![]() |
Cytat:
|
Modem ten sam ale firma inna. Nikt nie ma UPC i Rapida Premium ? Nie chcia***322;bym wej***347;***263; na min***281; ;), kiedy wezm***281; Neta w UPC... Wol***281; Rapida ni***380; torrent.
|
Mam UPC 10mb/s, a konto premium na rapidshare miałem jakiś miesiąc temu, pobierając z rapidshare osiągałem prawie max prędkość łącza ~1.1MB/s, zresztą z większości innych serwerów takich jak filefactory, czy depositfiles osiągam taką prędkość.
Testując łącze na: http://noc.gts.pl/ ftp://ftp.atman.pl/ Osiągam ~1.2MB/s :P |
Cytat:
|
@pepperman - niekoniecznie.
U mnie na zar***243;wno na free jak i koncie premium nie przekracza (kilka ostatnich dni przynajmniej) 300KB/s. Za to torrenty hulaj***261; po 2,3MB/s. |
Witam, ja mam Chello 20Mb i korzystałem z Rapid Premium. Zdecydowana większość plików ciągała się ze średnią prędkością 700-900Kb/s. Jednak zdarzały się pliki ściągane z prędkością 1,7MBit. Gneralnie usługa jest 100%-wa. Polecam UPC.
|
Cytat:
|
Z UPC jest r***243;***380;nie w r***243;***380;nych miejscach i porach dnia.
|
Ostatnio to z rapida mialem ok 60 kilo - porazka - free download, kiedys bylo maks czyli od 220 - 500
|
Bo teraz na rapidzie s***261; ograniczenia dla free. 500kb/s ale bez czekania.
|
na comie nie ma takich rzeczy
|
Poczyta***322;em forum Media File czy jako***347; tak. Problemy z Rapidem Premium s***261; znane i niestety do***347;***263; cz***281;ste.
|
W UPC 30Mbps za 120 złotych.
http://www.upc.pl/internet/ultra/ |
Ano, trzeba by przejść :>.
|
Niestety mając umowę na czas okreslony, nie można zmienić prędkości z 10 na 15 mega, bez wybrania jakiejś dodatkowej usługi. Więc trzeba poczekać na zakończenie czasu trwania umowy.
|
Dokładnie. Ale biorąc "wyższą opcję" telefonu, niż mamy dotychczas, z którego i tak nie korzystamy (został wzięty rok temu w lipcu, tylko po to, żeby było taniej 20mbit, tj. telefon + 20mbit w nowej umowie wychodziło taniej niż samo 20mbit) + 30 mbit, wyjdzie taniej o 20 złotych niż jest obecnie! :-D
Poza tym, samo UPC dąży prawdopodobnie do magicznej setki: http://www.fkn.pl/1,351,1956134,1,wiadomosc.html |
Panowie, napiszę w tym wątku, bo nie chcę zaczynać kolejnego pt jakiego dostawcę wybrać. Otóż w tym miesiącu kończy mi się*umowa z TPSA na internet dsl. Internet dzieliliśmy z sąsiadami do tej pory, jednak większość doszła do wniosku, że lepiej będzie jak każdy założy sobie oddzielnie net. I tu mam dylemat. Korzystałem z takiego rozwiązania przez 4 lata i za bardzo nie wiem jak to jest z jakością i szybkością netu u innych dostawców. Z TPSA nie miałem problemu. Przez 4 lata nie było żadnej awarii itp. Wszystko śmigało tak jak należy. No a teraz trzeba wybrać. Mieszkam w Warszawie, dzielnica Mokotów. W tej chwili mam 4 opcje:
ASTER Multimedia TPSA i neostrada (o nie... ;/ iDSL od nich jest bdb ale tez bardzo drogi ;/ więc odpada na jedną osobę.. ) Netia Słyszałem o sieci SPRAY, ofertę mają nawet fajną, bo za 120 zł ma się symetryczne 6 mb, tylko nie wiem jak to jest z ich zasięgiem. Co wybrać? nie kryję, że wolałbym te 6/6 mb od Spray, ale też nie chcę iść w ciemno, może jest tu na forum ktoś kto korzysta z ich usług? Decyzję muszę podjąć do końca miesiąca, co by za długo nie pozostawać odłączonym od internetu;) |
Z wymienionych wybrałbym Aster (miałem - polecam), chyba, że Multimedia zaproponuje coś ciekawego (nie znam).
|
Tak też wybrałem. Wziąłem od nich pakiet 10 Mb. Rzeczywiście, jakość*stoi u nich na wysokim poziomie, 10 Mb jest, a i pingi niskie.. ;)
|
U mnie już 30 mbit.
Kocham UPC :-). |
Cytat:
Aż tak? |
A mi się wciąż nie chce zmieniać łącza 2 Mb na szybsze... Myślałem, że po najbliższej zmianie mi się zechce, a tu miesiąc minął i jednak nie... Za 6 zł więcej miałbym 2,5x szybsze łącze, za 21 zł więcej - 7,5x szybsze bez zobowiązań. Tylko jakoś ciągle nie widzę potrzeby, żeby takie mieć :hmm:
|
Na dzisiaj 1Mbit to minimum, wiadomo, że nigdy nie jest za szybko, ale ja by wolał mieć symetryczne 5/5 niż 10/1 ;)
|
Weźcie mnie nie denerwujcie. :sciana:
|
Cytat:
Ja mam 10 Mb, i uważam, że wystarczy tyle na dzisiaj, nawet w sumie za dużo.. |
Cytat:
Ale Smartek to manię prędkości ma, a samochód nie pomaga w jej zaspokojeniu, więc... ;) |
Pewnie, że lepiej mieć symetryka. Dlatego żałuję, że nie jestem w zasięgu Spray. Oni za około 120 zł oferują*6/6.. No ale nie ma co gdybać ;)
|
Cytat:
Oczywiście macie rację - bardzo ciężko już 30 mbitów (3840 KB/s, jeśli dobrze liczę) osiągnąć. Widziałem najwięcej 2.9 MB/s, ale jeszcze nie bawiłem się konkretnie. Marzeniem byłoby 20/10, sądzę, że dla UPC na polskie warunki jak najbardziej wykonalne i powinni podnosić teraz upload :-). Odnośnie samochodu - dopiero od półtora miesiąca mam prawo jazdy, ale uważam (i nie tylko ja), że jazda "idzie" mi niemalże perfekcyjnie i faktycznie lubię szybko jeździć, ale bez przesady. Wiem, że mam za mało doświadczenia za kółkiem i mogę popełniać błędy, więc nie gnam jak głupi, a jeśli już, to tylko wtedy, gdy zdrowy rozsądek na to pozwala :-). Niestety, nie mam szczęścia do kupowania sprzętów, nigdy nie miałem i zawsze na złość wszystko idzie nie po mojej myśli, jakieś fatum chyba i właśnie zaczął się trzeci albo już czwarty tydzień, jak moja Honda nie jeździ :-(. |
jak to skad mozna szybciej? z mojego shella na przyklad ;)
|
Smartek, jak czujesz, że możesz jechać z jakąś szybkością, to zwolnij od razu o 10 - 15 km/h, bo jak sam napisałeś, nie masz doświadczenia, i nie jesteś w stanie przewidzieć wielu rzeczy. Na doświadczenie trzeba zapracować, i tego się przeskoczyć nie da.
Co do szybkości łącza, to jak ktoś się nie bawi w piractwo DVD, to tak naprawdę do czego więcej niż 10Mbit? Mam 1Mbit, jakbym miał 2 to bym się cieszył (2 x szybciej przecież :D) a 5 to już byłoby super. Wiadomo, jak jest tanio, to brać, ale niesymetryczność tych szybkich łącz jest straszna. Idą w szybkość ściągania, bo za tym idzie piękny marketing, jak z megapikselami w aparatach. :] A jak się chce duże foty do labu wysłać, to już tak fajnie nie jest... |
Ciarki mnie przechodzą, jak kierowca po 1,5 miesiąca prowadzenia pisze, że prowadzenie idzie mu niemalże perfekcyjnie :P I tu nawet nie chodzi o błędy, czyli zrobienie źle czegoś, co się umie, ale o niemożność zrobienia w razie konieczności tego, czego się po prostu nie potrafi... Co wcale nie znaczy, że po pięciu latach nie możesz być świetnym kierowcą, mogę Ci jednak zaręczyć, że za te pięć lat jak spojrzysz wstecz, to będziesz widział więcej swoich niedoskonałość z dziś, niż się domyślasz ;)
A z netem, pomimo mojego marudzenia, zasadniczo się z Tobą zgadzam - pewnie, że lepiej mieć szybszy, skoro nie kosztuje to wiele więcej. A skoro UPC wszystkie łącza ma niesymetryczne, to czemu nie mieć tego najszybszego (2 Mb uploadu to zresztą już przyzwoita prędkość)... |
Masz rację. Pewnie piszę tak, ponieważ ja już patrzę wstecz i porównuję do tego, co było na kursie, egzaminie, tydzień po nim itp., a widzę co jest teraz.
Tzn. przed kursem ani razu nie siedziałem za kierownicą, więc sobie wyobraźcie ;-). No, ale to rozmowa na inny temat. A łącze śmiga i niech tak zostanie. I faktycznie mogliby zacząć podwyższać up. |
A ja dalej się z telekomuną użeram :E 6 mbit z netii i tylko to dostępne ... :(
|
Nie narzekaj. Tzn powiem inaczej. Zmień łącze na modem 56k i wtedy ponarzekaj ;) Co złego jest w 6 mega na mieszkanie? ed ma racje, z tego się robi jakaś pogoń za prędkością która mało komu jest potrzebna, ważne, by mieć.. Ja np cieszę się ze swojej dziesiątki, bo jakość usługi jest wysoka, pingi bardzo niskie.. wolę 10 mb - realne, niż 50 z lagami, do tego te 50 tylko na papierze.
|
Dokładnie, 6mbit to całkiem przyzwoita prędkość, ale moim zdaniem można i szybciej (z PolishTrackera i TorrentLeecha org aż się dysk gotował ;-) ).
20 mbit w zupełności mi wystarczało, szczerze wolałbym większy upload niż te 30, które mam obecnie. Sądzę, że ciekawsza byłaby opcja z piątką uploadu, tj. 20/5, bo aktualny stosunek jest dość śmieszny :-). |
Cytat:
Ty się cieszysz bo masz okey. A ja mam zgrozę. Jak bym nie było lipy to 6 mb w zupełności mi wystarcza . Co z tego , że mam 6 mb skoro mam to na komunistycznych kablach gdzie zrywa połączenie ?! Gdzie pingi są jak na modemie ?! a internet chodzi jak gówno ?! ,,, Cóż zrobić ... cieszyć się , że mam neta i nie płakać bo jeszcze odłączą :ysz: |
Cytat:
|
Cytat:
http://www.speedtest.net/result/474548120.png |
|
|
@Smartek - Szybki i Wściekły ? Zrób sobie fotkę przy swojej furze... Jak Vin Diesel.
@Ed - a kto teraz zasysa DVD ? MKV (8 i 12 GB, ripy BD po 30 GB.). 30 Mega jak najbardziej pasi. Kiedy za g....film BD trzeba zapłacić 109-120 zł... I jak tu powiększać kolekcję fajnych produkcji BD ?? |
To powiększanie kolekcji, to się powinno nazywać zbieractwo internetowe (od chorobliwego gromadzenia). Złapałem się ostatnio na tym, że wielu moich kultowych filmów na DVD nie oglądałem już od lat, a jak je kupiłem, to robiłem kopie, bo wiadomo, jak się będzie często oglądać, to się oryginał porysuje...:sciana:
Nie wiem ile kosztuje wypożyczenie blureja, zawsze zapominam się zapytać, ale na pewno mniej niż bilet do kina, a jak się już tak bardzo nam spodoba, to spiraćmy po cichu || ;p |
Ja broń boże nie kolekcjonuję piratów. Ściągam, oglądam i wywalam. Jak mi się coś spodoba (są to zazwyczaj albumy z muzyką) to zamawiam oryginał, a do filmów raczej nie wracam :-).
|
tyle wyszło
http://www.speedtest.net/result/474764629.png i podobnie http://www.speedtest.net/result/474765254.png |
U mnie tak. Dla mnie w zupelnosci wystarczajaco. Jak sie ma cos sciagnac to czy to bedzie godzine w ta czy w tamta nie robi mi takiej wielkiej roznicy.
http://www.speedtest.net/result/474802267.png |
Nowy shit od orange-w okresie próbnym nawet 2MB a teraz jak w totolotku :rotfl:
|
Cytat:
|
6 złotych to w miejscowej małej wypożyczalni kosztuje wypożyczenie DVD, w Beverly Hills 10...z tego co pamiętam, bo tam nie chodzę...
|
w videoworld co widze z okna ceny jak podalem
|
"Simon Boyd, prezes UPC Polska, zapowiedział kilka dni temu wprowadzenie oferty internetu o prędkości nawet 120 Mb/s! Będzie to pierwsza taka oferta na rynku, porównywalna z tym, co UPC oferuje na Zachodzie, np. w Holandii. Ten operator już zresztą ma jedną z najszybszych opcji internetu - w połowie kwietnia wprowadził do oferty prędkość do 30 Mb/s.? (fragment z Koszernej - http://gospodarka.gazeta.pl/gospodar..._internet.html). Smartku do boju !
http://www.speedtest.net/result/475805790.png |
Już widzę, jak Smartek zakłada polskiego Shella i oferuje go na trackerach przy takim łączu :rotfl:
|
Taaa...tylko pobieranie będzie 120Mb, a wysyłanie 3 :szczerb:
|
ja myślę, że up będzie 3,5 :D
|
Jakby UPC udostępniło możliwość za dopłatą powiedzmy 20% stawki podstawowej za posiadany internet, dowolnej konfiguracji stosunku up/down w obrębie posiadanej ilości megabitów (np zmianę z 10/1 na 7/4) - to pewnie zarobiliby na tym niemałe pieniądze...
|
marzenia.. to nigdy się nie wydarzy:P
|
Ciekawym tylko, dlaczego, skoro w reklamach dalej mogliby mówić o szybkościach łącza jak obecnie (to, że ktoś sobie zmniejszy na korzyść v wysyłania to jego decyzja), a dla nich to pozostaje bez różnicy, w którą stronę przesyłane są dane?
|
Być może mają w tym jakiś cel?
|
chyba jednak różnica jest. Im jest potrzebny up na hosting, iptv itp. Swoje łącza na świat mają na pewno symetryczne. Myślę, że gdyby było im bez różnicy, to dawno by tak zrobili.
|
ależ dawno temu tak było :taktak:
na sdi czy DSL było symetryczne, o modemach nie wspomnę... inne przepustowosci co prawda, ale były symetryczne :hmm: |
No właśnie. Ja swojego czasu miałem symetryczny 1 Mb od osiedlowego dostawcy, dopóki się nie przeprowadziłem. Bardzo przyzwoite łącze to było. Ostatnio zauważyłem, że tamta firma "połączyła się" (czyli po prostu została przejęta) przez inną (też jakąś lokalną, ale większą) - wywiesili w tamtej okolicy ogłoszenia o konieczności podpisania nowych umów. Z ciekawości sprawdziłem - nowy dostawca oferuje szybszy i tańszy net, ale tylko przy ściąganiu, wysyłanie 1 Mb - 4x wolniej niż było poprzednio (w międzyczasie podnieśli do 4 Mb, teraz będzie bodajże 6/1) - czyli zgodnie z ogólną tendencją.
Podejrzewam, że dostawcy mogą mieć mniej łącz niż sumarycznie oferują, wiedząc, że nie każdy wykorzysta 100% tego co ma (np. podłączają 1000 klientów światłowodem o przepustowości 1 Gb i każdemu dają po 2 Mb). To nie jest pozbawione sensu. Autostradę też buduje się z założeniem, że nie wszyscy mieszkańcy miasta A zechcą nią w tym samym momencie dojechać do miasta B, do którego prowadzi. |
Cytat:
|
Cytat:
To się nazywa contention ratio. :czytaj: |
Za 50 zł można przejść z 10 do 15 mega w UPC. Wiąze się to z przełużeniem umowy na kolejne 12 miesiecy. Jesli ma się umowę promocyjną (zawartą przez telefon).
|
czyli nie jest tak różowo, prędkości zwiększają, ale tylko pod warunkiem, że się przedłuży umowę? no i jeszcze 50 zł do worka trzeba im wrzucić extra.. widać minęły czasy gdy zwiększali prędkość wszystkim np na ultra z 10 na 20 czy tam jak to kiedyś bylo... za free w ramach aktualnie posiadanego abonamentu..
|
Moment... Jeżeli przedłużenie na kolejne 12 miesięcy za 50zet, ale na starych warunkach promocyjnych ;), to może się to opłacać nawet...
|
Mam już UPC 15 Mega !
|
No to mamy nowe pakiety od UPC:
1 mega 8 mega 25 mega 50 mega 120 mega ... ciekawe, jak z jakością, szczególnie w opcji 50 mega i 120 mega.. http://www.upc.pl/internet/?campaign...&NW=MAINHEADER |
Kto ma, ten ma. :sciana:
|
Ceny nieadekwatne do predkosci, 1mb za 50zl to porazka, ja mam 4 za tyle, reszta juz lepiej.
|
Moim zdaniem oferta bardzo rozsądna. Szkoda tylko, że dostąpna w tak niewielu miejscach w Polsce :(
|
Proszę, nie denerwujcie ludzi :)
|
Jak tylko zrobią u mnie w mieście 120 - biorę ;-D.
|
a ile masz teraz?
|
A po co wam tyle?:)
|
@loki - HD.
@demek - bodajże 30mbit/2mbit. |
Poco? poco to sie nogi noco, reszta dla szpanu, szczególnie więcej jak 4 Mbit.
|
Ja mam aktualnie 1 mbit / 256 za 50 zł w zupełności starcza, a wy tacy pazerni ... ||
|
W centrum Breslau - upc nima.
|
Cytat:
|
Cytat:
Nie ma to jak Multimedia Polska która ma cennik jeden oficjalny, a drugi już dla konkretnej miejscowości który jest znacznie gorszy od oficjalnego (oficjalny jest tylko na pokaz) :czytaj: 120 mega to już przegięcie |
Cytat:
|
U mnie jak na razie tylko 25 Mb jest dostępne...
A tak na serio, to po zupełnym zignorowaniu ostatnich dwóch zmian w ofercie UPC względem prędkości łącza, teraz zamówię sobie szybszy net. Obecnie mam 2 Mb za 69 zł, za 6 zł więcej mogę mieć 4x tyle. Co ciekawe, wciąż nie jestem w najmniejszym stopniu zainteresowany ofertą 25 Mb za 90 zł, choć to tylko kolejne 15 zł/mc. Dlaczego? Bo 25 Mb to teoretycznie możliwość pobrania 270 GB danych dziennie, a 8 Mb to ok. 86 GB. Tymczasem teraz miesięcznie zdarza mi się nie pobrać nawet 5 GB danych (z czego 3/4 to przeglądanie www)... Może chodzi o wygodę? Pomyślmy - chcę np. na szybko ściągnąć najnowsze stery do grafiki, bo po 42 miesiącach prób GTA IV dalej nie "chodzi" jak trzeba. Waga pliku to nieco ponad 100 MB bodajże. Przy łączy 25 Mb - 32 sekundy. Przy 8 Mb - minuta i 40 sekund... Myślę, że nawet zagorzałym piratom zakochanym w filmach HD nie potrzeba więcej niż 25, a nawet 8 Mb. Owszem, ze 120 Mb łączem ściągnięcie takiego filmu powinno teoretycznie trwać niecałe 10 minut, ale co z tego, skoro: 1. Po kilku godzinach biednemu piratowi skończy się miejsce na dysku twardym 2. Nawet, jeśli zainwestuje on w pięć dwuterabajtowych HDD, nie pocieszy się zbytnio filmami, bo nie zdąży ich obejrzeć - w czasie trwania jednego pobierze 12 następnych! To może by tak serwerek machnąć, żeby się łącze nie marnowało? 120 Mb down/10 up - czy ktoś tu dostrzega wąskie gardło? :hmm: |
z megabitami jak z megapikselami się porobiło...jeszcze gorzej...
|
mam 1Mb dzielone na dwa kompy i jakoś styka, choc trzeba poczekać sobie jak plik sie ściągnie, ale cóż ...
|
jesli kogos stac i uzywa dosc mocno to gdzie jest problem?
|
U mnie w Breslau na Gądowie jest 15 mega na pewno. Resztę obadam
|
Tylke ze w upc jest jeden myk, to jest predkosc maksymalna nie gwarantowana, pozatym ponoc (tak pisza na innych forach) pasmo jest przycinane tzn p2p np do 30% pasma malo tego przycinane sa ponoc konkretne strony np youtube czy rapid.
A jak wiekszosc userow w tym samym czasie cos ciagnie to o max transferach mozna zapomniec. No i z graniem tez nie jest zbyt rozowo ponoc czesto wywala z serwerow i traci polaczenie. Niewiem czy to prawda wiec nie bijcie jezeli to plotki. Poniewaz wlasnie przymierzam sie do przejscia do upc prosilbym o weryfikacje czy obalenie tych wiadomosci. Aktualnie jestem w silesiamultimedia 1Mb za 54 zl. 1Mb to troche malo nawt YT tnie przy niektorych filmach, nie mowiac juz o streamie eurosporu czy JTV |
Jak miałem 10 mega to ssanie z rapida było maksymalne. Przy 15 jest jakoś słabiej ale muszę sprawdzić dokładnie. Niemniej na 25 mega mogę przejść za jednorazową opłatę 50 zł albo zmianę usługi Telefon na wyższą. A ponieważ jest teraz promocja,że za trzecią najtańśzą usługę płacimy 0 zł więc mogę wybrać sobie ten telefon i mieć podwyższoną prędkość Internetu do 25 mega za tą samą cenę 90 zł. Ale 90 zł niepłacę bo mam zniżkę promocyjną. Więc płacę mniej.
|
A jakiego znasz dostawcę, co w ofercie dla konsumentów ma CIR - i ile tysięcy wychodzi za 1Mbps?
|
No wiem ze pasmo gwarantowane jest drogie, i raczej nie dla "szarakow" ale tym niemniej zaden z dotychczasowych moich ISP nie przycinal pasma dla poszczegolnych "protokolow".
No byl jeden co przycinal torrenta o 50% pasma ale trwalo to tylko troche ponad tydzien, jak ludzie rezygnowali z uslugi to szybko sie z tego wycofal. I niezdazylo sie by nie ciagnelo tyle ile isp dal. Co prawda jak z 25MB upc przytnie do 10Mb to i tak nie jest zle i nie widze wiekszego problemu w tym, gorzej jak cos jest "skopane" w tym "pryzicnaniu" traci gdzies pakiety i wywala z serwerow gierek. |
Nic nie przycina. Przynajmniej dla 15mbps ciągnie maksem.
|
Cytat:
|
Cytat:
Dementuję plotki: p2p nie jest przycinane! Ciągnę nawet po 3,5mB/s z Torrentów. |
Cytat:
:haha: |
Mam już u siebie 8 Mb. Wczoraj podpisałem umowę i nie ukrywam,że jestem zadowolony - miało być 6zł/mc więcej (69 => 75 zł), ale dostałem 10% upustu (z umowy na czas nieokreślony przeszedłem na 12-miesięczną). Płacę więc teraz 67,5 zł, czyli całe 1,5 zł mniej niż dotychczas ;)
|
Popełniłeś błąd...nie finansowy, ale błąd.
I tak kabelek zajmie ci kobieta, i tak :taktak: I po co ci takie łącze, no po co? Chociaż patrząc na to z drugiej strony - Co prawda, te 60 parę zeta (zaoszczędzone?) też by ci kobieta zajęła.....ale zawsze to więcej Mb i już jest się czym cieszyć :w00t: Trzeba myśleć pozytywnie :sciana: |
Sam się niedawno rozpisywałem na temat niewielkiej przydatności nadmiarowych megabitów powyżej pewnej granicy ;) A więc, skoro nie będą mi do niczego przydatne - co mi szkodzi, że nie będę miał do nich dostępu? :D
|
Ilość załączników: 1
Podniesli mi internet. Za 65 zlotych daja, to trzeba brac...
|
k***a :sciana:
|
Cytat:
Która to opcja? Pojutrze ma być u mnie monter :) |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 04:39. |