Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Komputery - oprogramowanie i sprzęt (https://forum.cdrinfo.pl/f113/)
-   -   Uniwersalna stacja robocza a współczesne układy graficzne (https://forum.cdrinfo.pl/f113/uniwersalna-stacja-robocza-wspolczesne-uklady-graficzne-87338/)

pali 04.12.2010 00:43

Z tego co wyczytałem na stronie nVidia i innych forach: marynarz i Jarson zdaje się mają rację. Proste karty dla graczy, ewentualnie z CUDA, będą dobre.

Ciekawi mnie jeszcze jak z jakością (nie wydajnością).

Zbadam jeszcze temat kart z dedykowanych serii dla 2-4 monitorów - nvidia NVS, bo myślę też o czymś takim.
Kolega admin z korporacji wspominał mi kiedyś, że te zwykłe karty z dwoma wyjściami, to nie do końca zdają egzamin i dla prawdziwie komfortowej pracy na 2 monitorach kupują dedykowane. Pewnie też rzecz w sofcie.

Cytat:

do stacji roboczej jedyny sluszny wybor to <- nvidia quadro
Wyczytałem na kilku forach grafików, że niekoniecznie.
Quadro polecają do OpenGL, a nie DirectX - czyli niektóre CAD, rendering itd itp
Na dodatek raczej nie polecają tych tańszych modeli (poniżej 1000 zł), po prostu mają zły stosunek cena-wydajność.

marynarz 04.12.2010 00:03

Do wyswietlania pulpitu i grafiki 2D uklady zintegrowane nadaja sie bardzo dobrze. Bez znaczenia czy to bedzie HD42xx czy Intel HD. W 3D tez sobie radza.
Jak bedziesz potrzebowal faktycznie CUDA itp. to wtedy dopiero dokladasz karte pokroju GTX 460.

AleX69 03.12.2010 18:29

do stacji roboczej jedyny sluszny wybor to <- nvidia quadro

photoshop, premiere nie wspominajac o after effect dostaja znacznego kopa

Jarson 03.12.2010 17:13

Napisałeś "różnoraki soft", a więc jest spora szansa, że nieraz trafisz na taki, który będzie działać znacznie lepiej z CUDA.

Na razie wśród kompatybilnych aplikacji zbyt wielu hitów nie ma (tutaj jest zestawienie oprogramowania zgodnego z tą technologią), jednak już teraz są tam nieliczne "perełki", na razie szczególnie w obszarze edycji i odtwarzania wideo (PowerProducer 5, WinDVD 2010, Roxio Creator 2010, PowerDVD 9, Nero MoveIt, PowerDirector 7 Ultra). Warto zwrócić uwagę na współczynnik wzrostu wydajności.

Mimo wszystko CUDA dopiero się rozwija, więc nic nie stoi na przeszkodzie, żeby wstrzymać się na razie z zakupem karty graficznej, a wybrać płytę ze zintegrowanym układem.

pali 03.12.2010 16:28

Czytałem o tych CUDAch. Ale czy PhotoShop CS2 albo którykolwiek to wykorzystuje? Albo sam Windows? Tak jak piszesz, to chyba musi być wkompilowane w aplikację, a zdaje się nie jest, więc nie wiem czy teraz kupować kartę z CUDA.

Jarson 03.12.2010 16:19

Coraz więcej aplikacji wykorzystuje CUDA. To dość poważny krok do przywrócenia "użyteczności" kart graficznych do zastosowań innych niż gry (bo do wyświetlania pulpitu nie trzeba najnowszej karty za 2 000 zł). Stąd jednak zastanowiłbym się poważnie nad niezintegrowanym GPU ze stajni Nvidii. Coś bez przesady - w okolicach GeForce GT240 (niecałe 300 zł).

pali 03.12.2010 11:37

Uniwersalna stacja robocza a współczesne układy graficzne

Witam
Chciałbym złożyć blaszaka, będącym w miarę zaawansowanym komputerem do pracy; nazwałem go uniwersalną stacją roboczą, bo to jednak nie zwykły komputer biurowy.

Zastosowania:
  • różnoraki soft, jak edytory, środowiska programistyczne, webaplikacje itd itp
  • prosta obróbka grafiki rastrowej w PhotoShop CS2 oraz być może w przyszłości inne programy, ale na pewno bez potężnych kombajnów typu AutoCad itp
  • obróbka video, tutaj na razie nie mam jasności jakim programem - ale chodzi o obróbkę filmów z kamery do jakości na youtube
  • zero gier, na pewno

I tak, systemem będzie Windows 7 (niestety), także co do procesora, pamięci, monitora (IPS Dell U2410) to mam jasność - natomiast zupełnie nie wiem jaki wybrać chipset graficzny / kartę graficzną?
Płyty głównej nie wybrałem, bo nie wiem co z tą grafiką.

Na rynku jest kilkaset kart graficznych, ale to są raczej układy dla graczy.
Czy w ogóle dla takiego PhotoShop jest istotne jaka karta siedzi w komputerze?
Jaką kartę / wbudowany na MB układ wybrać dla optymalnej wydajności oraz jakości wyświetlanego obrazu?

Będę wdzięczny za każdą opinię oraz ciekawe linki.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 22:18.