Powrót   Forum CDRinfo.pl > Różne > Komputery - oprogramowanie i sprzęt

Komputery - oprogramowanie i sprzęt Pytania i problemy niezwiązane z nagrywaniem, backupem i grami.



Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post
 
Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 09.03.2010, 11:56   #1
xsnake
Bywalec
 
Data rejestracji: 08.03.2010
Posty: 40
xsnake w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Przesyłanie plików pomiędzy Windows 7 a XP

Witam wszystkich, liczę na waszą pomoc ponieważ nie mogę sobie poradzić z udostępnianiem plików pomiędzy windows 7 a xp proffesional, czytałem tyle opisów w sieci a i tak nie mogę się wbić na drugiego kompa. Oczywiście jednym i drugim laptopem łączę się bezprzewodowo z routerem i też bezprzewodowo chciał bym łączyć się z drugim komputerem ale narazie mi sie to nie udało i może komuś z was się udało połączyć między xp a win 7 i mógł by dokładnie napisać jak od początku to zrobić.

Myślałem też postawić FTP ale ja chciał bym większe pliki wysyłać na drugi komp, takie około 6 gb, a z tego co wyczytałem to na serwerach ftp małe pliki można wysyłać tylko. No chyba że jest jakiś sprawdzony program który pozwala pliki przerzucać z jednego kompa na drugi bez problemów.

pozdrawiam
xsnake jest offline   Odpowiedz cytując ten post

  #ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec
 
 
 
Data rejestracji: 29.12.2008
Lokalizacja: Sieć globalna
Wiek: 31
Posty: 1227
 

CDRinfo.pl is online  
Stary 09.03.2010, 12:48   #2
Wawelski
Always newbie
 
Avatar użytkownika Wawelski
 
Data rejestracji: 14.11.2003
Lokalizacja: Warszawa
Posty: 2,844
Wawelski jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>Wawelski jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>Wawelski jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>Wawelski jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>
Bez problemu.
Ten sam user i to samo hasło (nie może być puste) na obydwu kompach.
I udostępnianie zaawansowane (bo lubię)
__________________
Ludzie tak bardzo lubią oszukiwać się wzajemnie, że wymyślili rząd, by robił to za nich.
WAŻNE
Wawelski jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 09.03.2010, 13:45   #3
crowbme
Stały bywalec ;)
 
Avatar użytkownika crowbme
 
Data rejestracji: 16.02.2006
Posty: 110
crowbme zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Witam, jest kilka ważnych spraw w udostępnianiu plików/folderów pomiędzy dwoma Windowsami.
Najlepiej jak będą one w jednej grupie, w zaporze systemowej udostępnij drukarki (choć nie koniecznie) i odblokować "udostępnianie plików", na każdym z komputerów powinno być założone konto z hasłem (dla bezpieczeństwa). W każdym z systemów należy używać zaawansowanego udostępniania plików i w win7 koniecznie trzeba włączyć opcje "użyj kont użytkownika i haseł do łączenia się..."

Pozdro
crowbme jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 09.03.2010, 13:58   #4
pali
Թ
 
Avatar użytkownika pali
 
Data rejestracji: 14.02.2003
Posty: 3,066
pali wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>pali wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>pali wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>pali wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>pali wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>
Cytat:
Napisany przez xsnake Podgląd Wiadomości

Myślałem też postawić FTP ale ja chciał bym większe pliki wysyłać na drugi komp, takie około 6 gb, a z tego co wyczytałem to na serwerach ftp małe pliki można wysyłać tylko. No chyba że jest jakiś sprawdzony program który pozwala pliki przerzucać z jednego kompa na drugi bez problemów.
choćby darmowy, prosty zestaw FileZilla Server/FileZilla Client i mnóstwo innych

oprócz tego windowsy prof. mają wbudowany serwer http/ftp o nazwie IIS/IIS7, doskonale działający
pali jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 09.03.2010, 15:19   #5
xsnake
Bywalec
 
Data rejestracji: 08.03.2010
Posty: 40
xsnake w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Cytat:
Napisany przez pali Podgląd Wiadomości
choćby darmowy, prosty zestaw FileZilla Server/FileZilla Client

- czyli muszę mieć dwa programy filezilla server i drugi filezilla client tak ?
- jak to skonfigurować żeby z jednego komputera udostępnić folder drugiemu komputerowi ?
- czy na dwóch kompach trzeba instalować cały zestaw dwóch programów ?
xsnake jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 09.03.2010, 16:10   #6
pali
Թ
 
Avatar użytkownika pali
 
Data rejestracji: 14.02.2003
Posty: 3,066
pali wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>pali wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>pali wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>pali wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>pali wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>
Cytat:
Napisany przez xsnake Podgląd Wiadomości
- czyli muszę mieć dwa programy filezilla server i drugi filezilla client tak ?
To nie tak.
Jeśli chcesz tego używać, to musisz zrozumieć logikę klient-serwer.

FZ Server jest po prostu serwerem usługi FTP, czyli softem który udostępnia zasoby komputera (pliki) za pomocą protokołu FTP.
FZ Client jest softem, który pozwala na dostęp do zasobów serwera FTP.

Np. mamy dwa komputery A i B.
Jeśli chcesz udostępniać pliki z A do B, to A musi mieć tylko Server, a B tylko Client.
Jeśli chcesz wymieniać się plikami pomiędzy A i B, to na obydwu maszynach musisz mieć zarówno Server jak i Client.

FileZilla Server jest jednym z wielu serwerów. Ja go polecam, bo nie jest zbytnio uproszczony, ma wszystkie funkcje, działa dobrze, jest stabilny i lekki, ma panel konfiguracyjny, jest darmowy i open source.

FileZilla Client jest także jednym z wielu klientów. Zamiast niego możesz użyć np. dowolnej przeglądarki, bo każda współczesna wspiera FTP (Firefox, Explorer, Opera itd).


Cytat:
Napisany przez xsnake Podgląd Wiadomości
- jak to skonfigurować żeby z jednego komputera udostępnić folder drugiemu komputerowi ?
Na komputerze A zainstalować serwer. Wybrać folder(y) do udostępniania. Skonfigurować pozostałe rzeczy (np. hasła dostępu do serwera).
Dla newbies lepiej konfigurować serwer w tryb pasywny (PASV) - dlaczego, to złożona sprawa, ale generalnie w większości przypadków uniknie się problemów z firewallami oraz klientami. Jeśli jednak w trybie pasywnym jest problem z połączeniem - szukać problemu w firewallu po stronie serwera.

Na komputerze B Firefox i wpisać w pasku adresu:
Kod:
ftp://adresIPserwera:port_serwera/folder
np:
ftp://192.168.1.101:21/sexiflexi
ftp://127.0.0.1
ftp://85.128.219.47:21
Cytat:
Napisany przez xsnake Podgląd Wiadomości
- czy na dwóch kompach trzeba instalować cały zestaw dwóch programów ?
zależy od potrzeb, patrz wyżej

A tak ogólnie, to chyba przestanę pitolić te posty i napiszę tutorial o serwerach ftp, http itd

Ostatnio zmieniany przez pali : 09.03.2010 o godz. 16:40
pali jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 09.03.2010, 16:56   #7
xsnake
Bywalec
 
Data rejestracji: 08.03.2010
Posty: 40
xsnake w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Cytat:
Napisany przez pali Podgląd Wiadomości
A tak ogólnie, to chyba przestanę pitolić te posty i napiszę tutorial o serwerach ftp, http itd
ja bym cię bardzo prosił o taki tutorial żebyś zrobił

zainstalowałem na jednym kompie i na drugim filezilla server i client , i w filezilla client na pasku wpisuje dane które podał mi filezilla server i się nie łączy błąd wyskakuje że przekroczył limit czasu i się nie połączył.

Ostatnio zmieniany przez xsnake : 09.03.2010 o godz. 17:45
xsnake jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 09.03.2010, 20:15   #8
xsnake
Bywalec
 
Data rejestracji: 08.03.2010
Posty: 40
xsnake w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Cytat:
Napisany przez crowbme Podgląd Wiadomości
Witam, jest kilka ważnych spraw w udostępnianiu plików/folderów pomiędzy dwoma Windowsami.
Najlepiej jak będą one w jednej grupie, w zaporze systemowej udostępnij drukarki (choć nie koniecznie) i odblokować "udostępnianie plików", na każdym z komputerów powinno być założone konto z hasłem (dla bezpieczeństwa). W każdym z systemów należy używać zaawansowanego udostępniania plików i w win7 koniecznie trzeba włączyć opcje "użyj kont użytkownika i haseł do łączenia się..."

Pozdro
Tak właśnie robiłem i nie łączą się tzn. w sieciach np. jest widziany drugi komp ale nie da się wejść i w drugim kompie jest tak samo, cały czas wyskakuje błąd sieciowy że system Windows nie może uzyskać dostępu do \\.... , jedynie nie mogę znaleźć tej opcji: "użyj kont użytkownika i haseł do łączenia się..."
xsnake jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 09.03.2010, 20:28   #9
pali
Թ
 
Avatar użytkownika pali
 
Data rejestracji: 14.02.2003
Posty: 3,066
pali wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>pali wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>pali wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>pali wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>pali wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>
Na tym samym komputerze, na którym stoi serwer, kliknij:

ftp://127.0.0.1

Powinieneś zobaczyć serwowane pliki.
Jeśli nie widzisz, to walcz dalej z konfiguracją. Pewnie użytkowników nie dodałeś.
pali jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 09.03.2010, 20:55   #10
Jabba the Hutt
Lord of the Sword
Zlotowicz
 
Avatar użytkownika Jabba the Hutt
 
Data rejestracji: 06.04.2002
Lokalizacja: Twierdza Breslau
Posty: 4,477
Jabba the Hutt jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Jabba the Hutt jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Jabba the Hutt jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Jabba the Hutt jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Jabba the Hutt jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Jabba the Hutt jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>
Na kompie z Win 7 użyłem Quick'n Easy FTP Server w wersji Portable (bezinstalacyjnej). Na lapku z WinXP mam Filezillę (Client). Dodałem usera Laptop, udostepniłem katalog FTP i hula. Specjalnie użyłem wersji portable,żeby nie instalować kolejnego programu na kompie stacjonarnym.
Sprawdzajcie też zaporę sieciową zawsze...

Z FTP jest mi prościej niż z otoczeniami sieciowymi.
__________________

SITH LORD

Ostatnio zmieniany przez Jabba the Hutt : 09.03.2010 o godz. 21:02
Jabba the Hutt jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 09.03.2010, 23:46   #11
xsnake
Bywalec
 
Data rejestracji: 08.03.2010
Posty: 40
xsnake w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Cytat:
Napisany przez pali Podgląd Wiadomości
Na tym samym komputerze, na którym stoi serwer, kliknij:

ftp://127.0.0.1

Powinieneś zobaczyć serwowane pliki.
Jeśli nie widzisz, to walcz dalej z konfiguracją. Pewnie użytkowników nie dodałeś.

- mam teraz taki problem że na jednym kompie dodałem takiego samego użytkownika i hasło i taką samą nazwę folderu udostępnionego i na 1 kompie kiedy klikam ftp://127.0.0.1 i wyświetlają się pliki które są w tym samym kompie i w drugim kompie robię to samo i nie widzę plików z pierwszego kompa tylko też z tego samego czyli drugiego
xsnake jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 09.03.2010, 23:53   #12
pali
Թ
 
Avatar użytkownika pali
 
Data rejestracji: 14.02.2003
Posty: 3,066
pali wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>pali wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>pali wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>pali wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>pali wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>
To bardzo dobrze, tak ma być Serwer działa, gratulacje

127.0.0.1 to loopback, czyli adres IP komputera lokalnego, tego z którego wysyłasz żądanie. Komunikacja z 127.0.0.1 to komunikacja "wewnątrz". Zrób sobie ping -t 127.0.0.1 i zobacz czasy
127.0.0.1 ma nazwę mnemoniczną localhost

Teraz zamiast 127.0.0.1 podstaw IP drugiego komputera, tego z którym chcesz uzyskać połączenie.
pali jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 10.03.2010, 00:21   #13
xsnake
Bywalec
 
Data rejestracji: 08.03.2010
Posty: 40
xsnake w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Cytat:
Napisany przez pali Podgląd Wiadomości
Teraz zamiast 127.0.0.1 podstaw IP drugiego komputera, tego z którym chcesz uzyskać połączenie.
uruchomiłem przez firefoxa i pliki są widoczne tylko można to jakoś kopiować na dysk bo jak klikam na plik to zaczyna pobierać i mały plik 20 mb wylicza na 2 minuty, a normalnie na dysku jak coś kopiuje to dwie minuty to jakieś 3 albo 4GB
xsnake jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 10.03.2010, 00:40   #14
pali
Թ
 
Avatar użytkownika pali
 
Data rejestracji: 14.02.2003
Posty: 3,066
pali wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>pali wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>pali wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>pali wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>pali wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>
no pewnie, że można szybciej

trzeba ustalić, co ogranicza speeda,
czy karty sieciowe, może ruter po drodze, czy może dyski

na dobrych, gigabitowych kartach można uzyskać takiego speeda, że dyski zaczynają nie wyrabiać

podaj konkretne prędkości, topologię sieci, podaj swój sprzęt (może wpadnie user marynarz i coś doradzi)
pali jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 10.03.2010, 00:55   #15
marynarz
Guru
 
Data rejestracji: 01.05.2002
Lokalizacja: Katowice
Posty: 1,634
marynarz niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Cos o mnie?

BTW Na kompie ktory skladalem koledze zainstalowalem Win 7 Pro i chcialem wrzucic cos w mkv zeby sprawdzic czy dziala akceleracja DVXA i spokojnie przegralem filmy przez otoczenie sieciowe.
O ile dobrze pamietam to na win7 stworzylem uzytkownika z haslem i wlaczylem udostepnianie z haslem. Po prostu skorzystalem z google i poszlo.
Najlepiej wchodzic na drugi komputer nie przez otoczenie sieciowe ale przez adres udzialu sieciowego Start - uruchom: \\ip_komputera np. \\192.168.0.2
Jest szybciej i od razu wiadomo czy dziala. Powinien wyskoczyc monit o usera i haslo.
__________________
...El Marinar...
marynarz jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją
Tryby wyświetlania

Twoje uprawnienia:
Nie możesz rozpoczynać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz umieszczać załączników
Nie możesz edytować swoich postów

BB codeWłączone
EmotikonkiWłączone
Kody [IMG]Włączone
Kody HTML są Wyłączone

Teleport

Podobne dyskusje
Dyskusja Autor Forum Odpow. Ostatni Post
XP Professional - HE adixo Off topic 12 16.01.2007 13:57
Windows Home a Professional - dwa bajty różnicy oszustwa MS Ormianin Off topic 44 07.08.2005 18:13
NeroVision Express sie je... HELP lukmeen Napędy optyczne DVD 0 17.07.2005 00:03
Projekt Freeware Calme Komputery - oprogramowanie i sprzęt 0 16.05.2005 20:31
Jeżeli ktoś zna angielski perfekt proszę przetlumaczyć memorando Komputery - oprogramowanie i sprzęt 1 17.05.2003 10:41


Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 03:04.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2023, vBulletin Solutions Inc.