Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Komputery - oprogramowanie i sprzęt (https://forum.cdrinfo.pl/f113/)
-   -   Składany czy gotowy? (https://forum.cdrinfo.pl/f113/skladany-czy-gotowy-95409/)

Berion 24.02.2016 01:55

Mówimy o składach. Wiadomo, że laptop czy gotowiec ze sklepu to z OEMem.

SpeedFreaK 29.02.2016 15:16

OEMowego Windowsa mozna teraz wyrwac za mniej niz 3 stowki, nie jest to chyba az tak tragicznie duzo ;)

DarkSlide97 29.02.2016 15:19

Skąd, z Allegro? Słyszałem że tam oszukują.
A kupowanie XP czy Visty chyba mija się z celem.

Poszukałem w porównywarkach i najtaniej było za 380, czyli bagatela 400 zł.
Więc gdzie znajdziesz OEM za mniej niż 300, prócz Allegro?

SpeedFreaK 29.02.2016 15:30

Wrzuc sobie win 7 w ceneo, bedzie pare ofert ponizej 300 ;p
Nie wiem na ile sa one legalne, nie przygladalem sie az tak bardzo.
Na allegro wszystko ponizej 200 to na 90% jakis walek, wiec tam nawet nie szukalem.

revolver0 29.02.2016 16:49

Licencja + naklejka, brak nośniku. Trzeba byłoby się wczytać w treść takiego licencji takiego Windowsa. Do domowego składaka powinno dać radę w razie w.

Reetou 29.02.2016 17:17

Cytat:

Napisany przez SpeedFreaK (Post 1353660)
Na allegro wszystko ponizej 200 to na 90% jakis walek, wiec tam nawet nie szukalem.

Żaden wałek, już o tym pisałem. Ważne, żeby sprzedawca dawał COA i fakturę VAT, niekiedy nawet z oryginalnym nośnikiem. Można to wyrwać (W7 Pro) za 140 zł. I jest legalne, temat przećwiczony już z M$.

revolver0 29.02.2016 18:18

A co z tym głupim zapisem, że wersja oem przypisana jest na stałe do danego pc/płyty?

Na jednej z tych aukcji widnieje takie info

"Informuję iż Oprogramowanie - Oryginalne licencje COA sprzedawane są na terenie Unii Europejskiej i zgodnie z prawem obowiązującym na terenie UE, a także zgodnie z wyrokiem Trybunału Sprawiedliwości Unii Europejskiej z dnia 03.07.2012r., który orzekł, że na terenie UE można legalnie odsprzedawać używane programy, oryginalne licencje, odsprzedaży mogą dokonywać zarówno osoby fizyczne jak i firmy.
Wyrok jest wykładnią prawa tj. dyrektywy 2001/29/WE (art. 4 ust. 2). Mówi ona wprost - prawo producenta do wyłącznego rozpowszechniania wygasa wraz z chwilą sprzedaży oprogramowania licencji po raz pierwszy - wszelkie próby zablokowania odsprzedaży przez producenta są po prostu nielegalne."

Czyli co dyrektywa Unijna ma pierwszeństwo nad licencją, czy licencja łamie zapisy tej dyrektywy?

grzeniu 29.02.2016 18:38

To info jest prawdziwe. Każdy - w tym również M$ - sprzedając swoje produkty na terenie Unii czy nawet państwa musi to robić zgodnie z obowiązującym tam prawem. Te prawa są nadrzędne wobec ich licencji. Oczywiście jeśli tych praw nie akceptują, nie muszą swoich produktów tam sprzedawać.

Berion 29.02.2016 19:18

Cytat:

Napisany przez revolver0 (Post 1353677)
Czyli co dyrektywa Unijna ma pierwszeństwo nad licencją, czy licencja łamie zapisy tej dyrektywy?

A chciałbyś żyć w świecie gdzie prawo wymyślone przez korporację więcej znaczy niż prawo stanowione w państwie? To chyba logiczne? :P

ed hunter 29.02.2016 20:20

Może tak być...

TTIP, czyli korporacje kontra obywatele

Cytat:

- Lobbyści działający na rzecz wielkich korporacji traktują umowę TTIP jako jedną z największych szans w historii, by w sposób systemowy wyeliminować albo drastycznie ograniczyć regulacje chroniące konsumentów, pracowników oraz środowisko naturalne - komentuje dla Interii prof. Leokadia Oręziak, kierownik Katedry Finansów Międzynarodowych w warszawskiej Szkole Głównej Handlowej. I dodaje: - Obawiam się, że w polskim społeczeństwie wiedza na temat umowy TTIP i jej potencjalnych skutków jest prawie żadna.
http://fakty.interia.pl/tylko-u-nas/...le,nId,2153872

revolver0 29.02.2016 22:18

Cytat:

Napisany przez Berion (Post 1353681)
A chciałbyś żyć w świecie gdzie prawo wymyślone przez korporację więcej znaczy niż prawo stanowione w państwie? To chyba logiczne? :P

Nie, nie chciałbym żyć w takim świecie. Jednak nie zdziwiłoby mnie gdyby było inaczej...

revolver0 01.03.2016 14:06

Mam małe pytanko... Mam składaka który nie działa... mam do niego Windowsa XP, sam sobie muszę go sobie sprzedać by móc go używać na nowym składaku?

grzeniu 01.03.2016 14:28

Jeśli to OEM.
Telefon do MS wykonujesz i mówisz, że...wymiana (wskutek awarii, przepięcia w sieci itp) płyty głównej. Dostajesz nowy serial i aktywujesz.
Zdaje się, że aktywacja wiązana jest z mobo, tak więc nie wystarczy np wymiana HDD.

revolver0 01.03.2016 16:30

Ale jakbym go sprzedał to nie musiałbym do nich dzwonić... Tylko fakturę musiałbym mieć.

grzeniu 01.03.2016 17:09

Przecież od nich potrzebujesz nowy serial, to co tu ma do rzeczy kupił/sprzedał?
A co ty właściwie chcesz sprzedać? Starego złoma, który nie działa, windowsa XP, czy jedno i drugie? I komu - sobie? :wow: A po co? :hmm:

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 03:06.