Powrót   Forum CDRinfo.pl > >

Komputery Dyskusje związane z komputerami, ale nie mieszczące się w powyższych działach



Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post
 
Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 24.01.2004, 17:01   #1
KrzysieX
addict :)
 
Avatar użytkownika KrzysieX
 
Data rejestracji: 12.12.2001
Lokalizacja: Gdynia
Posty: 88
KrzysieX zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
siec bezprzewodowa

Witam
Mam taka misje do wypelnienia:
Jest sobie mala siec (2 urzytkownikow) podpietych zwykla skretka do neo i przez to kozystajacych z Internetu. Mam zadanie podlaczyc 3cia osobe ktora mieszka w bloku naprzeciwko. kabla sie nie da polozyc i jest to rozwiazanie nie do zaakceptowania. A wiec bezprzewodowo. Odleglosc jest nie duza (szerokosc ulicy i chodnika), komputery "patrza" sobie w okna. I teraz pytanie co do sprzetu bo zupelnie sie na tym nie znam. Wiem, ze w tym komputerze co bedzie podlaczany musi byc karta sieciowa bezprzewodowa - jaki producent, model? I juz w istniejacej sieci powinien byc chyba Access Point... i to samo pytanie - jaki producent, model? A moze zastosowac router bezprzewodowy zamiast tego routera co tam stoi? Jesli tak, to jaki?
__________________
Live long, and prosper...
KrzysieX jest offline   Odpowiedz cytując ten post

  #ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec
 
 
 
Data rejestracji: 29.12.2008
Lokalizacja: Sieć globalna
Wiek: 31
Posty: 1227
 

CDRinfo.pl is online  
Stary 24.01.2004, 19:02   #2
_Neoo_
Hit me if you can!
 
Avatar użytkownika _Neoo_
 
Data rejestracji: 27.05.2002
Lokalizacja: Stolp in Pomer
Posty: 525
_Neoo_ zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Z "ust" mi wyjąłeś taki post Qrczak też mam taki problem, wszystko co opisałeś pasuje do mojej sytuacji. No więc przyłączam siędo prośby
__________________
SajFaj.net | Hatak.pl | So say we all...

Polska strona o BSG | Napisy do serialów SF | Credo
_Neoo_ jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 24.01.2004, 21:17   #3
KrzysieX
addict :)
 
Avatar użytkownika KrzysieX
 
Data rejestracji: 12.12.2001
Lokalizacja: Gdynia
Posty: 88
KrzysieX zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
no to czekajmy na odpowiedzi ) moze ktos sie zlituje
__________________
Live long, and prosper...
KrzysieX jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 24.01.2004, 22:09   #4
zorg
Caliente
 
Avatar użytkownika zorg
 
Data rejestracji: 30.09.2002
Lokalizacja: Zorgberg
Posty: 3,402
zorg jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>zorg jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>zorg jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
http://www.linksys.com/products/grou...rid=33&scid=35

http://www.linksys.com/products/grou...rid=33&scid=36
__________________
zorg jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 24.01.2004, 22:17   #5
shuma02
Forumator
 
Avatar użytkownika shuma02
 
Data rejestracji: 06.12.2002
Lokalizacja: Miasto Aniolow
Posty: 729
shuma02 zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
tylko niechwalcie sie swoja siecia wszystkim w bloku bo kazdy z antenka i odrobina wiedzy bedzie sie mogl to waszej sieci podpiac...

shuma02
shuma02 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 24.01.2004, 22:54   #6
KrzysieX
addict :)
 
Avatar użytkownika KrzysieX
 
Data rejestracji: 12.12.2001
Lokalizacja: Gdynia
Posty: 88
KrzysieX zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
dzieki za link, fajne zabawki, ale.... ktore wybrac?? ktore konkretnie bylyby dobre ? bo po co mam kupic jakies urzadzenie, ktore badz sie wogole nie sprawdzi albo nie bedzie wykozystane nawet w 20% ??
__________________
Live long, and prosper...
KrzysieX jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 24.01.2004, 23:14   #7
/||\aster
tranceaddict
 
Avatar użytkownika /||\aster
 
Data rejestracji: 12.05.2003
Lokalizacja: Miami, FL
Posty: 139
/||\aster zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez shuma02
tylko niechwalcie sie swoja siecia wszystkim w bloku bo kazdy z antenka i odrobina wiedzy bedzie sie mogl to waszej sieci podpiac...

shuma02
Czy mozesz napisac jak? (nie chce sie do nikogo podpinac, a dla mnie jest to w celach EDUKACYJNYCH, ja mam dobry internet i nie musze komus go krasc)
Kiedys widzialem jakis film wlasnie o zle zabezpieczonych firmach ktore wlasnie taka siec maja. I gosciu jezdzil swoim autem i wykrywal sieci, mial antenke i jakis program.
Niech ktos napisze cos o tym wiecej bo jest to bardzo ciekawe i nie mowicie ze to nei moralne.
/||\aster jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 25.01.2004, 00:42   #8
MaciejT
Team Member
CDRinfo VIP
 
Avatar użytkownika MaciejT
 
Data rejestracji: 20.06.2000
Lokalizacja: Bydgoszcz
Posty: 1,952
MaciejT zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez shuma02
tylko niechwalcie sie swoja siecia wszystkim w bloku bo kazdy z antenka i odrobina wiedzy bedzie sie mogl to waszej sieci podpiac...
Nieprawda!

Sieci bezprzewodowe zabezpiecza się za pomocą algorytmu (hasła) dostępu, które konfiguruje się przy opcjach tcp/ip.

Wystarczy wygenerować niezłe hasełko w stylu 64 znaki specjalne
__________________
Copyright (C) 2000-2011 MaciejT, All Rights Reserved
MaciejT jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 25.01.2004, 14:41   #9
KrzysieX
addict :)
 
Avatar użytkownika KrzysieX
 
Data rejestracji: 12.12.2001
Lokalizacja: Gdynia
Posty: 88
KrzysieX zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez Zbieg12
Nieprawda!

Sieci bezprzewodowe zabezpiecza się za pomocą algorytmu (hasła) dostępu, które konfiguruje się przy opcjach tcp/ip.

Wystarczy wygenerować niezłe hasełko w stylu 64 znaki specjalne
oczywiscie No chyba, ze 'administrator' zapomni zmienic haslo domyslne, a niestety znam kilka przypadkow gdzie neo przez router jest podlaczona i haslo dostepu do niego jest domyslne
__________________
Live long, and prosper...
KrzysieX jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 25.01.2004, 16:44   #10
pawelblu
Recydywista - Wielokrotny
Zlotowicz
CDRinfo VIP
 
Avatar użytkownika pawelblu
 
Data rejestracji: 17.01.2003
Lokalizacja: Wawa
Posty: 5,272
pawelblu niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>pawelblu niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Cytat:
Napisany przez KrzysieX
oczywiscie No chyba, ze 'administrator' zapomni zmienic haslo domyslne, a niestety znam kilka przypadkow gdzie neo przez router jest podlaczona i haslo dostepu do niego jest domyslne
Hm wystarczy puscic tylko znane MAC kart sieciowych a reszte blokowac przez DHCP (w przypadku routera). To da sie obejsc tylko trzeba znac dobry MAC i karte ktora umozliwia wpisanie adresu MAC

Jak chcesz miec rozwiazanie przyszlosciowe, to zrob tak: Modem/Router/Access Point w jednym no i bezprzewodowa karta u kazdego. Jak bedziesz chcial wiecej osob podlaczyc na przyszlosc to bedziesz mial spoko. No jeszcze jest opcja zeby postawic router softowy, tak bedzie bardziej dokladniej (jak juz chcesz sie naprawde rozbudowywac), no ale to wymaga wiekszego poswiecenia w administracje.

Ostatnio zmieniany przez pawelblu : 25.01.2004 o godz. 16:47
pawelblu jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 25.01.2004, 17:00   #11
KrzysieX
addict :)
 
Avatar użytkownika KrzysieX
 
Data rejestracji: 12.12.2001
Lokalizacja: Gdynia
Posty: 88
KrzysieX zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez pawelblu
Hm wystarczy puscic tylko znane MAC kart sieciowych a reszte blokowac przez DHCP (w przypadku routera). To da sie obejsc tylko trzeba znac dobry MAC i karte ktora umozliwia wpisanie adresu MAC

Jak chcesz miec rozwiazanie przyszlosciowe, to zrob tak: Modem/Router/Access Point w jednym no i bezprzewodowa karta u kazdego. Jak bedziesz chcial wiecej osob podlaczyc na przyszlosc to bedziesz mial spoko. No jeszcze jest opcja zeby postawic router softowy, tak bedzie bardziej dokladniej (jak juz chcesz sie naprawde rozbudowywac), no ale to wymaga wiekszego poswiecenia w administracje.
Bardziej ta siec sie nie rozrosnie raczej, a rozwiazanie musi byc jak najmniejszym kosztem wykonane... a jakies konkretne wymagania co do access pointa? jakies parametry powinien spelniac?
__________________
Live long, and prosper...
KrzysieX jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 16.12.2005, 04:22   #12
joujoujou
Ͼ Ͽ
Zlotowicz
 
Avatar użytkownika joujoujou
 
Data rejestracji: 15.05.2004
Lokalizacja: W domu.
Posty: 33,789
joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Odgrzeję bardzo stary temat. Co byście dziś polecili w temacie?

Chodzi mi o router z Wi-fi (802-11b lub g) do połączenia 2 komputerów, jeden na rj-45 drugi wireless, coś niedrogiego a i raczej niesprawiającego problemów w codziennej eksploatacji komuś mało obeznanemu (to ja ).

Preferowałbym coś stąd bo miałbym blisko na zakupy, chyba że w Trójmieście trafię coś bardziej atrakcyjnego?
__________________
Pozdrawiam i zapraszam na www.joujoujou.com - całkiem nową galerię zdjęć z Irlandii.
Moje filmy są tutaj.
Forum ZielonaIrlandia.
Problemy i porady wyłącznie na forum.
Prywatne wiadomości lub przez komunikatory będą ignorowane.
joujoujou jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 16.12.2005, 16:07   #13
pawelblu
Recydywista - Wielokrotny
Zlotowicz
CDRinfo VIP
 
Avatar użytkownika pawelblu
 
Data rejestracji: 17.01.2003
Lokalizacja: Wawa
Posty: 5,272
pawelblu niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>pawelblu niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Wydaje mi sie ze najlepiej wybierac miedzy: D-Link i LinkSys. Zawsze moze liczyc na jakis support userow, bo jest ich sporo. Gdybym ja zaczynal budowe sieci i LinkSys bylby w cenie D-Linka, pewnie wybralbym LinkSysa. Podobno ma bardzo dobry soft.
pawelblu jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 16.12.2005, 17:39   #14
polakT
inżynier systemowy
 
Avatar użytkownika polakT
 
Data rejestracji: 07.07.2004
Lokalizacja: Białystok
Posty: 2,193
polakT jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>polakT jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>polakT jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>
Cytat:
Napisany przez pawelblu
Wydaje mi sie ze najlepiej wybierac miedzy: D-Link i LinkSys. Zawsze moze liczyc na jakis support userow, bo jest ich sporo. Gdybym ja zaczynal budowe sieci i LinkSys bylby w cenie D-Linka, pewnie wybralbym LinkSysa. Podobno ma bardzo dobry soft.

W sumie jestem (nie)szczesliwym posiadaczem d-link. Mielismy na sieci juz 2 rozne modele - nie wiem czy ktos tak jeszcze mial - ale bez restartu co 2-3 dni wieszaly sie. Pracowaly na full zapełnione i nonstop cos przesyłane bylo przez nie. Ale napewno jest to dobry sprzet. Wtyczke z gniazdka wyciagnac i wlozyc mozna zawsze . Nie wiem czy pomoze ale mowie jakie mamy problemy.... Ale jezeli chodzi o dzialanie ogolnie to naprawde dobra rzecz - ladnie dzieli transfery.
__________________
http://polakt.pl
Pozdrawiam
polakT
gg:2779269
polakT jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 16.12.2005, 18:55   #15
adbok
Guru
 
Avatar użytkownika adbok
 
Data rejestracji: 11.05.2003
Lokalizacja: N 51°27' E 20°28' - woj. łódzkie
Posty: 1,283
adbok zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
ja mam wifi na dlinkach i jest spox siec jest bez obslugowa
adbok jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją
Tryby wyświetlania

Twoje uprawnienia:
Nie możesz rozpoczynać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz umieszczać załączników
Nie możesz edytować swoich postów

BB codeWłączone
EmotikonkiWłączone
Kody [IMG]Włączone
Kody HTML są Wyłączone

Teleport


Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 15:51.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2020, vBulletin Solutions Inc.