Powrót   Forum CDRinfo.pl > Różne > Komputery - oprogramowanie i sprzęt

Komputery - oprogramowanie i sprzęt Pytania i problemy niezwiązane z nagrywaniem, backupem i grami.

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 28.11.2012, 20:34   #1
Smartek
HDmaniak
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 20.10.2002
Smartek wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>Smartek wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>Smartek wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>Smartek wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>Smartek wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>Smartek wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>
UPC, 120mbit, routery, modemy, srery ;). Czyli co z samowolką?

Witajcie ponownie ;-)

Od paru miesięcy jestem posiadaczem 120mbit w UPC. Niestety, musiałem zrezygnować z mojego ukochanego Linksysa WRT45GL (który został na sprzedaż, chce ktoś?) i ichniejszego modemu, który był z Linksysem połączony RJ45 na rzecz jakiegoś Thomsona, który ma już zintegrowane WiFi z ich modemem.
I tutaj zaczęły się problemy, od razu widać, że to inna jakość.
Potrafi się przyciąć, zawiesić, konieczny twardy reset (odłączenie zasilania), cyrki z wifi, gdy po ethernet chodzi jak potrzeba itp. itd. Do tego bardzo ubogi, nieczytelny i denerwujący panel sterowania po http.

Czy ja mogę wymienić to na coś innego? Jaki modem mi zadziała, skoro tam jest konieczna jakaś aktywacja w UPC i inne cuda? A przecież pozbycie się samego wifi i dokupienie czegoś osobno wyeliminuje problem tylko w pewnej części...
Poratujcie :-(

Samo łącze spisuje się znakomicie i z najlepszych źródeł idzie maksem łącza, nie wspominając już, że upload zawsze jest te obiecane 10 mbps :-).
Smartek jest offline   Odpowiedz cytując ten post

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 28.11.2012, 20:54   #2
Gadzina18
Forumator

Data rejestracji: 27.08.2004
Gadzina18 niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Niczego z tym nie zrobisz - nie podłączysz swojego modemu pod UPC co najwyżej możesz ich prosić o bridge portu WAN do któregoś portu LAN i wtedy ten Thomson działa jako zwykły modem.. Ja mam tego samego Thomsona, nie zamawiałem u nich WIFI, dlatego obecny router przestawiłem w tryb bridge (Time Capsule Dual Band). I takim sposobem nie mam żadnych problemów z łączem - wifi szybkie i stabilne, po LAN nic nie zrywa, a w/w Thomson nigdy mi się jeszcze nie zawiesił, do tego w sumie ma to co potrzeba - forward portów wraz z UPNP, statyczne DHCP itp itd... uważam go za dobry sprzęt, z mocnym prockiem, który daje radę tak szybkim łączom. Co prawda tak jak już wspominałem nie mam aktywnego WiFi bo nie chciałem, więc na ten temat się nie wypowiem.
Stary 28.11.2012, 22:25   #3
gallus
gÓru

Data rejestracji: 20.12.2003
gallus jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>gallus jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>gallus jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
Rozumiem, że te łącze "przychodzi" do Ciebie po kablu telefonicznym zakończonym wtyczką RJ11?
jeżeli tak to ja bym próbował pożyczyć od kogoś modem z routerem, który potrafi klonować adres MAC dla portu WAN (RJ11)...

gallus jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 28.11.2012, 22:30   #4
M@X
Get a Mac!

Data rejestracji: 18.04.2003
M@X jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>M@X jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>M@X jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>M@X jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>M@X jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>M@X jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>M@X jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>M@X jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>M@X jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>M@X jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>M@X jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>
UPC ma modemy na RJ-45.

Hosting na świetnych warunkach z rewelacyjnym wsparciem:
M@X jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 28.11.2012, 22:42   #5
Gadzina18
Forumator

Panowie, RJ45 to juz LAN w przypadku UPC! Internet jest w klasycznym kablu koncentrycznym stosowanym w kabl***243;wce czy chociażby do anten tv/sat. A tym kablem w przypadku UPC jeżeli mamy łącze 30mbit + leci standard EuroDocsis 3.0 w przypadku mniejszych niż 30 wersja 2.0. Tak więc odpadają alternatywne modemy bo:

- UPC akceptuje tylko swoje modemy, ma do nich dostęp od strony WAN i może je konfigurowac.
- aby internet działał dostawca musi wysłać na niego certyfikat, oraz plik konfiguracyjny, a oba te pliki zakładając ze zakupimy juz modem EuroDocsis 3.0 działają i załadują sie tylko wtedy, gdy numer seryjny urządzenia oraz jego adres MAC jest w bazie UPC w kt***243;rej tez ustala sie prędkość dla danego urządzenia oraz router brzegowy do kt***243;rego jest podłączony (oraz port tego routera). Czyli nasz modem nie zadziała u kolegi, nawet jeżeli mamy UPC kolega tez i tylko przekładamy sobie modemy. Pomijam kwestie legalności urządzeń EuroDocsis dostępnych na znanych portalach aukcyjnych...

- nawet jeżeli modem kt***243;ry kupimy umożliwia zmianę prezentowanego numeru seryjnego (wątpliwe, wręcz niewykonalne) oraz adresu MAC (to normalna sprawa) to o ile przyjmie certyfikat wysłany przez serwer gł***243;wny to nie przyjmie pliku konfiguracyjnego wysłanego przez ten sam serwer. Chyba ze zakupimy sobie takiego Thomsona (bezsens) i go rozpracujemy (gra nie warta świeczki)

I tu koło sie zamyka, tak więc zostaje Ci telefon do BOK UPC i prośba o bridge portu WAN do LAN (technicznie jak najbardziej wykonane, kwestia widzimisie technik***243;w) lub tez moje rozwiazanie - WIFI udostępnia inne urządzenie. Ten Thomson po lanie jest bardzo stabilny.

Ostatnio zmieniany przez Gadzina18 : 28.11.2012 o godz. 22:48
Gadzina18 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 28.11.2012, 22:44   #6
gallus
gÓru

Data rejestracji: 20.12.2003
gallus jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>gallus jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>gallus jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
To teoretycznie jeszcze lepiej bo klonowanie adresu MAC po RJ45 posiada jeszcze więcej routerów, no chyba że UPC czym innym się zabezpiecza.
-EDiT-
A jeżeli jest tak jak napisał Gadzina18, to przecież powinno wystarczyć połączenie portu LAN thomsona z portem WAN jakiegoś routera z wifi(?)

Ostatnio zmieniany przez gallus : 28.11.2012 o godz. 22:52
gallus jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 28.11.2012, 22:52   #7
Gadzina18
Forumator

gallus, to nie wykonalne, wytlumaczylem juz wyżej. Jak dostaniesz router od UPC to musisz akceptować NAT przez niego tworzony albo błagac o bridge/zwykły modem do kt***243;rego podlaczysz sw***243;j router. Jak nieublagasz to r***243;wnie dobrze możesz pogodzić sie z sytuacja albo kupić sobie jakiś access point N dual band, kt***243;ry zastąpi niestabilne w tym wypadku wifi wbudowane w router

Edit:

gallus, dokładnie tak radzę wykonać w tym przypadku, i wyłączyć NAT oraz dhcp na routerze kt***243;ry podłączamy czyli wykonać tzw bridge
Stary 28.11.2012, 23:46   #8
Wawelski
Always newbie

Data rejestracji: 14.11.2003
Wawelski jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>Wawelski jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>Wawelski jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>Wawelski jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>
Cytat:
Napisany przez M@X Podgląd Wiadomości
UPC ma modemy na RJ-45.
Nie ma modemów - ma same routeromodemy i dostarcza sygnał koncentrykiem (okrągłym kablem antenowym - nawet tam, gdzie wcześniej przejęty przez nich Spray miał internet po skrętce).
Z tego co wiem, żaden nie da się ustawić w trybie Bridge (żeby był tylko modemem) - czyli każdy sprzęt za sprzętem UPC będzie miał IP lokalne i dalej będzie i wydajność i stabilność łącza uzależniona od sprzętu UPC.

Co do meritum - ja z TWG870UG nie mam problemów. Działa stabilnie od dawna. System Up Time 56 days 10h:03m:15s. Szybkość w miarę zgodna z wybraną opcją.

Oczywiście przed jego przygarnięciem pogooglałem i wyłączyłem:
Remote Config Management w zakładce Advanced
wszystko w zakładce Firewall i ustawiłem Firewall Protection na Low (firewalla mam dalej)

Oczywiście zmieniłem też usera i hasło a także SSID i zabezpieczenia sieci WiFi (a potem całkiem wyłączyłem).
Stary 29.11.2012, 00:16   #9
Gadzina18
Forumator

Cytat:
Napisany przez Wawelski Podgląd Wiadomości
Nie ma modemów - ma same routeromodemy i dostarcza sygnał koncentrykiem (okrągłym kablem antenowym - nawet tam, gdzie wcześniej przejęty przez nich Spray miał internet po skrętce).
Z tego co wiem, żaden nie da się ustawić w trybie Bridge (żeby był tylko modemem) - czyli każdy sprzęt za sprzętem UPC będzie miał IP lokalne i dalej będzie i wydajność i stabilność łącza uzależniona od sprzętu UPC.
To prawda, dają same routero-modemy, jednak z drugą rzeczą się mylisz i to bardzo.

wklej ten adres w swoją przeglądarkę:

http://adrestwojegoroutera/RgPPassthrough.asp

i zobaczysz to:

Cytat:
Port-base Passthrough : This page allows the configuration of each Ethernet Port. Per default, each Ethernet port is routed. If you enable the Passthrough, the Ethernet Port will have a direct connection to the Network. Note that access to this web access can be denied by your Cable operator.
Czyli bridge WAN do danego portu LAN, ALE to ustawia technik UPC, czyli albo po dobroci (flaszka albo parę flaszek) i sprawa załatwiona, albo błagania na infolinii o włączenie tej usługi. Ten Thomson jest mega mocny, potrafi przyjąć 4 pełne strumienie EuroDocsis 3.0 i każdy z nich przekierować na inny port LAN. Czyli ostatecznie otrzymujemy 4 odrębne łącza WAN i minumum 4 różne adresy IP. To jest stosowane w UPC - dla klientów biznesowych włączają tą opcję - wtedy podłączamy własny router/serwer i na nim musimy ręcznie wpisać adres IP, maskę, bramę domyślną i serwery DNS, tak samo jak to jest w usłudze InternetDSL od TPSA. Wtedy ten router/serwer zajmuje się NATEM, DHCP itp itd, a TWG870UG jest tylko modemem.
Dokładnie taki Thomson odbiera w taki sposób dwa strumienie EuroDocsis 150mbit w jednym z Warszawskich szpitali. Ma za sobą paredziesiąt jak nie więcej urządzeń sieciowych i nie wiesza się.

Ostatnio zmieniany przez Gadzina18 : 29.11.2012 o godz. 00:18
Gadzina18 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 29.11.2012, 14:48   #10
Seoman2
Data rejestracji: 06.08.2012
Seoman2 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
TWG870UG dostarczany przez upc ma soft modyfikowany przez upc, i nie ma możliwości pracy w trybie bridge, jedynie posiady tryb dmz.

Klienci biznesowi dostają inne modemy: cisco epc3212 + router lub dla usługi stałego ip epc3925.
Seoman2 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 29.11.2012, 16:04   #11
Gadzina18
Forumator

Na jakiej podstawie twierdzisz, że nie da się właczyć trybu bridge w Thomsonie? Bo klient ma do tego zablokowany dostęp? No i ma, ale już support dostęp ma pełny.
Stary 29.11.2012, 16:20   #12
Smartek
HDmaniak
CDRinfo VIP

Smartek wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>Smartek wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>Smartek wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>Smartek wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>Smartek wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>Smartek wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>
Czyli jest tak, jak myślałem, ehh, nienawidzę takich pieprzonych ograniczeń.
Szkoda, jak rodzinka będzie narzekać to w takim razie kupię jakiś zwykły router z wifi n i poprowadzę do WANa, jak piszecie - po Ethernecie rzeczywiście działa nieźle i resetowałem chyba tylko raz od paru miesięcy (dla siebie).
Stary 29.11.2012, 17:41   #13
Seoman2
Data rejestracji: 06.08.2012
Seoman2 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Support tez nie ma możliwości włączyć tej opcji.

@smartek
pisz reklamację do upc że na urządzeniu końcowym nie uzyskujesz ip publicznego.
I żądasz takiej funkcjonalności, masz to zagwarantowane w umowie.

I nie daj się zbyć ze możesz sobie porty przekierować czy dmz właczyć. Masz mieć IP public na komputerze końcowym.

To po lekkich przepychankach Ci wymienią na modem i sobie sam podłączysz router wifi jaki będziesz chciał.
Seoman2 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 29.11.2012, 20:57   #14
Wawelski
Always newbie

Data rejestracji: 14.11.2003
Wawelski jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>Wawelski jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>Wawelski jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>Wawelski jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>
Cytat:
Napisany przez Smartek Podgląd Wiadomości
Szkoda, jak rodzinka będzie narzekać to w takim razie kupię jakiś zwykły router z wifi n i poprowadzę do WANa
Z tym WANem to nie rozumiem - router musisz ustawić jako AP i podłączyć do gniazda LAN w modemorouterze od UPC.

Ale odpal na kompie IinSSIDera i sprawdź, jak wygląda otoczenie. Często wystarczy zmienić kanał na mniej zatłoczony. Możliwe też, że problem wywołuje jakieś inne urządzenie radiowe - może wystarczy przesunąć telefon bezprzewodowy dalej od routera czy komputera z klawiaturą bezprzewodową.
Stary 30.11.2012, 17:25   #15
Smartek
HDmaniak
CDRinfo VIP

A może będę do nich dzwonił codziennie i mówił, że mi wifi rwie i się wreszcie zlitują i dadzą tego Cisco?

A jak nie to pisać pisma o tryb Bridge i z tym uzyskaniem ip publicznym, tak?

Pomijając powyższe rozwiązania, pewnie taki router do rozsyłu wifi wystarczy:
http://allegro.pl/router-tp-link-tl-...799513778.html ?
To by była bardzo tania alternatywa, ale mało mnie satysfakcjonująca
Odpowiedz na post

Twoje uprawnienia: