![]() |
To ficzer :szczerb:
|
Cytat:
|
Ilość załączników: 1
Ok mam zamiar zabrać się za zrobienie partycji na Debre i przywrócenie obrazów.
Przy próbie rozpoczęcia zabawy z gparted mam coś takiego: Załącznik 65625 Nie ważne czy wybiorę Tak czy Nie. Dysk jest widoczny jako "unallocated space" |
A co jest na dysku?
Tzn Win7 tak go sformatował czy instalowałeś go na preformatowanym? |
Tablicę zrobiłem pod gparted ale gdy podczas próby instalacji Windows miałem błąd, to on ją sformatował. Myślałem, że ustawił tablicę na mbr
|
Moim zdaniem raczej nie obędzie się bez reinstalacji.
- wyczyścić dysk - zrobić MBR i założyć wszystkie partycje za pomocą gparted - zainstalować Windows (tylko niech już nic nie dzieli i nie formatuje...) - zainstalować Debiana. Swoją drogą ciekawe czy to W7 tak zakłada tablice, że tylko on potrafi je przeczytać, czy ten gParted jakiś lewy. |
Już po ptokach.
Zrobiłem tak: 1) Wywaliłem tablicę partycji bo gparted nie rozpoznawał dysku - widział go jako nieprzypisaną przestrzeń. 2) Stworzyłem od nowa partycje: Cytat:
3) Zainstalowałem W7 na /dev/sda1. O dziwo jak partycja już jest to W7 nie tworzy tej 100MB partycji. 4) Przywróciłem kopie Debry. 5) Użyłem Boot-Repair https://help.ubuntu.com/community/Boot-Repair aby zrobić porządek z grubasem i bootloaderem. Przez miesiąc musiałem męczyć się z Windowsem7 i mam dość. Jest u mnie tylko do gier :) btw, dlaczego w Windzie mam reklamy na YT a na linuksie nie ? |
Cytat:
Zobaczyłem u brata :rotfl: |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 03:47. |