![]() |
Jak nie ma?
Disable DHCP Server |
w tym emulatorze brak takiej opcji,
chyba że trzeba najpierw wgrać coś alternatywnego ? |
Tryb Bridge.
Moj GL raczej nie ma odkrecanych antenek (moze jest roznica w wersji 1.0 i 1.1, a moze powinienem sprawdzic drugi raz). |
Ilość załączników: 1
mam jeszcze jedno pytanko: jak należy ustawić ten routerek w Setup->Basic Setup aby działał jako switch a adresy na kompach podłączonych przez WiFi przydzielane były z routera postawionego na Debianie ?
Załącznik 51114 |
Cytat:
Cytat:
|
wydaje mi sie ze wszystko zalezy od ilosci uzytkownikow i maszyny na ktorej to sie odbywa
ja w sieciach na kilkunastu uzyszkodnikow uzywam WPA2-AES przy wiekszej ilosci hostow WPA-TKIP oczywiscie ten pierwszy jest mocniejszy |
to jak jest z tymi antenkami: na necie widziałem fotki, że antenki są odkręcane i teraz jestem w kropce z tym modelem
@AleX69: a które zabezpieczenie jest mocniejsze AES czy TKIP ? |
IceManSpy@ chodzilo mi o chipset - a czy to bedzie stacjonarny czy mobilny to juz nie wazne
ksviper@ WPA2-Mixed bym olal ... mala kompatybilonosc - musisz zdecydowac WAP2-AES albo WAP-TKIP |
Zastąpić, czy uzupełnić?
IMO nie ma sansu zjadać prąd - więc znowu coś, co obsługuje alternatywny firmware. Jak WRT54GL to AFAIK tylko V2 - ale sprawdź na liście OpenWRT. Tu masz gotowca z zainstalowaną furą softu* do WL-500GP. *What is in the package? A lot, at least to provide the same functionality as would the original firmware (package) would bring, and a lot more. - Automatic downloading system (providing a replacement for 'Asus Download Master' with ADOS - BitTorrent Downloader (Transmission) - Binary Newsgroup Downloader (HellaNZB) - PHP webserver (lighttpd) - MySQL Database with phpmyadmin support - Samba2 (Basic setup for (windows) networking) - Wake-On-Lan-Application - Webapplications (like: mp3database (with a few very small mp3s to show tag-support), photo-album (with some pictures of the asus), content management system, AIOCP, filebrowser) |
GL nie ma odkrecanych antenek :>
|
Mam sieć LAN postawioną na routerku, którym jest kompik z Debianem. Potrzebuję teraz rozszerzyć to o WiFi. I chcę dokupić jakiś routerek Linksysa, który działałby jako switch WiFi z szyfrowaniem WPA2-Mixed i miałby odkręcane antenki. Po WiFi będzie działało max. 3 kompy.
Myślę nad WRT54GL - będzie to działało ? |
Nie no, to ma być do kompa, abym miał sieć z laptopem.
|
do laptop'a bierz cos na chipsecie Atheros - przynajmniej nie bedziesz mial problemu z wifi po zainstalowaniu linux'a
|
Ok, tylko w sumie dalej nie wiem co :) Chcę jakąś kartę pod USB WiFi. Ma po prostu złapać laptopa który jest w innym pokoju oddalony o ok 15m. Cena do 60-70zł. Bo nie mam pojęcia co wybrać. Albo na jakie parametry się głównie patrzyć?
|
Wawelski@ linux linuxem ale efekt byl koszmarny, urzadzenia .11n laczyly sie na .11g
oleg tez niby mial byc alternatywa dla firmowego - ale nic nie zmienil na plus w dzialaniu z kanalami to jest tak ze nikt nie wie jak one dzialaja - sa niby dwie szkoly jedna opisuje by wybierac kanaly AP dzialajacych w okolicznym eterze a druga wrecz przeciwnie zmienilem tylko linux'a na innego linuxa - kanal pozostal ten sam :) widac na lepszego bo juz nie ma problemu jeszcze pozostaje mi zmienic DD-WRT na WL-520GC i sprawdzic jak hula pelen WDS z szyfrowaniem po WAP2-PSK asus'owy linux tego nie potrafil :P DD-WRT RULEZ!! || |
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 08:03. |