Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Komputery - oprogramowanie i sprzęt (https://forum.cdrinfo.pl/f113/)
-   -   wycena starego złoma... (https://forum.cdrinfo.pl/f113/wycena-starego-zloma-61973/)

pablocoo 11.09.2006 18:52

Cytat:

Napisany przez mgit
nie całkiem z góry, lecz blisko :)

Chodzi mi o tego kompa:
Cytat:

Napisany przez fony
Celeron 900MHz
256SDRam
40gb Seagate
LiteOn 52x32x52
GeForce 2 64MB
płyta głowna (nie mam pojecia jaka)
sound blaster 2.1
mysz optyczna + klawiatura
obudowa, ATX
minotor Sampo 15 cali

ktorego sie tu wycenia na 400zl :P
Twoj kilka razy lepszy - 500zl?

Sam swojego kupilem 3 lata temu za 4000.
Teraz i tak jest juz wart mniej niz 1000...

Oktawian89 11.09.2006 21:49

Fony a ile by***347; chcia***322; za tego pc nie wliczajac monitora i dysku ? :D

andrzejj9 11.09.2006 22:37

Nie no sorry, ale ten zestaw z Celleronem 900 to 150-250 z***322;otych g***243;ra.. To naprawd***281; teraz sprz***281;t bez ***380;adnej warto***347;ci. Takiec czasy..

Igloo 12.09.2006 10:09

dajcie te mi te kompy. po***347;wi***281;c***281; sie dla koleg***243;w forum i zutilizuje je ca***322;kowicie za darmo :P

Sunna 12.09.2006 10:58

To sie altruizm nazywa ? :)

Oktawian89 12.09.2006 17:46

teraz dopiero zobaczy***322;em date posta @Fony-ego :szczerb:

Stanley 14.09.2006 08:14

Oktawian komp dalej stoi, ale juz odpiety :P a ile dasz za niego?:P

Oktawian89 15.09.2006 00:03

150 :p

ro29 18.09.2006 00:13

Witam !
Jak czytam wypowiedzi w tym temacie to mnie ... coś rusza - zestaw z początku z Celeron 900 to "złomik", kolega @andrzejj9 pisze, że to zestaw bez żadnej wartości - ludzie - to co ja mam powiedzieć ?? Że jestem z prehistorii ??
A bardziej na poważniej - taki zestaw jak ma nadal do sprzedania kolega @fony ma mój Wuja - i powiem tak - jest wyraźnie lepszy niż mój - aczkolwiek jak wiadomo procesory Celeron tego typu za wydajne nie są - nie wiem czy to przez to, ten komp dostaje czasem "zadyszki" (mojemu też się takie rzeczy zdarzają, ale to przecież PII 350 :) ).
Co prawda nie wiem - bo kolega nie napisał jaka jest tam płyta główna - ale jest to warte chyba więcej niż te 150 zł ;) Gdyby nie to, że planuję za może 2-3 miesiące kupić trochę szybszy niż 1 G komputer (a przede wszystkim raczej nie Celeron z tego zakresu) , to za 150 zł bym to chętnie zaraz wziął ;)
Nie będę już rozpisywał się szczegółowo nad pozostałymi przedstawianymi tu zestawami - ten z Duron 1 GH wydaje się ciekawszy od tego Celerona (tylko ma mniej ramu) - natomiast zestaw kolegi @mgit nie jest zły - choć swego czasu słyszałem kiepskie opinie o tych Celeronach (wolniejsze trochę Durony były ponoć bardziej wydajne).

Natomiast na koniec - napiszę, skąd wynikły moje początkowe wypowiedzi. Otóż nie tylko z faktu, że mam komputer jaki mam - ale z tego, że głosząc takie opinie pozbawiamy pewne osoby możliwości posiadania komputera. Mam na myśli to, że nie każdego stać na nową i super szybką "maszynę" - a mógłby za niezbyt duże pieniądze nabyć coś używanego - co spokojnie wystarczy do wielu rzeczy - a słysząc i czytając takie stwierdzenia - nie jedna osoba powie - nie kupię Celerona 900 bo to złom i na nic się nie przyda - a na nowy mnie nie stać - i nie nie dziwcie się temu co piszę - zanim ponad 3 lata temu kupiłem używany komputer - to też spotykałem się z takimi zdaniami kolegów - a jak kupiłem to co mam, to nie jeden twierdził, że nada się to tylko do Worda ... co nie było i nie jest nadal prawdą ... (jakby ktoś nie wierzył, to mogę wymienić co i jak na nim działa :) )

To tyle co chciałem powiedzieć ...

Pozdrawiam
ro29

andrzejj9 18.09.2006 14:51

Cytat:

Napisany przez ro29
Witam !
Jak czytam wypowiedzi w tym temacie to mnie ... coś rusza - zestaw z początku z Celeron 900 to "złomik", kolega @andrzejj9 pisze, że to zestaw bez żadnej wartości - ludzie - to co ja mam powiedzieć ?? Że jestem z prehistorii ??
A bardziej na poważniej - taki zestaw jak ma nadal do sprzedania kolega @fony ma mój Wuja - i powiem tak - jest wyraźnie lepszy niż mój - aczkolwiek jak wiadomo procesory Celeron tego typu za wydajne nie są - nie wiem czy to przez to, ten komp dostaje czasem "zadyszki" (mojemu też się takie rzeczy zdarzają, ale to przecież PII 350 :) ).
Co prawda nie wiem - bo kolega nie napisał jaka jest tam płyta główna - ale jest to warte chyba więcej niż te 150 zł ;) Gdyby nie to, że planuję za może 2-3 miesiące kupić trochę szybszy niż 1 G komputer (a przede wszystkim raczej nie Celeron z tego zakresu) , to za 150 zł bym to chętnie zaraz wziął ;)
Nie będę już rozpisywał się szczegółowo nad pozostałymi przedstawianymi tu zestawami - ten z Duron 1 GH wydaje się ciekawszy od tego Celerona (tylko ma mniej ramu) - natomiast zestaw kolegi @mgit nie jest zły - choć swego czasu słyszałem kiepskie opinie o tych Celeronach (wolniejsze trochę Durony były ponoć bardziej wydajne).

Natomiast na koniec - napiszę, skąd wynikły moje początkowe wypowiedzi. Otóż nie tylko z faktu, że mam komputer jaki mam - ale z tego, że głosząc takie opinie pozbawiamy pewne osoby możliwości posiadania komputera. Mam na myśli to, że nie każdego stać na nową i super szybką "maszynę" - a mógłby za niezbyt duże pieniądze nabyć coś używanego - co spokojnie wystarczy do wielu rzeczy - a słysząc i czytając takie stwierdzenia - nie jedna osoba powie - nie kupię Celerona 900 bo to złom i na nic się nie przyda - a na nowy mnie nie stać - i nie nie dziwcie się temu co piszę - zanim ponad 3 lata temu kupiłem używany komputer - to też spotykałem się z takimi zdaniami kolegów - a jak kupiłem to co mam, to nie jeden twierdził, że nada się to tylko do Worda ... co nie było i nie jest nadal prawdą ... (jakby ktoś nie wierzył, to mogę wymienić co i jak na nim działa :) )

To tyle co chciałem powiedzieć ...

Pozdrawiam
ro29

Źle mnie zrozumiałeś.. W tym temacie nie rozmawiamy o wydajności sprzętu, ale jego wartości. I podtrzymuję to, co napisałem wcześniej - taki sprzęt jest w obecnych czasach praktycznie nic nie warto. Czy to źle? Dla osoby, która sprzedaje, na pewno. Z kolei dla kogoś, kto coś takiego chciałby kupić, wręcz przeciwnie.

Jeśli chodzi o wydajność natomiast, to ja nie miałbym takiego sprzętowi absolutnie nic do zarzucenia. Jeżeli kogoś nie interesują najnowsze gry, to zrobi na nim praktycznie wszystko - obejrzy film (również na DVD), pochodzi po internecie, bez najmniejszego problemu edytuje dokument w każdym programie. Zaawansowana obróbka graficzna będzie problemem, ale tu już kupuje się sprzęt do określonych wymagań. Do uniwersalnego zastosowania będzie to idealny komputer i nigdy nie powiem o nim, że jest nic nie warty w sensie wydajności. Pęd za coraz to nowszych sprzętem jest mi raczej obcy..

Sunna 18.09.2006 15:23

No i programy CAD tez beda problemem, nie wszystkie oczywiscie :)

sc0rpi0 18.09.2006 18:43

Czy ktoś mógłby wycenić mi taki wehikuł czasu: (jeśli wogóle jest cos jeszcze wart)
- AMD k6 350Mhz na płycie VIA
- 16 gb dysku
- ATI Rage IIC 4mb
- Sound Blaster 16
- 128 Ram
- 2x USB
- Nagrywarka CD i czytnik DVD

Chyba nie będzie sensu sprzedawać czegoś takiego, no nie ??
Może w ramach ekstremalnej zabawy z 8 piętra na glebe ?? :)

Oktawian89 18.09.2006 23:12

okolo 50-70 z***322;
sam dysk jest chyba najwiecej wart ;p

ro29 19.09.2006 00:45

Witam !

Cytat:

Napisany przez andrzejj9
Źle mnie zrozumiałeś.. W tym temacie nie rozmawiamy o wydajności sprzętu, ale jego wartości. I podtrzymuję to, co napisałem wcześniej - taki sprzęt jest w obecnych czasach praktycznie nic nie warto. Czy to źle? Dla osoby, która sprzedaje, na pewno. Z kolei dla kogoś, kto coś takiego chciałby kupić, wręcz przeciwnie.
(...)

Wiesz - w jakimś stopniu może i źle zrozumiałem - ale napisałeś "wartości" - a pod tym słowem - jak chyba się zgodzisz - można zrozumieć zarówno wartość pieniężną - ale też użytkową - nieprawdaż ??
A po drugie - jak wiesz, nie lubię stwierdzeń typu złom itd. - bo to już sugeruje nie tylko małą wartość pieniężną, ale też użytkową - a niektórzy od tego zaczynają opis ...

Cytat:

Napisany przez andrzejj9
(...)
Jeśli chodzi o wydajność natomiast, to ja nie miałbym takiego sprzętowi absolutnie nic do zarzucenia. Jeżeli kogoś nie interesują najnowsze gry, to zrobi na nim praktycznie wszystko - obejrzy film (również na DVD), pochodzi po internecie, bez najmniejszego problemu edytuje dokument w każdym programie. Zaawansowana obróbka graficzna będzie problemem, ale tu już kupuje się sprzęt do określonych wymagań. Do uniwersalnego zastosowania będzie to idealny komputer i nigdy nie powiem o nim, że jest nic nie warty w sensie wydajności. Pęd za coraz to nowszych sprzętem jest mi raczej obcy..

No właśnie :) :spoko:

Cytat:

Napisany przez sc0rpi0
Czy ktoś mógłby wycenić mi taki wehikuł czasu: (jeśli wogóle jest cos jeszcze wart)
- AMD k6 350Mhz na płycie VIA
- 16 gb dysku
- ATI Rage IIC 4mb
- Sound Blaster 16
- 128 Ram
- 2x USB
- Nagrywarka CD i czytnik DVD

Chyba nie będzie sensu sprzedawać czegoś takiego, no nie ??
Może w ramach ekstremalnej zabawy z 8 piętra na glebe ??

Jak masz ochotę wyrzucać z 8 piętra to proszę bardzo ;) - owszem jest to już stary sprzęt - nawet gorszy od mojego - ale nie jeszcze złom ...

A wycena:
- płyta z procesorem - 20-30 zł
- pamięć 20-25 zł
- dysk 40-45 zł
- grafika ... 5-10 zł
- muzyka - 5 zł
- nagrywarka - zależy jaka - 25-30 zł (jak z nowszych i w dobrym stanie)
- napęd DVD - 35-40 zł
Więc całość 150 - 185 zł - jeśli w częściach - jak razem to chyba około 120- 150 zł ...
Ceny brałem głównie z Allegro ...

Pozdrawiam
ro29

andrzejj9 19.09.2006 07:43

Cytat:

Napisany przez ro29
Witam !

Wiesz - w jakimś stopniu może i źle zrozumiałem - ale napisałeś "wartości" - a pod tym słowem - jak chyba się zgodzisz - można zrozumieć zarówno wartość pieniężną - ale też użytkową - nieprawdaż ??
A po drugie - jak wiesz, nie lubię stwierdzeń typu złom itd. - bo to już sugeruje nie tylko małą wartość pieniężną, ale też użytkową - a niektórzy od tego zaczynają opis ...

Nie w tym wypadku - temat od początku dotyczy wyceny komputera i wszystkie wypowiedzi (przynajmniej moje - chyba, że wyraźnie zaznaczę, że jest inaczej) do tego się odnoszą. "Sprzęt bez praktycznie żadnej wartości" - tak jest, jeżeli ktoś oczekuje, że dostanie za niego kilkaset złotych. Nie dostanie..

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 22:14.