Powrót   Forum CDRinfo.pl > Różne > Komputery - oprogramowanie i sprzęt

Komputery - oprogramowanie i sprzęt Pytania i problemy niezwiązane z nagrywaniem, backupem i grami.

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 11.12.2004, 22:03   #1
andrzejj9
the one
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 08.12.2002
andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>
Funkcje w InfranView

Może ktoś wie, jak zrobić dwie rzeczy w tym programie. Wiem, że jest to możliwe, bo kiedyś o tym czytałem, ale nigdzie w opcjach nie udało mi się znaleźc możliwości zrobienia tego. Otóż chciałbym do kilku zdjęć (najlepiej hurtowo, ale niech będzie i pojedyńczo) zrobić ciemną ramkę i dodać na nich swój podpis. Gdzie można to zrobić w programie?

neverending path to perfection..
andrzejj9 jest offline   Odpowiedz cytując ten post

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 12.12.2004, 00:42   #2
Joe_Doe
...w podróży...

Data rejestracji: 20.06.2003
Joe_Doe niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
File => Batch convertion/Rename
Tam sa funkcje zmiany nazwy.
Na samym dole po prawej Advanced options i tam gdzies jest Add aditional text.
"I'm not going to change the way I look or the way I feel to conform to anything. I've always been a freak. So I've been a freak all my life and I have to live with that, you know. I'm one of those people." - John Lennon
"Nazywaja mnie Niezrownanym, a moze Niezrownowazonym - nigdy tego nie pamietam..." - M.K.
Joe_Doe jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 12.12.2004, 11:37   #3
andrzejj9
the one
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 08.12.2002
andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>
Cytat:
Napisany przez Joe_Doe
File => Batch convertion/Rename
Tam sa funkcje zmiany nazwy.
Na samym dole po prawej Advanced options i tam gdzies jest Add aditional text.
Ok, ramkę już mam, tekstu jeszcze nie mogę znaleźć, ale poszukam. Dzięki za wskazówki

neverending path to perfection..
andrzejj9 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 17.02.2008, 22:27   #4
maniek0_00
Nowy na forum

Data rejestracji: 17.02.2008
maniek0_00 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Exclamation IrfanView

Witam !
jeśli ktoś zna sie na obsłudze tego programu wdzięczny będę za wyjaśnienie mi pewnej funkcji obróbki zdjęcia a mianowicie:
po wduszeniu F12 pokazuje sie paleta i jak wykorzystać funkcje "clone tool"
bo chce na zdjęciu zrobić kopie jednego "ludka (1)" i wkleić go w całości w inne miejsca zachowując rozmiary "lodków" którzy zostaną zastąpieni klonem czyli tym "ludkiem (1)"
raz mi sie udało ale nie wiem jak to zrobiłem

NAPRAWDĘ BĘDĘ BARDZO WDZIĘCZNY ZA WYJAŚNIENIE
PS. nie ukrywam ze foty przy inst bardzo ułatwią sprawę

pozdrawiam
maniek0_00 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 18.02.2008, 08:00   #5
Joe_Doe
...w podróży...

Data rejestracji: 20.06.2003
Joe_Doe niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Zaskoczyles mnie! Uzywalem Irfana w wersjii 4.00 i nie wiedzialem, ze w 4.10 jest mozliwosc "malowania". Teraz juz wiem.

Na poczatek:
1. Funkcja "Clone" raczej tego nie zrobisz, a na pewno nie zrobisz tego dobrze, wygodnie i bezstresowo.
2. Paint do Irfana to plugin, ktory troche rozszerza mozliwosci edycji obrazkow. dobrze tego nie zrobi, bo:
3. IrfanView NIE JEST programem do takich rzeczy. Jest to rewelacyjna przegladarka. Nadeje sie do bardzo szybkich zmian. Takich ktore starcza, zeby umiescic plik w necie, na forum lub wyslac mailem.

Potrulem, ponarzekalem, zatem do rzeczy.

Sposob pierwszy. (jesli upierasz sie na klonowanie)
Wybierasz funkcje "Clone"
Ponizej w polu Width (px) ustawiasz wielkosc pedzla. Tu musisz poeksperymentowac. Sprobuj na poczatek np. 20 i zobacz czy nie za duzo (za malo).
Uaktywnij okno Irfana (kliknij na pasku z nazwa).
Wcisnij i przytrzymaj CTRL kursor zmieni ksztalt na kolka ze strzalka. Ustaw go w miejscu z ktorego chcesz klonowac. Nacisnij lewy przycisk myszki, pusc CTRL. Kursor zmieni ksztalt na kolka z krzyzykiem.
Ustaw kursor w miejcu w ktore chcesz skopiowac. Nacisnij i przytrzymaj lewy przycisk myszki, ruszaj nia i patrz co sie dzieje.
Gotowe!
Metoda prob i bledow powinno Ci sie udac.

Sposob drugi:
Trzymajac lewy przycisk myszki zaznaczasz na obrazku to, co chcesz skopiowac.
Na pasku tytulowym sprawdzasz i zapamietujesz wymiary zaznaczenia. Fragment, w ktorym bedzie napisane liczba1 x liczba2.
Wciskasz CTRL+C
Zaznaczasz miejsce, w ktore chcesz wkleic obiekt. Musisz ustawic identyczna wielkosc zaznaczenia (tj. liczba1 x liczba2)
wciskasz CTRL+V.
Gotowe!

Ja osobiscie robilbym to za pomoca Copy/Paste po wczesniejszym "przygotowaniu" "ludka"

Zainstaluj sobie jakis program graficzny.
Np. Paint.NET http://www.getpaint.net/ darmowy, po polsku, bardzo przyjemny dla uzytkownika.

Teraz radz sobie sam. Ja jestem po nocnej zmianie i zamiast smacznie spac pisze poradnik do Irfana.
"I'm not going to change the way I look or the way I feel to conform to anything. I've always been a freak. So I've been a freak all my life and I have to live with that, you know. I'm one of those people." - John Lennon
"Nazywaja mnie Niezrownanym, a moze Niezrownowazonym - nigdy tego nie pamietam..." - M.K.
Joe_Doe jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 18.02.2008, 11:20   #6
Ormianin
Komandor

Data rejestracji: 29.07.2002
Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
Cytat:
Napisany przez Joe_Doe Podgląd Wiadomości
Zaskoczyles mnie! Uzywalem Irfana w wersjii 4.00 i nie wiedzialem, ze w 4.10 jest mozliwosc "malowania". Teraz juz wiem.
mi sie wydaje ze tylko gimp bedzie dosc dobry do takiej funkcji...
Stary 18.02.2008, 22:35   #7
maniek0_00
Nowy na forum

Data rejestracji: 17.02.2008
maniek0_00 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
dziekuje za ładny i zrozumiały wykład robiłem to już samemu ale nie zawsze rozumiałem to co robie
ale teraz mam już to na "papierze"wiec będzie łatwiej
pozdro
maniek0_00 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 19.02.2008, 07:14   #8
ed hunter
Obyś nadepnął na LEGO!
Zlotowicz

Data rejestracji: 30.11.2004
ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Ja jednak do wszelkich klonowa***324; i wycinanek polec***281; Gimpa. Troch***281; trudniej, ale efekty niepor***243;wnywalne. Warto si***281; nauczy***263;.
ed hunter jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz na post

Twoje uprawnienia: