsiwy ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>ynsiwy ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>ynsiwy ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>ynsiwy ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>ynsiwy ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>ynsiwy ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>ynsiwy ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>ynsiwy ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
Mam jakąś sieciówke wifi ale na niej idzie tylko 20 mega.
Używam tylko jednego kompa tego słabszego i robi za taką stacje do torrentów bo mało prądu ciągnie..
Po prostu denerwuje mnie to że nie działa a powinno i tyle
ynsiwy jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 07.03.2019, 14:26   #10
ynsiwy
egipski bóg
 
Avatar użytkownika ynsiwy
 
Data rejestracji: 28.02.2004
Lokalizacja: Gdańsk/Okolice
Posty: 2,911
ynsiwy ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>ynsiwy ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>ynsiwy ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>ynsiwy ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>ynsiwy ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>ynsiwy ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>ynsiwy ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>ynsiwy ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
Odkopuje swój stary temat.
Mam pewien dylemat. Zwiększyłem internet do 600mb, po wifi na 5g ladnie leci 440mb, ale na kompie max co mi się udało to 250mb.
Połączenie w karcie jest 1.0 Gb/s, kabel jest chyba 6cat , a przynajmniej 5 , wrzuciłem ostatnie sterowniki do sieciówki, ale nic nie pomaga.
Karta intel 82566 MM.

Może macie jakiś pomysł?
ynsiwy jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją
Tryby wyświetlania

Twoje uprawnienia:
Nie możesz rozpoczynać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz umieszczać załączników
Nie możesz edytować swoich postów

BB codeWłączone
EmotikonkiWłączone
Kody [IMG]Włączone
Kody HTML są Wyłączone

Teleport

Podobne dyskusje
Dyskusja Autor Forum Odpow. Ostatni Post
Pioneer DVR-S101\S201\S303\DVR-103\A03\104\A04\105\A05\106\A06\107 \A07\108\ A08\ alchemik Napędy optyczne DVD 954 24.10.2018 04:31
Sb Audigy 2 - Problem Z Directsound2.0 I Kernel... RafeQ Off topic 2 12.07.2013 18:54
Problem z prędkością 2x. arecki1995 Nagrywanie/kopiowanie gier na konsole 3 11.08.2010 13:34
Problem z prędkością nagrywania DVD spad_wawa Dane 1 10.11.2006 15:29
Problem z prędkością nagrywania pod WinXP LiteOn 24x10x40 Arczi Napędy optyczne CD 2 31.01.2002 19:41


Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 03:29.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2020, vBulletin Solutions Inc.