Powrót   Forum CDRinfo.pl > Różne > Komputery - oprogramowanie i sprzęt

Komputery - oprogramowanie i sprzęt Pytania i problemy niezwiązane z nagrywaniem, backupem i grami.



Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post
 
Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 18.12.2007, 18:36   #1
Wildhoney
Nowy na forum
 
Avatar użytkownika Wildhoney
 
Data rejestracji: 17.12.2007
Posty: 19
Wildhoney w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Szarpanie filmów a grafika

Witam!
Jestem nowym użytkownikiem i przyznam że nie jestem specjalistą od nagrywarek

Mam dość nowy komputer ze zintegrowaną karta grafiki, dokupiłem sobie nową nagrywarkę pomyślałem żeby już odtwarzała nowe formaty Bluray i HD-DVD i pojawił mi sie problem bo filmy skaczą a program testujący od napędu pisze że karta grafiki jest nieznana. Stąd moje pytanie czy do odtwarzania filmów HD faktycznie potrzebna jest taka silna karta grafiki jak piszą w wymaganiach nagrywarki?

Nagrywarka to LG GGW-H20L na SATA

a komputer :
MSI K9AGM3-FIH AMD690G SAM2
Athlon64 X2 4000+ BOX
2szt KVR667D2N5/1G CL,5
Seagate 160GB ST3160815AS SATA2 8MB
Vista Home Premium 32bit

karta grafiki to jak się orientuję ATI X1250 czyli żadna rewelacja ale wystarcza mi do tego komputera a filmy (tak samo Bluray i HDDVD) nie idą płynnie, szarpie i kolory są zaburzone a program krzyczy ze nie rozpoznaje karty grafiki (sterowniki wgrywałem)

Dziwi mnie to ze na pudelku z nagrywarki jest napisane ze zalecane jest by komputer miał kartę grafiki X1950 lub GF7800/7900/8600 nie rozumiem po co? Kiedyś na słabszym komputerze z celeronem i ATI X200 oglądałem filmy WMV-HD i szły płynnie a teraz z nagrywarki i X1250 szarpie.

Proszę doradźcie czy zakup karty grafiki jest konieczny?
Wildhoney jest offline   Odpowiedz cytując ten post

  #ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec
 
 
 
Data rejestracji: 29.12.2008
Lokalizacja: Sieć globalna
Wiek: 31
Posty: 1227
 

CDRinfo.pl is online  
Stary 18.12.2007, 19:18   #2
Bródka
Technik Informatyk
 
Avatar użytkownika Bródka
 
Data rejestracji: 22.01.2005
Lokalizacja: Katowice
Posty: 2,369
Bródka niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Wymagana jest dobra grafika bo nowe karty graficzne przetwarzaja obraz hd i procesor nie jest mocno obciazony, nie por***243;wnuj wmv o wysokiej rozdzielczosci z HD DVD czy bluray bo to nie ma sensu
__________________
Optiarc AD-7703S v1.03

Mój Mondek - PolskaJazda.pl
Bródka jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 18.12.2007, 19:36   #3
Wildhoney
Nowy na forum
 
Avatar użytkownika Wildhoney
 
Data rejestracji: 17.12.2007
Posty: 19
Wildhoney w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
a czemu? Czy bluray i HDDVD ma lepsz***261; jako***347;***263; ni***380; tamto wmv co ogl***261;da***322;em? Ci***281;***380;ko mi oceni***263; bo na razie ogl***261;da***322;em tylko na ma***322;ym monitorze ale prosz***281; wyt***322;umacz czemu takie por***243;wnanie nie ma sensu? Chodzi w***322;a***347;nie o spos***243;b przetwarzania grafiki i wmv nie wymaga uk***322;ad***243;w karty graficznej?
Wildhoney jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 18.12.2007, 20:35   #4
Bródka
Technik Informatyk
 
Avatar użytkownika Bródka
 
Data rejestracji: 22.01.2005
Lokalizacja: Katowice
Posty: 2,369
Bródka niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
No jasne ze ma lepsza jakosc kiedy powstal wmv a kiedy hdtv, przeciesz obraz hd ma rozdzielczosc 1920 na 1080 i jak puszczasz taki film na malym monitorze i na dodatek jesli to jest CRT to sie nie dziwie ze nie widzisz roznicy, zintegrowane karty graficzne nadaja sie do biura a nie do gier czy filmow hd
__________________
Optiarc AD-7703S v1.03

Mój Mondek - PolskaJazda.pl
Bródka jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 18.12.2007, 20:48   #5
Wildhoney
Nowy na forum
 
Avatar użytkownika Wildhoney
 
Data rejestracji: 17.12.2007
Posty: 19
Wildhoney w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Ma***322;y monitor w sensie ***380;e nie podpina***322;em do rozs***261;dnego telewizora fullhd 47" przez HDMI tylko do LCD 22". A co do film***243;w wmv to te kt***243;re mam s***261; w rozdzielczo***347;ci 1920 x 1080, 1m53s zajmuje 126MB.
Wildhoney jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 18.12.2007, 20:54   #6
slawekj
Guru
 
Avatar użytkownika slawekj
 
Data rejestracji: 12.07.2004
Posty: 5,308
slawekj niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>slawekj niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Nie ma znaczenia jaki format tylko rozdzielczo***347;***263; filmu i matrycy LCD.
Tylko natywna daje max jako***347;***263;.

A prezentacje w salonach to z jakiego materia***322;u lec***261; z komputera ?

slawekj jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 18.12.2007, 21:12   #7
sobrus
Jukebox Hero
 
Avatar użytkownika sobrus
 
Data rejestracji: 17.09.2004
Lokalizacja: Back for the Attack
Posty: 10,800
sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
Do odtwarzania HD dobrze jest mie***263; akcelerator grafiki z przynajmnej PureVideo HD (lepiej Purevideo2) lub AVIVO HD. Inaczej mo***380;e przycina***263;. Alogrytmy u***380;yte do kompresji HD takie jak CABAC s***261; bardzo nieprzyjazne dla zwyk***322;ych procesor***243;w. Nie wiem czy na razie w og***243;le jest mo***380;liwe ogl***261;danie Blu-Raya bez akceleratora.
Do tego przy HD nale***380;y zwr***243;ci***263; uwage na to czy karta ma HDCP (jest WYMAGANE przy pod***322;***261;czeniu cyfrowym).

Mam Purevideo2 ale nie powiem czy dzia***322;a bo nie mam czytnika BR.

Ostatnio zmieniany przez sobrus : 18.12.2007 o godz. 21:20
sobrus jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 18.12.2007, 21:39   #8
Wildhoney
Nowy na forum
 
Avatar użytkownika Wildhoney
 
Data rejestracji: 17.12.2007
Posty: 19
Wildhoney w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
ale nowe karty graficzne je***347;li maja DVI lub HDMI to HDCP chyba w standardzie obs***322;uguj***261;? Czy przy nagrywaniu bluray tez b***281;d***281; potrzebowa***322; mocnej karty graficznej? Czy te AVIVO czy Purevideo to w locie kompresuj***261;/dekompresuj***261;? O to chodzi?
Wildhoney jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 18.12.2007, 22:01   #9
Bródka
Technik Informatyk
 
Avatar użytkownika Bródka
 
Data rejestracji: 22.01.2005
Lokalizacja: Katowice
Posty: 2,369
Bródka niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Co masz na mysli nagrywanie samego filmu na plyte czy z tv ?
Tak trudno zrozumie***263; ze aby p***322;ynnie byl odtwarzany film hd wymagana jest karta graficzna z mocnym procesorem, po prostu grafika o wiele lepiej radzi sobie z odtwarzaniem takiego materia***322;u niz procek, jak chcesz ogladac filmy hd kup stacjonarny odtwarzacz lub dobra grafike
__________________
Optiarc AD-7703S v1.03

Mój Mondek - PolskaJazda.pl
Bródka jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 18.12.2007, 22:14   #10
sobrus
Jukebox Hero
 
Avatar użytkownika sobrus
 
Data rejestracji: 17.09.2004
Lokalizacja: Back for the Attack
Posty: 10,800
sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
1. HDCP nie jest obs***322;ugiwane w standardzie i maj***261; to tylko nowsze karty.
2. Tak Purevideo 2 i AVIVO HD opr***243;cz przyspieszenia wy***347;wietlania obrazu tak***380;e DEKODUJ***260; video (i chyba nawet audio!) w ca***322;o***347;ci sprz***281;towo. Wymaga to jednak zastosowania odpowiedniego oprogramowania kt***243;re wykorzysta te funkcje.
3. Zale***380;y co na nim b***281;dzie. Do nagrywania p***322;yt z danymi na pewno nie. Je***380;eli chodzi o zgrywanie film***243;w do standardu HD to na razie zapomnij.
sobrus jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 18.12.2007, 23:00   #11
Wildhoney
Nowy na forum
 
Avatar użytkownika Wildhoney
 
Data rejestracji: 17.12.2007
Posty: 19
Wildhoney w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Hmm, no sam nie wiem, chodzi mi np o nagranie filmu z innej p***322;yty lub kopiowanie p***322;yty wi***281;c to zapisywanie danych normalne i chyba nie wymaga specjalnych funkcji?

My***347;la***322;em jeszcze o zgrywaniu materia***322;***243;w np. z n-ki z kana***322;***243;w HD ale przecie***380; nagrywarka nie ma wej***347;cia HDMI aby bezstratnie sz***322;o, czyli potrzebna by by***322;a jaka***347; karta do przechwytywania ech..




Br***243;dka - nie tak trudno zrozumie***263;, po prostu chcia***322;em wiedzie***263; czy na pewno to jest przyczyn***261; skoro filmy wmv w wysokiej rozdzielczo***347;ci odtwarza***322;em na s***322;abszym sprz***281;cie bez zaci***281;***263; i dlatego pytam.

No nic, w takim razie chyba rozgl***261;dn***281; si***281; za kart***261; do komputera i przypilnuj***281; aby wspiera***322;a kt***243;r***261;***347; z tych technologii i obs***322;ugiwa***322;a HDCP.


Dzi***281;ki za zainteresowanie


EDIT: widz***281; ***380;e przeniesiono w***261;tek, teraz zauwa***380;y***322;em ***380;e jest dzia***322; Bluray a tu wrzucono go do Komputery? To chyba nienajlepszy pomys***322;, mo***380;e si***281; komu***347; przyda gdy b***281;dzie jak ja szuka***322; informacji w dziale bluray?

Ostatnio zmieniany przez Wildhoney : 18.12.2007 o godz. 23:05
Wildhoney jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 18.12.2007, 23:13   #12
Bródka
Technik Informatyk
 
Avatar użytkownika Bródka
 
Data rejestracji: 22.01.2005
Lokalizacja: Katowice
Posty: 2,369
Bródka niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Cytat:
Napisany przez Wildhoney Podgląd Wiadomości
Hmm, no sam nie wiem, chodzi mi np o nagranie filmu z innej płyty lub kopiowanie płyty więc to zapisywanie danych normalne i chyba nie wymaga specjalnych funkcji?

Myślałem jeszcze o zgrywaniu materiałów np. z n-ki z kanałów HD ale przecież nagrywarka nie ma wejścia HDMI aby bezstratnie szło, czyli potrzebna by była jakaś karta do przechwytywania ech..




Bródka - nie tak trudno zrozumieć, po prostu chciałem wiedzieć czy na pewno to jest przyczyną skoro filmy wmv w wysokiej rozdzielczości odtwarzałem na słabszym sprzęcie bez zacięć i dlatego pytam.

No nic, w takim razie chyba rozglądnę się za kartą do komputera i przypilnuję aby wspierała którąś z tych technologii i obsługiwała HDCP.


Dzięki za zainteresowanie


EDIT: widzę że przeniesiono wątek, teraz zauważyłem że jest dział Bluray a tu wrzucono go do Komputery? To chyba nienajlepszy pomysł, może się komuś przyda gdy będzie jak ja szukał informacji w dziale bluray?
Tylko ze jakościowo wmv moze sie schowac, hd jest o wiele lepszej jakosci i jest zupelnie innym formatem bardziej wymagającym, a to ze wmv ma taka sama rozdzielczość to nie oznacza ze jest równie dobrej jakosci bo na pewno nie jest, to tak jak bys porównywał fiata z bmw
__________________
Optiarc AD-7703S v1.03

Mój Mondek - PolskaJazda.pl
Bródka jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 18.12.2007, 23:59   #13
Wildhoney
Nowy na forum
 
Avatar użytkownika Wildhoney
 
Data rejestracji: 17.12.2007
Posty: 19
Wildhoney w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Kapuj***281;, wol***281; BMW

tylko ze pe***322;ni***281; mo***380;liwo***347;ci pewno m***243;g***322; bym zobaczy***263; dopiero na du***380;ym telewizorze/monitorze fullHD
Wildhoney jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 19.12.2007, 07:33   #14
sobrus
Jukebox Hero
 
Avatar użytkownika sobrus
 
Data rejestracji: 17.09.2004
Lokalizacja: Back for the Attack
Posty: 10,800
sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
o kopiowaniu film***243;w HD na p***322;ytach BR czy HD-DVD, na razie mo***380;esz te***380; zapomnie***263;. Te p***322;yty sa nie***378;le zabezpieczone.

O zgrywaniu materia***322;***243;w z n-ki w HD r***243;wnie***380; mo***380;esz zapomnie***263;. Nie ma ani sprz***281;tu ani program***243;w (ani dostatecznie silnego PC nawet gdyby mia***322; 8 podkr***281;conych rdzeni) kt***243;ry by na takie co***347; pozwala***322;. Nie s***322;ysza***322;em te***380; o stacjonarnych nagrywarkach BR.
sobrus jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 19.12.2007, 10:56   #15
Wildhoney
Nowy na forum
 
Avatar użytkownika Wildhoney
 
Data rejestracji: 17.12.2007
Posty: 19
Wildhoney w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
heh to w takim razie... GURU MEDITATION

pozostan***281; przy nagrywaniu danych, ciekawe jak b***281;dzie z trwa***322;o***347;ci***261; no***347;nik***243;w bluray
Wildhoney jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją
Tryby wyświetlania

Twoje uprawnienia:
Nie możesz rozpoczynać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz umieszczać załączników
Nie możesz edytować swoich postów

BB codeWłączone
EmotikonkiWłączone
Kody [IMG]Włączone
Kody HTML są Wyłączone

Teleport


Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 07:34.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2022, vBulletin Solutions Inc.