Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Komputery - oprogramowanie i sprzęt (https://forum.cdrinfo.pl/f113/)
-   -   TANI i DOBRY hosting (https://forum.cdrinfo.pl/f113/tani-dobry-hosting-66284/)

pali 06.11.2010 17:06

kolega spamer ma tam trochę zaplecza

kolega webmaster też coś tam ma

i obaj mówią, że OK

każdy hosting do czegoś nadaje się, a do czegoś nie

melag 16.11.2010 18:41

Szukam operatora, który ma przyzwoite ceny oraz oferuje przekierowanie domeny na publiczny adres IP.
Co polecacie?

pali 16.11.2010 18:43

Jakie przekierowanie? Szukasz hostingu z rutowalnym IP czy co?

Czy szukasz operatora z DNS odpowiednim?

melag 16.11.2010 18:54

Ilość załączników: 1
Cytat:

Napisany przez pali (Post 1128598)
Jakie przekierowanie? Szukasz hostingu z rutowalnym IP czy co?

Czy szukasz operatora z DNS odpowiednim?

Tak jak napisałem, szukam możliwości przekierowania domeny na publiczny adres IP, mam to w nazwa.pl, ale oni są drodzy, chcę zmienić operatora.

Załącznik 56078

pali 16.11.2010 19:17

W takim razie darmowy http://freedns.42.pl
Darmowości nie obawiaj się, to jest serwis który naście lat istniał jako freedns.waw.pl
Działa wyśmienicie.
Zagraniczne darmowe serwisy tego typu nie dorównują liczbie oferowanych funkcji, jakości konf. i supportu.
Jako drugi w kolejności poleciłbym http://freedns.afraid.org , stabilny, dobry, ale w darmowej wersji limituje ilość wpisów pewnych rekordów. Może być dla mniej skomplikowanych konfiguracji.

A hosting z rutowalnym IP to co innego.

Ostatnio zetknąłem się z nq.pl - świetny, kompetentny admin oraz BOK, tyle moge powiedzieć. Nie wiem co tam chcesz stawiać, ale można negocjować, także co do IP.

melagu,
nie wiem jaką masz wiedzę, ale pamiętaj, że przeniesienie domeny gdzieś indziej z nazwy, nie jest zmianą registrara i netart pozostaje registrarem. Czy możesz zmienić, to zależy od umowy.

Jeśli to oczywiste, to sorry :)

melag 16.11.2010 19:58

Mam wiedzę podstawową :D

Cytat:

Napisany przez pali (Post 1128607)
...przeniesienie domeny gdzieś indziej z nazwy, nie jest zmianą registrara i netart pozostaje registrarem.

Jakie są tego konsekwencje?

andy 16.11.2010 20:33

Cytat:

Jakie są tego konsekwencje?
Że masz władzę absolutną nad domenką :D

pali 16.11.2010 20:36

Finansowe, netart jest dość drogi - im będziesz płacił za odnowienie abonamentu domeny.
Netart nie ma też porządnego panelu, o prawie wszystko musisz prosić admina. A chyba niektóre konfy są dostepne pod warunkiem posiadania serwera.
Najtańszymi registrarami z tych którzy mają normalny BOK, polską os. prawną, zaplecze prawne itd - są http://az.pl oraz http://masternet.pl
Zwróć uwagę, że w az.pl masz dostępny authinfo, czyli nie musisz kalkulować cena bieżąca/cena odnowienia, bo możesz przenieść przed końcem abo bez konsekwencji (dotyczy to domen .pl). Masternet jest korzystniejszy jeśli nie chcesz przenosić.

Aby mieć domenę w netart, musisz mieć u nich panel klienta, ale to jest bezpłatne. Ogólnie DNSy są bezpłatną usługą, płatne DNS są do zastosowań prof (nawet nie wiem czy w PL ktoś prowadzi płatne).

Rozdzielenie registrara, operatora DNS i dostawcy serwera jest dobrym pomysłem.

Jeśli coś niejasne, to pytaj - piszę na szybko, na kolanie.

melag 16.11.2010 21:08

Dzięki za szybkie odpowiedzi! Jeszcze jedno pytanko - w Netar-cie chyba też mogę uzyskać authinfo?

pali 16.11.2010 23:11

melagu, nie bardzo mam teraz czas szperać, a usługodawcy takie info ukrywają:

authinfo to twoje niezbywalne prawo i dać muszą, ale mogą żądąć zapłacenia za ileś tam okresów abonamentowych
nie wiem też w której promocji kupiłeś domenę i jaka to domena

jakby co, to pytaj

//edit
w netarcie o authinfo prosisz, nie ma go w panelu
dokładnie wypełniaj dokumenty, bo wszyscy robią cyrk z przenosinami (az.pl nie robi i to jest OK)

nie rejestruj domeny na lewe dane, bo utracisz ją przy kontroli NASK

/edit2
jutro po południu może zdążę skrobnąć jakiś tutorial :) pytają mnie o to ludzie, więc będę odsyłał

Patrix 23.11.2010 20:00

Ma ktoś konto na OVH ?
Zamówiłem sobie to: http://www.ovh.pl/serwer_wirtualny/h...trafic_4tb.xml
Fakturę opiewającą na 0zł otrzymałem od razu tj. pon. pierwsza w nocy.

Dostałem też hasło do panelu OVH,
jednak nie mam do teraz ani hasła do www
ani mysql ani nawet domena [.pl] jeszcze nie działa.

Długo się czeka ?

Gadzina18 01.12.2010 16:28

Mi zadziałało po 10 minutach, jak do tej pory Ci nie działa to dzwoń do nich...

Patrix 01.12.2010 21:05

Nie no, finalnie zadziałało może jakiś kryzys mieli bo fakt poczekałem sobie trochę.
Zapomniałem o temacie :]

andy 01.12.2010 23:07

@Patrix nie lepiej wyglądała oferta od 1and1? 100MB na baze, możliwość transferu domeny.

Patrix 01.12.2010 23:21

Nie wiem, o OVH przynajmniej słyszałem co jakiś czas a tego o czym piszesz nie znam.
OVH daje SQL 10 baz po 25MB co daje razem przestrzeń 250MB dla jednego serwisu przy sprytnym zaprogramowaniu load balancing'u w PHP.
Kto wie jak i zna się na rzeczy ten wszędzie się rozgości na maksa :]

Bartez 06.05.2011 00:58

Posty z dyskusji o sposobie komunikacji dla rocznika (temat zapoczątkowany przez BananaCoctail) zostały przeniesione tutaj:

http://forum.cdrinfo.pl/f113/narzedz...uczelni-88791/

geraltus 18.05.2011 16:21

Serwer

Witam, nie znam się specjalnie na tym, ale poszukuję pojemnego serwer gdyż na ten co mam nie mogę zmieścić mojego projektu i dlatego prosiłbym was o radę przy wyborze możecie coś polecić?

andy 18.05.2011 16:28

Ile miejsca potrzebujesz? Na jaki okres czasu? Ile transferu w miesiącu potrzebujesz? Jaki sposób połączenia z serwerem preferujesz, przesyłanie via http, ftp?

chris996 18.05.2011 23:59

Ja mogę polecić hosting z az.pl, bo korzystam z usług. Co chwila dają kilkadziesiąt % zniżki. Teraz znowu dostałem maila o 90% zniżce na presonal i business hosting. Do tego brak limitu transferu + 15GB na pliki. Cena 19,90 zł + VAT, więc brać póki ciepłe :P

tonnyz 26.05.2011 17:08

Cytat:

Napisany przez geraltus (Post 1161934)
Witam, nie znam się specjalnie na tym, ale poszukuję pojemnego serwer gdyż na ten co mam nie mogę zmieścić mojego projektu i dlatego prosiłbym was o radę przy wyborze możecie coś polecić?

Powinieneś podać trochę więcej informacji o tym swoim projekcie wtedy można byłoby podać coś dokładniej osobiście sądzę ze dobre serwery ma firma /w pierwszym poście nie umieszczamy reklamy/ możesz spróbować uderzać do nich.

andrzejj9 30.05.2011 17:54

Dwa pytanie odnośnie GoDaddy:

1. Wydaje mi się, że czytałem swego czasu (chyba nawet tutaj) o niedrogich możliwościach przedłużania hostingu.. Ktoś coś wie na ten temat? Co prawda jeszcze mi się termin konta nie zbliża, ale ze względu na otrzymane kupony zastanawiam się, czy nie przedłużyć już teraz. Zniżka wynosi około 30%. Da się otrzymać więcej?

2. Druga sprawa.. Gdyby zniżka normalnie działała pewnie bym już zamówił. Ale coś cena wyjściowa mi się nie podobała, więc porównałem z tą dostępną bezpośrednio na stronie. I słusznie podejrzewałem, bo różnica jest wyraźna.

http://img146.imageshack.us/img146/6546/60970728.jpg

Pierwsza pozycja to przedłużenie wykupione bezpośrednio z poziomu konta. Druga to kupione normalnie na głównej stronie. Ten sam wariant, ta sama usługa (wszystko jeszcze bez kuponów). Skąd ta różnica?

Zastanawiam sie, czy nie chodzi o to, że zamawiam z terenu EU, więc może tu są jakieś wyższe opłaty (albo VAT z tym, że nie widzę, żeby był gdzieś wyrózniony). Ale konto mam na osobę ze Stanów, własnie po to, żeby uniknąć dodatkowych opłat i tu w danych nic się nie zmieniało.

Można jakoś tę cenę obniżyć?

yetiblu 24.06.2011 15:03

Cytat:

Napisany przez chris996 (Post 1162070)
Ja mogę polecić hosting z az.pl, bo korzystam z usług. Co chwila dają kilkadziesiąt % zniżki. Teraz znowu dostałem maila o 90% zniżce na presonal i business hosting. Do tego brak limitu transferu + 15GB na pliki. Cena 19,90 zł + VAT, więc brać póki ciepłe :P

Nie ma czegoś takiego jak brak limitu transferów. To wygeneruj spory róch dzienny, to zobaczysz jak szybko Ciebie pogonią. Jasne 19,90zł, tylko że na ile? Nie lubię się bawić w promocje, bo cuda czasami wychodzą. To tak jak z moim telefonem u wcześniejszego operatora. Klient od 6 lat na abonamencie, a byle nowy miał lepszy pakiet. Także przestrzegam przed wszelkimi promocjami - czytać wszystko dokładnie, szczególnie wszystkie koszty przedłużeń. Wolę mieć proste zasady - hosting za tyle i tyle i koniec. Albo mi oferta odpowiada, albo idę do konkurencji. 37zł za rok masz w uti.pl za 5gb miejsca i 200gb transferu rocznego. I tam się nic nie zmieni, to jest pewne. A od wszelkich promocji i lepów marketingowych to trzymam się z daleka.

chris996 27.06.2011 20:44

Cytat:

Napisany przez yetiblu (Post 1167693)
Nie ma czegoś takiego jak brak limitu transferów. To wygeneruj spory róch dzienny, to zobaczysz jak szybko Ciebie pogonią. Jasne 19,90zł, tylko że na ile? Nie lubię się bawić w promocje, bo cuda czasami wychodzą.

Limity pewnie są na zużycie procesora, czy co tam jest, ale mnie to wsio ryba :P Prowadzę teraz 2 fora na różnych hostach, wcześnie jeszcze jakieś i z przeciążeniem serwera nie miałem problemów :P
A ta promocja to oczywiście na rok. Tylko, że te promocje są krótkotrwałe. Teraz już jest inna, ale tym razem zaskakuje tym, że dają konto wieczyste, więc wziąłem z miejsca i testuję. Póki co jest OK.

andrzejj9 19.10.2011 23:36

Po roku w GoDaddy, jakimś tryliardzie maili reklamowych i szewskiej pasji przy próbie znalezienia czegokolwiek (poza reklamami) na ich stronie mam dosyć i szukam czegoś nowego.

Wymagania cały czas proste:

- 5-10 GB miejsca
- kilka GB (nawet 1) transferu miesięcznego
- dostęp do FTP (automatycznych backup)
- szybkie działanie

Cena do 150 zł za rok (chętnie około 100).

Myślałem, żeby może wrócić do jakiegoś polskiego, ale Home, Nazwa, czy nawet 1&1 cały czas drogie (tylko w tym ostatnim znalazłoby sie coś w tej kwocie), a co do innych cały czas mam wątpliwości. Z kolei zainteresował mnie dość chwalony Hostgator (http://www.hostgator.com/), tylko nie chciałbym powtórki z rozrywki z GoDaddy.

Co jest teraz jeszcze wartego polecenia z polskich dostawców we w miarę niskich cenach?

paprykarz 20.10.2011 14:14

andrzejj9,
niezmiennie polecam http://megiteam.pl

http://www.megiteam.pl/site_media/ba...by/banerm1.jpg

Jest to hosting nie dla mas, ukierunkowany na stosujących Python, Ruby, Perl a co za tym idzie Django, Ruby on Rails, Plone itd itp

Używanie php jest możliwe i to w bardzo ciekawy sposób: podstawowym serwerem plików statycznych jest nginx, natomiast apache odpalamy jako aplikację, czyli mamy jakby własnego apache z confem w /home/user/etc/apache; możemy odpalać własne mody, jak na dedyku.

To o co pytasz, jak najbardziej wszystko jest; tak funkcjonalnego FTP nie ma żaden inny masowy hoster.

Do tego masz shella, unikalne IP i 150 innych funkcjonalności, które są w najdroższych pakietach u innych.

Cena za najmniejszy Pakiet S (wystarczający): 23,37 zł brutto miesięcznie. Więcej niż chcesz płacić, ale moim zdaniem warto.

Serwery są pieruńsko szybkie; to kilkanaście maszyn w ATMAN. OS to Debian; konfiguracja wzorcowa.

Helpdesk via mail rewelacja, bez głupot, odpowiadają osoby kompetentne a nie jakieś małpy.

Szefowa, pani Magda Zarych, jest dostępna choćby na goldenline.

Wady?
Panel Klienta niezbyt intuicyjny.
Jeśli przeczyta to ktoś z megiteam: pół godziny myślałem, gdzie zmienić hasło do shella :) No spójrzcie gdzieście ten link wsadzili: wygląda jakby to była zmiana hasła do panelu :)
Narzekasz na brak przejrzystości w godaddy, w megiteam niby to samo, ale tutaj większość istotnych rzeczy robi się z konsoli (shell bash ), więc nie ma to większego znaczenia.

Jeśli masz pytania - pytaj, z chęcią odpowiem.

Jeśli zdecydujesz się na okres testowy, proszę podaj jeden z moich nicków przy rejestracji (dostanę pkt).Nicka wyśle na PW, oczywiście podasz jeśli zechcesz.

andrzejj9 20.10.2011 14:24

Dzięki. Ale w tym momencie nie miałoby raczej sensu dopłacać do czegoś, co nie będzie mi potrzebne. Ja potrzebuję tylko pewne miejsce internetowe, gdzie mogę przechowywać dodatkową kopię danych i gdzie mogę skonfigurować przez ftp automatyczny backup. A ponieważ dużo tego miejsca nie potrzebuję (choć czasami się zastanawiam, czy nie spróbować też przesłać kolekcji muzyki (bo filmów to już bym nie dał rady..) ), nie widzę na razie sensu płacenia zbyt dużo.

Ale też trochę obawiam się tych różnych providerów po kilka/kilkanaście złotych za hosting..

paprykarz 20.10.2011 15:04

Skoro nie potrzebujesz www, to faktycznie typowy hosting niekoniecznie jest dobrym rozwiązaniem.
Na twoje zapotrzebowanie są oferty: konsumenckie edyski oraz poważne oferty biznes.

Piszesz, że obawiasz się. Ale czego obawiasz się? Utraty danych czy nieuprawnionego dostępu? Co to za dane?

Jeśli to jakieś dane gospodarcze, megiteam.pl ma elastyczną ofertę umów o ochronie danych: http://www.megiteam.pl/hosting-danych-osobowych i warto z takiej oferty korzystać.
Niestety jest tak, że na wielu hostingach do danych mają dostęp różne osoby. Niby hosterzy i datacenters mają swoje procedury (albo nie mają), ale często to tylko teoria. Moim zdaniem to bomba z opóźnionym zapłonem.

A jeśli to zwykłe prywatne dane, furorę robi Amazon S3 : http://aws.amazon.com/s3/
Dokładnie przeczytaj specyfikację usług Amazona, mając na uwadze przypadek B. Szabata, który nie kupił S3 i na EC2 dołożył RAM do bitomat.pl :D (szukaj w google)

Polecam również rozważyć Google Apps.

andrzejj9 20.10.2011 15:08

Zwykłe domowe dane. Przed wysyłaniem są archiwizowane i zabezpieczane hasłem. Pomimo to, właśnie ze względu na prywatność, od usług typu DropBox, Google, czy podobnych wolę się trzymać z daleka..

A obawiam się i możliwej utraty danych i problemu z dostępem. Co prawda kopia ma być w razie czego, ale dobrze, żeby jeśli już miałoby to nastąpić, była ona pewna. Dlatego skłaniam się raczej ku większym firmom, które są już trochę lat na rynku i nie zanosi się, żeby miały z niego zniknąć.

paprykarz 20.10.2011 17:13

"Domowe dane" - to nic nie mówi. To nie żadna sugestia, ale np. co poniektórzy robią sobie z żoną fajne fotki i woleliby ujawnić dane gospodarcze niż te fotografie.

Zdecyduj się czy szyfrowanie danych jest wystarczającym zabezpieczeniem czy też żądasz kolejnego poziomu zabezpieczenia w postaci uniemożliwienia dostępu do zaszyfrowanych plików.

Jeśli szyfrowanie wystarcza to nieistotna jest poufność.

Jeśli nie wystarcza, to zwróć uwagę jak nielogiczna jest twoja krytyka usług Google czy Amazon:
- trzymasz poufne dane w przestrzeni serwera http, czyli w miejscu absolutnie do tego nieprzeznaczonym. Mam nadzieję, że to nie jest głębokie ukrycie i masz pojęcie o np. .htaccess (co i tak jest niewystarczające) albo wyłączyłeś ten serwer. I tak sobie możemy dalej rozmawiać, czy np. używasz SFTP.
- zakładam, że nie masz pojęcia o ofercie prawnej twojego hostera w zakresie poufności, integralności etc danych
- nawet jeśli masz pojęcie, to ja nie wierzę w ofertę ochrony danych za 100 zł na serwerze http, na masowym hostingu - jest to wręcz zabawne, taka oferta
- i szukasz kolejnej oferty za 150 zł rocznie, bo reklamy przeszkadzają

I robiąc takie rzeczy krytykujesz specjalistyczne usługi Google / Amazon w zakresie przechowywania / przetwarzania danych; usługi pojmowane jako oferta techniczna i prawna.
Albo nie masz pojęcia o czym mówisz, albo ja czegoś nie wiem i proszę podaj argumenty.

Podpowiem, że mocnym argumentem przeciwko trzymaniu danych w zewnętrznej infrastrukturze jest nasza niewiedza co do powiązań usługodawcy z agendami rządowymi różnych państw. Jest to jednak problem uniwersalny, nie dotyczący wyłącznie amerykańskich korporacji. Możesz zdecydować czy wolałbyś aby twoje dane przeglądało FBI czy Macierewicz.

Integralność danych

Ten sam błąd logiczny popełniasz zakładając, że większy usługodawca zapewni lepszą integralność danych. Niekoniecznie taki związek istnieje, ważniejsza jest jakość konkretnej oferty prawnej i technicznej, ale nawet jeśli masz rację: Google i Amazon są najwięksi, więc...

Zdecyduj się czy szukasz konkretnych rozwiązań czy iluzji.
Jeśli to drugie, to lider rynku home.pl ma ładną brunetkę w reklamie :)

Wybacz szczyptę ironii, ale mnie wkurzyłeś ponowną krytyką Google bez argumentów ;)

andrzejj9 20.10.2011 17:32

Czemu ponową krytyką? Nie przypominam sobie, żeby krytykował już wcześniej (mogę teraz ponownie :> )

Oferty Amazona nie znam, jeśli chodzi o Google i ogólnie ich traktowanie danych użytkownika w różnych usługach, które świadczą (hosting poczty, zdjęć i innych) to powiedzmy, że z prywatnością informacji niespecjalnie mi się to kojarzy. Może jednak mówimy o czymś innym.

Co do reszty to wchodzisz w tematy, które mnie na tym etapie nie interesują i interesować nie będą. Jak już wspomniałem chodzi o zwykłe domowe dane. Takie, które nie chciałbym, aby były dowolnie wykorzystywane przez obce osoby, ale jednocześnie tragedia straszna by mi się z tego powodu nie stała. Nie mówimy tu o danych poufnych, firmowych czy niczym tego typu. Nie żądam tu dodatkowych zabezpieczeń poza szyfrowaniem, które stosują sam, ale na pewno nie chciałbym, aby to były dane ogólnodostępne. To wszystko.

Sprawa jest w sumie prosta - na jakim serwerze można trzymać dane bez ryzyka, że będzie problem z dostępem, czy też ogólnie jakością świadczonej usługi. To wszystko. W tym momencie niczego więcej nie szukam i za nic więcej nie chcę płacić.

gallus 05.11.2011 01:10

Poszukiwany serwer + domena .pl na stronę firmową zawierającą dane teleadresowe, małą galerię (ale to nie od razu), opisy czym się zajmuje + ewentualnie jakiś cennik usług w pdf-ie więc pewnie coś ok. 20MB w sumie...

Potrzebne:
- ~1GB na stronę
- 30GB+ transferu/mc - chyba wystarczy?
- cena >200zł(netto)/rok z przedłużeniem domeny po roku
- obsługa ftp
- wysoki uptime
- stabilna firma która po roku drastycznie nie podniesie cen i nie upadnie

Po prostu strona ma być wrzucona na serwer, działać i być wyszukiwana przez google, zamiast tych wszystkich innych syfiastych katalogów firm które chcą tylko wyciągnąć kasę ;)

Jeżeli możecie polecić kogoś kto wykona taką prostą stronę za niewielkie pieniądze to proszę o namiar ;)

andrzejj9 07.11.2011 08:11

Odświeżę jeszcze swoje pytanie sprzed kilku postów.

Zainteresowały mnie (patrząc na różne zestawienia i opinie) takie dwa hostingi:

Superhost
https://superhost.pl/

ovh.pl
http://www.ovh.pl/

No jeszcze myślałem o 1&1, bo ceny są cały czas niezłe (uwzględniając promocję), ale poczytałem trochę i wygląda na to, że jest to firma, od której lepiej trzymać się z daleka..

W każdym razie (jeśli chodzi o powyższe) - miał ktoś jakieś doświadczenia? Może polecić lub odradzić?

andrzejj9 21.11.2011 08:57

Na nazwie jest promocja na domeny. W sumie jedną bym sobie wykupił, bo akurat może mi się przydać, a cena nie jest wysoka. Nie jestem jednak pewien jednego zapisu w regulaminie:

Cytat:

W przypadku przeniesienia pomiędzy Panelami Klienta NetArt nieopłaconej domeny zamówionej w promocji "Domeny dla każdego! Daj się poznać w sieci", jeżeli Klient do którego przenoszona jest domena nie może skorzystać z promocji, cena domeny zmienia się na cenę standardową.
Przed przeniesieniem domeny, zarejestrowanej w ramach promocji, do innego usługodawcy przed upływem pierwszego rocznego abonamentu, Klient zobowiązuje się do przedłużenia domeny w NetArt na kolejny rok.
Przedłużenie terminu ważności domeny zarejestrowanej w ramach promocji odbywa się na warunkach obowiązujących w momencie odnowienia usługi.
Zwłaszcza wyboldowana część. Czy to wszystko dotyczy tylko kwestii przenoszenia domeny? Czy można z niej po roku bezproblemowo zrezygnować (po prostu nie wykupując kontynuacji)?

W pozostałej części regulaminu nie ma zapisów odnoszących się do tej kwestii.

palikot 21.11.2011 10:01

1.
Cytat:

Napisany przez andrzejj9 (Post 1186529)
Czemu ponową krytyką? Nie przypominam sobie, żeby krytykował już wcześniej (mogę teraz ponownie :> )

A ze dwa lata temu, w dyskusji o onet poczcie, proponowałem Tobie google apps.

2. W nazwa.pl nie musisz odnawiać domeny po roku.

3. W nazwa.pl nie masz AUTHINFO dostępnego od ręki z panelu.

4. Tę samą promocję masz np. w az.pl i tam masz jawne AUTHINFO

5. Co do hostingów to nie ma żadnego znaczenia, który wybierzesz, gdyż:

Masz zamiar trzymać dane na serwerze http - to jedyne co wiemy
Nie wiemy jak masz zamiar je zabezpieczyć itp

Każdy z wymienionych przez Ciebie hostingów ma serwer http
Każdy z tych usługodawców jest dużym przedsiębiorstwem, więc jak padnie, to ktoś markę wykupi (chociaż nie rozumiem po co Tobie ta troska)

W OVH możesz poszukać oferty z francuskiego datacenter, jest taniej, a czas dostępu chyba nie jest dla Ciebie krytyczny.

Qbeton 03.09.2012 21:44

Mam problem - który hosting wybrać?

Siema! Jesteście specami od komputerów, więc może będziecie umieli doradzić też w sprawie hostingu? Chciałem spróbować poprowadzić stronę internetową, tak hobbystycznie, ale tych wszystkich hostów, to ja w ogóle nie ogarniam. Znalazłem takie cudo jak supergniot.pl i wydają mi się całkiem sensowni. Wiecie coś o nich? Sprawdzają się? Słyszałem różne opinie, więc wolę się upewnić;)

andy 04.09.2012 22:47

Proponuję promocję bez zobowiązań z 1and1. Nie wiem czy coś się zmieniło, ale dwa lata temu można było mieć domenę .pl, oraz miejsce na serwerze do takich zabawowych zastosowań.

Tylko po co ja to piszę? To przecież post reklamowy i już więcej Cię tutaj nie zobaczymy.

pali 17.12.2012 03:15

Cytat:

Napisany przez paprykarz (Post 1186504)
Wady?
Panel Klienta niezbyt intuicyjny.
Jeśli przeczyta to ktoś z megiteam: pół godziny myślałem, gdzie zmienić hasło do shella :) No spójrzcie gdzieście ten link wsadzili: wygląda jakby to była zmiana hasła do panelu :)

Forumcio jest czytane:

http://www.megiteam.pl/media/uploads/zinnia/vps-ssh.png

http://www.megiteam.pl/pomoc/informa...enie-ssh-sftp/

Bardzo dziękuję. Strzałki są śliczne :)

Ale w przypadku współdzielonego newbie nie będzie wiedział jaki ma login.
Niemniej nie mój biznes, bo to akurat po prostu pamiętam ;)

Wawelski 09.01.2013 22:32

Irytuje mnie już OVH. Ofertę mają chyba ciągle najsensowniejszą - ale irytuje mnie ich regularne próba naciągnięcia (i pewnie z tego żyją tak naprawdę - z nieuważnych osób dających się naciągać).

Naciągnięcie polega na tym, że przy odnawianiu domeny "sprzedają" jeszcze raz hosting. Domena jest płatna co roku - a hosting powinien być raz na trzy lata. Tymczasem co roku generują mi proformę na domenę + hosting dopiero po wymianie mailowej umożliwiają odnowienie samej domeny (bo hosting jeszcze rok czy dwa jest opłacony).

Ma ktoś na to sposób, żeby nie zapłacić im przez pomyłkę za coś, co już jest opłacone?
Albo jak zrobić dym, żeby odechciało im się takich praktyk?

pali 09.01.2013 23:18

Przenieś domenę do innego rejestratora. Operacja bezpłatna. Zapłać fakturę i wróć do OVH ;)

Cytat:

Napisany przez Wawelski (Post 1237397)
(...) OVH. Ofertę mają chyba ciągle najsensowniejszą (...)

Zależy czego potrzebuje się.
Np. dla mnie oni w ogóle nie mają oferty.

A nawet gdybym potrzebował którejś z ich ofert, to "sensowność" polegałaby raczej tylko na cenie, istotnie niezłej. Ale wcale nie unikalnej. Być może będę potrzebować dużej powierzchni dyskowej i raczej skorzystam z Amazona lub Hetznera lub dogadam się z moim ulubionym hosterem na indywidualną ofertę.

Szukając niedrogiego hostingu, zarówno w przypadku OVH, jak i ich bezpośredniego konkurenta na rynku europejskim: Hetznera, myślę że warto poszukać resellera, który świadczy usługi w ich infrastrukturze, ale dodaje kompetentną obsługę. Porównując ceny do "czystej" oferty Hetzner/OVH warto ustalić za co płaci się dodatkowo resellerowi.

Dużo gdybania, to wszystko zależy co się potrzebuje.

Cena w cenniku też niewiele znaczy. U Megi ceny dość wysokie, a mi i tak wychodzi najtaniej, choć to akurat zupełnie bez znaczenia.

CIAPEK 12.04.2013 18:05

heja!

Słuchajcie. Mam wykupioną domenę na www.nazwa.pl

Pod adresem mojej strony nie ma "nic".
Chciałbym na początek zwykłą biała stronę z logo i pod nim adres mailowy.

Jak to zrobić? :)

Bartez 12.04.2013 19:00

Domena to jedno, a jeszcze musisz mieć gdzieś hosting, na który wskazuje wpis w DNS dla tej domeny. Chyba, że pod pojęciem domeny masz na myśli jedno i drugie :)

andy 13.04.2013 13:18

Orientujecie się gdzie przedłużę domenę *.info.pl (funkcjonalną) najtaniej?

Obecnie mam w AfterMarket, przedłużenie to 49.95 PLN/ROK.

chris996 16.04.2013 18:04

Tanie odnowienia masz w ovh.pl. Za domenę com.pl chcą 43,04 zł.
Info.pl nie powinna być droższa.

andy 16.04.2013 18:46

Albo jestem ślepy, albo tam nie ma info.pl :/
http://www.ovh.pl/domeny/cennik_domen.xml

chris996 16.04.2013 22:13

Zgadza się, dlatego zakładam, że taka sama :)

andy 16.04.2013 22:32

Jutro wyślę emalia z zapytaniem. Dzięki :-)

pali8 17.05.2013 01:43

Cytat:

Napisany przez CIAPEK (Post 1248415)
heja!

Słuchajcie. Mam wykupioną domenę na

Pod adresem mojej strony nie ma "nic".
Chciałbym na początek zwykłą biała stronę z logo i pod nim adres mailowy.

Jak to zrobić? :)

Możesz zgłosić się do mnie. Maila weź od Beriona albo od basia21, Reetou chyba też ma.

Najlepszy hosting w PL, jeden z najlepszych w Europie, porównywalny z niemieckimi klasy premium.

Killku forumowiczów ma u mnie usługi.

(a ci którzy nie odpowiadają na moje maile, niech nie zdziwią się brakiem dostępu po 1 czerwca - zmieniamy maszynę na lepszą, poprzenoszę wasze usługi - o ile mam dostęp do DNS, będzie zmiana IP - ale haseł nie będę przenosił i wtedy zgłosicie się :) )

sobrus 18.05.2013 19:27

Orientuje się ktoś w darmowych (albo bardzo tanich :szczerb:) usługach dynamicznego DNS?

Zmieniłem net na neostradę, a pare dni temu padł dnsdynamic.org.
Nie wiem czy wstanie i kiedy. I mój biedny serwer przestał być widoczny :(

Czy ktoś ma jakieś propozycje? Wymagania nie są duże, żeby domena była jakaś zjadliwa, nie było reklam i żeby ddclient to obsługiwał ...

A może Pali masz coś takiego :szczerb:?

edit: uprzedzając najbardziej oczywiste podpowiedzi
- DynDNS kosztuje $25 / rok
- TZO zostało wykupione przez DynDNS
- no-ip dodaje swoje reklamy

pali8 18.05.2013 22:07

Mam :)

https://freedns.42.pl i czytaj na głównej stronie.

Nie odpalałem nigdy tego skryptu, nawet go nie czytałem, ale jak coś Piotr Kucharski robi - to robi dobrze.

Domena może bezpłatna .tk?

fns1.42.pl padł w tym roku na pół dnia, ale Piotr siedział dzielnie do 2 w nocy i wymieniał dyski a potem jeszcze na maile odpisywał :)
fns2.42.pl działał bez zarzutu, więc generalnie usługi hulały. Nawet bym nie zauważył, gdyby nie jeden webmail roundcube, który odpytywał raz 1, raz 2 i odmawiał działania.

//edit
albo od basieńki weź sobie subdomenę :)

sobrus 18.05.2013 22:37

Dzięki spróbuje tego freednsa :)

Miałem domenę w .tk, lecz niestety teraz nie mam stałego IP.
A tk nie umożliwia chyba zdalnego update (updatedns.tk przenosi na jakieś syfy).

Neozdrada zmienia mi ajpika nawet pare razy dziennie jak zgubi synchro.

edit:
Dzięki :D chyba będzie żyć :piwo:
Pod domenę .tk podpiąłem te adresy dns które podałeś. Co prawda skrypt ze strony sie wywala przy <dynamic> ale obudowałem go w bashu i teraz wyszło:

Cytat:

#!/bin/bash
P=$(curl -s icanhazip.com);
./freedns-dyndns.py -n $P
I chyba działa tylko w crona to włoże :ysz:

andy 18.05.2013 23:07

FreeDNS to nie dynamiczny DNS, więc albo domena, albo serwis do dynamicznego IP.
Tutaj lista takich serwisów: http://dnslookup.me/dynamic-dns/

sobrus 18.05.2013 23:10

Z tych z listy tylko dnsdynamic do czegoś sie nadaje.
Ale właśnie padł.
A reszta jest do kitu albo płatna :(

andy 18.05.2013 23:18

W 3 minuty wszystkie sprawdziłeś? oO

Jeżeli nie znajdziesz darmowego dynamicznego DNSa to wykup najtańsze konto w DynDNS http://dyn.com/dns/dyndns-pro/

25$ za rok.

pali8 18.05.2013 23:24

sobrus,
możesz też wbić na http://www.megiteam.pl/blog/2013/04/...mi-megishared/

To są testy nowego hostingu współdzielonego Megiteam. Teraz jest free.
Płatności będą w jakimś modelu mikropłatności za zużyte zasoby.

Załóż konto, napisz na admin@megiteam.pl i może coś wymyślicie.
Pisz normalnie, tam pracują kompetentni ludzie.

Start komercyjnej usługi przeciąga się, bo przepisują na nowo Ubuntu ;)
Tak, Ubuntu :)

sobrus 18.05.2013 23:30

@Andy
Nie zadawałbym pytania, gdyby temat był do ogarniecia w pare minut :)
Sprawdziłem te bardziej znane, tych sprzed 10 lat juz nie ruszałem. Takie np. No-IP niby fajnie wygląda, ale podczas dostępu na port 80 chce pokazywać reklamy :ysz:
$25 wole wydać inaczej, niż na domowy serwer o którym wie tylko pare osób. Nie zamierzam na nim uruchamiać publicznych usług.

Serwis który podał Pali pozwala podpiąć w zasadzie dowolną domenę pod dynamiczny IP :D Pare minut trzeba ustawiać ale działa :)

@Pali
W sumie już mam to co chciałem :) Teraz tylko sie zastanawiam czy lepiej wpuścić skrypt w crona czy zrobić skrypt z nieskończoną pętlą i sleepem ... :P

pali8 18.05.2013 23:30

Cytat:

Napisany przez sobrus (Post 1251339)

edit:
Dzięki :D chyba będzie żyć :piwo:
Pod domenę .tk podpiąłem te adresy dns które podałeś. Co prawda skrypt ze strony sie wywala przy <dynamic> ale obudowałem go w bashu i teraz wyszło:

I chyba działa tylko w crona to włoże :ysz:

Napisz jak coś do Piotra. Odpowiada na maile.

Aktualizacja rekordów jest co 15 minut.

Jak sprawdzasz czy IP zmieniło się? Nic mądrego mi do głowy nie przychodzi.

sobrus 18.05.2013 23:36

curl -s icanhazip.com
zwraca mi mój aktualny adres ip widziany z zewnątrz, przekazuje go do tego pythonowego skryptu.
Zrobiłem coś takiego, lata sobie w tle i raz na 5 minut w razie potrzeby aktualizuje adres:
(jeszcze nie testowałem czy na 100% działa)

Cytat:

#!/bin/bash
OLD=$(curl -s icanhazip.com);
while true; do
NEW=$(curl -s icanhazip.com);
if [ ! "$NEW" = "$OLD" ]
then
freedns-dyndns.py -n $NEW
OLD=$NEW
fi;
sleep 300;
done;

pali8 19.05.2013 00:11

A. przepraszam, nie doczytałem ze zmęczenia, jasne :)

icanhazip nie znałem, ale właśnie o takim sposobie myślałem (jako tym niezbyt mądrym, ale fakt - tak chyba najprościej)

andy 19.05.2013 00:20

Cytat:

Napisany przez sobrus
Nie zadawałbym pytania, gdyby temat był do ogarniecia w pare minut :)
Sprawdziłem te bardziej znane, tych sprzed 10 lat juz nie ruszałem. Takie np. No-IP niby fajnie wygląda, ale podczas dostępu na port 80 chce pokazywać reklamy :ysz:
$25 wole wydać inaczej, niż na domowy serwer o którym wie tylko pare osób. Nie zamierzam na nim uruchamiać publicznych usług.

Serwis który podał Pali pozwala podpiąć w zasadzie dowolną domenę pod dynamiczny IP :D Pare minut trzeba ustawiać ale działa :)

No ale tam jest spora lista :P

Piszesz, że serwer nie ma publicznych usług? Hmmm skoro go udostępniasz przynajmniej jednej osobie na zewnątrz, to takie usługi udostępniasz.

Co do FreeDNS to jednak obsługuje takie szmery bajery. W sumie w tym wypadku to rozwiązanie zapewni Ci to czego chcesz.

pali8 19.05.2013 00:49

Można też użyć CloudFlare

https://www.cloudflare.com/resources-downloads (ddclient)

To ofkors także CDN (można wyłączyć, nie trzeba korzystać).

Nie testowałem.

//edit
CloudFlare nie jest w fazie schyłkowej, więc powinno hulać :) W przeciwieństwie do tych wszystkich dyndns, które chyba są nierentowne, więc i padają.

sobrus 19.05.2013 09:40

Cytat:

Napisany przez andy (Post 1251356)
Piszesz, że serwer nie ma publicznych usług? Hmmm skoro go udostępniasz przynajmniej jednej osobie na zewnątrz, to takie usługi udostępniasz.

Oj chodzi mi o to, że nie jest to na tyle publiczne, aby mi zależało na ładnej domenie. To jest głównie po to, abym mógł się dostać z zewnątrz, bo IPka sobie przecież nie zgadnę.
$25 za dyndns to troche dużo, zwłaszcza że taniej moge mieć wykupioną jakąś domenę u polskich dostawców.

pali8 19.05.2013 16:20

IP można wysłać mailem :), no ale po to są domeny, żeby nie wysyłać.

Aby faktycznie nie upubliczniać twojej maszyny
nie ustawiaj A dla samej strefy lub ustaw na onet lub na honeypota
natomiast swoją usługę w subdomenie i
Kod:

dig -t axfr @fns1.42.pl sobrus.com
ma zwrócić "Transfer failed"

Ostatnia linijka configu strefy we freedns (na samym dole).

//edit
Uwaga: trzeba odpytywać o transfer strefy serwer autorytatywny czyli
Kod:

dig ns cdrinfo.pl +short

sobrus 19.05.2013 21:38

To nie całkiem tak. Maszyna jest teoretycznie jak najbardziej publiczna i nie mam powodu jej ukrywać, tylko grono zainteresowanych/znających adres/mających konto jest bardzo małe :P

I dla tego małego grona nie chce kupować ślicznej domeny .pl za 100zł rocznie, bo to nie ma sensu. Serwer działa już piąty rok, w tym czasie dwa czy trzy razy zmieniałem ISP (i dwa razy zjarał mi się zasilacz :P).

pali8 21.05.2013 13:11

1. Regionalne IDN (z polskimi znakami) 10-12 zł rocznie.

2. Jeśli nie zablokujesz transferu strefy, to każdy może poznać adres. Powszechnie uznawane za fail.

3. http://freedns.afraid.org/scripts/freedns.clients.php

Też nie testowałem dyndns, bo nie potrzebuję. Samego serwisu używam od lat, ale tylko funkcji "Backup DNS". Działa stabilnie. Ma też kilka innych ciekawych funkcji.
Czas odpowiedzi dla PL znośny. Jest wiele innych serwisów tego typu, ale albo nie działają tak stabilnie albo czas odpowiedzi.

andrzejj9 27.05.2013 12:10

Jak jest z czasem zwolnienia domeny (rozszerzenie *.pl) ? Wydawało mi się (i znalazłem to też na internecie), że jest na to 14 dni (od momentu wygaśnięcia), ewentualnie tam kilka dni dodatkowych (nieokreślonych, ale nie więcej niż tydzień). Czekam na jedną domenę już prawie miesiąc i mimo, że prawie na pewno nie jest wykupiona, cały czas jest zajęta...

Można jakoś sprawdzić, kiedy będzie wolna, ewentualnie pogonić firmę do jej zwolnienia..?

joujoujou 27.05.2013 13:06

Specjalnie trzymają domenę, bo ją co i rusz sprawdzasz,więc uznali że jest popyt.

Też tak kiedyś miałem gdy chciałem przejąć pewną domenę. :>

andrzejj9 27.05.2013 13:21

Szczerze mówiąc to nie tak co i rusz (z raz - dwa razy w tygodniu). Poza tym - choć to może nie mieć znaczenia, nie sprawdzam przez ich stronę (to raz, żeby się upewnić, czy na pewno wygasła) tylko przez innego 'dostawcę'.

I właśnie dlatego też pytam, czy jest jakiś obowiązek terminowy, po którym muszą ją puścić. Bo tak to mogą sobie blokować w nieskończoność (a ja i tak u nich nie przedłużę - za 4 razy więcej niż gdzie indziej (i nie mówię o promocji)).

joujoujou 27.05.2013 14:06

W końcu odpuszczą - daj domenie spokój na tydzień, nawet dwa. Cierpliwości. :]

Czy są jakieś terminy zwolnienia - nie wiem.

pali8 27.06.2013 23:34

http://dns.pl/stanydomeny.html

i w to wniknij: http://dns.pl/stany_domen.pdf

To dotyczy tylko domen obsługiwanych przez NASK.

NASK jest registrarem, nikogo "nie pogonisz". Czasy są podawane z dokładnością co do sekundy.

Opcja albo strzał albo spod palca. Jak poczytasz, to dojdziesz co lepsze dla konkretnej domeny.

Cytat:

Napisany przez joujoujou (Post 1252110)
Specjalnie trzymają domenę, bo ją co i rusz sprawdzasz,więc uznali że jest popyt.

Też tak kiedyś miałem gdy chciałem przejąć pewną domenę. :>

Nie.

icemac 02.11.2016 12:13

odkopię swój własny, znaczy założony przeze mnie temat ;)

home.pl poleciał sobie w kulki z opłatami (przedłużyłem serwer na kolejny rok, ale ...) więc musze poszukać czegoś sprawdzonego na następne lata ...

dobry i "dość" tani hosting - kilka blogów, obsługa domen na serwerze zewnętrznym (lub w ostateczności przeniesienie) na serwer docelowy.

macie typy ?
dzięki za info.

andy 02.11.2016 12:53

Bym się podłączył. Mnie interesuje natomiast postawienie serwera xmpp dla siebie.
Da się coś znaleźć w 10 zł/miesiąc?

andy 09.11.2016 10:07

W związku z tak burzliwą dyskusją i podaniem tylu ciekawych rozwiązań osobiście skusiłem się na OVH.

Zacznijmy od ceny. 14.75PLN/miesiąc brutto. Dostajemy jeden publiczny adres IP, 10GB dysk, nielimitowany transfer i możliwość wybrania systemu operacyjnego. Postawiłem na Debiana jessie bo lokalnie mam go na serwerze i lapie :)

Jak na razie wszystko jest ok. Trochę na początku pogubiłem się w panelu OVH ale potem już ze zgórki.

Obecnie przeniosłem serwer XMPP/Jabber z hosted.im (tam zajmowali się całym serwerem, ja tylko dodawałem rekord srv do swojej domeny).
postawiłem na prosody ze względu na szybkość oraz prostotę. Mój serwer nie obsługuje 100000000000 użytkowników więc ejabberd czy tigase nie jest potrzebne :). Zarządzanie serwerem to miód.

Do VPSa można się standardowo podpiąć po SSH. Od momentu wpłaty do uruchomienia serwera nie minęło chyba 15 minut. Na tę chwilę polecam.
U mnie będzie to taki serwer produkcyjno-developerski.

icemac 04.04.2017 10:09

szukam hostingu celem przeniesienia kilku blogów postawionych na Wordpress.

mam home.pl - nie szanują stałych userów - zamiast promocji jest CORAZ drożej ... widac działają jak sieci komórkowe

dzięki za info

P.S.
cena też mogłaby nie zabijać ;)

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 21:18.