![]() |
Mówimy o składach. Wiadomo, że laptop czy gotowiec ze sklepu to z OEMem.
|
OEMowego Windowsa mozna teraz wyrwac za mniej niz 3 stowki, nie jest to chyba az tak tragicznie duzo ;)
|
Skąd, z Allegro? Słyszałem że tam oszukują.
A kupowanie XP czy Visty chyba mija się z celem. Poszukałem w porównywarkach i najtaniej było za 380, czyli bagatela 400 zł. Więc gdzie znajdziesz OEM za mniej niż 300, prócz Allegro? |
Wrzuc sobie win 7 w ceneo, bedzie pare ofert ponizej 300 ;p
Nie wiem na ile sa one legalne, nie przygladalem sie az tak bardzo. Na allegro wszystko ponizej 200 to na 90% jakis walek, wiec tam nawet nie szukalem. |
Licencja + naklejka, brak nośniku. Trzeba byłoby się wczytać w treść takiego licencji takiego Windowsa. Do domowego składaka powinno dać radę w razie w.
|
Cytat:
|
A co z tym głupim zapisem, że wersja oem przypisana jest na stałe do danego pc/płyty?
Na jednej z tych aukcji widnieje takie info "Informuję iż Oprogramowanie - Oryginalne licencje COA sprzedawane są na terenie Unii Europejskiej i zgodnie z prawem obowiązującym na terenie UE, a także zgodnie z wyrokiem Trybunału Sprawiedliwości Unii Europejskiej z dnia 03.07.2012r., który orzekł, że na terenie UE można legalnie odsprzedawać używane programy, oryginalne licencje, odsprzedaży mogą dokonywać zarówno osoby fizyczne jak i firmy. Wyrok jest wykładnią prawa tj. dyrektywy 2001/29/WE (art. 4 ust. 2). Mówi ona wprost - prawo producenta do wyłącznego rozpowszechniania wygasa wraz z chwilą sprzedaży oprogramowania licencji po raz pierwszy - wszelkie próby zablokowania odsprzedaży przez producenta są po prostu nielegalne." Czyli co dyrektywa Unijna ma pierwszeństwo nad licencją, czy licencja łamie zapisy tej dyrektywy? |
To info jest prawdziwe. Każdy - w tym również M$ - sprzedając swoje produkty na terenie Unii czy nawet państwa musi to robić zgodnie z obowiązującym tam prawem. Te prawa są nadrzędne wobec ich licencji. Oczywiście jeśli tych praw nie akceptują, nie muszą swoich produktów tam sprzedawać.
|
Cytat:
|
Może tak być...
TTIP, czyli korporacje kontra obywatele Cytat:
|
Cytat:
|
Mam małe pytanko... Mam składaka który nie działa... mam do niego Windowsa XP, sam sobie muszę go sobie sprzedać by móc go używać na nowym składaku?
|
Jeśli to OEM.
Telefon do MS wykonujesz i mówisz, że...wymiana (wskutek awarii, przepięcia w sieci itp) płyty głównej. Dostajesz nowy serial i aktywujesz. Zdaje się, że aktywacja wiązana jest z mobo, tak więc nie wystarczy np wymiana HDD. |
Ale jakbym go sprzedał to nie musiałbym do nich dzwonić... Tylko fakturę musiałbym mieć.
|
Przecież od nich potrzebujesz nowy serial, to co tu ma do rzeczy kupił/sprzedał?
A co ty właściwie chcesz sprzedać? Starego złoma, który nie działa, windowsa XP, czy jedno i drugie? I komu - sobie? :wow: A po co? :hmm: |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 03:06. |