Powrót   Forum CDRinfo.pl > >

Komputery Dyskusje związane z komputerami, ale nie mieszczące się w powyższych działach



Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post
 
Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 08.12.2011, 22:19   #1
tom-as
Zamyślony
 
Avatar użytkownika tom-as
 
Data rejestracji: 21.01.2006
Lokalizacja: Oberschlesien
Posty: 682
tom-as niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Recovery, bootmgr i inne cuda - pogubiłem się.

hello.

zgubiłem się, zgłupiałem i się poddałem.

zaczęło się od chęci postawienia od nowa systemu na lapku (Vaio) z partycji Recovery. Jak do tej pory wszystko grało bez problemu tak dziś wyskoczyło pare dziwnych rzeczy.

Próba startu z partycji Reco wyrzuca taki komunikat

-screen1.jpg

To pomyślałem, że coś tam się poprzestawiało i z płyt Reco pójdzie. pomyłka. próba ruszenia z płyt kończy się could find bootmgr

-screen2.jpg

Szukając podpowiedzi w necie natrafiłem by się upewnić czy partycja z Reco jest 'aktywna'. W zarządzaniu dyskami jest... ale... nie wiedzieć czemu jest też pusta

-zarzad-dyskami.png

Nic z niej nigdy ni ewywalałem ani ją niczym złym nie traktowałem więc wtf?
Normalnie tej partycji nie widać, ale podczas tworzenia RecoDVD pojawia się w systemie. No to już... i okazuje się, że jednak tam coś jest

-dyski.png

wchodzę na partycje Reco a tam to co być powinno

-recovery.png

Skopiowałem zawartość na D. wsio się skopiowało.

No i się pogubiłem i zgłupiałem.

Pal już licho cuda z pełną/pustą partycją... ale co się mogło stać, że teraz nie można z tej partycji ruszyć by postawić 'fabryczny' system?

Proszę o pomoc, o wskazówki, o pomysły.
__________________
Doing nothing is very hard to do ... you never know when you're finished.
- Leslie Nielsen
tom-as jest offline   Odpowiedz cytując ten post

  #ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec
 
 
 
Data rejestracji: 29.12.2008
Lokalizacja: Sieć globalna
Wiek: 31
Posty: 1227
 

CDRinfo.pl is online  
Stary 09.12.2011, 07:34   #2
gallus
gÓru
 
Avatar użytkownika gallus
 
Data rejestracji: 20.12.2003
Lokalizacja: Zbąszynek
Posty: 5,977
gallus jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>gallus jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>gallus jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
Na recovery dvd to chyba sektora startowego nie masz, a jakieś dane tam są? Z tego co kiedyś zauważyłem w jakimś samsungu to partycja recovery nie była aktywna, lecz przy przywracaniu na taką się zmieniła tymczasowo...
__________________

gallus jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 09.12.2011, 08:46   #3
tom-as
Zamyślony
 
Avatar użytkownika tom-as
 
Data rejestracji: 21.01.2006
Lokalizacja: Oberschlesien
Posty: 682
tom-as niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Cytat:
Napisany przez gallus Podgląd Wiadomości
Na recovery dvd to chyba sektora startowego nie masz, a jakieś dane tam są?
Dane są takie...

-recodvd1.png


czyli są.
__________________
Doing nothing is very hard to do ... you never know when you're finished.
- Leslie Nielsen
tom-as jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 09.12.2011, 09:40   #4
palikot
Banned
 
Data rejestracji: 20.11.2011
Lokalizacja: Praga
Posty: 194
palikot zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Co ja bym zrobił:
live cd z linuxem
fdisk
ustawić tę partycję jako aktywną, startową

A czemu się automagicznie nie zmienia? Możesz mieć to w BIOS zablokowane. Nazywana jest ta opcja "ochroną przed wirusami", czy jakoś tak.

Luźny pomysł, nie wiem czy na pewno o to chodzi.

//edit
antywirus również może blokować

Ostatnio zmieniany przez palikot : 09.12.2011 o godz. 09:42
palikot jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 09.12.2011, 10:03   #5
tom-as
Zamyślony
 
Avatar użytkownika tom-as
 
Data rejestracji: 21.01.2006
Lokalizacja: Oberschlesien
Posty: 682
tom-as niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Cytat:
Napisany przez palikot Podgląd Wiadomości
Co ja bym zrobił:
live cd z linuxem
fdisk
ustawić tę partycję jako aktywną, startową
ok. poczytam jak to zrobić


a znalazłem coś takiego ale się coś stracham użyć by bardziej nie namieszać

-easybcd.png

Cytat:
Napisany przez palikot Podgląd Wiadomości
A czemu się automagicznie nie zmienia? Możesz mieć to w BIOS zablokowane. Nazywana jest ta opcja "ochroną przed wirusami", czy jakoś tak.

Luźny pomysł, nie wiem czy na pewno o to chodzi.
bios straszniu ubogi i nie ma tam takich opcji. nic w nim nie zmienialem wiec bios odpada.
__________________
Doing nothing is very hard to do ... you never know when you're finished.
- Leslie Nielsen
tom-as jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 09.12.2011, 13:54   #6
tom-as
Zamyślony
 
Avatar użytkownika tom-as
 
Data rejestracji: 21.01.2006
Lokalizacja: Oberschlesien
Posty: 682
tom-as niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Niby zrobiłem fdiskiem ale nie wiem czy dobrze. Może ktoś sprawdzić?

-fdisk.jpg

Zrobiłem też formata na C: ... ale dalej ten sam problem i że niby zainstalowana jest Vista "odzyskana".


Teraz to już chyba ten program co wyżej scrren wkleiłem zostaje
__________________
Doing nothing is very hard to do ... you never know when you're finished.
- Leslie Nielsen
tom-as jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 09.12.2011, 17:57   #7
palikot
Banned
 
Data rejestracji: 20.11.2011
Lokalizacja: Praga
Posty: 194
palikot zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Tam w fdisk trzeba wpisać komendę bodajże :w (od write)*. Rozumiem, że zapisywałeś zmiany?

To wygląda na specyficzny MBR.
Nie wiem co poradzić, ale zobacz - mamy typ partycji (Compaq diagnostics).
Ja nie mam teraz czasu, ale poguglaj: Compaq Diagnostics file system MBR

Pierwsze z brzegu: http://www.thinkwiki.org/wiki/Rescue_and_Recovery
Problem chyba opisany.

GRUB to bootloader, być może będziesz musiał go użyć.*
IMHO instaluj go w pierwszym sektorze partycji rozruchowej, a nie w MBR.

*czytaj, bo ja ostatnio używałem fdiska chyba w 2000 roku ;P a GRUB na oczy nie widzialem, zawsze na lilo działałem

Ostatnio zmieniany przez palikot : 09.12.2011 o godz. 18:00
palikot jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 09.12.2011, 21:39   #8
szczuru
eŁDeZet Ma(j)ster
 
Avatar użytkownika szczuru
 
Data rejestracji: 05.04.2005
Lokalizacja: Uć
Posty: 2,482
szczuru jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>szczuru jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>szczuru jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>szczuru jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>
Ostatnio miałem identyczny problem - rozwiązałem go ustawiając partycję jako aktywną za pomocą jakiegoś narzędzia w Hiren's Boot cd
__________________
szczuru jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 10.12.2011, 20:00   #9
tom-as
Zamyślony
 
Avatar użytkownika tom-as
 
Data rejestracji: 21.01.2006
Lokalizacja: Oberschlesien
Posty: 682
tom-as niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
@palikot
zmiany zapisałem oczywiście, ale nic to nie zmieniło

@szczuru
iskierka nadziei :-) przetestuję też :-)


Że też ten recovery ma taką dziwną formę to też historia. jakiś duży obraz były zdecydowanie wygodniejszy niż taki natłok plików.

probowałem odpalić recovery ustawiajac by rozruch był z pliku boot.wim. i co ciekawe rusza 'wczytywanie plików windowsa' ale jak dochodzi do ekranu dalszego to wywala errora ze nie potrafi znalezc lokalizacji. pfff
__________________
Doing nothing is very hard to do ... you never know when you're finished.
- Leslie Nielsen
tom-as jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 12.12.2011, 12:16   #10
tom-as
Zamyślony
 
Avatar użytkownika tom-as
 
Data rejestracji: 21.01.2006
Lokalizacja: Oberschlesien
Posty: 682
tom-as niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
ok. czymkolwiek ustawianie partycji na aktywną nic nie daje.

czyli na tym koniec. nauczka na przyszłość by od razu robić z 2-3 różne backupy :-)
__________________
Doing nothing is very hard to do ... you never know when you're finished.
- Leslie Nielsen
tom-as jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją
Tryby wyświetlania

Twoje uprawnienia:
Nie możesz rozpoczynać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz umieszczać załączników
Nie możesz edytować swoich postów

BB codeWłączone
EmotikonkiWłączone
Kody [IMG]Włączone
Kody HTML są Wyłączone

Teleport

Podobne dyskusje
Dyskusja Autor Forum Odpow. Ostatni Post
11 Wrzesnia WTC andy Off topic 51 22.11.2006 21:34
Płyta MSI KT880 SocketA w zasadzie to nie wiem co sie dzieje silent22 Off topic 6 04.11.2005 22:35
Co sie dzieje ze Sniper-em Sniper Off topic 5 01.05.2003 09:56
Uwaga!! Szanowni Forumowicze !! TOMMYx Off topic 117 29.03.2003 22:16


Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 18:35.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2020, vBulletin Solutions Inc.