![]() |
Nie negatywu - są po prostu okropne, tak jak Windows Phone ...
Ale przypięcie ikon programów do menu start i zawalenie pulpitu katalogami rozwiązuje tą niedogodność ;) |
Cytat:
- Kafelki w Windows Server (2012, 2012 R2)? Adminów też mają za idiotów? Po co takie rzeczy w serwerze? Po co to komu? To jest niefunkcjonalne w serwerze! Co za pomysł... Co do desktop: - Jestem power userem i nie życzę sobie po prostu upraszczania mi systemu na siłę, nie miałbym nic przeciwko tej funkcji, gdyby ją można było całkowicie wywalić na etapie instalacji systemu, niech spieprzają z tym na tablety. Z Serverem niestety trzeba żyć :sciana:, z desktopem nie trzeba, dla mnie 8/8.1 nie istnieją. Komputer to narzędzie do zarabiania pieniędzy, a czas to pieniądz nie mam czasu na myślenie, czy po kliknięciu tego czy owego wyskoczy mi metro ui oraz jak potem z tego badziewia wyjść. Windows 7 spełnia zadanie, czysta ekonomia. Mam nadzieję, że Windows 10 będzie w końcu godnym następcą siódemki. |
To fakt, nie wiem po co kafle na serwerze... ani to użyteczne, ani przydatne, zważywszy, że na serwerze pracuje się głównie zdalnie...
|
To ja mam chyba inna wersja Windows Swrver 2012, bo tam kafelków jako takich nie ma. Po prostu panel start ma funkcjonale centrum zaaranżowane w kaflach. Wg mnie wszystko jest przejrzyste i szybko gotowe do pracy. Logujesz się wchodzisz w Server Menagier i tyle. Nawet nie trzeba korzystać z wiersza poleceń. A co do desktopu, no wiem gusta estetyczne są różne, ale pod względem funkcjonalności nie widzę obniżenia jej przez kafle. A jeśli tak bardzo przeszkadza to ustawiasz kafel Pulpit w lewym górnym rogu i logując się po prostu dajesz dwa razy Enter.
|
Ja na jednym serwerze od ZSI w firmie w której dorabiam jako informatyk od czasu do czasu kafle ma niestety
|
Cytat:
|
W sumie to nie - bo i tak zdalnie się podłączam - wizyta w serwerowni to ostateczność - a zważywszy, ze to zajęcie dodatkowe to staram się unikać wizyt osobistych - starta czasu - a więcej się i tak nie zainkasuje klienta ...
Ale sam fakt, że są irytuje... |
Cytat:
Nie widziałeś chyba podładowanego softem serwera z ikonami prowadzącymi do wielu konfiguratorów, konsol itp. wyszukiwarka nie zawsze się sprawdza jeśli do konkretnego elementu najlepiej dostałbyś się przez listę. Widziałem takie zapieprzone kafle, widziałem też starsze wersje serwerów pomimo pełnego menu start nie było z tym problemu. Konfiguracja sieciówki i już jakiś interfejsowy przeszczep ładuje się na całej prawej stronie ekranu... W segmencie enterprise nie chodzi o to aby była choinka na ekranie. Tu już nie chodzi o indywidualność, bo to, że Ci się podoba desktop z 8.1 to naprawdę nic mi do tego, bo to Tobie się podoba, a nie mi. |
W końcu znajduje się przycisk "START"
|
Nie w końcu, tylko na dole po lewej...
|
Nowy build 9879.
Lista ficzerów tutaj: http://winsupersite.com/windows-10/m...iew-build-9879 Niestety - w dalszym ciągu to jest Windows, czyli samo zło. I do tego jest strasznie brzydki. Prawda Berion? |
Dobra wiadomość:
Windows 10 będzie obsługiwał kultowy wynalazek -> napęd dyskietek! Źródło: TU W tle ciekawa fotka Windows 8.1 na :hmm: dyskietkach :D |
Jak masz VW Transporter to akurat w bagażniku ten dyskietki się zmieszczą...
Będą jeździli vanami pod sklepy by kupić Windows 10 dla swojej nieśmiertelnej maszyny z PII na pokładzie :rotfl: |
To tylko 3711 dyskietek :D
|
No. ZUS musi mieć na czym trzymać nasze salda emerytalne no nie :D
Przecież to się wpisuje w teorię spisku, że wszystko szlag trafi, teraz wiadomo na co zwalą winę :D |
Winne są dyskietki :D
Specjalnie dla nich je jeszcze produkują - albo skupują zapasy :D |
Chyba jeszcze robią na płytach złącze na napęd dyskietek, więc w czym problem?:P
|
W nowych konstrukcjach już się od tego odchodzi.
|
Na mojej płycie są jeszcze nostalgicznie PCI, ale w sumie teraz żałuję, że patrzyłem na ten parametr, bo użyłem tego tylko raz, przelotnie.
|
No i to było do przewidzenia, aktualizacja z 7 do 10 będzie prawdopodobnie płatna, z 8.1 do 10 ma być bezpłatna ale i to nie jest pewne.
Więcej info TU |
Cytat:
|
@Patrix znowu wrócą czasy kiedy 90% naszego koffanego społeczeństwa miało piraty ;)
albo... ...albo będzie to rok linuksa na desktopach, bo w innych obszarach już się*zadomowił :P ;) |
Raczej będą piraty...
Jak już kiedyś pisałem, Linux jest super, ale czasem Windows niezastąpiony... i czy nam to się podoba czy też nie tak właśnie jest... |
no nareszcie, wracając do tematu,
jest już całkiem smaczny rodzynek do windy nr 10 :spoko: |
Cytat:
|
Ja dzisiaj zainstalowalem na laptopie dell 1510 sprzet leciwy jeden rdzen 1.8GHz i dziala to calkiem niczego sobie odrazu mi sie skojarzyl XP w nowszej formie taki bardziej unowczesniony , ale ciagle barany nie dodali wyszukiwania sieci AdHoc i trzeba uzywac programow dodatkowych no co za kmioty tam siedza szkoda sensu ,ale generalnie jak wyjdzie i bedzie oferta migracji tak jak byla z w8 za 14.99e zdecydownie kupuje ze 3-4 licencje na kazdy domowy sprzet .
|
Jak masz 8.1 to dostaniesz prawdopodobnie za free ;)
|
Ja bym tego nawet za darmo nie chciał.
|
|
Wreszcie dojrzeli do darmowych systemow ;-).
|
Korzystal ktos z tego narzedzia do zglaszania sugestji i bledow , jak tak to KLIKAJCIE na opcje zeby dodali AdHoc i wydaje mi sie ze pora by ujednolicic panel sterowania po co 2 panele .
|
@misiozol
Kup sobie w końcu telefon z androidem i będzie ci działać.... a nie dręczysz biedną nokie... |
Naiwni! Nie ma nic za darmo. Zapłacicie swoją prywatnością. :P
|
Cytat:
|
Cytat:
MacOS'a dostajesz za darmo tylko prowizorycznie ponieważ koszty systemu i tak są*wliczone w sprzęt. Kiedyś jeszcze dodatkowo za niego brali kasę. No i jeżeli próbujesz tutaj przemycić tezę, że to MS kopiuje Apple to wtedy można śmiało napisać, że Apple skopiowało model dystrybucji Linuksa :D Jeżeli faktycznie v10 będzie darmowa dla posiadaczy obecnych wersji 7 i 8, to MS może się to w długim okresie czasu zemścić na użytkownikach :) Powiedzmy, że użytkownicy rzucą się na nowy system jak Najman na matę czy Reksio na szynkę, to MS zmniejszy różnorodność wersji Windowsa. Potem mając np. 70-80% w posiadaniu W10, to oni będą mogli dyktować warunki. MS na pewno pójdzie w integrację z chmurą*co dodatkowo utrudni przyszłą decyzję o rezygnacji z ich rozwiązań :) Tak czy siak posunięcie MS jest genialne. Kiedyś zdominowali rynek przez podobne zagrywki i później przed bardzo długi czas odrywali tylko kupony. |
Czy podali jakiś planowany termin wydania 10?
|
Cytat:
Kurde, muszę się spieszyć, podoba mi się ta garbata myszka M$... |
Musiałbym na głowę upaść żeby zamienić siódemkę na to coś. :)
|
Przyjdzie czas, że nie będziesz miał wyjścia...
|
Zawsze jest Linux...
|
Albo Mac OS :hahaha:
|
...czego wszystkim zycze ;-).
|
Cytat:
|
Cytat:
|
No przecież masz za darmo :czytaj: :rotfl:
|
Mac'a?
|
A tam Maca. Mowa o makowym OS. Dostaniesz za darmo z zakupionym Mac'iem.
I członkostwo w matriksie gratis :D |
Chyba ze Max rozdaje maki za darmo z Mac OS.
|
:nie:
|
Jak ta dziesiątka? Ktoś już używał jakąś betę?
Ósemka moim zdaniem zupełnie niezjadliwa była, najgorsze windowsy ever. Nie ma co się kłócić, wszystkie systemy są zupełnie inne nie sposób je porównywać. Co do Windowsa to moim zdaniem M$ nie bardzo potrafi się odnaleźć w nowym świecie gdzie Google i Apple odgryźli spory kawałek tortu. Siódemka była dobra, ale są rzeczy które są w Windows od dawna i przydałoby się je zmienić. Na przykład sposób aktualizacji oprogramowania. Jak sobie pomyśle że miałbym aktualizować coś ręcznie i jeszcze wchodzić na strony www żeby sprawdzić czy jest nowsza wersja to niedobrze mi się robi. Nie mówię o jakimś scentralizowanym sklepie Microsoft Play, to by było złe, dało mikromiękkiemu za dużo władzy. Raczej przydałby się jakiś system zarządzania oprogramowaniem, będący częścią instalatora windows, który łączyłby się do serwerów producentów softu i pobierał aktualizacje. |
Ja uzywam , bardzo mi sie podoba .
|
Cytat:
Niestety nie ma co liczyć na repo w takiej formie jak to masz w dystrybucjach linuksowych. Wiesz nie wejdziesz na stronę, nie zobaczysz reklamy, nie zainstalujesz doklejonego śmierdziuszka itp. Może się*to udać tylko jak MS udostępni sklep coś ala GPlay, Appstore. |
Przeciez jest taki store i bardzo ladnie wyglada na miare apple :P , i do tego aktualizacje nie wiem co to jest samo sie wszystko robi macie jakies przkonania z win95 chyba :D
|
Linux to inna bajka, tu programy są przeważnie darmowe i dostarczane przez "producenta" dystrybucji.
Jasne że to najlepsze rozwiązanie ale spójrzmy realnie, Photoshopa tak nie ściągniesz. W Windowsach takie coś, zrobienie sklepu, byłoby strzałem w kolano dla użytkowników. Dlaczego? Bo Microsoft miałby prawo decydować co w sklepie ma być, a co nie. A jeżeli tak to w jakiej cenie. Zapomnij o promocjach, które dostajesz w sklepach, kupowaniu używek. Mógłby pobierać za to opłaty, mógłby zdalnie odinstalowywać programy tak jak to robi Google i Apple. Program nagle zniknie ze sklepu bo nie spodobał się M$ i co? To słabe rozwiązanie, najlepiej byłoby zostawić dowolność wyboru źródeł pozyskiwania oprogramowania, ale udostępnić jednolity interfejs aktualizacji. Aktualnie na Windows mamy taki misz masz że szok. Niektóre aplikacje same sprawdzają aktualizacje, niektóre tylko odsyłają na stronę producenta, inne potrafią ją zainstalować. Niektóre instalują specjalne usługi które dbają o aktualizację (masakra - zajmują tylko pamięć). Programy M$ aktualizują się przez Windows Update. Do tego mamy kilka platform typu Steam, Origin itd. A niektóre programy trzeba ściągać i aktualizować ręcznie i już. Po prostu totalny bajzel. |
Ale to będzie repo z gównem pod WinRT. A do tego w PowerShellu klepanina.
I czar prysł... :D |
Z Windows'a robić Linux'a do czego to doszło...
Gdzie te czasy, że każdy zachwycał się Win95 i był happy z szarego paska |
Windows 95 był spoko.
I generalnie ta zasada działania się sprawdza aż do Windows 7. Ale czasy się zmieniają i trzebaby troche to unowocześnić a chyba M$ nie ma pomysłu. Owszem Win7 jest dobry, ale tak jak napisał Andy jak ktoś posiedzi na Linuksie to potem patrzeć na niego nie może. Zwłaszcza jak ma kilka komputerów. Czy jest ktoś kto chciałby ręcznie ściągać, sprawdzać, instalować na przykład mysql, ftp, nginx, php, openvpn, ssl, pluginy php, fpm , mumble, btsync, klienta torrent itd na domowym serwerze opartym o Windows? Przecież to jest chore. Jak mamy trzy komputery ciągłą aktualizacja powiedzmy programów do odtwarzania filmów czy muzyki robi się nieznośna. Dlatego nie chciałbym tego nawet za darmo bo niewygodnie mi się używa... |
Ja tam twierdze pany ze marudzicie , reka w gore kto faktycznie zainstalowal i potestowal win10 u siebie
|
@Sobrus MS ma gdzieś użytkowników - liczy się kasa tak jak w każdej innej korpo. Zrobią tak aby mieli nad tym kontrolę i stałe źródło utrzymania. Jak się jeszcze uda zlikwidować odsprzedawanie oprogramowania to będzie super dla nich.
Tak czy siak mnie to ominie bo Debian już chyba zostanie na zawsze + W7 do gier (włączam, dwa razy klik na Fifie i tyle widziałem Windowsa ;)) |
Ale ja nie poddaję pomysłów jak M$ mógłby zarabiać kasę bo to wiadomo.
Tylko jak ulepszyć Windowsa żeby był lepszy dla użytkowników. @misiozol Nie zainstalowałem, wierzę Ci ze jest lepszy ale powiedz co ulepszyli w stosunku do Win7 |
Z obrzydzeniem podnoszę rękę ku górze. :)
|
Cytat:
Jak chcesz miec prawdziwy wplyw na wyglad i mozliwosci to instalujesz beta i uzywasz aplikacji talkback piszesz co cie boli albo dodajesz glos do istniejacego tematu , w ilosci sila marudzenie nie ma sensu tylko dzialanie , na to jak ma wygladac mamy wplyw teraz . |
Cytat:
|
Cytat:
|
No to plan, o którym pisałem wcześniej jest aktualny ;)
A jak jest z licencją downgrade z 8.1 Pro do W7 Pro tak w razie czego? |
Cytat:
Bo jak z praktycznego to instalujesz 7 aktywujesz i tyle |
Mnie "praktyczny" nie obchodzi... jak możesz zadawać takie pytania :sciana:
Na przykład mając licencję 8.1 chcę od MS klucz do 7 w ramach downgrade. |
Ilość załączników: 1
To z prawnego punktu widzenia zapomnij o 7
Chyba, że kupisz wersję BOX 8.1 w tedy tak... ale jest to bardzo problematyczne... Kupując teraz wersję BOX 8.1 dostaniesz coś takiego plus numer seryjny na e-maila z informacją, że jest to potwierdzenie legalności i że posiadasz numer seryjny w wersji BOX + faktura w pdf i to wszystko... tak jest przynajmniej w oficjalnym sklepie Microsoft |
A ja jestem ciekawy czy robiąc upg z siódemki do dziesiątki nie przepadnie mi licencja na siódemkę, czyli żeby nie było takiej sytuacji że wjadę na Win10, zwymiotuję, a na Win7 MS pokaże mi środkowy palec że klucz jest bla (lub że na wirtualce postawię siódemkę, zrobię upg i siódemka host przestanie być aktywowana).
PS: Serio? Tak teraz wyglądają BOXy? Jak u ruskich na bazarze... :rotfl: |
Cytat:
http://www.microsoft.com/oem/en/lice...de_rights.aspx Cytat:
|
Mogą jeśli taka będzie treść licencji. Mam BOX'a, więc niby w lepszej sytuacji jestem (przynajmniej w teorii :>).
|
Cytat:
@Berion Tak teraz to wygląda 2 płytki w papierowym opakowaniu i numer wraz z fakturą też na e-maila.... Ba można kupić BOX 40 zł taniej jak nie bierzesz płytek.... można również te płytki nabyć bez numeru seryjnego za około 40 zł... -> na oficjalnej stronie microsoftu Kiedyś to przynajmniej dawali ładne plastikowe pudełko... |
Brak słów po prostu... Nie dość, że płyty różowe (!) to jeszcze pożydzili na plastikowe pudełko. Tam to jeszcze pendraki powinni dorzucać z WIMami dla obu wersji (jak zresztą płyty, po co to dzielić na dwie?), ale lepiej zubażać, może w ogóle niedługo Windows as Service...
To pudełko co wkleiłeś już jest tandetne. Mam takie samo z Win7. Ale mam office'a też 2003 w BOX i tam jest naprawdę świetnej jakości. Grube, niemleczne, z porządnymi zatrzaskami i trzpieniem na płyty. |
Myślisz, że z 10 będzie inaczej... będzie to samo tylko kolor zmienią na błękitny :D
|
A czy dzwoniles kiedykolwiek ? najwyrazniej nie bo bajki opowiadasz to jest automat gdzie wklepujesz wygenerowany kod z klawiatury :P
Malo tego cztasz co tam pisze The following OEM versions of Windows software are eligible for downgrade rights. Windows 8.1 Windows 7 Windows 8.1 Pro includes downgrade rights to:
|
Cytat:
Jak przekroczyłem dozwoloną ilość formatów w Windows XP Home Automat z początku, potem niepowodzenie wygenerowania kodu i rozmowa z konsultantem. I ich genialne pytanie jaki był powód formatowania dysku... I jakże moja inteligenta odpowiedź... bo to windows :rotfl: |
Cytat:
|
Nie zapominaj, że w OEM jak zmienisz komputer to już go na nowym nie aktywujesz :D
|
@ Mgit
Ponoć w Win 8, zmienili to. |
Cytat:
|
Cytat:
Przekleję jeszcze raz to co wkleił misioziol: Cytat:
Mając UPGRADE BOX do 8.1 to tak jakbym miał pełną wersję posiadając system podstawę, dla której kupiłem ten upgrade. Downgrade z upgrade nigdzie nie widzę aby był zabrioniony... |
Patrix , to nie jest jakas tajemnica to sam ms podaje i jest w linku na poprzedniej stronie , posiadasz licencje na obydwa systemy , kwestja aktywacji bedzie upierdliwa bo za kazdym razem musisz dzwonic i wklepywac cyferki do automatycznej sekretarki .
|
Do BOXa? Niby z jakiej racji dzwonić... :P
Chodzi Ci o to, że klucz z 8.1 działa w 7? No a ISO instalki kto mi da? |
Nie rozumiesz , jak zaczniesz zonglowac gora dol w koncu system zlapie zwieche z aktywacja windy i wtedy trzeba dzwonic i telefonicznie aktywowac . A i tak musisz zadzwonic po downgrade bo aktywowac trzeba ;) wiec mowisz ze miales 8.1pro podajesz klucz i zrobiles downgrade i dostajesz nowy klucz i wtedy mozesz aktywowac
|
Zainstalowałem na VB.
Szczerze powiedziawszy to jedyne zmiany jakie widzę to wizualne. Domyślnie wybrany schemat kolorów i tapeta nie walą już po oczach, wróciło obramowanie okien, część ikon jest już zastąpiona płaskimi. Jest bardziej spójnie, ale 80% systemu to i tak dalej stylistycznie Windows 7 i starsze. :P Przydałoby się określenie koloru czcionek od razu w menu personalizacja bo można sobie ustawić czarne tło i nic nie widać na ramkach... Część ekranów w ogóle nie respektuje kolorów wybranych przez użytkownika. Generalnie bieda wizualna jest dalej, ale już mniejsza (wróciły cienie pod oknami ;]). Brakuje przezroczystości i blura. Szczególnie przezroczystości czcionek na ekranach np. logowania i przezroczystości + blur na pasku i menu start. Jedna rzecz mi się szalenie spodobała. Rozbudowane centrum powiadomień. Gdyby deweloperzy aplikacji zrobili z tego użytek było by nieźle (maile, komunikatory itd.). Menu start też jest ok, fajny pomysł z połączenia funkcjonalności starego menu z ekranem start. Pierwsze wrażenie: ujdzie w tłoku. :P Aha i muli mi na VirtualBox, a przydzieliłem 4GB RAM i moją kartę gfx. Albo coś nie tak z wbudowanymi sterownikami lub samą wirtualizacją albo to ta Cortana jest tak zaborcza (;p). |
Nie powinno mulic u mnie szlo na starym dell 1501 . Zobaczysz sam jeszcze polubisz tak jak pisalem teraz jest czas na raportowanie tego co sie chce i co cie irytuje .
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Rozumiem. Co w takim razie jest moim dowodem legalności przy posiadaniu Windows 7 z downgrade'u? Nie mam ani nośnika, ani COA, ani żadnego "certyfikatu" mailowego od nich.
PS Czyli MS przypisując klucz do konta zabrania mi odsprzedania mojego BOXa? :) |
Linkow masz pelno(LEGALNYCH) w necie ale nie do wersji pl(mozna spolszczyc). Tak przeinstalowalem swojego W7 i przywrocilem mu licencje OEM.
|
Cytat:
Inaczej z kolei ma się w przypadku 8 lub 8.1 Tam z pobraniem iso nie ma najmniejszego problemu po aktualizacji do 10 |
Cytat:
w7 mam z msdn a więc noncommercial - więc jakbym jej nie miał - NIE LICZY SIĘ, kupuję 8.1 upgrade box retail commercial, znajduję iso w7, dzwonię do ms, mówię, że chcę downgrade z 8.1 do 7 i dają mi klucz, instaluję w7 retail commercial. Jaki jest dowód legalności W7, bo nie mam do niego nic, bo nigdy W7 nie kupiłem :czytaj: |
Pobierasz wersje demo trail czy jak oni ja zwa w formie iso i to wystarczy . Dowod legalnosci to klucz , musisz miec w kazdym jest na kogo jest zarejestrowany
|
Cytat:
Jedynie dostaniesz literki do aktywacji :taktak: Mając kupioną Viste będziesz mógł ją zainstalować z tym numerem co masz i ją aktywować, 7 nie będziesz mógł mieć w tym przypadku bo jej nie kupiłeś proste i logiczne. Podsumowując masz Viste -> 8.1 -> 10 i możesz cofnąć się do 8.1 lub Visty i ją aktywować poprzez dzwonienie. Dowodem legalności w przypadku 8.1 będzie to co dostaniesz na e-maila, dowodem na Viste będzie dowód jej za kup, dowód na legalność 10 nie otrzymasz... i w razie kontroli możesz tłumaczyć ile chcesz, że 10 jest aktualizacją dla wszystkich, ale jak trafisz na tępego to się nie wybronisz... k***a Teraz wszystko jasne :fiu: |
Cytat:
Visty pod uwagę nie bierz, bo ona musi być TYLKO na półce w pokoju abym legalnie mógł używać taniej kupionego 8.1 upgrade. Ja mając ten upgrade, chcę się cofnąć o jedną wersję. Jedna wersja wstecz to W7!! O W10 narazie nie mów bo nie ma. Muszę mieć taką możliwość, bo nie da się już kupić W7 Pro Upg BOX (nie wierzysz sprawdź).... Inaczej to by nie była prawda (dla przykładu tutaj OEM): Cytat:
|
Pytanie czy masz win8.1pro ?
|
Czyli co chcesz mieć 7 kupując 8.... to ewenement...
Jeśli tak to kup sobie 7 upgrade z visty, po czym zaktualizuj do 10 jak wyjdzie i w razie w wrócisz do 7. To by było bardziej wykonalne... niż to co kombinujesz osiągnąć. Na upartego możesz złamać licencje MSDAA - aktywacja się powiedzie - po czym twierdzić, że format nie robiłeś - naciągane to ale wykonalne. Ponadto czy jest sens posiadać wersje z MSDAA skoro tam licencja na nic nie pozwala... nie możesz pracować na takim komputerze, grać chyba też się nie powinno... zgodnie z licencją - pomimo iż takowy system to umożliwia... @misiozol To czy ma Pro czy zwykłą niczego nie zmienia... |
Cytat:
- aby mieć możliwość darmowego downgrade do W7 (nie da się już kupić W7 Pro Upg BOX) - po premierze W10 aby mieć możliwość do darmowego upgrade do W10. |
Cytat:
Jak dobrze poszukać, to jakiś na pewno na magazynach został... |
Zrozum pytam sie : czy masz win8.1pro ?
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 22:35. |