Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Komputery - oprogramowanie i sprzęt (https://forum.cdrinfo.pl/f113/)
-   -   WebOS vs Tizen (w tzw. SmartTV) (https://forum.cdrinfo.pl/f113/webos-vs-tizen-tzw-smarttv-95270/)

Berion 29.12.2015 19:40

Mam 1080p więc nowy mi nie potrzebny. Myślałem że te Smart TV to już są "wszystkomające", a tu się okazuje że dalej sto lat za murzynami...

Reetou 29.12.2015 19:59

A co mają murzyni? - spytał nagle zainteresowany tematem.

Berion 29.12.2015 20:41

Telewizornię, wspawane VODy, Wi-Fi, przeglądarkę internetową, odtwarzanie filmów, muzyki i zdjęć w trzech formatach na krzyż.

Brakuje im dostępu do wszystkich partycji, braku szyfrowania lub możliwość deszyfrowania nagranych materiałów, obsługi SMB, FTP, managera plików, obsługi F2FS, NTFS i EXT4, własnych aplikacji odpalanych z USB lub wewnętrznego flasha (np. Kodi), edycji grafik w menu (jak patrze na te jaskrawe homo tęcze to mnie kur*a bierze), edycji pozycji wyświetlanych w menu.

M@X 29.12.2015 22:24

Oznajmiam Ci wiec - to juz nigdy nie nastapi. To zamierzchle czasy komputerow. Teraz wszystko bedzie jeszcze prostsze.

Berion 30.12.2015 03:03

Czym innym jest prostota, a czym innym zubażanie.

Przyjmijmy sytuację taką, że Przemków którzy używali by ww. funkcji jest jedynie promil klientów (i to jest zapewne założenie zgodne ze stanem faktycznym). Możemy więc przyjąć, że nie opłaca się producentowi dodawać i utrzymywać takich funkcjonalności w OS. I ja to rozumiem. ALE nic nie stało by na przeszkodzie, aby w menu serwisowym dać możliwość włączenia możliwości uruchamiania niepodpisanych programów i umożliwienia im dostępu do wszystkich zasobów platformy - nawet za cenę utraty gwarancji. Wszystkim co wymieniłem, zajęłaby się scena, portując w jeden wieczór z Linuksa...

nimal 30.12.2015 07:20

masz wolne HDMI? podepnij tam Android TVbox i masz spokoj
wszystko co chcesz i jak chcesz
rodzaj TV wtedy nie ma znaczenia
malinak to inne rozwiazanie tej samej kwestii, ale dla maniakow wiecznej konfiguracji imho ;)

Trilu 30.12.2015 11:47

Cytat:

Napisany przez nimal (Post 1346686)
masz wolne HDMI? podepnij tam Android TVbox i masz
malinak to inne rozwiazanie tej samej kwestii, ale dla maniakow wiecznej konfiguracji imho ;)

Coś dla @Beriona ,przeta On uwielbia gmerać w systemach :D
Mam maline ,jestem zadowolony z takiego rozwiązania ,podpięty pilot z touchpadem i jest rewelka ,dawno zapomniałem o tym ,iż mój tv ma smarta wbudowanego :)

Pierwszy 30.12.2015 12:12

tyle, że taki tvbox np. ten, o którym wspomniałem m8s ma 2gb ram, mocny soc, wyjście optyczne audio, potrafi wyświetlić video w 4K w hevc... obsługuje również 3D, ~34000 w antutu. Grzebania przy nim tyle co w smartfonie.

nimal 30.12.2015 12:16

dokladnie - tv box z andkiem to czysta przyjemnosc - podlaczasz i dziala
kodi albo juz jest, albo instlacja z Google Play w kilka sec.
moja cora caly czas naparza w jakies swoje gierki na wielkiej przekatnej
kilka portow USB, wiec bez problemu HDD i bezprzewodowa klawiaturka ze zintegrowanym touchpadem na raz smigaja i jeszcze cos do podlaczenia pendriva zostaje

malinka to cos dla grzebaczy

M@X 30.12.2015 12:16

Amazon Fire TV = zero grzebania. ZERO! A Kodi tam zainstalujesz bez problemu.

Trilu 30.12.2015 12:22

Ja oglądam dużo tv z netu ,przez to wybrałem malinę ,aby sobie listy szybko robić.KODI w miarę sobie radzi z listami ,ale ten pod Andkiem ma problemy z wieloma streamami.J

nimal 30.12.2015 12:26

Cytat:

Napisany przez M@X (Post 1346709)
Amazon Fire TV = zero grzebania. ZERO! A Kodi tam zainstalujesz bez problemu.

czyli tyle samo co w adroid tv box, a nawet o jeden krok wiecej, bo przewaznie w adroid tv boxach kodi juz jest fabrycznie (mozna oczywiscie odinstalowac)

M@X 30.12.2015 16:07

W wiekszosci chinskich wynalazkow dostajesz intefejs dostosowany do telefonu/tabletu - telewizor wymaga innego podejscia i innej organizacji menu, by jak najlatwiej obslugiwalo sie to pilotem. Fire TV to ma. Wszystkie chinskie skrzynki ktore przerabialem - niestety nie.

Pierwszy 30.12.2015 16:30

Interfejs chińskiej skrzynki. Oczywiście można go zastąpić dowolnym launcherem z google play i dostosować pod siebie...

http://s5.postimg.org/qo9oi4u1j/2015_07_15_14_09_46.jpg

M@X 30.12.2015 21:28

Dla mnie zbyt kolorowo, ale OK - jezeli pilot dziala na tym prawidlowo to luz. :spoko:

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 18:46.