Powrót   Forum CDRinfo.pl > Różne > Komputery - oprogramowanie i sprzęt

Komputery - oprogramowanie i sprzęt Pytania i problemy niezwiązane z nagrywaniem, backupem i grami.

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 26.10.2009, 21:57   #706
Reetou
Data rejestracji: 18.05.2004
Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Cytat:
Napisany przez andrzejj9 Podgląd Wiadomości
Jeśli mam się na siłę przyzwyczajać do czegoś, co mi się nie podoba i jest mniej praktyczne w użyciu (nie jestem jak widzę po opiniach odizolowany w tej ocenie) to.. właściwie po co?
No, jestem w stanie zrozumieć, że przyzwyczajenie drugą naturą człowieka, ale nie zgadzam się z tą "mniejszą praktycznością". Funkcjonalnie jest to samo, różnica jest tylko w sposobie prezentacji. Chociaż skłamałem: funkcjonalnie jest dużo lepiej - przelecenie w menu ścieżki dostępu do programu zabiera kilka sekund. Teraz wystarczy klawisz 'win' + kilka pierwszych liter nazwy (mi z reguły wystarczają 3-4 litery) + 'enter' i aplikacja uruchomiona. Góra sekunda.

Cytat:
Napisany przez zene_k Podgląd Wiadomości
Zastanawia mnie ilu ludzi pracuje w Microsoft nad popsuciem czegoś, co dobrze działało w poprzednich wersjach
Pewnie wszyscy Ale nie rozumiem - co chcesz zrobić? Jest standardowe konto administratora w win7, tylko jest wyłączone (lusrmgr.msc -> użytkownicy -> dbl clisk na administrator i włącz). Tylko to jest taki sam standardowy admin jak i Twoje konto (jeśli masz uprawnienia admina), więc specjalnie więcej nie może... To co chcemy zrobić?
Reetou jest offline   Odpowiedz cytując ten post

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 27.10.2009, 06:28   #707
andrzejj9
the one
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 08.12.2002
andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>
Cytat:
Napisany przez Reetou Podgląd Wiadomości
No, jestem w stanie zrozumieć, że przyzwyczajenie drugą naturą człowieka, ale nie zgadzam się z tą "mniejszą praktycznością". Funkcjonalnie jest to samo, różnica jest tylko w sposobie prezentacji. Chociaż skłamałem: funkcjonalnie jest dużo lepiej - przelecenie w menu ścieżki dostępu do programu zabiera kilka sekund. Teraz wystarczy klawisz 'win' + kilka pierwszych liter nazwy (mi z reguły wystarczają 3-4 litery) + 'enter' i aplikacja uruchomiona. Góra sekunda.
A poczytaj wypowiedzi ludzi z tego linka danego kilka podstron wcześniej. Wiem, że moje odczucia nie muszę się przykładać na innych, ale praktycznie wszyscy wypowiadają się tam tak samo, a kilka osób wspomina również o dziesiątkach pracowników w ich biurach, którzy mają podobne wrażenia. Generalnie chodzi o to, że coś, co w starym menu zajmowało chwilę, tutaj wymaga kilku sekund klikania, scrolowania, znowu klikania itp. A że używa się tego nieustannie, to efekt jest oczywisty.

Co do tego wyszukiwania to może i masz rację, ale.. dla mnie to jest kolejne ułatwienie dla osób, które mają bałagan w komputerze (coś jak te najróżniejsze biblioteki, grupowanie dokumentów itp. Dla kogoś, kto wie, gdzie co trzyma i trzyma to w określonym ładzie to wszystko jest zbędne). Poza tym jednak wymaga znajomości tej nazwy, a je nierzadko miałbym problem z przypomnieniem sobie dokładnej nazwy jakiegoś rzadziej używanego programu. Ale nie jest mi to potrzebne, bo wiem, gdzie jest i dojście do skrótu zajmuje mi max sekundę. Przynajmniej w starym Windowsie..

neverending path to perfection..
andrzejj9 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 27.10.2009, 08:07   #708
romanesco
Guru

Data rejestracji: 01.08.2007
romanesco jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>romanesco jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>romanesco jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>romanesco jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>
Jakie programy będą kompatybilne z Widows 7 a jakie nie - sprawdź
romanesco jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 27.10.2009, 09:14   #709
Pierwszy
Guru

Data rejestracji: 26.09.2002
Pierwszy jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>Pierwszy jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
Lightbulb

Cytat:
Co do tego wyszukiwania to może i masz rację, ale.. dla mnie to jest kolejne ułatwienie dla osób, które mają bałagan w komputerze (coś jak te najróżniejsze biblioteki, grupowanie dokumentów itp. Dla kogoś, kto wie, gdzie co trzyma i trzyma to w określonym ładzie to wszystko jest zbędne). Poza tym jednak wymaga znajomości tej nazwy, a je nierzadko miałbym problem z przypomnieniem sobie dokładnej nazwy jakiegoś rzadziej używanego programu. Ale nie jest mi to potrzebne, bo wiem, gdzie jest i dojście do skrótu zajmuje mi max sekundę. Przynajmniej w starym Windowsie..
To teraz zamiast uczyć się i pamiętać "gdzie się co ma" trzeba pamiętać nazwę tego, czego się szuka... przynajmniej kilka pierwszych liter. A jak się nie pamięta to się poszuka i zapamięta
Stary 27.10.2009, 09:19   #710
andrzejj9
the one
CDRinfo VIP

andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>
A po co się uczyć, gdzie co jest? Jak się ma porządek, to się po prostu pamięta. Jeśli przykładowo zdjęcia masz na jednej partycji jednego dysku to nie musisz ich szukać w stu rozrzuconych wszędzie katalogach. Otwierasz właściwą lokalizację w chwilę. Podobnie z programami. Mam swój własny podział na kategorie w menu start i wiem, gdzie co jest. A że pulpit jest duży to otwieranie 'w bok' jest najbardziej dla mnie przejrzyste. Przy dużej ilości programów przesuwanie w tę i z powrotem to strata czasu..

Stary 27.10.2009, 11:15   #711
Reetou
Data rejestracji: 18.05.2004
Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Jeśli ktoś ma dużą ilość programów, to powinien sobie je pogrupować w menu w określonych katalogach tematycznych i podkatalogach - i to jest właśnie porządek w menu i wtedy nie ma szukania i scrollowania. A jak ktoś ma burdel, to narzeka - niech więc zrobi sobie porządek, albo zapamięta nazwę.

Ale urodzony malkontent - nie widział na oczy, a już narzeka...
Reetou jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 27.10.2009, 11:27   #712
andrzejj9
the one
CDRinfo VIP

Cytat:
Napisany przez Reetou Podgląd Wiadomości
Jeśli ktoś ma dużą ilość programów, to powinien sobie je pogrupować w menu w określonych katalogach tematycznych i podkatalogach - i to jest właśnie porządek w menu i wtedy nie ma szukania i scrollowania. A jak ktoś ma burdel, to narzeka - niech więc zrobi sobie porządek, albo zapamięta nazwę.
A co ja właśnie napisałem? O porządku w menu rozumianym jako podział na własne ustalone kategorie.

Nie zmienia to jednak istoty, że programów (kategorii) może być dużo i przy mniejszej rozdzielczości monitora i tak jest konieczność skrolowania, dodatkowego klikania itp. Po co?

Cytat:
Ale urodzony malkontent - nie widział na oczy, a już narzeka...
Znowu nie odróżniasz narzekania od wyrażania opinii i zachęcaniu do opinii innych (oraz zbierania informacji). Mi póki co funkcjonalność nowego Windowsa jest obojętna, bo korzystam ze starego. Ponieważ jednak biorę pod uwagę przesiadkę w przyszłości (głównie ze względu na chęć zmiany na system 64 bitowy oraz po prostu obycie w nowym systemie, który podejrzewam tym razem już się przyjmie i prędzej czy później będzie stosowany powszechnie), staram się dowiedzieć więcej na jego temat. A jak nie rozumiem niektórych nowych funkcji, czy wprowadzonych zmian, to chcę na ten temat porozmawiać. Może moje postrzeganie jest błędne i ktoś mnie o tym przekona.
Jakbym chciał narzekać, znalazłbym jakiś temat na Onecie i napisał, że nowy Windows jest głupi, Microsoft to #$@#%%, a Bill Gates to %#$@$@#%. I od razu rozpoczęłaby się konstruktywna rozmowa

Stary 27.10.2009, 15:29   #713
frog
Żabol

Data rejestracji: 27.04.2003
frog niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Cytat:
I tu mam dwa pytania:

- po pierwsze czy pasek zadań da się przywrócić do 'normalności' t.j. paska szybkiego uruchamiania i pasków z nazwą otwartego programu, a nie często nic nie mówiącą ikonką?

- druga sprawa to menu start, ile razy musiałem coś zrobić na notebooku ojca, do szału mnie to menu doprowadzało. Znalezienie jakiegokolwiek zainstalowanego programu, co u mnie zajmuje mi sekundę, tu potrafiło zająć nawet kilka minut, kiedy przewijając tam i z powrotem szukałem, gdzie to pojawił się ten wpis. Podobno w 7 ma być tak samo. Więc pytanie - da się to zmienić na menu z XP? Czyli normalnie menu z Wszystkimi prorgramami, ale otwierające się jakby w kolejnych oknach, a nie rozwijające w jednym i tym samym?

TEz by mi sie widzialy to widzialo tak jak w CLASSIC XP. No ale nawet jesli nie , mysle ze z czasem sie czlowiek przyzwyczai... A tak znow przy okazji. Jakie macie oceny wydajnosci swojego PC w SIODEMCE ? Tzn. nie zeby sie tu przechwalac. Ale mam 7.1 | 7.3 | 7.3 | 7.3 i 5.9 za dysk :/ I pytanie mam wlasnie do tej ostatniej oceny. Tez macie w takim przedziale ? Nie wiem czemu tak zanizylo jak mam wydaje mi sie calkiem przyzwoite dyski. 2x1TB Seagate SATA 2.. Czy to mniej wiecej standartowa wartosc na tej pozycji ?

HARDSTYLE IS MY STYLE !!!

Ostatnio zmieniany przez frog : 27.10.2009 o godz. 15:52
frog jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 27.10.2009, 17:44   #714
zorg
Caliente

Data rejestracji: 30.09.2002
zorg jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>zorg jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>zorg jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
7.4
7.4
7.3
7.3
7.8
Stary 27.10.2009, 18:00   #715
jesi
Forumator

Data rejestracji: 11.09.2006
jesi jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>jesi jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
Cytat:
Napisany przez frog Podgląd Wiadomości
... I pytanie mam wlasnie do tej ostatniej oceny. Tez macie w takim przedziale ? Nie wiem czemu tak zanizylo jak mam wydaje mi sie calkiem przyzwoite dyski. 2x1TB Seagate SATA 2.. Czy to mniej wiecej standartowa wartosc na tej pozycji ?
Tak, to standard, mam Samsunga F3 i wartość 5.9, przy zwykłych dyskach SATA II to normalka.

Cytat:
Napisany przez zorg Podgląd Wiadomości
7.4
7.4
7.3
7.3
7.8
Te Twoje 7.8 to SSD, więc się nie liczysz
jesi jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 27.10.2009, 18:11   #716
zorg
Caliente

Data rejestracji: 30.09.2002
zorg jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>zorg jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>zorg jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
wszystko sie liczy
Stary 27.10.2009, 19:21   #717
frog
Żabol

No prosze, to te SSD rzeczywiscie daje rade patrzac na te ocene. 0,1 i by byl MAXiu ;>

Stary 27.10.2009, 19:30   #718
Patrix
Pingwin specjalista.

Data rejestracji: 22.06.2002
Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
Cytat:
Ale mam 7.1 | 7.3 | 7.3 | 7.3 i 5.9 za dysk :/
I co się marszczysz, u mnie wszystko po ~5 jest tylko integra GF8200 dostała 3.3

Cytat:
No prosze, to te SSD rzeczywiscie daje rade patrzac na te ocene. 0,1 i by byl MAXiu ;>
Ten cały indeks wydajności MS to szajs jest
Stary 27.10.2009, 19:34   #719
frog
Żabol

Nie @patrix poprostu bylem ciekaw bo niby caly komp w miare new i myslalem ze wszystko dostanie po rowni te same oceny czy to 5tki czy 7mki a ta jedna sie wylamala i juz zaczalem myslec ze moze cos nie tegez z dyskiem jest. No ale jak @jesi napisal ze tez tak ma to juz wiemy o co comeon

Stary 27.10.2009, 23:44   #720
KarolluZ
Guru

Data rejestracji: 29.06.2002
KarolluZ zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
U mnie

5.8
6.2
7.3
7.3
5.9

też się dziwie co trzeba mieć, aby dyski miały sporo punktów.... mam raida z dwoch dysków Samsunga 642JJ stripping i taka kaszana.... to już pewnie ludzie co maja jeden dysk maja tyle co ja w raidzie :-))) I gdzie tu szukać sprawiedliwości... Kolega, który ma płyte p5q asusa i dwa dyski jakies 500GB [nie wiem dokladnie jakie] to ma o dziwo 6.1.

Tagi
bill gates, internet, ipv4, najlepszy system, pc, protokół, ps2, windows

Twoje uprawnienia: