Powrót   Forum CDRinfo.pl > Różne > Komputery

Komputery Dyskusje związane z komputerami, ale nie mieszczące się w powyższych działach



Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post
 
Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 23.01.2014, 16:54   #46
Patrix
Pingwin specjalista.
 
Avatar użytkownika Patrix
 
Data rejestracji: 22.06.2002
Lokalizacja: Central Park
Posty: 15,062
Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
Trzeba radiatorki? Gdzie w PL takie dostać razem z taśmą?
__________________
amiga500site
Patrix jest offline   Odpowiedz cytując ten post

  #ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec
 
 
 
Data rejestracji: 29.12.2008
Lokalizacja: Sieć globalna
Wiek: 31
Posty: 1227
 

CDRinfo.pl is online  
Stary 23.01.2014, 20:39   #47
pops
Zdezorientowany
Zlotowicz
 
Avatar użytkownika pops
 
Data rejestracji: 08.05.2005
Lokalizacja: Kraków
Posty: 3,698
pops jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>pops jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>pops jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>pops jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>pops jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>pops jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>pops jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>
Cytat:
Napisany przez Patrix Podgląd Wiadomości
CEC mnie przekonał, mój TV to ma
Nie to żebym wątpił w implementacje standardów przez ogólnoświatowe koncerny (albo raczej ich wariacji na temat...), ale według google, pilot + odbiornik do wczepienia w piny na płytce raspberry kosztuje 7$:

http://learn.adafruit.com/using-an-i...enter/overview

A jak się komuś skrajnie nudzi, to może zmusić tegoż pilota do sterowania w zasadzie czymkolwiek:

http://marks-space.com/2013/10/24/ho...-an-ir-remote/

Od razu zaznaczam. Nie wiem, nie znam się, co więcej nawet tego nie czytałem, więc jak ktoś wie lepiej, to niech się czuje zobowiązany do skorygowania

Ostatnio zmieniany przez pops : 23.01.2014 o godz. 20:57
pops jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 23.01.2014, 20:58   #48
Patrix
Pingwin specjalista.
 
Avatar użytkownika Patrix
 
Data rejestracji: 22.06.2002
Lokalizacja: Central Park
Posty: 15,062
Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
pops, tylko ja kolejnego pilota nie chciałem za żadne skarby.
__________________
amiga500site
Patrix jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 23.01.2014, 21:02   #49
pops
Zdezorientowany
Zlotowicz
 
Avatar użytkownika pops
 
Data rejestracji: 08.05.2005
Lokalizacja: Kraków
Posty: 3,698
pops jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>pops jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>pops jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>pops jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>pops jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>pops jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>pops jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>
To nawet taniej, bo sam czujnik 2$.

http://learn.adafruit.com/using-an-i...-other-remotes
pops jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 23.01.2014, 23:13   #50
Patrix
Pingwin specjalista.
 
Avatar użytkownika Patrix
 
Data rejestracji: 22.06.2002
Lokalizacja: Central Park
Posty: 15,062
Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
pops, kolejny pizdryk na usb, po co... wystarczy to co na pokladzie czyli 0$


robił ktoś kiedyś połączenie wlan do routera dhcp w rpi?

Wg tego
Kod:
To use WPA2 pre-shared key on the Raspberry Pi, you will first need to add a network configuration to “/etc/wpa_supplicant/wpa_supplicant.conf”. Note the lack of space in “network={“.

ctrl_interface=DIR=/var/run/wpa_supplicant GROUP=netdev
update_config=1

network={
    ssid="Your SSID Here"
    proto=RSN
    key_mgmt=WPA-PSK
    pairwise=CCMP TKIP
    group=CCMP TKIP
    psk="YourPresharedKeyHere"
}
Nie działa, po restarcie networking i potem ifdown/ifup na wlan0 zapętla się jakiś exception i leci aż go przerwę... (ctrl+z) robie to z tabami jak na przykładzie.
Sterowniki do wifi działają, skanuję i widzę listę dostępnych SSID...
__________________
amiga500site

Ostatnio zmieniany przez Patrix : 24.01.2014 o godz. 00:46
Patrix jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 24.01.2014, 11:42   #51
sobrus
Jukebox Hero
 
Avatar użytkownika sobrus
 
Data rejestracji: 17.09.2004
Lokalizacja: Back for the Attack
Posty: 10,800
sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
Który to jest plik?
Ten system to jakiś fork debiana?
Ja kiedyś skonfigurowałem wifi pod LMDE bez większego problemu używając tylko podstawowych plików takich jak

/etc/network/interfaces

tam sie wpisuje coś a'la

Kod:
iface wlan0 inet dhcp
wireless-essid MojaSiec
wireless-mode Managed
wireless-key 4ff38e6e98d6a750f33cdb105e
I tyle , restart i hulało.

(po uprzednim wywaleniu wszystkich narzędzi wyższego poziomu jak NetworkManager).

edit:
widzę że sa nawet jakieś tutoriale
http://www.raspberrypi.org/phpBB3/vi...hp?f=27&t=7592

Ostatnio zmieniany przez sobrus : 24.01.2014 o godz. 11:48
sobrus jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 24.01.2014, 12:42   #52
andy
logged out
CDRinfo VIP
 
Avatar użytkownika andy
 
Data rejestracji: 12.07.2003
Lokalizacja: /home
Posty: 12,517
andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>
@Patrix jak za pomocą WLAN? Przecież RPI nie ma modułu WLAN tylko port ethernetowy.

Cytat:
(po uprzednim wywaleniu wszystkich narzędzi wyższego poziomu jak NetworkManager).
NetworkManager akurat nie konfiguruje sieci jak są w /etc/network/interface

No i RPI nie ma NetworkManagera //Nie ma zainstalowanego ale pakiet jest dostępny.


@Patrix najlepiej ustawić eth0 tak aby pobierało IP i inne z DHCP. Zrobisz to przez dodanie do pliku /etc/network/interface:

iface eth0 inet dhcp


Tutaj masz całe wiki - https://wiki.debian.org/NetworkConfiguration
__________________
XMPP: andrzej(at)czerniak.info.pl

Ostatnio zmieniany przez andy : 24.01.2014 o godz. 14:41
andy jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 24.01.2014, 14:19   #53
Patrix
Pingwin specjalista.
 
Avatar użytkownika Patrix
 
Data rejestracji: 22.06.2002
Lokalizacja: Central Park
Posty: 15,062
Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
andy, andy....

jak pisze wlan0 to znaczy, ze mam wpa2psk szyfrowanie musze ustawic a karta dziala bo moge w konsoli listowac ssid jakie nadaja.
eth0 ustawilem bez problemu na dhcp

pytanie aktualne, sorry za brak pl ale pisze ze sluchawki.
__________________
amiga500site
Patrix jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 24.01.2014, 14:39   #54
andy
logged out
CDRinfo VIP
 
Avatar użytkownika andy
 
Data rejestracji: 12.07.2003
Lokalizacja: /home
Posty: 12,517
andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>
Cytat:
andy, andy....

jak pisze wlan0 to znaczy, ze mam
Wybacz zboczenie zawodowe - z góry traktuje ludzi jak *****i

Do konfiguracji sieci możesz użyć jeszcze NetworkManagera - https://wiki.debian.org/NetworkManager - upraszcza konfigurację.


--

Cytat:
network={
ssid="Your SSID Here"
proto=RSN
key_mgmt=WPA-PSK
pairwise=CCMP TKIP
group=CCMP TKIP
psk="YourPresharedKeyHere"
}
Dodajesz to do /etc/wpa_supplicant/wpa_supplicant.conf ?
czy do /etc/network/interfaces?
__________________
XMPP: andrzej(at)czerniak.info.pl
andy jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 24.01.2014, 16:50   #55
sobrus
Jukebox Hero
 
Avatar użytkownika sobrus
 
Data rejestracji: 17.09.2004
Lokalizacja: Back for the Attack
Posty: 10,800
sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
Network Manger jest dobry do laptopów, gdzie trzeba móc zmieniać sieci wifi przez GUI itd.
Poza tym jego przydatność jest znikoma, a zabiera dość dużo RAM (przynajmniej w wersji z GUI).

Do tego kiedyś (~środek 2012) był w debianie zabugowany i tworzył takie pliki że sam ich potem przeczytać nie potrafił.

Zawsze go usuwam, konfiguruje połączenie ręcznie RAZ i działa
Na malinie szału z ramem nie ma więc szedłbym tą drogą.

Miałem w stacjonarce karte wifi USB TP-Link na chipsecie Atherosa skonfigurowaną tą drogą pod LMDE (debian testing wtedy wheezy) i na 100% działało.
Jakbym gdzieś znalazł plik konfiguracyjny z tamtego okresu (szanse nie są duże) to wkleje. Bez klucza oczywiście

Ostatnio zmieniany przez sobrus : 24.01.2014 o godz. 16:56
sobrus jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 24.01.2014, 20:53   #56
Patrix
Pingwin specjalista.
 
Avatar użytkownika Patrix
 
Data rejestracji: 22.06.2002
Lokalizacja: Central Park
Posty: 15,062
Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
andy, naturalnie /etc/wpa_supplicant/wpa_supplicant.conf
zaraz jeszcze chwilkę powalcze z tym, bo właśnie wróciłem do domu
__________________
amiga500site
Patrix jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 24.01.2014, 21:59   #57
andy
logged out
CDRinfo VIP
 
Avatar użytkownika andy
 
Data rejestracji: 12.07.2003
Lokalizacja: /home
Posty: 12,517
andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>
Cytat:
Network Manger jest dobry do laptopów, gdzie trzeba móc zmieniać sieci wifi przez GUI itd.
Poza tym jego przydatność jest znikoma, a zabiera dość dużo RAM (przynajmniej w wersji z GUI).

Do tego kiedyś (~środek 2012) był w debianie zabugowany i tworzył takie pliki że sam ich potem przeczytać nie potrafił.
U mnie działa.
NetworkManager jest po to aby konfiguracja była BEZPROBLEMOWA.
Cytat:
Napisany przez https://wiki.debian.org/NetworkManager
The point of NetworkManager is to make networking configuration and setup as painless and automatic as possible.
@Patrix wrzuć tak dla testu do /etc/network/interfaces
Tutaj masz o konfiguracji WiFi - https://wiki.debian.org/WiFi
__________________
XMPP: andrzej(at)czerniak.info.pl

Ostatnio zmieniany przez andy : 24.01.2014 o godz. 22:04
andy jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 24.01.2014, 22:26   #58
sobrus
Jukebox Hero
 
Avatar użytkownika sobrus
 
Data rejestracji: 17.09.2004
Lokalizacja: Back for the Attack
Posty: 10,800
sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
Cytat:
Napisany przez andy Podgląd Wiadomości
U mnie działa.
NetworkManager jest po to aby konfiguracja była BEZPROBLEMOWA.

Nie słyszałem żeby ktokolwiek miał jakieś PROBLEMY z /etc/network/interfaces.
To zawsze działa.

W przeciwieństwie do network managera, który jest dodatkową i dość złożoną warstwą i ma swoje humory.
Wystarczy że zabraknie mu uprawnień w konfiguracji policykit, demon albo aplet nie chce sie uruchomić - i jesteś utopiony.
Zazwyczaj wszystko jest prekonfigurowane i działa, ale potencjał robienia problemów ma dość spory

Oczywiście przydatność NM w laptopie jest dość oczywista.

Ostatnio zmieniany przez sobrus : 24.01.2014 o godz. 22:35
sobrus jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 24.01.2014, 22:36   #59
Patrix
Pingwin specjalista.
 
Avatar użytkownika Patrix
 
Data rejestracji: 22.06.2002
Lokalizacja: Central Park
Posty: 15,062
Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
nie chce network managera tak jak sobrus prawi ma działać normalnie
ale nie dziala...
__________________
amiga500site
Patrix jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 24.01.2014, 22:38   #60
M@X
Get a Mac!
 
Avatar użytkownika M@X
 
Data rejestracji: 18.04.2003
Posty: 10,530
M@X ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>M@X ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>M@X ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>M@X ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>M@X ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>M@X ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>M@X ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>M@X ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>M@X ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>M@X ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
To moze kup cos normalnego, postaw XBMC i zapomnij?

Mowi czlowiek ktory zawsze kupuje produkt skonczony - wlaczam i ma dzialac.
__________________
"Android to syfiasty, zabugowany, irytujący, zaprojektowany przez idiotów,
lagujący, udający otwarty i wolny system." - sobrus

Hosting na świetnych warunkach z rewelacyjnym wsparciem:
M@X jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz na post

Tagi
linux, pi, raspberrypi, tv, xbmc

Opcje związane z dyskusją
Tryby wyświetlania

Twoje uprawnienia:
Nie możesz rozpoczynać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz umieszczać załączników
Nie możesz edytować swoich postów

BB codeWłączone
EmotikonkiWłączone
Kody [IMG]Włączone
Kody HTML są Wyłączone

Teleport

Podobne dyskusje
Dyskusja Autor Forum Odpow. Ostatni Post
Pi I Pif A Ocena Jakosci W Nero Dvdspeed zakapior Nośniki optyczne 0 28.04.2006 16:20
NEC-35ooA i bledy PI , PO radi0n Napędy optyczne CD 0 09.01.2005 14:51
błędy PI milicja3 Napędy optyczne DVD 4 23.06.2004 17:56
PI - szukam mp3 z tego filmu Voytek Off topic 6 26.09.2003 11:12


Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 18:50.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2020, vBulletin Solutions Inc.