Powrót   Forum CDRinfo.pl > Różne > Komputery

Komputery Dyskusje związane z komputerami, ale nie mieszczące się w powyższych działach



Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post
 
LinkBack Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 04.05.2012, 18:38   #1
Hibernant
 
Avatar użytkownika Berion
 
Data rejestracji: 24.06.2004
Posty: 17,119
Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>
Windows i Linux na jednym pendrive

Wymyśliłem sobie taki plan, aby na np. pendraku nagrać instalkę Windows 7 i obok zainstalować np. Ubuntu.

Zrobiłem tak:
  1. Jako, że Windows CD/DVD Tool z uporem maniaka chce formatować pendrive'a, a Linux nie odpali mi się z NTFS, to za pomocą GParted zrobiłem pierwszą partycję na NTFS o rozmiarze 4GB, a resztę zostawiłem surowe.
  2. Za pomocą Windows CD/DVD Tool rozpakowałem na wspomnianego pendraka zawartość płyty instalacyjnej - nie wiem co i gdzie on dokładnie wgrywa, ale od tej chwili pendrive jest bootowalny i startuje z niego instalator Windows 7.
  3. Odpaliłem Ubuntu 12.10 LTS i całe wolne miejsce przeznaczyłem dla root na instalację systemu (BTRFS). Oczywiście miejsce dla GRUBa to też ten pendrive (u mnie sde).

Spodziewałem się, że Ubuntu "wgra" GRUBa do MBR tak jak to robi (?) na HDD i że auto-magicznie wykryje i dopisze mi bootmanagera Win7 - tak że będę mieć wybór czy chcę zabootować zainstalowane Ubuntu czy instalkę Windowsa. Tak się jednak nie stało i dalej samoczynnie bootuje się Windows 7. W /boot/ jest GRUB.


No więc jak to teraz zmienić ręcznie? Jak zmodyfikować MBR aby kierował mnie do GRUBa (z listą to już chyba sobie poradzę)?
__________________
Wszystko co chciałbyś wiedzieć o:
| PSX | PS2 | PS3 | Xbox |

FF000000000003010101010003010000000003010000030000 00000003010000000003010100000003010101010003010000 00000300010101010300000000000301010000000300000001 01030101010100030101000000030000000000030100000000 03000001010103000000000003010100000003000000000103 01000000000301010000000301010000000300000000000301 01010100030000000000030101000000030000000001030003 01000000000301000000030100000000030000000101030100 00000003010000030100000000030100010003010100000003 00000000000300000000000300010301000000000301000003 00000001010301010100000301010000000300000000000301 00000000030000000101030000000001030101000000030101 000000030101000000FF

Ostatnio zmieniany przez Berion : 04.05.2012 o godz. 18:40
Berion jest offline   Odpowiedz cytując ten post

  #ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec
 
 
 
Data rejestracji: 29.12.2008
Lokalizacja: Sieć globalna
Wiek: 31
Posty: 1227
 

CDRinfo.pl is online  
Stary 04.05.2012, 19:18   #2
M@X
Get a Mac!
 
Avatar użytkownika M@X
 
Data rejestracji: 18.04.2003
Lokalizacja: Jaworzno
Posty: 10,447
M@X ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>M@X ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>M@X ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>M@X ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>M@X ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>M@X ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>M@X ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>M@X ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>M@X ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>M@X ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
A nie prosciej w druga strone czyli instalke Windows polozyc na GUIDzie?
__________________
"Android to syfiasty, zabugowany, irytujący, zaprojektowany przez idiotów,
lagujący, udający otwarty i wolny system." - sobrus

Hosting na świetnych warunkach z rewelacyjnym wsparciem:
M@X jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 04.05.2012, 19:25   #3
Hibernant
 
Avatar użytkownika Berion
 
Data rejestracji: 24.06.2004
Posty: 17,119
Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>
Jakie ma znaczenie dla mojego problemu czy będzie to MBR czy GPT?

Poza tym nie wiadomo nawet czy instalator Windowsa obsłuży GPT. Kiedyś próbowałem instalować Win7 na GPT i z uporem maniaka przerabia to na MBR bez pytania i informowania o tym użytkownika. Trochę dziwne bo już z innymi dyskami nie ma problemu z obsługą tego formatu, przyszłościowego trzeba dodać.
__________________
Wszystko co chciałbyś wiedzieć o:
| PSX | PS2 | PS3 | Xbox |

FF000000000003010101010003010000000003010000030000 00000003010000000003010100000003010101010003010000 00000300010101010300000000000301010000000300000001 01030101010100030101000000030000000000030100000000 03000001010103000000000003010100000003000000000103 01000000000301010000000301010000000300000000000301 01010100030000000000030101000000030000000001030003 01000000000301000000030100000000030000000101030100 00000003010000030100000000030100010003010100000003 00000000000300000000000300010301000000000301000003 00000001010301010100000301010000000300000000000301 00000000030000000101030000000001030101000000030101 000000030101000000FF
Berion jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 05.05.2012, 18:11   #4
Jukebox Hero
 
Avatar użytkownika sobrus
 
Data rejestracji: 17.09.2004
Lokalizacja: Back for the Attack
Posty: 10,800
sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
Z tego co pamietam grub może się uruchomić albo z partycji (i tak jest u mnie domyślnie) albo z MBR.
Może o to chodzi.
Niestety ja mam do lipca jeszcze pierwszego GRUBa, a dwójka jest nieco bardziej zaawansowana.
W starym GRUBa na MBR instalowało się poleceniem:

setup (hd0)

Gdzie hd0 to numer dysku według BIOS (to niekoniecznie ma swoje przełożenie na sda,sdb itd więc warto sprawdzić trzy razy).

Ale można też faktycznie próbować w drugą stronę - zainstalować ubuntu i zostawić wolną partycję NTFS, którą następnie dopisze się do GRUBa jako pozycję "windows"

btw. BTRFS to chyba nie najlepszy system dla pena. Szybszy byłby (prawdopodobnie) EXT4 bez dziennika albo z dziennikiem writeback.
Z reszta delikatność BTRFS i brak sprawnego fsck przeraża mnie

Ostatnio zmieniany przez sobrus : 05.05.2012 o godz. 18:18
sobrus jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 05.05.2012, 19:16   #5
Hibernant
 
Avatar użytkownika Berion
 
Data rejestracji: 24.06.2004
Posty: 17,119
Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>
Tak sobie czytam o nowym GRUBie i chyba znalazłem prostszą metodę. Instalacja Linuksa na całej powierzchni pendraka, a potem edycja skryptów gdzie dodam odpowiednie wpisy prowadzące do całego obrazu *.iso (bo ponoć w GRUB2 tak można ;]).


Co do systemu plików to ja wiem i wybór na BTRFS padł z premedytacją.
__________________
Wszystko co chciałbyś wiedzieć o:
| PSX | PS2 | PS3 | Xbox |

FF000000000003010101010003010000000003010000030000 00000003010000000003010100000003010101010003010000 00000300010101010300000000000301010000000300000001 01030101010100030101000000030000000000030100000000 03000001010103000000000003010100000003000000000103 01000000000301010000000301010000000300000000000301 01010100030000000000030101000000030000000001030003 01000000000301000000030100000000030000000101030100 00000003010000030100000000030100010003010100000003 00000000000300000000000300010301000000000301000003 00000001010301010100000301010000000300000000000301 00000000030000000101030000000001030101000000030101 000000030101000000FF

Ostatnio zmieniany przez Berion : 05.05.2012 o godz. 19:31
Berion jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 05.05.2012, 22:57   #6
Jukebox Hero
 
Avatar użytkownika sobrus
 
Data rejestracji: 17.09.2004
Lokalizacja: Back for the Attack
Posty: 10,800
sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
Też go kiedyś wybrałem z premedytacją ale jak mi home padło 3 razy w ciągu miesiąca to stwierdziłem ze więcej tego ścierwa nie ruszę dopóki nie będzie fsck
Prawdę mówiąc to chyba FAT jest chyba bardziej odporny na błędy
Ale kiedyś jeszcze do niego wrócę ze względu na kompresje i snapszoty
sobrus jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 06.05.2012, 10:18   #7
Hibernant
 
Avatar użytkownika Berion
 
Data rejestracji: 24.06.2004
Posty: 17,119
Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>
Zanim zacznę to co chciałem zrobić, trzeba się oswoić z nowym grubem. Postanowiłem dodać Slaxa, który podobno działa. Znalazłem w sieci taki skrypt:
Kod:
#!/bin/sh -e
echo "Dodawanie Slax LiveCD" >&2
cat << EOF
menuentry "slax LiveCD"  {
loopback  loop /root/iso/slax-6.1.2.iso
linux       (loop)/boot/vmlinuz from=/root/iso/slax-6.1.2.iso ramdisk_size=6666 root=/dev/ram0 rw autoexec=startx
initrd      (loop)/boot/initrd.gz
}
EOF
Zapisałem jako 50_cuda i dodałem do menu. Jednakże po odpaleniu GRUBa i wybraniu z listy "slax LiveCD", dostaję komunikaty:
Kod:
error: file not found
error: no such disk
error: you need to load kernel first
Obraz mam w "/iso/slax-6.1.2.iso". Nie wiem skąd w skrypcie /root/iso/slaxblablalba, ale jak wyrzucę ten fragment to przy update-grub2 dostaję syntax errory.

__________________
Wszystko co chciałbyś wiedzieć o:
| PSX | PS2 | PS3 | Xbox |

FF000000000003010101010003010000000003010000030000 00000003010000000003010100000003010101010003010000 00000300010101010300000000000301010000000300000001 01030101010100030101000000030000000000030100000000 03000001010103000000000003010100000003000000000103 01000000000301010000000301010000000300000000000301 01010100030000000000030101000000030000000001030003 01000000000301000000030100000000030000000101030100 00000003010000030100000000030100010003010100000003 00000000000300000000000300010301000000000301000003 00000001010301010100000301010000000300000000000301 00000000030000000101030000000001030101000000030101 000000030101000000FF

Ostatnio zmieniany przez Berion : 06.05.2012 o godz. 10:23
Berion jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 06.05.2012, 12:24   #8
Jukebox Hero
 
Avatar użytkownika sobrus
 
Data rejestracji: 17.09.2004
Lokalizacja: Back for the Attack
Posty: 10,800
sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
Niestety nie mam nowego GRUBa (choć ściągam milestone 3 żeby zobaczyć jak to jest)

Ale z tego co widze to najpierw GRUB musi zobaczyć katalog z obrazem ISO i teraz moim zdaniem najlepiej wgrać go do /boot - tam gdzie zazwyczaj jest kernel (grub na pewno te pliki widzi).

I na przykład dać
loopback loop /boot/slax-6.1.2.iso
linux (loop)/boot/vmlinuz from=/boot/slax-6.1.2.iso ramdisk_size=6666 root=/dev/ram0 rw autoexec=startx
initrd (loop)/boot/initrd

w pierwszej linijce definiujemy co to jest "loop" i gdzie szukać obrazu
a w następnych gdzie szukać vmlinuz i initrd już w "loop"

Istnieje coś takiego jak /root ale jest to po prostu katalog home użytkownika root - i jeżeli tam nie masz tego ISO to raczej nie zatrybi.

A następnie w tym obrazie ISO zamontowanym przez loopback muszą być pliki

/boot/vmlinuz
/boot/inintrd.gz

Takie pliki to najczęściej dowiązania symboliczne, sprawdz czy faktycznie są w obrazie.
Nie podoba mi się to .gz po initrd, ale może w slaxie tak jest.

Przykładowo u mnie jest (po lewej dowiązania, po prawej rzeczywiste pliki)
@initrd = initrd-3.3.4-1-desktop
@vmlinuz = vmlinux-3.3.4-1-desktop.gz

Do tego nie wiem jak jest w nowym i czy dotyczy to ISO ale w starym każdy dysk musi być dopisany w device.map

Ostatnio zmieniany przez sobrus : 06.05.2012 o godz. 12:36
sobrus jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 09.05.2012, 18:29   #9
Hibernant
 
Avatar użytkownika Berion
 
Data rejestracji: 24.06.2004
Posty: 17,119
Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>
Kiedyś bez problemu instalowałem Ubuntu, bodajże 8.xx na pendraku czy karcie. Z obecnym to jakiś dramat. Na sr pokazuje mi bzdury, a na sde za żadne skarby nie chce mi modyfikować MBR. Gruba instaluje (a jak jest włożony HDD to i tam go instaluje i tam się bawi MBR ), ale nic z tym nie robi. Pomyślałem, żeby użyć boot-repair, ale on się w ogóle nie zgadza na prace z sde (dostaję komunikat, że mogę go użyć w trybie livecd - ale jak? mam go żenić z instalką? Bez sens...).


Chyba dam sobie na razie z tym spokój i użyję jakiejś mniej irytującej dystrybucji ze starym grubem.
__________________
Wszystko co chciałbyś wiedzieć o:
| PSX | PS2 | PS3 | Xbox |

FF000000000003010101010003010000000003010000030000 00000003010000000003010100000003010101010003010000 00000300010101010300000000000301010000000300000001 01030101010100030101000000030000000000030100000000 03000001010103000000000003010100000003000000000103 01000000000301010000000301010000000300000000000301 01010100030000000000030101000000030000000001030003 01000000000301000000030100000000030000000101030100 00000003010000030100000000030100010003010100000003 00000000000300000000000300010301000000000301000003 00000001010301010100000301010000000300000000000301 00000000030000000101030000000001030101000000030101 000000030101000000FF

Ostatnio zmieniany przez Berion : 10.05.2012 o godz. 15:31 Powód: takie tam inwektywy ;]
Berion jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 09.05.2012, 20:43   #10
Jukebox Hero
 
Avatar użytkownika sobrus
 
Data rejestracji: 17.09.2004
Lokalizacja: Back for the Attack
Posty: 10,800
sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
SUSE ma na razie starego ... ale już niedługo

weź tylko pod uwage że stary grub nie obsługuje bootowania z BTRFS.
Musisz zrobić oddzielną partycję boot np z systemem ext4.
sobrus jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją
Tryby wyświetlania

Twoje uprawnienia:
Nie możesz rozpoczynać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz umieszczać załączników
Nie możesz edytować swoich postów

BB codeWłączone
EmotikonkiWłączone
Kody [IMG]Włączone
Kody HTML są Wyłączone
TrackbacksWyłączone
PingbacksWyłączone
RefbacksWyłączone


Podobne dyskusje
Dyskusja Autor Forum Odpow. Ostatni Post
Chuck Norris Morris Humor 111 07.10.2018 01:42
XP i Linux bootowalny z Pendrive Calme FAQ 0 28.12.2005 20:32
nie dziala nagrany plik MrBiedrona Napędy optyczne DVD 17 22.10.2005 14:57
Windows 2003 Serwer na NTFS i drugi dysk na FAT32 rosol Off topic 5 26.01.2005 22:35
Jeżeli ktoś zna angielski perfekt proszę przetlumaczyć memorando Komputery 1 17.05.2003 09:41


Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 12:36.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2018, vBulletin Solutions Inc.
Search Engine Optimization by vBSEO