Powrót   Forum CDRinfo.pl > Różne > Komputery - oprogramowanie i sprzęt

Komputery - oprogramowanie i sprzęt Pytania i problemy niezwiązane z nagrywaniem, backupem i grami.

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Prev Poprzedni post   Następny post Next
Stary 16.02.2012, 23:13   #1
Jarson
Pa rampamer
Zlotowicz

Data rejestracji: 24.10.2006
Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Nauka chodzenia krok po kroku pamięci RAM

Kupiłem od znajomego 2 GB pamięci DDR2 GOODRAM do kompa dla członka rodziny (nie, jeszcze nie dla Madzi ), a że cena była okazyjna a kolega miał dwie takie same kości z zestawu Dual Channel, to drugą kupiłem dla siebie. Dotąd miałem w kompie 2 x A-Data Vitesta 800+ 1 GB.

Z kupioną kością namęczyłem się jak rzadko. Najpierw po prostu dołożona do slotu nr 2 (1 i 3 to A-Daty) nie pozwoliła na start kompa. Po wyjęciu i wyłączeniu w BIOS-ie wszelkich opcji OC pamięci... dalej nic. Próbowałem obie kości na zmianę (w drugim kompie pracowały bez zarzutu), razem z moimi starymi i bez nich.

W końcu zacząłem zmniejszać na sztywno taktowanie - najpierw na 677, potem na 533 MHz - i wreszcie na 533 ruszyły i pozwoliły na włączenie kompa, ale tylko razem z A-Datami. Tyle tylko, że BIOS/system się uruchamiały, ale nie widziały GOODRAMów, a tylko 2x1GB

Wyjałem jedną kość A-Daty i komp wreszcie zobaczył 3 GB pamięci (1 + 2). W tej konfiguracji przestawiłem taktowanie z powrotem na 667, a potem 800 MHz - udało się. Wreszcie włożyłem drugą kosć A-Daty - czyli utworzyłem konfigurację identyczną taką jak przy pierwszej próbie, gdzie komp nawet nie piknął - wszystko ruszyło i działa bez zarzutu Dziwne te GOODRAMy...

Jarson jest offline   Odpowiedz cytując ten post

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  

Twoje uprawnienia: