![]() |
Dzięki. Ale w tym momencie nie miałoby raczej sensu dopłacać do czegoś, co nie będzie mi potrzebne. Ja potrzebuję tylko pewne miejsce internetowe, gdzie mogę przechowywać dodatkową kopię danych i gdzie mogę skonfigurować przez ftp automatyczny backup. A ponieważ dużo tego miejsca nie potrzebuję (choć czasami się zastanawiam, czy nie spróbować też przesłać kolekcji muzyki (bo filmów to już bym nie dał rady..) ), nie widzę na razie sensu płacenia zbyt dużo.
Ale też trochę obawiam się tych różnych providerów po kilka/kilkanaście złotych za hosting.. |
Skoro nie potrzebujesz www, to faktycznie typowy hosting niekoniecznie jest dobrym rozwiązaniem.
Na twoje zapotrzebowanie są oferty: konsumenckie edyski oraz poważne oferty biznes. Piszesz, że obawiasz się. Ale czego obawiasz się? Utraty danych czy nieuprawnionego dostępu? Co to za dane? Jeśli to jakieś dane gospodarcze, megiteam.pl ma elastyczną ofertę umów o ochronie danych: http://www.megiteam.pl/hosting-danych-osobowych i warto z takiej oferty korzystać. Niestety jest tak, że na wielu hostingach do danych mają dostęp różne osoby. Niby hosterzy i datacenters mają swoje procedury (albo nie mają), ale często to tylko teoria. Moim zdaniem to bomba z opóźnionym zapłonem. A jeśli to zwykłe prywatne dane, furorę robi Amazon S3 : http://aws.amazon.com/s3/ Dokładnie przeczytaj specyfikację usług Amazona, mając na uwadze przypadek B. Szabata, który nie kupił S3 i na EC2 dołożył RAM do bitomat.pl :D (szukaj w google) Polecam również rozważyć Google Apps. |
Zwykłe domowe dane. Przed wysyłaniem są archiwizowane i zabezpieczane hasłem. Pomimo to, właśnie ze względu na prywatność, od usług typu DropBox, Google, czy podobnych wolę się trzymać z daleka..
A obawiam się i możliwej utraty danych i problemu z dostępem. Co prawda kopia ma być w razie czego, ale dobrze, żeby jeśli już miałoby to nastąpić, była ona pewna. Dlatego skłaniam się raczej ku większym firmom, które są już trochę lat na rynku i nie zanosi się, żeby miały z niego zniknąć. |
"Domowe dane" - to nic nie mówi. To nie żadna sugestia, ale np. co poniektórzy robią sobie z żoną fajne fotki i woleliby ujawnić dane gospodarcze niż te fotografie.
Zdecyduj się czy szyfrowanie danych jest wystarczającym zabezpieczeniem czy też żądasz kolejnego poziomu zabezpieczenia w postaci uniemożliwienia dostępu do zaszyfrowanych plików. Jeśli szyfrowanie wystarcza to nieistotna jest poufność. Jeśli nie wystarcza, to zwróć uwagę jak nielogiczna jest twoja krytyka usług Google czy Amazon: - trzymasz poufne dane w przestrzeni serwera http, czyli w miejscu absolutnie do tego nieprzeznaczonym. Mam nadzieję, że to nie jest głębokie ukrycie i masz pojęcie o np. .htaccess (co i tak jest niewystarczające) albo wyłączyłeś ten serwer. I tak sobie możemy dalej rozmawiać, czy np. używasz SFTP. - zakładam, że nie masz pojęcia o ofercie prawnej twojego hostera w zakresie poufności, integralności etc danych - nawet jeśli masz pojęcie, to ja nie wierzę w ofertę ochrony danych za 100 zł na serwerze http, na masowym hostingu - jest to wręcz zabawne, taka oferta - i szukasz kolejnej oferty za 150 zł rocznie, bo reklamy przeszkadzają I robiąc takie rzeczy krytykujesz specjalistyczne usługi Google / Amazon w zakresie przechowywania / przetwarzania danych; usługi pojmowane jako oferta techniczna i prawna. Albo nie masz pojęcia o czym mówisz, albo ja czegoś nie wiem i proszę podaj argumenty. Podpowiem, że mocnym argumentem przeciwko trzymaniu danych w zewnętrznej infrastrukturze jest nasza niewiedza co do powiązań usługodawcy z agendami rządowymi różnych państw. Jest to jednak problem uniwersalny, nie dotyczący wyłącznie amerykańskich korporacji. Możesz zdecydować czy wolałbyś aby twoje dane przeglądało FBI czy Macierewicz. Integralność danych Ten sam błąd logiczny popełniasz zakładając, że większy usługodawca zapewni lepszą integralność danych. Niekoniecznie taki związek istnieje, ważniejsza jest jakość konkretnej oferty prawnej i technicznej, ale nawet jeśli masz rację: Google i Amazon są najwięksi, więc... Zdecyduj się czy szukasz konkretnych rozwiązań czy iluzji. Jeśli to drugie, to lider rynku home.pl ma ładną brunetkę w reklamie :) Wybacz szczyptę ironii, ale mnie wkurzyłeś ponowną krytyką Google bez argumentów ;) |
Czemu ponową krytyką? Nie przypominam sobie, żeby krytykował już wcześniej (mogę teraz ponownie :> )
Oferty Amazona nie znam, jeśli chodzi o Google i ogólnie ich traktowanie danych użytkownika w różnych usługach, które świadczą (hosting poczty, zdjęć i innych) to powiedzmy, że z prywatnością informacji niespecjalnie mi się to kojarzy. Może jednak mówimy o czymś innym. Co do reszty to wchodzisz w tematy, które mnie na tym etapie nie interesują i interesować nie będą. Jak już wspomniałem chodzi o zwykłe domowe dane. Takie, które nie chciałbym, aby były dowolnie wykorzystywane przez obce osoby, ale jednocześnie tragedia straszna by mi się z tego powodu nie stała. Nie mówimy tu o danych poufnych, firmowych czy niczym tego typu. Nie żądam tu dodatkowych zabezpieczeń poza szyfrowaniem, które stosują sam, ale na pewno nie chciałbym, aby to były dane ogólnodostępne. To wszystko. Sprawa jest w sumie prosta - na jakim serwerze można trzymać dane bez ryzyka, że będzie problem z dostępem, czy też ogólnie jakością świadczonej usługi. To wszystko. W tym momencie niczego więcej nie szukam i za nic więcej nie chcę płacić. |
Poszukiwany serwer + domena .pl na stronę firmową zawierającą dane teleadresowe, małą galerię (ale to nie od razu), opisy czym się zajmuje + ewentualnie jakiś cennik usług w pdf-ie więc pewnie coś ok. 20MB w sumie...
Potrzebne: - ~1GB na stronę - 30GB+ transferu/mc - chyba wystarczy? - cena >200zł(netto)/rok z przedłużeniem domeny po roku - obsługa ftp - wysoki uptime - stabilna firma która po roku drastycznie nie podniesie cen i nie upadnie Po prostu strona ma być wrzucona na serwer, działać i być wyszukiwana przez google, zamiast tych wszystkich innych syfiastych katalogów firm które chcą tylko wyciągnąć kasę ;) Jeżeli możecie polecić kogoś kto wykona taką prostą stronę za niewielkie pieniądze to proszę o namiar ;) |
Odświeżę jeszcze swoje pytanie sprzed kilku postów.
Zainteresowały mnie (patrząc na różne zestawienia i opinie) takie dwa hostingi: Superhost https://superhost.pl/ ovh.pl http://www.ovh.pl/ No jeszcze myślałem o 1&1, bo ceny są cały czas niezłe (uwzględniając promocję), ale poczytałem trochę i wygląda na to, że jest to firma, od której lepiej trzymać się z daleka.. W każdym razie (jeśli chodzi o powyższe) - miał ktoś jakieś doświadczenia? Może polecić lub odradzić? |
Na nazwie jest promocja na domeny. W sumie jedną bym sobie wykupił, bo akurat może mi się przydać, a cena nie jest wysoka. Nie jestem jednak pewien jednego zapisu w regulaminie:
Cytat:
W pozostałej części regulaminu nie ma zapisów odnoszących się do tej kwestii. |
1.
Cytat:
2. W nazwa.pl nie musisz odnawiać domeny po roku. 3. W nazwa.pl nie masz AUTHINFO dostępnego od ręki z panelu. 4. Tę samą promocję masz np. w az.pl i tam masz jawne AUTHINFO 5. Co do hostingów to nie ma żadnego znaczenia, który wybierzesz, gdyż: Masz zamiar trzymać dane na serwerze http - to jedyne co wiemy Nie wiemy jak masz zamiar je zabezpieczyć itp Każdy z wymienionych przez Ciebie hostingów ma serwer http Każdy z tych usługodawców jest dużym przedsiębiorstwem, więc jak padnie, to ktoś markę wykupi (chociaż nie rozumiem po co Tobie ta troska) W OVH możesz poszukać oferty z francuskiego datacenter, jest taniej, a czas dostępu chyba nie jest dla Ciebie krytyczny. |
Mam problem - który hosting wybrać?
Siema! Jesteście specami od komputerów, więc może będziecie umieli doradzić też w sprawie hostingu? Chciałem spróbować poprowadzić stronę internetową, tak hobbystycznie, ale tych wszystkich hostów, to ja w ogóle nie ogarniam. Znalazłem takie cudo jak supergniot.pl i wydają mi się całkiem sensowni. Wiecie coś o nich? Sprawdzają się? Słyszałem różne opinie, więc wolę się upewnić;)
|
Proponuję promocję bez zobowiązań z 1and1. Nie wiem czy coś się zmieniło, ale dwa lata temu można było mieć domenę .pl, oraz miejsce na serwerze do takich zabawowych zastosowań.
Tylko po co ja to piszę? To przecież post reklamowy i już więcej Cię tutaj nie zobaczymy. |
Cytat:
http://www.megiteam.pl/media/uploads/zinnia/vps-ssh.png http://www.megiteam.pl/pomoc/informa...enie-ssh-sftp/ Bardzo dziękuję. Strzałki są śliczne :) Ale w przypadku współdzielonego newbie nie będzie wiedział jaki ma login. Niemniej nie mój biznes, bo to akurat po prostu pamiętam ;) |
Irytuje mnie już OVH. Ofertę mają chyba ciągle najsensowniejszą - ale irytuje mnie ich regularne próba naciągnięcia (i pewnie z tego żyją tak naprawdę - z nieuważnych osób dających się naciągać).
Naciągnięcie polega na tym, że przy odnawianiu domeny "sprzedają" jeszcze raz hosting. Domena jest płatna co roku - a hosting powinien być raz na trzy lata. Tymczasem co roku generują mi proformę na domenę + hosting dopiero po wymianie mailowej umożliwiają odnowienie samej domeny (bo hosting jeszcze rok czy dwa jest opłacony). Ma ktoś na to sposób, żeby nie zapłacić im przez pomyłkę za coś, co już jest opłacone? Albo jak zrobić dym, żeby odechciało im się takich praktyk? |
Przenieś domenę do innego rejestratora. Operacja bezpłatna. Zapłać fakturę i wróć do OVH ;)
Cytat:
Np. dla mnie oni w ogóle nie mają oferty. A nawet gdybym potrzebował którejś z ich ofert, to "sensowność" polegałaby raczej tylko na cenie, istotnie niezłej. Ale wcale nie unikalnej. Być może będę potrzebować dużej powierzchni dyskowej i raczej skorzystam z Amazona lub Hetznera lub dogadam się z moim ulubionym hosterem na indywidualną ofertę. Szukając niedrogiego hostingu, zarówno w przypadku OVH, jak i ich bezpośredniego konkurenta na rynku europejskim: Hetznera, myślę że warto poszukać resellera, który świadczy usługi w ich infrastrukturze, ale dodaje kompetentną obsługę. Porównując ceny do "czystej" oferty Hetzner/OVH warto ustalić za co płaci się dodatkowo resellerowi. Dużo gdybania, to wszystko zależy co się potrzebuje. Cena w cenniku też niewiele znaczy. U Megi ceny dość wysokie, a mi i tak wychodzi najtaniej, choć to akurat zupełnie bez znaczenia. |
heja!
Słuchajcie. Mam wykupioną domenę na www.nazwa.pl Pod adresem mojej strony nie ma "nic". Chciałbym na początek zwykłą biała stronę z logo i pod nim adres mailowy. Jak to zrobić? :) |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 16:41. |