Powrót   Forum CDRinfo.pl > Różne > Komputery

Komputery Dyskusje związane z komputerami, ale nie mieszczące się w powyższych działach



Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post
 
Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 06.08.2017, 15:06   #2491
Jarson
Pa rampamer
Zlotowicz
 
Avatar użytkownika Jarson
 
Data rejestracji: 24.10.2006
Lokalizacja: Zachlajki
Posty: 6,692
Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
O - mam taki sam zasilacz

Można również rozważyć usunięcie radiatorów z RAM. One często są umieszczane dla szpanu i tak naprawdę nie nagrzewają się wcale nadmiernie, ewentualnie nagrzewają po OC, a mało kto tak naprawdę bawi się w OC pamięci na poważnie. Oczywiście tu zawsze pozostaje lekka niepewność.
__________________

Jarson jest offline   Odpowiedz cytując ten post

  #ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec
 
 
 
Data rejestracji: 29.12.2008
Lokalizacja: Sieć globalna
Wiek: 31
Posty: 1227
 

CDRinfo.pl is online  
Stary 06.08.2017, 15:46   #2492
CIAPEK
mów mi więcej :P
CDRinfo VIP
 
Avatar użytkownika CIAPEK
 
Data rejestracji: 17.02.2003
Lokalizacja: TORUŃ
Posty: 5,244
CIAPEK niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>CIAPEK niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Czyli można spróbować wyrwać radiatory? Bo innej opcji pewnie nie ma? Pewnie nie są na wcisk.
Teraz Patrix ostatnia sprawa.

Mam na płycie głównej wolne miejsca na wentyle.
3 pinowy na górze z napisem PWR FAN i obok procka 4 pinowy CHA FAN1.
3 pinowy jak się domyślam jest bez kontroli obrotów i czujnika.
4 pinowy pewnie ma czujnik obrotów i wyświetla dane.
Dobrze myśle?

Czyli drucik w elektrycznym 1mm2 i zamontować wentyl o średnicy 100 mm tylko z iloma pinami teraz i jaki
A może spliter/rozdzielacz gniazda CPU FAN?
Dołączone obrazki (kliknij, aby powiększyć)
-cpu.jpg  
__________________



nie załatwi wszystkiego "FLOTA", tak myślącego uważam za przegranego!

Ostatnio zmieniany przez CIAPEK : 06.08.2017 o godz. 16:20
CIAPEK jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 06.08.2017, 17:26   #2493
Patrix
Pingwin specjalista.
 
Avatar użytkownika Patrix
 
Data rejestracji: 22.06.2002
Lokalizacja: Central Park
Posty: 15,063
Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
Ja bym te RAMy w spokoju zostawił. Potrzebujesz do tego jeszcze dokupić/zrobić rozgałęźnik 4PIN-PWM, typowe "Y". Co do wiatraczków to pamiętaj, że one mają się trochę dogadać. Mam tu na myśli, że jeden wpycha powietrze, a drugi wyciąga, tak więc muszą generować podobny przepływ powietrza, rozmiar łopatek tutaj też ma znaczenie więc już na starcie nie będzie idealnie. Pamiętaj, że oba wiatraki będą pracować na tym samym napięciu z jednego portu CPU_FAN, sygnał PWM dla obu wiatraków będzie jeden. Dlatego najlepiej dokupić tej samej firmy, tylko mniejszy rozmiar, aby nie pogarszać dodatkowo sprawy (mają kręcić tą samą ilość RPM).
__________________
amiga500site
Patrix jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 06.08.2017, 17:35   #2494
Jarson
Pa rampamer
Zlotowicz
 
Avatar użytkownika Jarson
 
Data rejestracji: 24.10.2006
Lokalizacja: Zachlajki
Posty: 6,692
Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
No właśnie niektóre są łatwo demontowalne. Oczywiście, że nie sugeruję Ci żadnych "siłowych" rozwiązań.

Taki rozgałęziacz powinien być w komplecie z radiatorem, skoro oryginalnie są w nim dwa wentylatory. Można zastosować inny.

Tak, 4-pinowe gniazda posiadają regulację obrotów, przy czym wentylator obudowy będzie sczytywał dane z dużym opóźnieniem (najpierw nagrzeje się CPU, dopiero później wnętrze obudowy), przez co będą pracowały z różną prędkością i to się średnio sprawdza. Dlatego lepiej rozdzielić sygnał z wentylatora. EDIT - o właśnie, tak jak pisze Patrix.

Przewód 0,25 lub 0,5 mm2, grubsze będzie bardzo trudno połączyć z tym, co już masz w obudowie
__________________

Jarson jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 06.08.2017, 17:49   #2495
Patrix
Pingwin specjalista.
 
Avatar użytkownika Patrix
 
Data rejestracji: 22.06.2002
Lokalizacja: Central Park
Posty: 15,063
Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
Takie rozgałęziacze są za około dychę do kupienia, wbrew pozorom to popularny problem przy dual fan
__________________
amiga500site
Patrix jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 06.08.2017, 19:48   #2496
CIAPEK
mów mi więcej :P
CDRinfo VIP
 
Avatar użytkownika CIAPEK
 
Data rejestracji: 17.02.2003
Lokalizacja: TORUŃ
Posty: 5,244
CIAPEK niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>CIAPEK niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Rozgałęziacza nie miałem bo był jeden wentylator w zestawie.

Ale powiedzcie mi jedno.
Podrkęcono mi procesor I7 860 2,80 GHz na 3,41 GHz. CPUZ w core speed pokazuje 3516 MHz.

W Prime95 w teście pokazuje mi 99C!! No chyba lekka przesada?
Czy mi cholera źle paste nałożyli? Bo nakładali nową Zalmana.
Chłodzenie dobre bo to przecież Mugen2. Tylko ten wentylator jest przełożony bo wydmuchuje powietrze na tylny wentylator obudowy. Wiecie o co chodzi. Nie przedmuchuje od przodu całego chłodzenia tylko z tyłu wysysa.
__________________



nie załatwi wszystkiego "FLOTA", tak myślącego uważam za przegranego!
CIAPEK jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 14.08.2017, 10:59   #2497
CIAPEK
mów mi więcej :P
CDRinfo VIP
 
Avatar użytkownika CIAPEK
 
Data rejestracji: 17.02.2003
Lokalizacja: TORUŃ
Posty: 5,244
CIAPEK niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>CIAPEK niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
słuchajcie!
Techniczne pytanko!

Będę ładował jednak GTX 1060.
Ona ma tylko jedno złącze zasilania 8 pinowe.

Stara karta miała dwa złącza z czego jedno było 6 pinowe (nie wkładałem jednego kabelka z tej wiązki który miał 2 piny) i drugi kabel 8 pinowe składający się również z dwóch wtyczek.

Czy ma znaczenie jakim kablem połączę nową kartę i czy spokojnie mogę wypiąć niepotrzebny już kabel?
Czy nie ma to żadnego znaczenia?

/co się stało z edcyją postów?
musiałem jeden pod drugim.
pozdr
__________________



nie załatwi wszystkiego "FLOTA", tak myślącego uważam za przegranego!
CIAPEK jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 14.08.2017, 20:58   #2498
mgit
Guru
 
Avatar użytkownika mgit
 
Data rejestracji: 22.08.2004
Lokalizacja: Chojnów
Posty: 8,741
mgit jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mgit jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mgit jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mgit jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mgit jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mgit jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mgit jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>
Cytat:
Napisany przez Patrix Podgląd Wiadomości
Ja bym te RAMy w spokoju zostawił. Potrzebujesz do tego jeszcze dokupić/zrobić rozgałęźnik 4PIN-PWM, typowe "Y". Co do wiatraczków to pamiętaj, że one mają się trochę dogadać. Mam tu na myśli, że jeden wpycha powietrze, a drugi wyciąga, tak więc muszą generować podobny przepływ powietrza, rozmiar łopatek tutaj też ma znaczenie więc już na starcie nie będzie idealnie. Pamiętaj, że oba wiatraki będą pracować na tym samym napięciu z jednego portu CPU_FAN, sygnał PWM dla obu wiatraków będzie jeden. Dlatego najlepiej dokupić tej samej firmy, tylko mniejszy rozmiar, aby nie pogarszać dodatkowo sprawy (mają kręcić tą samą ilość RPM).
Bierz pod uwagę, ze jak dasz Y to nie zawsze wentylator ruszy... np. NOCTUA nie rusza po zastosowaniu Y, a bez niego idzie i 3000 obrotów... - od taka ciekawostka
__________________
Internet osiedlowy - nie taki zły
mgit jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 14.08.2017, 21:11   #2499
Patrix
Pingwin specjalista.
 
Avatar użytkownika Patrix
 
Data rejestracji: 22.06.2002
Lokalizacja: Central Park
Posty: 15,063
Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
Cytat:
Napisany przez CIAPEK Podgląd Wiadomości
Będę ładował jednak GTX 1060.
Ona ma tylko jedno złącze zasilania 8 pinowe.
powinieneś wpiąć taki 6+2 pin lub od razu wersje 8 pin
zauważ kształty pinów- nie da się tego źle włożyć (nie stosując siły).

-04.jpg

Cytat:
Napisany przez mgit Podgląd Wiadomości
Bierz pod uwagę, ze jak dasz Y to nie zawsze wentylator ruszy... np. NOCTUA nie rusza po zastosowaniu Y, a bez niego idzie i 3000 obrotów... - od taka ciekawostka
Nie wiedziałem, to jakby nie patrząc już jest druciarstwo,
producenci dając możliwość stosowania dual fan powinni zapewniać działające przejściówki w swoich zestawach, no ale najwyraźniej nie zawsze tak jest.
__________________
amiga500site
Patrix jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 14.08.2017, 22:40   #2500
mgit
Guru
 
Avatar użytkownika mgit
 
Data rejestracji: 22.08.2004
Lokalizacja: Chojnów
Posty: 8,741
mgit jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mgit jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mgit jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mgit jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mgit jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mgit jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mgit jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>
Cytat:
Napisany przez Patrix Podgląd Wiadomości
powinieneś wpiąć taki 6+2 pin lub od razu wersje 8 pin
zauważ kształty pinów- nie da się tego źle włożyć (nie stosując siły).

Załącznik 100314



Nie wiedziałem, to jakby nie patrząc już jest druciarstwo,
producenci dając możliwość stosowania dual fan powinni zapewniać działające przejściówki w swoich zestawach, no ale najwyraźniej nie zawsze tak jest.
Jest czy nie jest.... jak do noctuy zastosujesz noise adapter lub adapter Y to nie ruszy - sprawdzone w praktyce

Wiec lepiej od razu z tym się liczyć
__________________
Internet osiedlowy - nie taki zły
mgit jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 15.08.2017, 02:33   #2501
CIAPEK
mów mi więcej :P
CDRinfo VIP
 
Avatar użytkownika CIAPEK
 
Data rejestracji: 17.02.2003
Lokalizacja: TORUŃ
Posty: 5,244
CIAPEK niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>CIAPEK niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Co do wiatraka to zrobiłem tak jak mowiloscie i jest pięknie. Pięknie nie było z mocowaniem bo to było rzeźbienie z jakimiś drucikami.
Wentylator to Arctic F9 pwm 92mm. Dostaje takie same obroty jak główny/pierwszy. Wszystko działa pięknie. Temperatura spadła o ok. 5-7 stopni więc to super wynik.

Co grafiki to dziękuję
I kabelek obojętnie który z tych dwóch?
__________________



nie załatwi wszystkiego "FLOTA", tak myślącego uważam za przegranego!
CIAPEK jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 19.08.2017, 21:22   #2502
seku
Moderator
Zlotowicz
 
Avatar użytkownika seku
 
Data rejestracji: 01.12.2004
Lokalizacja: Deep Dark Ocean
Posty: 3,925
seku ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>seku ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>seku ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>seku ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>seku ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>seku ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>seku ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>seku ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>seku ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>seku ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>seku ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Panowie temat wiadomo wiekowy minęło pół roku od przesiadki na 7700K i nadal mam Smasunga 850PRO 128GB

myślę i myślę co kupić kreci mnie 960 PRO 512GB na kontorze Polaris

lub widzę nowego gracza WD
https://www.wdc.com/products/solid-s...-pcie-ssd.html
-przechwytywanie13.png

jakieś uwagi rady ktoś coś ma na M.2 ?
__________________
Every wish is only a journey away...
seku jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 20.08.2017, 13:17   #2503
mgit
Guru
 
Avatar użytkownika mgit
 
Data rejestracji: 22.08.2004
Lokalizacja: Chojnów
Posty: 8,741
mgit jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mgit jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mgit jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mgit jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mgit jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mgit jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mgit jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>
Ja mam na M2 - Dysk SSD Samsung 960 Evo 500GB M.2
__________________
Internet osiedlowy - nie taki zły
mgit jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 20.08.2017, 16:18   #2504
M@X
Get a Mac!
 
Avatar użytkownika M@X
 
Data rejestracji: 18.04.2003
Posty: 10,530
M@X ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>M@X ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>M@X ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>M@X ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>M@X ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>M@X ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>M@X ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>M@X ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>M@X ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>M@X ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
WD to SanDisk, głośno było w branży o tym przejęciu - $18 000 000 000 chyba za nich dali.
__________________
"Android to syfiasty, zabugowany, irytujący, zaprojektowany przez idiotów,
lagujący, udający otwarty i wolny system." - sobrus

Hosting na świetnych warunkach z rewelacyjnym wsparciem:
M@X jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 21.08.2017, 20:02   #2505
seku
Moderator
Zlotowicz
 
Avatar użytkownika seku
 
Data rejestracji: 01.12.2004
Lokalizacja: Deep Dark Ocean
Posty: 3,925
seku ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>seku ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>seku ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>seku ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>seku ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>seku ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>seku ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>seku ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>seku ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>seku ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>seku ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
mgit czym się kierowałeś kupując tego Samsunga myślałeś nad wersja PRO ?

czy po porostu taki był taki kupiłeś ?

nie wiem czego się spodziewać po przesiadce z kiedyś jednego z najlepszych 850PRO na M.2

na pewno nie ma sensu kupowania czegoś słabego wiec celuje tylko w najlepsze konstrukcje
__________________
Every wish is only a journey away...
seku jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz na post

Tagi
nowy komputer, podzespoły, pomoc w wyborze sprzętu, sprzęt

Opcje związane z dyskusją
Tryby wyświetlania

Twoje uprawnienia:
Nie możesz rozpoczynać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz umieszczać załączników
Nie możesz edytować swoich postów

BB codeWłączone
EmotikonkiWłączone
Kody [IMG]Włączone
Kody HTML są Wyłączone

Teleport


Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 01:15.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2020, vBulletin Solutions Inc.