![]() |
Cytat:
Ten backup systemowy Windy wcale nie jest zły, robi obraz wybranych partycji. Tyle, że... trzeba wiedzieć, że coś takiego istnieje, robić go regularnie i najlepiej "na zewnątrz". Chociaż ja i tak jestem wrogiem takiego rozwiązania, wolę trzymać dane samemu gdzie chce i jak chcę. Cytat:
Nie ma znaczenia czy dysk jest laptopowy czy duży. Jak laptop, w miarę nowy, to pewnie masz tam ukrytą partycję recovery. Zajrzyj do instrukcji obsługi laptopa jak przywrócić z niej system. Jeśli chcesz się czegoś nauczyć to rób sama, co zresztą polecam, ale jeśli to wasz jedyny komputer to zawczasu poszukaj lepiej sterowników na stronie producenta - Win7 może nie mieć do wszystkiego (a i tak lepsze są te brandowe). Format jak to format, wybierz w instalatorze że chcesz sama podzielić dysk (dodatkowe ikonki pokażą się po wybraniu zaawansowane (jakoś tak, nie mam tego przed oczami)). Usuń wszystkie partycje i zrób je sobie na nowo "pod siebie". Przy wybraniu pierwszej dla systemu, Winda zaproponuje Ci dodatkową, dla systemowych plików, jakieś 100MB. Zgódź się. |
Tak jak pisze crowbme - archiwizacja waznych dokumentow na nosniki zewnetrzne, reinstalacja z plyt/partycji recovery i ponown przekopiowanie danych z uprzednim postawieniem solidnego antywirusa. Ten system to smietnik - nie uratujesz go, walcz o dane.
I naucz rodzicow, ze wazne dane powinno sie archiwizowac. A nie trzymac w jednej kopii na jednym dysku, pewnie jeszcze systemowym, bo potem jest placz i zgrzytanie zebow po utracie zdjec z calego zycia... P.S. dla tych ktorzy wytkna mi, ze sam trzymam zdjecia na dysku systemowym : mnie chroni Time Machine... |
Cytat:
Cześć, moim zdaniem powinnaś przekazać komputer komuś, kto zna się na rzeczy i naprawi uszkodzony system. Najważniejsze, to zrobić kopie tych wszystkich zdjęć (ewentualnie innych dokumentów), o których piszesz i wtedy można działać dalej. Pozdrawiam |
Problemy z Windows 7
Witam, mam powazne problemy z laptopem rodzicow, sprzet jest wzglednie nowy ale oprogramowanie - ruina!
Najwiekszy problem polega na tym, ze po kliknieciu na ikonke programu (jakiegokolwiek) pojawia sie okno "otowrz przez" (czy jakos tak, nie wiem, jest po niemiecku). Windows 7 po niemiecku, nie znam sie na komputerach ale probowalam naprawde wszystkiego i nie umiem tego zmienic. Instalowalam jakies slowniki, rozszerzenia... No w****ia. :sciana: Probowalam avasta, nortona, ccleaner zainstalowany i wlacza sie przy kazdym odpaleniu. Generalnie zeby cokolwiek wlaczyc musze wybrac z listy Otworz Przez odpowiedni program, to samo kiedy wybieram program ze startu i to samo kiedy klikam prawym i otworz. Moim rodzicom to niby nie przeszkadza, ale probowalam zainstalowac Daemon Tools, wyskoczyl jakis blad (choc instalator twierdzil ze wszystko jest ok), programu nie dalo sie odpalic w zaden sposob. Myslalam o przeinstalowaniu windowsa, ale nie jestem pewna jak sie robi format na laptopach (czy w ogole jest jakas roznica), poza tym chcialabym uniknac calkowitego formatu o ile to mozliwe, gdyz rodzice maja zyliard zdjec na kompie. A nie wiem czy samo przeinstalowanie bez formatu cokolwiek da. Szukalam w google, wiec prosze mi nie pisac zebym sobie wyszukala, jak to lubia robic na wielu forach ;) Bardzo prosze o pomoc lepiej douczonych kolegow i kolezanek! |
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 11:46. |