![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Komputery - oprogramowanie i sprzęt Pytania i problemy niezwiązane z nagrywaniem, backupem i grami. |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Wyrejestrowany
Data rejestracji: 10.07.2002
![]() |
Szyfrowanie dysku - co i jak?
Wpadłem na pomysł że zaszyfruje sobie dysk twardy - ot tak żeby zobaczyć jak to będzie działać. Jak bym to widział:
podczas uruchamiania komputera wyświetlany jest komunikat o błędzie jakimś tam. Wtedy trzeba wpisać hasło, po wpisaniu hasła uruchamia się Linux np. Ubuntu. Wszystko gra. Ale np. kiedy podczas uruchamiania będę miał pendrive'a w porcie USB z odpowiednim plikiem-kluczem to uruchomi się Windows. Chciałbym żeby partycja windowsa była niemożliwa do zobaczenia w programach do partycjonowania oraz w innym systemie. Ma wyglądać jakby na komputerze był tylko linux i nic więcej. Ważne jest to żeby klucz był na pendrivie - hasło można zapomnieć. Ogólnie to zakładam 3 partycje: linuksową (10gb), windowsą (50GB) i na dane (reszta ~480GB). Partycja na dane też ma być zaszyfrowana. Ewentualny scenariusz #2: Linux uruchamia się bez hasła, ale jeżeli podczas bootowania w określonym momencie podam klucz z Pendrive to uruchomi się windows. Pytania: 1. Jest to do zrobienia? 2. Jakiego programu użyć? Da się to zrobić darmowym TrueCryptem? 3. Istnieje realne zagrożenie np. zepsucia się HDD lub utraty bezpowrotnie danych? Jestem ciekawy działania takiego rozwiązania. |
![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Always newbie
Data rejestracji: 14.11.2003
![]() ![]() ![]() ![]() |
Chyba da radę. Ukryty OS i szyfrowanie partycji systemowej. Komunikat np. "Hard drive not found" i czekanie na hasło działa (przynajmniej w ostatniej wersji).
Nie jestem tylko pewien, co do tego pendrive'a dla ukrytego systemu. Klik?
![]() |
#3 |
Wyrejestrowany
Data rejestracji: 10.07.2002
![]() |
Czytałem owy artykuł lecz dotyczy on wersji 5 programu. W wersji 6 podobno wiele się zmieniło. Jakkolwiek - przyda się.
|
![]() |
![]() |
![]() |
|
|
![]() |
||||
Dyskusja | Autor | Forum | Odpow. | Ostatni Post |
Śmieszne teksty... | MacGyver | Humor | 4413 | 07.12.2024 16:39 |
Szyfrowanie swoich CD/DVD - jak to najlepiej zrobić? | pali | Zabezpieczenia CD/DVD/Blu-ray | 6 | 03.06.2008 21:38 |
Maksymalne wykorzystanie dysku, jak to zrobic? | Koki | Dyski twarde, SSD - Problemy, porady, software | 3 | 29.04.2008 08:52 |
nie dziala nagrany plik | MrBiedrona | Napędy optyczne DVD | 17 | 22.10.2005 15:57 |
Jak wypalic dvd-video jak mam za malo miejsca na dysku | wojtass_maniak | DVD-Video | 3 | 20.03.2005 04:11 |