Powrót   Forum CDRinfo.pl > Różne > Komputery

Komputery Dyskusje związane z komputerami, ale nie mieszczące się w powyższych działach



Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post
 
Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 30.04.2022, 16:25   #1
A youkai of love
Games Maniac
 
Avatar użytkownika A youkai of love
 
Data rejestracji: 02.07.2010
Lokalizacja: Mój HC Room XD
Posty: 1,146
A youkai of love jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>A youkai of love jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>A youkai of love jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>A youkai of love jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>A youkai of love jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>A youkai of love jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>
Windows 10 szaleje

Może mi w końcu ktoś pomoże, bo jak na razie słyszę tylko 'to na pewno nie wina windy 10', 'dysk umiera' albo 'sprawdź zasilacz'. XD

Problem mam tylko jeden ale niesamowicie wkurzający, no może 2 ale na napędzie optycznym w tym kompie mi nie zależy aż tak, a do samego odczytu się nadaje.

Problemem jest samoistne i randomowe odłączanie się HDD 4TB, zmiana kabli SATA pomaga tymczasowo, ten sam dysk w innym komputerze nie sprawia żadnych problemów, ale tam albo WinXP albo 7. Zasiłacz też sprawdzony, UEFI widzi i m2 i SSD i ten nieszczęsny HDD, dodać mogę typowe 'wcześniej wszystko było ok'. XD

Jakieś rady?
__________________
<img src=http://forum.cdrinfo.pl/signaturepics/sigpic93605_1.gif border=0 alt= />
A youkai of love jest offline   Odpowiedz cytując ten post

  #ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec
 
 
 
Data rejestracji: 29.12.2008
Lokalizacja: Sieć globalna
Wiek: 31
Posty: 1227
 

CDRinfo.pl is online  
Stary 30.04.2022, 17:28   #2
Jarson
Pa rampamer
Zlotowicz
 
Avatar użytkownika Jarson
 
Data rejestracji: 24.10.2006
Lokalizacja: Zachlajki
Posty: 7,923
Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Nie wiem, czy to wina W10, natomiast możesz to bardzo łatwo sprawdzić, stawiając testowo system od nowa na jakimś innym nośniku, pozostawiając wszystko pozostałe - ten czteroterabajtowy HDD i całą resztę konfiguracji - bez zmian. Albo choćby i linuxa live na PD, jeśli nie chce Ci się stawiać Windozy od nowa. Później kwestia kilku godzin testów (można w tym samym czasie pracować, to nie muszą przecież być zmarnowane godziny) i masz odpowiedź.
__________________

Jarson jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 30.04.2022, 17:48   #3
SEBAW
Stary użytkownik
Zlotowicz
 
Avatar użytkownika SEBAW
 
Data rejestracji: 09.06.2002
Lokalizacja: W-ń
Posty: 3,705
SEBAW jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>SEBAW jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>SEBAW jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
Wypisz podzespoły, dokładne ich nazwy lub oznaczenia.
SEBAW jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 30.04.2022, 18:23   #4
A youkai of love
Games Maniac
 
Avatar użytkownika A youkai of love
 
Data rejestracji: 02.07.2010
Lokalizacja: Mój HC Room XD
Posty: 1,146
A youkai of love jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>A youkai of love jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>A youkai of love jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>A youkai of love jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>A youkai of love jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>A youkai of love jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>
Ale ja już stawiałem linuxa (nawet 7) i na nim żadnych objawów tego typu.

MSI B450 GAMING PLUS MAX (MS-7B86), Procesor AMD Ryzen 5 3600 6-Core Processor, 4200 MHz, Rdzenie: 6, Procesory logiczne: 12, 240GB SSD, m.2 240GB, 4GB HDD seagate, Nvidia GeForce GTX 1660, blu-ray LG.

Żadnych kart rozszerzeń ani innych dupereli, zasilacz Chieftek 750W.
__________________
<img src=http://forum.cdrinfo.pl/signaturepics/sigpic93605_1.gif border=0 alt= />
A youkai of love jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 30.04.2022, 18:23   #5
- Deckard -
Odnowiony Cyfrowo
 
Avatar użytkownika - Deckard -
 
Data rejestracji: 23.05.2006
Lokalizacja: A.D 2019
Posty: 4,922
- Deckard - ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>- Deckard - ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>- Deckard - ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>- Deckard - ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>- Deckard - ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>- Deckard - ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>- Deckard - ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>- Deckard - ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>- Deckard - ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>- Deckard - ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>- Deckard - ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Cytat:
Napisany przez A youkai of love Podgląd Wiadomości
Zasiłacz też sprawdzony,

Jakieś rady?
model ? moc vs zainstalowany sprzęt po poprosze
- Deckard - jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 30.04.2022, 18:39   #6
A youkai of love
Games Maniac
 
Avatar użytkownika A youkai of love
 
Data rejestracji: 02.07.2010
Lokalizacja: Mój HC Room XD
Posty: 1,146
A youkai of love jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>A youkai of love jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>A youkai of love jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>A youkai of love jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>A youkai of love jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>A youkai of love jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>
Nie rozumiem, napisałem, że Chieftec 750W.
__________________
<img src=http://forum.cdrinfo.pl/signaturepics/sigpic93605_1.gif border=0 alt= />
A youkai of love jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 30.04.2022, 18:43   #7
- Deckard -
Odnowiony Cyfrowo
 
Avatar użytkownika - Deckard -
 
Data rejestracji: 23.05.2006
Lokalizacja: A.D 2019
Posty: 4,922
- Deckard - ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>- Deckard - ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>- Deckard - ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>- Deckard - ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>- Deckard - ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>- Deckard - ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>- Deckard - ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>- Deckard - ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>- Deckard - ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>- Deckard - ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>- Deckard - ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Cytat:
Napisany przez A youkai of love Podgląd Wiadomości
Nie rozumiem, napisałem, że Chieftec 750W.
ogólnikowo ok...pamięci nie widzę, masz coś na podmiankę do sprawdzenia z zasilaczy ? ew odepnij to co niepotrzebne potem dokładać i testować po czym się wykrzaczy
- Deckard - jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 30.04.2022, 18:47   #8
A youkai of love
Games Maniac
 
Avatar użytkownika A youkai of love
 
Data rejestracji: 02.07.2010
Lokalizacja: Mój HC Room XD
Posty: 1,146
A youkai of love jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>A youkai of love jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>A youkai of love jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>A youkai of love jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>A youkai of love jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>A youkai of love jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>
No ale już sprawdziłem ten sam komputer na innych systemach gdzie ten problem nie występuje a RAM 32GB w 2 kostkach Patriota.
__________________
<img src=http://forum.cdrinfo.pl/signaturepics/sigpic93605_1.gif border=0 alt= />
A youkai of love jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 30.04.2022, 18:48   #9
SEBAW
Stary użytkownik
Zlotowicz
 
Avatar użytkownika SEBAW
 
Data rejestracji: 09.06.2002
Lokalizacja: W-ń
Posty: 3,705
SEBAW jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>SEBAW jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>SEBAW jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
Jeżeli masz podpięty dysk M.2 (a tak masz), to sata 5 i 6 nie działają dla tej płyty głównej. Sprawdź.
SEBAW jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 30.04.2022, 18:58   #10
A youkai of love
Games Maniac
 
Avatar użytkownika A youkai of love
 
Data rejestracji: 02.07.2010
Lokalizacja: Mój HC Room XD
Posty: 1,146
A youkai of love jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>A youkai of love jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>A youkai of love jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>A youkai of love jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>A youkai of love jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>A youkai of love jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>
Nie wiem co mi daje ta informacja, bo używam SATA0, 1 i 2. Ale dzięki, nowe informacje zawsze mile widziane.
__________________
<img src=http://forum.cdrinfo.pl/signaturepics/sigpic93605_1.gif border=0 alt= />
A youkai of love jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 30.04.2022, 20:59   #11
SEBAW
Stary użytkownik
Zlotowicz
 
Avatar użytkownika SEBAW
 
Data rejestracji: 09.06.2002
Lokalizacja: W-ń
Posty: 3,705
SEBAW jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>SEBAW jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>SEBAW jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
Wgrałeś najnowsze sterowniku dla chipsetu?

A czasami to nie wygląda na funkcję usypiania dysków? Słychać, że głowica parkuje, a potem talerze zwalniają? Czy, tak jakby odcięcie zasilania? W systemie dysk widać po wyłączeniu?

Ostatnio zmieniany przez SEBAW : 30.04.2022 o godz. 21:12
SEBAW jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 30.04.2022, 21:48   #12
KaiQ
Guru
 
Avatar użytkownika KaiQ
 
Data rejestracji: 23.07.2018
Lokalizacja: Podkarpacie
Posty: 1,129
KaiQ po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>KaiQ po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>KaiQ po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>KaiQ po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>
Przepraszam, bo być może moja sugestia nie jest tą którą byś chciał tutaj usłyszeć, ale czy Ty na prawdę cały czas potrzebujesz tych 4TB podpiętych w komputerze?
Skoro masz na system dysk M.2, na dane SSD SATA to po kiego na stałe masz wpięty 4TB. Jak dla mnie to tylko niepotrzebne przyśpieszanie jego ubicia. Każde uruchomienie komputera to niepotrzebne cykle START/STOP. Coś nie tak z zasilaniem, przepięciem, to pociągnie nie tylko po MOBO ale i HDD oberwie. Dużo lepiej jest kupić stację dokującą HDD na 2 sloty i podpinać po USB 3.0/3.1 Ad hoc. A jak nie chcesz zgadywać gdzie co masz, a tym bardziej jeśli dysków masz kilka to stary ale jary Where-Is-It.
Sugeruję zaktualizować jeszcze bios, a wtedy czepiać się OS. Jeśli miał byś gdzieś inny dysk na testowe postawienie systemu z Win10 to miał byś odpowiedź czy to faktycznie OS.
KaiQ jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 01.05.2022, 10:22   #13
A youkai of love
Games Maniac
 
Avatar użytkownika A youkai of love
 
Data rejestracji: 02.07.2010
Lokalizacja: Mój HC Room XD
Posty: 1,146
A youkai of love jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>A youkai of love jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>A youkai of love jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>A youkai of love jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>A youkai of love jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>A youkai of love jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>
Cytat:
Napisany przez SEBAW Podgląd Wiadomości
Wgrałeś najnowsze sterowniku dla chipsetu?

A czasami to nie wygląda na funkcję usypiania dysków? Słychać, że głowica parkuje, a potem talerze zwalniają? Czy, tak jakby odcięcie zasilania? W systemie dysk widać po wyłączeniu?
Tak, sterowniki najnowsze, BIOS zaktualizowany, nie, to nie uśpienie, mam to wyłączone, gdy to się dzieje to słyszę dźwięk 'fizycznego odpięcia' jakbym odpiął pena z USB. No i nie, po tym przez chwilę nie widać partycji tego HDD.

Cytat:
Napisany przez KaiQ Podgląd Wiadomości
Przepraszam, bo być może moja sugestia nie jest tą którą byś chciał tutaj usłyszeć, ale czy Ty na prawdę cały czas potrzebujesz tych 4TB podpiętych w komputerze?
Skoro masz na system dysk M.2, na dane SSD SATA to po kiego na stałe masz wpięty 4TB. Jak dla mnie to tylko niepotrzebne przyśpieszanie jego ubicia. Każde uruchomienie komputera to niepotrzebne cykle START/STOP. Coś nie tak z zasilaniem, przepięciem, to pociągnie nie tylko po MOBO ale i HDD oberwie. Dużo lepiej jest kupić stację dokującą HDD na 2 sloty i podpinać po USB 3.0/3.1 Ad hoc. A jak nie chcesz zgadywać gdzie co masz, a tym bardziej jeśli dysków masz kilka to stary ale jary Where-Is-It.
Sugeruję zaktualizować jeszcze bios, a wtedy czepiać się OS. Jeśli miał byś gdzieś inny dysk na testowe postawienie systemu z Win10 to miał byś odpowiedź czy to faktycznie OS.
Gdybym nie potrzebował to faktycznie nie byłoby problemu, bo jako USB nie odłącza się bez powodu. No i nie, to wprowadziłem w błąd, tego SSD tak na prawdę w tym PC nie używam, a podłączyłem tylko do testów, a tego nie odłącza. Co do zasilacza, sprawdzony był w innym komputerze z tym HDD i tam wszystko ok, a także sprawdziłem inny zasilacz w tym PC z tymi samymi podzespołami i nic się nie zmieniło. Mam ten problem już od paru miesięcy i SMART tego 4TB HDD się nie zmienia.


EDIT: Nie wiem co się odwaliło ale po przepięciu HDD z napędem ucichł i jak na razie nie odłącza nawet przy transferze 200GB.
__________________
<img src=http://forum.cdrinfo.pl/signaturepics/sigpic93605_1.gif border=0 alt= />

Ostatnio zmieniany przez A youkai of love : 01.05.2022 o godz. 17:13
A youkai of love jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 28.06.2022, 19:51   #14
SEBAW
Stary użytkownik
Zlotowicz
 
Avatar użytkownika SEBAW
 
Data rejestracji: 09.06.2002
Lokalizacja: W-ń
Posty: 3,705
SEBAW jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>SEBAW jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>SEBAW jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
Dwa miesiące temu kupiłem laptopa z Win11. Swój nowy komputer stacjonarny również oparłem o ten system i nie żałuje. Przesiadka z 10 na 11 przebiegła bez dużych problemów. Jest inaczej, ale według mnie na +. Jak dla mnie 11, to 10 FL (face lifting).
SEBAW jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 29.06.2022, 21:31   #15
Jarson
Pa rampamer
Zlotowicz
 
Avatar użytkownika Jarson
 
Data rejestracji: 24.10.2006
Lokalizacja: Zachlajki
Posty: 7,923
Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Zaktualizowalem W10 do 11 kilka miesięcy temu i uważam zmianę za dość transparentną.

Kilka detali średnio mi się podoba - na przykład zamiast porządnie przeprojektować menu kontekstowe programiści MS część opcji dali "na wierzch", a pozostałe zostawili w starym menu, do którego dostęp wymaga obecnie dwóch kliknięć, a nie jednego. Oryginalne menu pojawiające się po wciśnięciu PPM było dostępne dla różnych aplikacji i stąd po kliknięciu na niektóre typy plików potrafiło nam się pojawić za dużo opcji - ale ta wada została, tylko została schowana głębiej. Podobnie nie wiem, czemu ma służyć przesunięcie funkcji przywoływanych PPM na pasku zadań w menu kontekstowe PPM przycisku "Start" - tu z kolei lista funkcji niepotrzebnie się skomplikowała względem tego, co znamy od dwudziestu lat.

Natomiast to wszystko są detale, sam system działa bez zarzutu, a ma też kilka zmian na plus, nie tylko wizualnych. Czy W11 powinien nim zostać, zamiast stać się po prostu większą aktualizacją dziesiątki? Kwestia semantyczna, moim zdaniem zmian nie ma tak wiele, żeby nadawać im kolejny numerek. Natomiast wprowadzenie dodatkowych wymagań bezpieczeństwa nie mogło się odbyć w ramach tej samej edycji i zapewne głównie stąd ta decyzja, a zmiany wizualne być może miały usprawiedliwić nadanie nowego numerku systemu tym, którzy są niezainteresowani kwestiami technicznymi i nie mają na przykład zielonego pojęcia czym jest TPM 2.0.
__________________

Jarson jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz na post

Tagi
szaleje, windows

Opcje związane z dyskusją
Tryby wyświetlania

Twoje uprawnienia:
Nie możesz rozpoczynać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz umieszczać załączników
Nie możesz edytować swoich postów

BB codeWłączone
EmotikonkiWłączone
Kody [IMG]Włączone
Kody HTML są Wyłączone

Teleport


Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 11:59.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2022, vBulletin Solutions Inc.