Powrót   Forum CDRinfo.pl > >

Komputery Dyskusje związane z komputerami, ale nie mieszczące się w powyższych działach



Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post
 
Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 06.07.2019, 21:58   #1
szczuru
eŁDeZet Ma(j)ster
 
Avatar użytkownika szczuru
 
Data rejestracji: 05.04.2005
Lokalizacja: Uć
Posty: 2,482
szczuru jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>szczuru jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>szczuru jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>szczuru jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>
Windows 7 losowe zawieszanie - identyfikacja problemu?

Witam, prywatnie używam dość starego komputera typu All in one wraz z legalnym Win7. Jakieś 4 dni temu zachciało mi się aktualizacji do Win10 i zaczęły się problemy - system losowo się całkowicie zawieszał (czasem cały dzień było ok a czasem 2 razy w ciągu godziny freezował). Skorzystałem z opcji powrotu do Win7 i nadal problem występuje. Przeinstalowałem więc Win7 "na czysto" - problem nadal występuje. Przed chwilą przywróciłem Ghostem backup partycji C z systemem (stworzony parę lat temu na wzór "przywrócić czysty system z już zainstalowanymi aplikacjami i sterownikami")... problem właśnie wystąpił.

Czy jest jakiś sposób na identyfikację problemu? Bad sectory po tylu latach mam na bank ale dziwi mnie fakt, że zaczęło się sypać od czasu aktualizacji i nie pomogło nawet wgranie obrazu 1:1 partycji. Dziennik zdarzeń wyświetla tylko błędy typu Kernel-Power (z racji, że muszę "siłowo" wyłączyć komputer po zwieszeniu) oraz coś w związku z antywirusem (Security Essentials), którego nie było na Win10 oraz na czystej siódemce oraz błędy z "WMI" ale w logach widać, że występowały też w 2012 ( data powstania obrazu partycji).

Zrzut z dziennika:
https://imgur.com/a/EPSnVMe

Specyfikacja komputera:
Intel Core i5 430M Dual Core (A)
8GB SO-DIMM type-PC3-10600 (DDR3-1333)
GeForce GT 230M 1GB
Chipset: Intel HM57 Express
1,5TB HDD 7200 Sata
Mobo:
Pegatron IMPIP-M5
https://support.hp.com/in-en/document/c02017992
__________________

Ostatnio zmieniany przez szczuru : 06.07.2019 o godz. 22:02
szczuru jest offline   Odpowiedz cytując ten post

  #ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec
 
 
 
Data rejestracji: 29.12.2008
Lokalizacja: Sieć globalna
Wiek: 31
Posty: 1227
 

CDRinfo.pl is online  
Stary 06.07.2019, 23:22   #2
Jolek
Guru
 
Avatar użytkownika Jolek
 
Data rejestracji: 02.09.2016
Posty: 1,036
Jolek wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>Jolek wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>Jolek wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>Jolek wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>Jolek wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>
Możesz sprawdzić pamięci za pomocą MemTest86.
Ten program dodatkowo powinien być dodawany np do Linux mint (bodajże Memory test).

Sprawdź dysk czy rzeczywiście nie zawiera uszkodzonych sektorów (np HD Tune).
__________________
Masz jakieś pytanie na temat konsol.
Zadaj je w dziale konsole.

Moja druga pasja:
Jolek jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 06.07.2019, 23:29   #3
grzeniu
XV1100
Zlotowicz
 
Avatar użytkownika grzeniu
 
Data rejestracji: 19.02.2002
Posty: 27,109
grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Jeśli wiesz, że masz bad sectory to jakich rad oczekujesz?
W ogóle robiłeś jakieś testy? Cokolwiek? Zapraszasz do zgadywanki?
__________________
Pozdr./Grzeniu
grzeniu jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 07.07.2019, 07:07   #4
misiozol
Moderator
 
Avatar użytkownika misiozol
 
Data rejestracji: 26.10.2008
Posty: 5,728
misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>
ja stawiam ze ram zaczol kulec
__________________
It’s true what you heard, I am a freak, I’m disturbed
misiozol jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 07.07.2019, 09:28   #5
szczuru
eŁDeZet Ma(j)ster
 
Avatar użytkownika szczuru
 
Data rejestracji: 05.04.2005
Lokalizacja: Uć
Posty: 2,482
szczuru jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>szczuru jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>szczuru jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>szczuru jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>
Grzeniu, tak, dokładnie szukam kogoś ze szklaną kulą MemTesta (z pakietu Hiren'sa) wykonałem przed napisaniem tego tematu - chodził przez około 6h i żadnych błędów (zawsze PASS). Co do dysku to założyłem z góry, że mam bad sectory z racji na wiek dysku ale z poziomu WinPE odpaliłem dziś w nocy Victorię i do samego rana się skanował. Wynik - brak bad sectorów, kilkadziesiąt z wolniejszym czasem odczytu ale ani jednego zaznaczonego przez program jako bad. SMART też zwraca "good".
__________________
szczuru jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 07.07.2019, 09:54   #6
Jolek
Guru
 
Avatar użytkownika Jolek
 
Data rejestracji: 02.09.2016
Posty: 1,036
Jolek wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>Jolek wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>Jolek wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>Jolek wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>Jolek wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>
Nie wiem czy pomogę ale maiłem coś podobnego z jakąś starą płytą główna
(już nie pamiętam z jakim gniazdem) z Pentium 4.

Wymieniłem pastę termo-przewodzącą nad CPU, wyczyściłem wentylator...

Mogłem wgrać Win XP ale czasem np po uruchamianiu jakiegoś filmu zawieszał się.
Czasem wszystko działało dobrze...

Wymiana dysku i pamięci nie pomogła, więc pewnie była to płyta główna...
__________________
Masz jakieś pytanie na temat konsol.
Zadaj je w dziale konsole.

Moja druga pasja:
Jolek jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 07.07.2019, 10:01   #7
szczuru
eŁDeZet Ma(j)ster
 
Avatar użytkownika szczuru
 
Data rejestracji: 05.04.2005
Lokalizacja: Uć
Posty: 2,482
szczuru jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>szczuru jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>szczuru jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>szczuru jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>
Fakt, pasty ze 4 lata nie wymienialem ale z drugiej strony nie lapie jakiś koszmarnych temperatur (przynajmniej nie wiekszych jak do tej pory). Czy jest jakies narzędzie pod Windowsa, ktore logowalo by mi zachowanie podzespołów do pliku? Może w ten sposób znalazło by się jakiś wzór/przyczynę problemu.
__________________
szczuru jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 07.07.2019, 10:10   #8
misiozol
Moderator
 
Avatar użytkownika misiozol
 
Data rejestracji: 26.10.2008
Posty: 5,728
misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>
A jak tam zasilacz trzyma napiecia ?
__________________
It’s true what you heard, I am a freak, I’m disturbed
misiozol jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 07.07.2019, 10:20   #9
grzeniu
XV1100
Zlotowicz
 
Avatar użytkownika grzeniu
 
Data rejestracji: 19.02.2002
Posty: 27,109
grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Trzeba było napisać o tym memteście. Dobrze jest wiedzieć, że coś już było zrobione.


Widzisz, zachciało ci się harców i coś nie wytrzymało upgradu
Możesz jeszcze pomierzyć napięcia, jeśli te będą ok to czeka cię żmudne dochodzenie. Począwszy od kabelków, przez wszystkie podłączone moduły.
Masz tam grafikę integrę, to przejdź na nią. Jakieś wifi, inne rzeczy podłączone? Odłączanie albo podmiana - wiem, że robota głupiego, bo nie wiadomo jak długo czekać na efekt. No i zawsze na końcu zostaje mobo, a wtedy.....
Może wystarczy porządne odkurzenie i wyczyszczenie wszystkich złączy, radiatorów.


O, widzę że już napisali przede mną
__________________
Pozdr./Grzeniu
grzeniu jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 07.07.2019, 10:35   #10
szczuru
eŁDeZet Ma(j)ster
 
Avatar użytkownika szczuru
 
Data rejestracji: 05.04.2005
Lokalizacja: Uć
Posty: 2,482
szczuru jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>szczuru jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>szczuru jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>szczuru jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>
Napięcia to chyba bym musiał bezpośrednio na płycie pomierzyć bo zasilacz w tym komputerze jest zewnętrzny, na wzór laptopowego. Grafikę mam na slocie MXM i o ile pamiętam to w CPU powinna być integra, która wystartuje jak wypnę GeForce'a ze slotu. Cóż, akurat mam tydzień wolnego to obadam wspomniane przez Was rzeczy
__________________
szczuru jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 16.07.2019, 21:12   #11
KaiQ
Wymiatacz
 
Avatar użytkownika KaiQ
 
Data rejestracji: 23.07.2018
Lokalizacja: Podkarpacie
Posty: 574
KaiQ jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>KaiQ jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>KaiQ jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
Ja bym przetestował jeszcze Linuxa w trybie Live, a jak masz możliwość to jako samodzielny system. Wyeliminował bym podejrzenia o sterowniki.
Komputer poczuł się urażony aktualizacją do 10-tki. Też bym tak zrobił
... a na serio, to podmień dysk. Owszem, może nie zwracać błędów ale zachowanie bynajmniej podejrzane, tym bardziej że przywróciłeś poprzednią wersję OS z backupu.
Takie "lagi" się od grafiki raczej nie biorą. Ja obecnie w pracy mam na laptopie 10-tkę i psioczę na ten system równo. Momentami praca dysku to 100% i ciągłe zwiechy. Zamawiam nowy dysk, bo raz ten ma bady. A dwa, Windows samemu generuje jakieś niepotrzebne zapisy i odczyty, co wyłącza się w rejestrze (pomaga na chwilę do czasu aktualizacji systemu)
KaiQ jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją
Tryby wyświetlania

Twoje uprawnienia:
Nie możesz rozpoczynać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz umieszczać załączników
Nie możesz edytować swoich postów

BB codeWłączone
EmotikonkiWłączone
Kody [IMG]Włączone
Kody HTML są Wyłączone

Teleport

Podobne dyskusje
Dyskusja Autor Forum Odpow. Ostatni Post
Microsoft Windows - niejasne zasady licencjonowania Yossi Komputery 49 13.02.2013 20:19
Książka o windows xp diego9403 Komputery 11 09.07.2012 13:11
Windows i Linux na jednym pendrive Berion Komputery 9 09.05.2012 20:43
LiteOn 1653@1633 oraz Aktywacja Windows XP Stich Napędy optyczne DVD 13 16.01.2005 12:14
MS Windows AntiSpyware kraluk Off topic 13 09.01.2005 14:33


Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 12:04.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2020, vBulletin Solutions Inc.