Powrót   Forum CDRinfo.pl > >

Komputery Dyskusje związane z komputerami, ale nie mieszczące się w powyższych działach



Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post
 
Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 16.04.2019, 11:36   #1
DarkSlide97
Kiedyś to było
 
Avatar użytkownika DarkSlide97
 
Data rejestracji: 17.11.2013
Posty: 1,553
DarkSlide97 po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>DarkSlide97 po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>DarkSlide97 po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>DarkSlide97 po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>
SB Live! 5.1 - szum i klikanie

Kupiłem ostatnio tą kartę za jakieś 10 zł na giełdzie
Po zainstalowaniu jakiśtam customowych sterowników (kX drivers) karta działa na Windows 7 aczkolwiek mam dwa problemy z nią.
Pierwszy to takie klikanie, jakby zakłócenia które się czasami włączają, zupełnie przypadkowo. Drugi, trochę bardziej uciążliwy to ciągły szum. Output mam ustawiony na -10, bo przy 0 szum już słychać o wiele za głośno.
Miałem kiedyś taką samą kartę i nie przypominam sobie żadnych z tych objawów więc albo chodzi o ten egzemplarz albo może o sterowniki?
Podobno pomaga przestawienie jakiegoś "PCI latency" w BIOS ale nie mam niczego takiego. Miał ktoś może podobny problem?
__________________
Intel i5 3470 / 16GB RAM / Radeon RX570 4GB 128bit / SSD 240GB / HDD 320GB /LG GH24NS95 / Windows 7 Pro

Skoro wszyscy umrzemy i będziemy wiecznie płonąć w ogniach piekielnych to po co się ograniczać?

Jeśli mój post jest sprzeczny z Twoimi poglądami albo czujesz się przez niego urażony - nie czytaj go
DarkSlide97 jest offline   Odpowiedz cytując ten post

  #ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec
 
 
 
Data rejestracji: 29.12.2008
Lokalizacja: Sieć globalna
Wiek: 31
Posty: 1227
 

CDRinfo.pl is online  
Stary 16.04.2019, 17:32   #2
Patrix
Pingwin specjalista.
 
Avatar użytkownika Patrix
 
Data rejestracji: 22.06.2002
Lokalizacja: Central Park
Posty: 15,061
Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
Miałem taką kartę SB Live 1024 (4.1) a potem SB Live Digital (5.1) i obie miały szum słyszalny.
Coby nie było, zestawy głośnikowe też Creative.
Pomagało wyciszanie głośników.
__________________
amiga500site
Patrix jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 16.04.2019, 17:33   #3
mgit
Guru
 
Avatar użytkownika mgit
 
Data rejestracji: 22.08.2004
Lokalizacja: Chojnów
Posty: 8,731
mgit jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mgit jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mgit jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mgit jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mgit jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mgit jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mgit jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>
Nie do końca, miałem to samo lata temu, winowajcą okazał się kabel audio
__________________
Internet osiedlowy - nie taki zły
mgit jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 16.04.2019, 17:34   #4
Patrix
Pingwin specjalista.
 
Avatar użytkownika Patrix
 
Data rejestracji: 22.06.2002
Lokalizacja: Central Park
Posty: 15,061
Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
Oryginalny kabel z zestawu czy robiony przedłużacz 10m?
__________________
amiga500site
Patrix jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 16.04.2019, 18:06   #5
DarkSlide97
Kiedyś to było
 
Avatar użytkownika DarkSlide97
 
Data rejestracji: 17.11.2013
Posty: 1,553
DarkSlide97 po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>DarkSlide97 po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>DarkSlide97 po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>DarkSlide97 po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>
Ja mam jakiśtam kabel AUX, wygląda na porządny i na integrze nie było problemów.

Te szumy zniosę ale klikanie mnie czasami denerwuje Ktoś tak miał i jeśli tak to co pomogło?
__________________
Intel i5 3470 / 16GB RAM / Radeon RX570 4GB 128bit / SSD 240GB / HDD 320GB /LG GH24NS95 / Windows 7 Pro

Skoro wszyscy umrzemy i będziemy wiecznie płonąć w ogniach piekielnych to po co się ograniczać?

Jeśli mój post jest sprzeczny z Twoimi poglądami albo czujesz się przez niego urażony - nie czytaj go
DarkSlide97 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 16.04.2019, 19:11   #6
mgit
Guru
 
Avatar użytkownika mgit
 
Data rejestracji: 22.08.2004
Lokalizacja: Chojnów
Posty: 8,731
mgit jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mgit jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mgit jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mgit jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mgit jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mgit jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mgit jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>
Cytat:
Napisany przez Patrix Podgląd Wiadomości
Oryginalny kabel z zestawu czy robiony przedłużacz 10m?
Oryginalny - od głośników Creative Inspire - wprawdzie już dawno się ich nie ma, ale w tamtym czasie - wymiana kabla rozwiązała problem.

Cytat:
Napisany przez DarkSlide97 Podgląd Wiadomości
Te szumy zniosę ale klikanie mnie czasami denerwuje Ktoś tak miał i jeśli tak to co pomogło?
Zmień kable, wywal KX, na rzecz wbudowanych w system - przy założeniu, użytkowania Linux'a
__________________
Internet osiedlowy - nie taki zły
mgit jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 16.04.2019, 22:50   #7
DarkSlide97
Kiedyś to było
 
Avatar użytkownika DarkSlide97
 
Data rejestracji: 17.11.2013
Posty: 1,553
DarkSlide97 po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>DarkSlide97 po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>DarkSlide97 po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>DarkSlide97 po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>
System tej karty w ogóle nie rozpoznaje, co mnie nie dziwi ze względu na wiek. Może poszukam jeszcze innych sterowników.
__________________
Intel i5 3470 / 16GB RAM / Radeon RX570 4GB 128bit / SSD 240GB / HDD 320GB /LG GH24NS95 / Windows 7 Pro

Skoro wszyscy umrzemy i będziemy wiecznie płonąć w ogniach piekielnych to po co się ograniczać?

Jeśli mój post jest sprzeczny z Twoimi poglądami albo czujesz się przez niego urażony - nie czytaj go
DarkSlide97 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 16.04.2019, 22:55   #8
mgit
Guru
 
Avatar użytkownika mgit
 
Data rejestracji: 22.08.2004
Lokalizacja: Chojnów
Posty: 8,731
mgit jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mgit jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mgit jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mgit jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mgit jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mgit jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mgit jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>
Cytat:
Napisany przez DarkSlide97 Podgląd Wiadomości
System tej karty w ogóle nie rozpoznaje, co mnie nie dziwi ze względu na wiek. Może poszukam jeszcze innych sterowników.
Odpal sobie Debiana lub Minta jak nie ogarniasz systemów z rodziny unix, i ci stery sam zainstaluje

Ewentualnie Slackware jak lubisz wyzwania
__________________
Internet osiedlowy - nie taki zły
mgit jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 17.04.2019, 06:31   #9
Patrix
Pingwin specjalista.
 
Avatar użytkownika Patrix
 
Data rejestracji: 22.06.2002
Lokalizacja: Central Park
Posty: 15,061
Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
Daj mu spokój z tym linuksem.

Sterowniki do sblive oem gdzieś kiedyś tu na forum wrzucałem,
możliwe, że też masz kartę oem, której nie było w sprzedaży detalicznej jako osobny produkt.

Poszukaj na forum, jak nie znajdziesz to wieczorem poszukam, bo zip na pewno jest.
__________________
amiga500site
Patrix jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 17.04.2019, 09:01   #10
Jolek
Guru
 
Avatar użytkownika Jolek
 
Data rejestracji: 02.09.2016
Posty: 1,017
Jolek po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>Jolek po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>Jolek po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>Jolek po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>Jolek po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>
Chyba żeby sprawdzić te sterowniki:
http://danielkawakami.blogspot.com/2...udigy.html?m=0.

Jest coś tam nawet o szumie na tych kartach.
Dodatkowo te sterowniki wspierają OS do win 8.1.

SB Live! series Support Pack 2.5:
http://forum.pclab.pl/topic/512339-S...PDATE-2112013/.
__________________
Masz jakieś pytanie na temat konsol.
Zadaj je w dziale konsole.

Moja druga pasja:

Ostatnio zmieniany przez Jolek : 17.04.2019 o godz. 18:44
Jolek jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 17.04.2019, 17:31   #11
Patrix
Pingwin specjalista.
 
Avatar użytkownika Patrix
 
Data rejestracji: 22.06.2002
Lokalizacja: Central Park
Posty: 15,061
Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
Link do driverów OEM: SoundBlaster vs. SoundBlaster?
__________________
amiga500site
Patrix jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 19.04.2019, 16:34   #12
DarkSlide97
Kiedyś to było
 
Avatar użytkownika DarkSlide97
 
Data rejestracji: 17.11.2013
Posty: 1,553
DarkSlide97 po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>DarkSlide97 po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>DarkSlide97 po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>DarkSlide97 po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>
Te podane przez @Jolek niestety nie działają, ale ściągam Support Pack 2.5 który jest podobno do wszystkich kart - zobaczymy czy on coś zmieni.


EDIT. Niestety kolejny raz dupa. Sterowniki się owszem zainstalowały ale nie dość że dźwięku nie było to jeszcze wywalało bluescreeny.
__________________
Intel i5 3470 / 16GB RAM / Radeon RX570 4GB 128bit / SSD 240GB / HDD 320GB /LG GH24NS95 / Windows 7 Pro

Skoro wszyscy umrzemy i będziemy wiecznie płonąć w ogniach piekielnych to po co się ograniczać?

Jeśli mój post jest sprzeczny z Twoimi poglądami albo czujesz się przez niego urażony - nie czytaj go

Ostatnio zmieniany przez DarkSlide97 : 19.04.2019 o godz. 17:47
DarkSlide97 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 19.04.2019, 17:56   #13
Jolek
Guru
 
Avatar użytkownika Jolek
 
Data rejestracji: 02.09.2016
Posty: 1,017
Jolek po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>Jolek po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>Jolek po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>Jolek po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>Jolek po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>
Coś źle przeczytałem, sterowniki miały być do SB Live! 5.1,
a ja na początku dałem do Live 24-bit.

Potem jednak dodałem link do SB Live! series Support Pack 2.5.
Tu jest dodatkowo oficjalny (archiwalny) temat o tych sterownikach:
https://web.archive.org/web/20131015...d.php?t=698996
Niestety oficjalny link nie działa ponieważ serwis Hotfile.com został zamknięty.

Tu jest "zamienny" temat z działającym linkiem do tych sterowników:
https://www.evilbox.ro/windows/creat...5-by-daniel_k/.

Dodatkowo chciałem tutaj wrzucić te sterowniki, ale ciągle wyskakuje mi "połączenie zostało przerwane",
więc link do schowka musi (na razie) wystarczyć:
http://www.mediafire.com/file/cmlf3n...ortPack_2_5.7z.

Aha mogą być problemy z systemami (Windows 8, 7, Vista SP2), które mają więcej niż 2 GB RAMu.
Na Win XP wszystko powinno śmigać:
https://www.elektroda.pl/rtvforum/vi...63018#15163018.

Więc albo trzeba będzie wyjąć trochę RAMu dla testu, "mordować" się z tymi od kX,
lub spróbować te OEM co kiedyś wrzucił @Patrix.
__________________
Masz jakieś pytanie na temat konsol.
Zadaj je w dziale konsole.

Moja druga pasja:

Ostatnio zmieniany przez Jolek : 19.04.2019 o godz. 18:02
Jolek jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 19.04.2019, 18:55   #14
DarkSlide97
Kiedyś to było
 
Avatar użytkownika DarkSlide97
 
Data rejestracji: 17.11.2013
Posty: 1,553
DarkSlide97 po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>DarkSlide97 po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>DarkSlide97 po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>DarkSlide97 po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>
@Patrix ten link ze starego tematu już wygasł.
__________________
Intel i5 3470 / 16GB RAM / Radeon RX570 4GB 128bit / SSD 240GB / HDD 320GB /LG GH24NS95 / Windows 7 Pro

Skoro wszyscy umrzemy i będziemy wiecznie płonąć w ogniach piekielnych to po co się ograniczać?

Jeśli mój post jest sprzeczny z Twoimi poglądami albo czujesz się przez niego urażony - nie czytaj go
DarkSlide97 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 19.04.2019, 18:58   #15
grzeniu
XV1100
Zlotowicz
 
Avatar użytkownika grzeniu
 
Data rejestracji: 19.02.2002
Posty: 26,420
grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Po co ci link, jak Patrix dał je w załącznikach, które działają?
__________________
Pozdr./Grzeniu
grzeniu jest online   Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją
Tryby wyświetlania

Twoje uprawnienia:
Nie możesz rozpoczynać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz umieszczać załączników
Nie możesz edytować swoich postów

BB codeWłączone
EmotikonkiWłączone
Kody [IMG]Włączone
Kody HTML są Wyłączone

Teleport

Podobne dyskusje
Dyskusja Autor Forum Odpow. Ostatni Post
Optymalny Bitrate Blu-Ray i DVD Kodek H.264 lub H.265 layor High Definition 27 12.01.2015 11:09
SB Live! 5.1 Digital - 2 pytania i problem :| REi Off topic 9 06.08.2005 12:04
Nie moge sie doczekac! /||\aster Off topic 18 08.03.2004 03:44
SB Live 5.1 i Creative Inspire 4400 Druss Off topic 61 09.03.2003 07:58
Różnice między SB LIVE 5.1 i SB Audigy Player S_N_I_P_E_R Off topic 1 09.01.2003 17:28


Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 23:46.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2020, vBulletin Solutions Inc.