![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Komputery - oprogramowanie i sprzęt Pytania i problemy niezwiązane z nagrywaniem, backupem i grami. |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Bywalec
Data rejestracji: 11.03.2004
![]() |
przekierowanie protów netia zyxel i linksys
Witam,
Dawno mnie tu nie było.... ![]() Mam pytanie o to jak przekierować porty by w utorrencie stać się "dostępnym", moja sieć wygląda tak: mam netie BSA 4mb/s która jest podłączona linią telefoniczną do modemu Zyxel P-2602R-D1A (podesłany przez netie) z niego wyprowadzony jest kabel ethernet (wtyk RJ45) i podłączony do Linksysa WAG200G (żeby zrobić wifi w domu). Potrzebowałbym w miarę dokładnej informacji jak ustawić pierwsze i drugie urządzenie. (samo ustawienie przekierowywania umiem). Z góry dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam |
![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Թ
Data rejestracji: 14.02.2003
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
1. Zrób sobie konfigurację sieci bez DHCP.
2. Wybierz losowy wysoki port, np. 36123. 3. Ustaw 36123 w kliencie torrent jako bodajże "port nasłuchu". 4. Przekieruj 36123 w Linksysie na IP komputera z torrentem. 5. Przekieruj 36123 w Zyxelu na IP Linksysa. 6. Sprawdź czy działa tym narzędziem http://www.grc.com/intro.htm Services -> ShieldsUp! -> Proceed -> wpisz 36123 -> User Specified Custom Port Probe .Wynik testu ma być negatywny, czyli port Open, nie Stealth, nie Closed. |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Guru
Data rejestracji: 01.05.2002
![]() |
Jezeli ten Zyxel pracuje jako router to Linksysa mozesz ustawic w tryb Bridge. Bedzie wtedy tylko bezprzewodowym switchem dla Zyxela.
Wtedy na routerze albo wlacz uPnP (i w uTorrencie) albo zrob sobie przekierowanie.
![]() |
#4 |
Թ
Będzie tak hulać jak mówi marynarz, ale ja osobiście w takiej konfiguracji domowej sieci wolałbym mieć 2 x NAT niż włączone UPnP, któremu nie ufam i wyłączam wszędzie.
Ale to nie ma większego znaczenia. |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Guru
![]() |
Nie taki uPnP straszny jak go maluja. Ale jezeli ma byc bez tego to i tak rozwiazanie z jednym routerem i mostem wifi jest lepsze. Po co dwie warstwy przelaczania pakietow?
No chyba ze chodzi o dwie rozdzielne podsieci w domu ![]()
![]() |
#6 |
Թ
marynarzu,
ten Zyxel ma i tak tylko 1 szt. RJ-45, więc nie będzie dwóch używanych podsieci. A proponuję rutować na Linksysie, bo te Zyxele od Netii jakoś mnie nie przekonują. Podwójny NAT też w niczym nie zaszkodzi. Ale nie upieram się ![]() Co do UPnP też nie upieram się, ja po prostu wywalam usługi, które nie są niezbędne. Przy UPnP zakładam, że jakieś paskudztwo może z tego korzystać bez mojej wiedzy, więc wolę na sztywno przekierować porty. A żeby było jeszcze prościej: Zyxel - router + pppoe + przekierowanie portów Linksys - bridge ale bez UPnP, tylko co Linksys zrobi w bridge z portami, nie mam pojęcia. Ostatnio zmieniany przez pali : 01.10.2009 o godz. 17:31 |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Guru
![]() |
W trybie bridge Linksys bedzie przezroczysty (jak switch) i bedzie rozdawal adresy IP z serwera DHCP Zyxela. Wtedy przekierowania robi sie tylko na Zyxelu.
Robilem cos podobnego z modemem Planeta i routrem D-Link.
![]() |
#8 | |
Թ
Cytat:
![]() Tyle teorii, a w praktyce różne są implementacje bridge'a na tych domowych routerkach i lepiej sprawdzić czy na pewno jest on przezroczysty dla TCP/IP (na Ovislink/ApPro udało mi się tak skopać conf, że nie był ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Թ
|
![]() |
![]() |
![]() |