![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Komputery - oprogramowanie i sprzęt Pytania i problemy niezwiązane z nagrywaniem, backupem i grami. |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
HDmaniak
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 20.10.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
UPC, 120mbit, routery, modemy, srery ;). Czyli co z samowolką?
Witajcie ponownie ;-)
Od paru miesięcy jestem posiadaczem 120mbit w UPC. Niestety, musiałem zrezygnować z mojego ukochanego Linksysa WRT45GL (który został na sprzedaż, chce ktoś?) i ichniejszego modemu, który był z Linksysem połączony RJ45 na rzecz jakiegoś Thomsona, który ma już zintegrowane WiFi z ich modemem. I tutaj zaczęły się problemy, od razu widać, że to inna jakość. Potrafi się przyciąć, zawiesić, konieczny twardy reset (odłączenie zasilania), cyrki z wifi, gdy po ethernet chodzi jak potrzeba itp. itd. Do tego bardzo ubogi, nieczytelny i denerwujący panel sterowania po http. Czy ja mogę wymienić to na coś innego? Jaki modem mi zadziała, skoro tam jest konieczna jakaś aktywacja w UPC i inne cuda? A przecież pozbycie się samego wifi i dokupienie czegoś osobno wyeliminuje problem tylko w pewnej części... Poratujcie :-( Samo łącze spisuje się znakomicie i z najlepszych źródeł idzie maksem łącza, nie wspominając już, że upload zawsze jest te obiecane 10 mbps :-). |
![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Forumator
Data rejestracji: 27.08.2004
![]() |
Niczego z tym nie zrobisz - nie podłączysz swojego modemu pod UPC co najwyżej możesz ich prosić o bridge portu WAN do któregoś portu LAN i wtedy ten Thomson działa jako zwykły modem.. Ja mam tego samego Thomsona, nie zamawiałem u nich WIFI, dlatego obecny router przestawiłem w tryb bridge (Time Capsule Dual Band). I takim sposobem nie mam żadnych problemów z łączem - wifi szybkie i stabilne, po LAN nic nie zrywa, a w/w Thomson nigdy mi się jeszcze nie zawiesił, do tego w sumie ma to co potrzeba - forward portów wraz z UPNP, statyczne DHCP itp itd... uważam go za dobry sprzęt, z mocnym prockiem, który daje radę tak szybkim łączom. Co prawda tak jak już wspominałem nie mam aktywnego WiFi bo nie chciałem, więc na ten temat się nie wypowiem.
![]() |
#3 |
gÓru
Data rejestracji: 20.12.2003
![]() ![]() ![]() |
Rozumiem, że te łącze "przychodzi" do Ciebie po kablu telefonicznym zakończonym wtyczką RJ11?
jeżeli tak to ja bym próbował pożyczyć od kogoś modem z routerem, który potrafi klonować adres MAC dla portu WAN (RJ11)... |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Get a Mac!
![]() Data rejestracji: 18.04.2003
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
UPC ma modemy na RJ-45.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Forumator
![]() |
Panowie, RJ45 to juz LAN w przypadku UPC! Internet jest w klasycznym kablu koncentrycznym stosowanym w kabl***243;wce czy chociażby do anten tv/sat. A tym kablem w przypadku UPC jeżeli mamy łącze 30mbit + leci standard EuroDocsis 3.0 w przypadku mniejszych niż 30 wersja 2.0. Tak więc odpadają alternatywne modemy bo:
- UPC akceptuje tylko swoje modemy, ma do nich dostęp od strony WAN i może je konfigurowac. - aby internet działał dostawca musi wysłać na niego certyfikat, oraz plik konfiguracyjny, a oba te pliki zakładając ze zakupimy juz modem EuroDocsis 3.0 działają i załadują sie tylko wtedy, gdy numer seryjny urządzenia oraz jego adres MAC jest w bazie UPC w kt***243;rej tez ustala sie prędkość dla danego urządzenia oraz router brzegowy do kt***243;rego jest podłączony (oraz port tego routera). Czyli nasz modem nie zadziała u kolegi, nawet jeżeli mamy UPC kolega tez i tylko przekładamy sobie modemy. Pomijam kwestie legalności urządzeń EuroDocsis dostępnych na znanych portalach aukcyjnych... - nawet jeżeli modem kt***243;ry kupimy umożliwia zmianę prezentowanego numeru seryjnego (wątpliwe, wręcz niewykonalne) oraz adresu MAC (to normalna sprawa) to o ile przyjmie certyfikat wysłany przez serwer gł***243;wny to nie przyjmie pliku konfiguracyjnego wysłanego przez ten sam serwer. Chyba ze zakupimy sobie takiego Thomsona (bezsens) i go rozpracujemy (gra nie warta świeczki) I tu koło sie zamyka, tak więc zostaje Ci telefon do BOK UPC i prośba o bridge portu WAN do LAN (technicznie jak najbardziej wykonane, kwestia widzimisie technik***243;w) lub tez moje rozwiazanie - WIFI udostępnia inne urządzenie. Ten Thomson po lanie jest bardzo stabilny.
![]() Ostatnio zmieniany przez Gadzina18 : 28.11.2012 o godz. 22:48 |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
gÓru
Data rejestracji: 20.12.2003
![]() ![]() ![]() |
To teoretycznie jeszcze lepiej bo klonowanie adresu MAC po RJ45 posiada jeszcze więcej routerów, no chyba że UPC czym innym się zabezpiecza.
-EDiT- A jeżeli jest tak jak napisał Gadzina18, to przecież powinno wystarczyć połączenie portu LAN thomsona z portem WAN jakiegoś routera z wifi(?) Ostatnio zmieniany przez gallus : 28.11.2012 o godz. 22:52 |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Forumator
![]() |
gallus, to nie wykonalne, wytlumaczylem juz wyżej. Jak dostaniesz router od UPC to musisz akceptować NAT przez niego tworzony albo błagac o bridge/zwykły modem do kt***243;rego podlaczysz sw***243;j router. Jak nieublagasz to r***243;wnie dobrze możesz pogodzić sie z sytuacja albo kupić sobie jakiś access point N dual band, kt***243;ry zastąpi niestabilne w tym wypadku wifi wbudowane w router
Edit: gallus, dokładnie tak radzę wykonać w tym przypadku, i wyłączyć NAT oraz dhcp na routerze kt***243;ry podłączamy czyli wykonać tzw bridge
![]() |
#8 |
Always newbie
Data rejestracji: 14.11.2003
![]() ![]() ![]() ![]() |
Nie ma modemów - ma same routeromodemy i dostarcza sygnał koncentrykiem (okrągłym kablem antenowym - nawet tam, gdzie wcześniej przejęty przez nich Spray miał internet po skrętce).
Z tego co wiem, żaden nie da się ustawić w trybie Bridge (żeby był tylko modemem) - czyli każdy sprzęt za sprzętem UPC będzie miał IP lokalne i dalej będzie i wydajność i stabilność łącza uzależniona od sprzętu UPC. Co do meritum - ja z TWG870UG nie mam problemów. Działa stabilnie od dawna. System Up Time 56 days 10h:03m:15s. Szybkość w miarę zgodna z wybraną opcją. Oczywiście przed jego przygarnięciem pogooglałem i wyłączyłem: Remote Config Management w zakładce Advanced wszystko w zakładce Firewall i ustawiłem Firewall Protection na Low (firewalla mam dalej) Oczywiście zmieniłem też usera i hasło a także SSID i zabezpieczenia sieci WiFi (a potem całkiem wyłączyłem).
![]() |
#9 | ||
Forumator
![]() |
Cytat:
wklej ten adres w swoją przeglądarkę: http://adrestwojegoroutera/RgPPassthrough.asp i zobaczysz to: Cytat:
Dokładnie taki Thomson odbiera w taki sposób dwa strumienie EuroDocsis 150mbit w jednym z Warszawskich szpitali. Ma za sobą paredziesiąt jak nie więcej urządzeń sieciowych i nie wiesza się.
![]() Ostatnio zmieniany przez Gadzina18 : 29.11.2012 o godz. 00:18 |
||
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
![]() |
TWG870UG dostarczany przez upc ma soft modyfikowany przez upc, i nie ma możliwości pracy w trybie bridge, jedynie posiady tryb dmz.
Klienci biznesowi dostają inne modemy: cisco epc3212 + router lub dla usługi stałego ip epc3925. |
![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Forumator
![]() |
Na jakiej podstawie twierdzisz, że nie da się właczyć trybu bridge w Thomsonie? Bo klient ma do tego zablokowany dostęp? No i ma, ale już support dostęp ma pełny.
![]() |
#12 |
HDmaniak
CDRinfo VIP
Czyli jest tak, jak myślałem, ehh, nienawidzę takich pieprzonych ograniczeń.
Szkoda, jak rodzinka będzie narzekać to w takim razie kupię jakiś zwykły router z wifi n i poprowadzę do WANa, jak piszecie - po Ethernecie rzeczywiście działa nieźle i resetowałem chyba tylko raz od paru miesięcy (dla siebie). |
![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
![]() |
Support tez nie ma możliwości włączyć tej opcji.
![]() @smartek pisz reklamację do upc że na urządzeniu końcowym nie uzyskujesz ip publicznego. I żądasz takiej funkcjonalności, masz to zagwarantowane w umowie. I nie daj się zbyć ze możesz sobie porty przekierować czy dmz właczyć. Masz mieć IP public na komputerze końcowym. ![]() To po lekkich przepychankach Ci wymienią na modem i sobie sam podłączysz router wifi jaki będziesz chciał. |
![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
Always newbie
Data rejestracji: 14.11.2003
![]() ![]() ![]() ![]() |
Cytat:
Ale odpal na kompie IinSSIDera i sprawdź, jak wygląda otoczenie. Często wystarczy zmienić kanał na mniej zatłoczony. Możliwe też, że problem wywołuje jakieś inne urządzenie radiowe - może wystarczy przesunąć telefon bezprzewodowy dalej od routera czy komputera z klawiaturą bezprzewodową.
![]() |
![]() |
#15 |
HDmaniak
CDRinfo VIP
A może będę do nich dzwonił codziennie i mówił, że mi wifi rwie i się wreszcie zlitują i dadzą tego Cisco?
![]() A jak nie to pisać pisma o tryb Bridge i z tym uzyskaniem ip publicznym, tak? Pomijając powyższe rozwiązania, pewnie taki router do rozsyłu wifi wystarczy: http://allegro.pl/router-tp-link-tl-...799513778.html ? To by była bardzo tania alternatywa, ale mało mnie satysfakcjonująca |
![]() |
![]() |
![]() |
|
|
![]() |
||||
Dyskusja | Autor | Forum | Odpow. | Ostatni Post |
Zmiany, zmiany, zmiany ;-) czyli nieco o Neo :D | Pagerus | Off topic | 61 | 08.03.2006 16:25 |
Pomoc dla początkujących - czyli podstawowe pojęcia | Berion | Konsole | 0 | 11.07.2005 14:02 |
Barton 2500+@3200+ vs Prime95, czyli mity i fakty ekstremalnego podkręcania | Arepo | Off topic | 21 | 05.01.2005 21:40 |
Norton Ghost 9.0, czyli jak popsuć dobry program | Zetoxa | Off topic | 3 | 22.12.2004 14:19 |