![]() |
Już widzę, jak Smartek zakłada polskiego Shella i oferuje go na trackerach przy takim łączu :rotfl:
|
Taaa...tylko pobieranie będzie 120Mb, a wysyłanie 3 :szczerb:
|
ja myślę, że up będzie 3,5 :D
|
Jakby UPC udostępniło możliwość za dopłatą powiedzmy 20% stawki podstawowej za posiadany internet, dowolnej konfiguracji stosunku up/down w obrębie posiadanej ilości megabitów (np zmianę z 10/1 na 7/4) - to pewnie zarobiliby na tym niemałe pieniądze...
|
marzenia.. to nigdy się nie wydarzy:P
|
Ciekawym tylko, dlaczego, skoro w reklamach dalej mogliby mówić o szybkościach łącza jak obecnie (to, że ktoś sobie zmniejszy na korzyść v wysyłania to jego decyzja), a dla nich to pozostaje bez różnicy, w którą stronę przesyłane są dane?
|
Być może mają w tym jakiś cel?
|
chyba jednak różnica jest. Im jest potrzebny up na hosting, iptv itp. Swoje łącza na świat mają na pewno symetryczne. Myślę, że gdyby było im bez różnicy, to dawno by tak zrobili.
|
ależ dawno temu tak było :taktak:
na sdi czy DSL było symetryczne, o modemach nie wspomnę... inne przepustowosci co prawda, ale były symetryczne :hmm: |
No właśnie. Ja swojego czasu miałem symetryczny 1 Mb od osiedlowego dostawcy, dopóki się nie przeprowadziłem. Bardzo przyzwoite łącze to było. Ostatnio zauważyłem, że tamta firma "połączyła się" (czyli po prostu została przejęta) przez inną (też jakąś lokalną, ale większą) - wywiesili w tamtej okolicy ogłoszenia o konieczności podpisania nowych umów. Z ciekawości sprawdziłem - nowy dostawca oferuje szybszy i tańszy net, ale tylko przy ściąganiu, wysyłanie 1 Mb - 4x wolniej niż było poprzednio (w międzyczasie podnieśli do 4 Mb, teraz będzie bodajże 6/1) - czyli zgodnie z ogólną tendencją.
Podejrzewam, że dostawcy mogą mieć mniej łącz niż sumarycznie oferują, wiedząc, że nie każdy wykorzysta 100% tego co ma (np. podłączają 1000 klientów światłowodem o przepustowości 1 Gb i każdemu dają po 2 Mb). To nie jest pozbawione sensu. Autostradę też buduje się z założeniem, że nie wszyscy mieszkańcy miasta A zechcą nią w tym samym momencie dojechać do miasta B, do którego prowadzi. |
Cytat:
|
Cytat:
To się nazywa contention ratio. :czytaj: |
Za 50 zł można przejść z 10 do 15 mega w UPC. Wiąze się to z przełużeniem umowy na kolejne 12 miesiecy. Jesli ma się umowę promocyjną (zawartą przez telefon).
|
czyli nie jest tak różowo, prędkości zwiększają, ale tylko pod warunkiem, że się przedłuży umowę? no i jeszcze 50 zł do worka trzeba im wrzucić extra.. widać minęły czasy gdy zwiększali prędkość wszystkim np na ultra z 10 na 20 czy tam jak to kiedyś bylo... za free w ramach aktualnie posiadanego abonamentu..
|
Moment... Jeżeli przedłużenie na kolejne 12 miesięcy za 50zet, ale na starych warunkach promocyjnych ;), to może się to opłacać nawet...
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 20:18. |