Powrót   Forum CDRinfo.pl > Różne > Komputery

Komputery Dyskusje związane z komputerami, ale nie mieszczące się w powyższych działach



Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post
 
Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 06.06.2017, 18:19   #1
Smartek
HDmaniak
CDRinfo VIP
 
Avatar użytkownika Smartek
 
Data rejestracji: 20.10.2002
Lokalizacja: Łódź
Posty: 8,845
Smartek wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>Smartek wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>Smartek wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>Smartek wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>Smartek wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>Smartek wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>
Szukam access pointa, który skutecznie poszerzy zasięg...

Załączam schemat działki :-D i już tłumaczę o co chodzi.
Szary prostokąt to miejsce, w którym stoi router LTE Huaweia B525. Poszczególne kolory obrazują malejący zasięg i tak ciemny zielony to 3/3 kreski, limonkowy 2/3, żółty 1/3, pomarańczowy 0 lub czasami jedna, czerwona brak całkowity. Przy maksymalnym zasięgu osiągam około 25mbitów, przy słabnącym zasięgu następuje okropne pogorszenie prędkości, dlatego chciałbym czymś go wzmocnić.
Najbardziej zależy mi na bardzo dobrym zasięgu w pokoju numer 5 oraz w błękitnym obszarze (drewniana altanka). W miarę możliwości także w obszarze czerwonych kresek na podwórku (może jakiś drugi AP w pomieszczeniu numer 6?) :-). W obszarze całego budynku mogę łączyć routery skrętką, nie muszą łączyć się po WiFi (wyeliminuje to, zdaje się, kolejne ewentualne straty prędkości).

Budynek ma około 60m2, cała działka 1500m2 - wiem, że skala się nie zgadza.
Co kupić i w którym pomieszczeniu montować? Ma to być internet tylko na działce, więc nie zależy mi na konfigurowalności, opcjach, firewallach, w grę wchodzi tylko stabilność, prędkość, zasięg.
Dołączone obrazki
File Type: png schemat.png (18.0 KB, 57 oglądane)
Smartek jest offline   Odpowiedz cytując ten post

  #ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec
 
 
 
Data rejestracji: 29.12.2008
Lokalizacja: Sieć globalna
Wiek: 31
Posty: 1227
 

CDRinfo.pl is online  
Stary 06.06.2017, 23:08   #2
Jarson
Pa rampamer
Zlotowicz
 
Avatar użytkownika Jarson
 
Data rejestracji: 24.10.2006
Lokalizacja: Zachlajki
Posty: 7,257
Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Jeżeli zależy Ci na zasięgu w pomieszczeniu nr 5 i altance, to dlaczego nie umieścisz AP w pomieszczeniu nr 5?

Teoretycznie umieszczenie AP w pobliżu połoudniowo-wschodniej (jeśli zachowane są strony świata) ściany budynku powinno zapewnić dobry zasięg w większości lub nawet całości omawianego obszaru. Gdyby altanka była za daleko, można by po cichu myśleć o sparowaniu dwóch AP w tryb bridge, ale to raczej nie te potrzeby - takie pomysły realizuje się najczęściej przy braku możliwości prowadzenia skrętki/światełka lub przy odległościach przekraczających teoretyczne możliwości skrętki (~100m).

Pracowałem na bardzo dobrze działającej instalacji zbudowanej na urządzeniach Ubiquiti. W tym okrągły AP nasufitowy do pomieszczenia z tylko przewodowym routerem, link bezprzewodowy z dwóch AP na odległość ok. 80m do drugiego budynku i na tym budynku kolejny AP, ogólnodostępny. Wszystko się zgadzało, przy czym konfiguracja raczej z rodzaju tych dla urządzeń przemysłowych - jeśli zależy Ci na typowo "konsumenckiej" obsłudze, polecam może mniej profesjonalne, tylko trochę tańsze, ale za to prostsze w konfiguracji popularne marki.
__________________

Jarson jest online   Odpowiedz cytując ten post
Stary 07.06.2017, 13:12   #3
Smartek
HDmaniak
CDRinfo VIP
 
Avatar użytkownika Smartek
 
Data rejestracji: 20.10.2002
Lokalizacja: Łódź
Posty: 8,845
Smartek wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>Smartek wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>Smartek wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>Smartek wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>Smartek wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>Smartek wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>
Rzecz w tym właśnie, że router LTE musi stać tam, gdzie stoi obecnie. Mam na sztywno przymocowane dwie 1,8metrowe kierunkowe anteny do LTE (ATK-20), które muszą być skierowane delikatnie w stronę południowego-zachodu, co na ścianie wschodniej, tj. przy pomieszczeniu nr 5. jest niemożliwe...

Chyba skończy się na tym, że poprowadzę od obecnego routera skrętkę od nr 1 przez 2, 4 i 5 (trójka to łazienka) i wepnę ją do jakiegoś zwykłego routera, który może robić za AC i on dalej będzie rozsiewał WiFi. Jeżeli to rozwiązanie pomoże to pociągnę też drugą skrętkę do pomieszczenia nr 6 i tam postawię AC w jego rogu, tj. między ścianą południowo-zachodnią.

Bardziej niż na metodzie chodziło mi o polecenie konkretnych AC z najlepszymi zasięgami. Te Ubi da się łączyć rj45 czy łączą się z pierwotnym routerem tylko po wifi?
Smartek jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 07.06.2017, 13:51   #4
icemac
RESTECPA ~ SZACUKEN
Zlotowicz
 
Avatar użytkownika icemac
 
Data rejestracji: 24.02.2003
Lokalizacja: śmietnik
Posty: 13,763
icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
mam Netis WF2710, net w całym domu, piwnicy, ogródku jak i parku

P.S.
oczywiście z routerem macierzystym jest spięty skrętką
__________________
Blog o perypetiach z miniakiem
icemac jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 07.06.2017, 16:50   #5
misiozol
Moderator
 
Avatar użytkownika misiozol
 
Data rejestracji: 26.10.2008
Lokalizacja: Carnew
Posty: 6,071
misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>
Cytat:
Napisany przez Smartek Podgląd Wiadomości
Załączam schemat działki :-D i już tłumaczę o co chodzi.
Szary prostokąt to miejsce, w którym stoi router LTE Huaweia B525. Poszczególne kolory obrazują malejący zasięg i tak ciemny zielony to 3/3 kreski, limonkowy 2/3, żółty 1/3, pomarańczowy 0 lub czasami jedna, czerwona brak całkowity. Przy maksymalnym zasięgu osiągam około 25mbitów, przy słabnącym zasięgu następuje okropne pogorszenie prędkości, dlatego chciałbym czymś go wzmocnić.
Najbardziej zależy mi na bardzo dobrym zasięgu w pokoju numer 5 oraz w błękitnym obszarze (drewniana altanka). W miarę możliwości także w obszarze czerwonych kresek na podwórku (może jakiś drugi AP w pomieszczeniu numer 6?) :-). W obszarze całego budynku mogę łączyć routery skrętką, nie muszą łączyć się po WiFi (wyeliminuje to, zdaje się, kolejne ewentualne straty prędkości).

Budynek ma około 60m2, cała działka 1500m2 - wiem, że skala się nie zgadza.
Co kupić i w którym pomieszczeniu montować? Ma to być internet tylko na działce, więc nie zależy mi na konfigurowalności, opcjach, firewallach, w grę wchodzi tylko stabilność, prędkość, zasięg.
Ja mam dla ciebie rozwiazanie skuteczne i w miare proste, trzeba rozebrac router dolutowac antene kierunkowa , nawet moze byc z paczki po pringelsach i "bedzie pan zadowolony" proste i skuteczne
__________________
It's true what you heard, I am a freak, I'm disturbed
misiozol jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją
Tryby wyświetlania

Twoje uprawnienia:
Nie możesz rozpoczynać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz umieszczać załączników
Nie możesz edytować swoich postów

BB codeWłączone
EmotikonkiWłączone
Kody [IMG]Włączone
Kody HTML są Wyłączone

Teleport

Podobne dyskusje
Dyskusja Autor Forum Odpow. Ostatni Post
Prośba o pomoc w wyborze nagrywarki: LG (który model) czy może Pioneer? basket4rap Napędy optyczne Blu-ray, Ultra HD Blu-ray, HD DVD 7 04.10.2014 21:03
Szukam programu do blokowania portu USB dla urządzeń pamięci przenośnej koszalek Komputery 5 04.05.2009 22:20
który procesor lepszy ? faraon28 Komputery 16 17.05.2008 11:54
Szukam programu który wypali CD MP3 z playlisty Winampa ? Kto pomoże ? Maxi` Napędy optyczne CD 3 14.07.2004 16:31


Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 19:26.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2021, vBulletin Solutions Inc.