Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Komputery - oprogramowanie i sprzęt Pytania i problemy niezwiązane z nagrywaniem, backupem i grami. |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
04.12.2022, 20:03 | #16 |
Pa rampamer
Zlotowicz
Data rejestracji: 24.10.2006
|
Mam w mieście elektronika, u którego naprawiałem już niejeden wyświetlacz. Natomiast jeśli na tej emmc znajduje się cały firmware, to o ile nie jest to jakieś zwykłe odlutowanie, na które pomoże reballing, to może być doopa...
Ostatnio powstały kolejne Wielkie Rezolucje mające chronić nasz świat przed niechybną zagładą, w tym nakazujące wyświetlaczom konsumpcję określone ilości energii elektrycznej. Zużywanie przez BitCoina energii elektrycznej przekraczającej zużycie Holandii nie jest problemem, ale na szczęście dbają o telewizory. Jednak nie na tyle, żeby skupić się na ich trwałości - jeśli TV będzie zużywał 20W energii za dużo to straszne, ale jeśli zepsuje się po dwóch latach - nie ma problemu, wyprodukowanie nowego najwyraźniej nie jest szkodliwe dla środowiska. Właściwie to należałoby chyba zrobić badania i sprawdzić, czy aby jeden wyprodukowany telewizor nie prowadzi do redukcji stu ton CO2 w atmosferze i do obniżenia średniej temperatury na Ziemi...
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
04.12.2022, 20:17 | #17 |
Moderator
Data rejestracji: 26.10.2008
|
Co ci powiem ~8lat temu jak kupywalem tv 60cali wow klasa A+ , super energoosczedny ale fajnie biore, zuzycie energi ~185W , 2 tygodnie temu sprawilem sobie nowy tv 85 cali ma 185W zuzycia w maksie i ma klase F i o co tu chodzi
04.12.2022, 22:22 | #18 |
Ͼ Ͽ
Zlotowicz
Data rejestracji: 15.05.2004
|
Kryteria kategoryzacji uległy zmianie, bodaj w tym lub ubiegłym roku.
04.12.2022, 23:13 | #19 |
Pa rampamer
Zlotowicz
Data rejestracji: 24.10.2006
|
Widziałem te nowe i tak się zastanawiam, czy w niektórych przypadkach na klasę A nie trzeba by złamać praw fizyki
Najprostszy z najprostszych przykładów - źródło światła - w idealnej sytuacji zamieni sto procent przyłożonej energii w fotony. Oczywiście kiedyś żarówki to były źródła ciepła, którego skutkiem ubocznym była emisja niewielkiej ilości światła. Dziś diody LED emitują nawet blisko sto lumenów na jeden wat (a mają sprawność max. w okolicach 50%). Możemy zatem ustalić "na pałę", nie zastanawiając się, czy to ma technologiczny sens, że poniżej 90 lumenów z wata to będzie klasa F, 100 - E, 110 - D i tak dalej. Tylko to będzie miało mało sensu, bo nie ma obecnie technologii pozwalającej w takiej skali uzyskać sprawność C czy wyższą, a pewnie 95% urządzeń otrzymałoby klasę F i już. No i bierze w łeb sens ułatwiania porównania jakości urządzeń klasą (zamiast samych suchych liczb, które są mniej intuicyjne), bo nagle klasę F będą miały i całkiem niezłej jakości LEDówka i stara stuwatowa żarówka A ustalmy klasę A dla urządzeń o luminescencji powyżej 200 lumenów z wata i już mamy pewność, że nigdy nic jej nie osiągnie, bo to oznaczałoby sprawność powyżej 100% Słyszałem głosy, że nowe normy są na tyle wyśrubowane, że być może niemożliwe do spełnienia nie tylko dziś ale i w ogóle. Innymi słowy - możemy powątpiewać, czy choćby NASA, MIT, a nawet Janusz w garażu na ulicy Energetyków Polskich, korzystając z najlepszych dostępnych materiałów (i papy), nie zważając na koszty i tylko żeby pokazać że się da byliby w stanie osiągnąć dzisiejszą klasę A w niektórych grupach produktów
04.12.2022, 23:43 | #20 |
Moderator
|
E tam wystarczy miec komputery kwantowe w TV nie wydzielajace ciepla no i idealne ledy zamieniajace cala energie w fotony no i mamy....... Star Trek
05.12.2022, 01:43 | #21 |
Guru
Data rejestracji: 23.07.2018
|
A czemu miał bym się pogniewać, to wręcz powód do dumy, że mój temat jest tak inspirujący że aż się skojarzył przy nietypowych problemach technicznych
|
05.12.2022, 02:27 | #22 |
XV1100
Data rejestracji: 19.02.2002
|
Miałem soniaka, jeszcze go mam w kartonie, jak mu 2 tyg po gwarancji wyskoczyły artefakty, to wyszła matryca i złom. Podobno bardzo sporadycznie się zdarza. Zapamiętałem sobie to "bardzo sporadycznie" i kupiłem drugiego takiego samego Na razie przetrwał gwarę już o 3 miechy...
Jakby co, to sprzedam w dobrej cenie. Stan funkiel nówka, nie bity, w oryg kartonie itp. |
05.12.2022, 15:12 | #23 |
Moderator
|
Mam 5 lat gwarancji oby przetrwal dluzej
|
|