![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Komputery - oprogramowanie i sprzęt Pytania i problemy niezwiązane z nagrywaniem, backupem i grami. |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
the one
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 08.12.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Funkcje w InfranView
Może ktoś wie, jak zrobić dwie rzeczy w tym programie. Wiem, że jest to możliwe, bo kiedyś o tym czytałem, ale nigdzie w opcjach nie udało mi się znaleźc możliwości zrobienia tego. Otóż chciałbym do kilku zdjęć (najlepiej hurtowo, ale niech będzie i pojedyńczo) zrobić ciemną ramkę i dodać na nich swój podpis. Gdzie można to zrobić w programie?
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
...w podróży...
Data rejestracji: 20.06.2003
![]() |
File => Batch convertion/Rename
Tam sa funkcje zmiany nazwy. Na samym dole po prawej Advanced options i tam gdzies jest Add aditional text.
"I'm not going to change the way I look or the way I feel to conform to anything. I've always been a freak. So I've been a freak all my life and I have to live with that, you know. I'm one of those people." - John Lennon "Nazywaja mnie Niezrownanym, a moze Niezrownowazonym - nigdy tego nie pamietam..." - M.K. |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
the one
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 08.12.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#4 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 17.02.2008
![]() |
![]()
Witam !
![]() jeśli ktoś zna sie na obsłudze tego programu wdzięczny będę za wyjaśnienie mi pewnej funkcji obróbki zdjęcia a mianowicie: po wduszeniu F12 pokazuje sie paleta i jak wykorzystać funkcje "clone tool" ![]() bo chce na zdjęciu zrobić kopie jednego "ludka (1)" i wkleić go w całości w inne miejsca zachowując rozmiary "lodków" którzy zostaną zastąpieni klonem czyli tym "ludkiem (1)" raz mi sie udało ale nie wiem jak to zrobiłem ![]() NAPRAWDĘ BĘDĘ BARDZO WDZIĘCZNY ZA WYJAŚNIENIE PS. nie ukrywam ze foty przy inst bardzo ułatwią sprawę pozdrawiam ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
...w podróży...
Data rejestracji: 20.06.2003
![]() |
Zaskoczyles mnie! Uzywalem Irfana w wersjii 4.00 i nie wiedzialem, ze w 4.10 jest mozliwosc "malowania". Teraz juz wiem.
![]() Na poczatek: 1. Funkcja "Clone" raczej tego nie zrobisz, a na pewno nie zrobisz tego dobrze, wygodnie i bezstresowo. 2. Paint do Irfana to plugin, ktory troche rozszerza mozliwosci edycji obrazkow. dobrze tego nie zrobi, bo: 3. IrfanView NIE JEST programem do takich rzeczy. Jest to rewelacyjna przegladarka. Nadeje sie do bardzo szybkich zmian. Takich ktore starcza, zeby umiescic plik w necie, na forum lub wyslac mailem. Potrulem, ponarzekalem, zatem do rzeczy. Sposob pierwszy. (jesli upierasz sie na klonowanie) Wybierasz funkcje "Clone" Ponizej w polu Width (px) ustawiasz wielkosc pedzla. Tu musisz poeksperymentowac. Sprobuj na poczatek np. 20 i zobacz czy nie za duzo (za malo). Uaktywnij okno Irfana (kliknij na pasku z nazwa). Wcisnij i przytrzymaj CTRL kursor zmieni ksztalt na kolka ze strzalka. Ustaw go w miejscu z ktorego chcesz klonowac. Nacisnij lewy przycisk myszki, pusc CTRL. Kursor zmieni ksztalt na kolka z krzyzykiem. Ustaw kursor w miejcu w ktore chcesz skopiowac. Nacisnij i przytrzymaj lewy przycisk myszki, ruszaj nia i patrz co sie dzieje. Gotowe! Metoda prob i bledow powinno Ci sie udac. Sposob drugi: Trzymajac lewy przycisk myszki zaznaczasz na obrazku to, co chcesz skopiowac. Na pasku tytulowym sprawdzasz i zapamietujesz wymiary zaznaczenia. Fragment, w ktorym bedzie napisane liczba1 x liczba2. Wciskasz CTRL+C Zaznaczasz miejsce, w ktore chcesz wkleic obiekt. Musisz ustawic identyczna wielkosc zaznaczenia (tj. liczba1 x liczba2) wciskasz CTRL+V. Gotowe! Ja osobiscie robilbym to za pomoca Copy/Paste po wczesniejszym "przygotowaniu" "ludka" Zainstaluj sobie jakis program graficzny. Np. Paint.NET http://www.getpaint.net/ darmowy, po polsku, bardzo przyjemny dla uzytkownika. Teraz radz sobie sam. Ja jestem po nocnej zmianie i zamiast smacznie spac pisze poradnik do Irfana. ![]()
"I'm not going to change the way I look or the way I feel to conform to anything. I've always been a freak. So I've been a freak all my life and I have to live with that, you know. I'm one of those people." - John Lennon "Nazywaja mnie Niezrownanym, a moze Niezrownowazonym - nigdy tego nie pamietam..." - M.K. |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Komandor
Data rejestracji: 29.07.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
mi sie wydaje ze tylko gimp bedzie dosc dobry do takiej funkcji...
![]() |
#7 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 17.02.2008
![]() |
dziekuje za ładny i zrozumiały wykład robiłem to już samemu ale nie zawsze rozumiałem to co robie
![]() ale teraz mam już to na "papierze"wiec będzie łatwiej ![]() pozdro |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Obyś nadepnął na LEGO!
Zlotowicz
Data rejestracji: 30.11.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Ja jednak do wszelkich klonowa***324; i wycinanek polec***281; Gimpa. Troch***281; trudniej, ale efekty niepor***243;wnywalne. Warto si***281; nauczy***263;.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|
|