Powrót   Forum CDRinfo.pl > >

Komputery Dyskusje związane z komputerami, ale nie mieszczące się w powyższych działach



Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post
 
Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 31.08.2014, 10:43   #1
KC42
Wymiatacz
 
Data rejestracji: 14.12.2003
Posty: 661
KC42 zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
wyłączanie/włączanie zasilania na wybranym porcie USB

Czy jest jakiś pogram, co z pod systemu win 7 wyłączy/włączy zasilanie wybranego portu usb, systemowe opcje oszczędzania energii wyłączają, ale wszystkie na raz, może to błachy powód, ale mam pod usb podpiętą lampkę i wiatrak, wiem można za każdym razem wyciągać kabel z portu albo dorobić wyłącznik, ale najlepiej był by klik myszką i już. Posiadam płytę asusa na youtube jest filmik o konfiguracji programu Power4Gear tylko czy dobrze rozumiem że tym się to zrobi i czy zadziała w PC bez wysadzenia systemu https://www.youtube.com/watch?v=-A3E1PeStck
KC42 jest offline   Odpowiedz cytując ten post

  #ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec
 
 
 
Data rejestracji: 29.12.2008
Lokalizacja: Sieć globalna
Wiek: 31
Posty: 1227
 

CDRinfo.pl is online  
Stary 31.08.2014, 11:24   #2
andy
logged out
CDRinfo VIP
 
Avatar użytkownika andy
 
Data rejestracji: 12.07.2003
Lokalizacja: /home
Posty: 12,517
andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>
?
http://www.sevenforums.com/tutorials...-turn-off.html
__________________
XMPP: andrzej(at)czerniak.info.pl
andy jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 31.08.2014, 11:50   #3
KC42
Wymiatacz
 
Data rejestracji: 14.12.2003
Posty: 661
KC42 zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
o tym to wiem to wyłącza nie używane urządzenie po jakimś czasie jak wygaszacz ekranu, mi chodzi o manualne wyłączenie jak przyciskiem kiedy sam chce, coś jak w speedfan można to robić z wentylatorami daje zero wiatrak staje.

Ostatnio zmieniany przez KC42 : 31.08.2014 o godz. 11:54
KC42 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 01.09.2014, 07:51   #4
sobrus
Jukebox Hero
 
Avatar użytkownika sobrus
 
Data rejestracji: 17.09.2004
Lokalizacja: Back for the Attack
Posty: 10,800
sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
Kurcze na Linuksie nie ma z tym problemu, ale na Windows o takim czymś nie słyszałem
sobrus jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 01.09.2014, 08:09   #5
KC42
Wymiatacz
 
Data rejestracji: 14.12.2003
Posty: 661
KC42 zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez sobrus Podgląd Wiadomości
Kurcze na Linuksie nie ma z tym problemu, ale na Windows o takim czymś nie słyszałem
na google wyszukałem o programie devcon ale to coś z wiersza poleceń i za bardzo tego nie kumam http://support.microsoft.com/kb/311272
KC42 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 01.09.2014, 10:58   #6
Berion
Hibernant
CDRinfo VIP
 
Avatar użytkownika Berion
 
Data rejestracji: 24.06.2004
Posty: 17,119
Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>
A jak wyłączyć na Linuksie? To chyba pytanie w ogóle chyba jak wyłączyć dany "dev/"?
__________________
Wszystko co chciałbyś wiedzieć o:
| PSX | PS2 | PS3 | Xbox |

FF000000000003010101010003010000000003010000030000 00000003010000000003010100000003010101010003010000 00000300010101010300000000000301010000000300000001 01030101010100030101000000030000000000030100000000 03000001010103000000000003010100000003000000000103 01000000000301010000000301010000000300000000000301 01010100030000000000030101000000030000000001030003 01000000000301000000030100000000030000000101030100 00000003010000030100000000030100010003010100000003 00000000000300000000000300010301000000000301000003 00000001010301010100000301010000000300000000000301 00000000030000000101030000000001030101000000030101 000000030101000000FF
Berion jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 01.09.2014, 11:23   #7
sobrus
Jukebox Hero
 
Avatar użytkownika sobrus
 
Data rejestracji: 17.09.2004
Lokalizacja: Back for the Attack
Posty: 10,800
sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
gdzieś w /sys trzeba odszukać swoje USB i echnąć 0 do odpowiedniego pliku.
Port wtedy zdycha.
Jest tam strasznie namieszane i na każdym komputerze inaczej więc nie powiem gdzie dokładnie.

Działa to też na Androidzie z rootem, można sobie chwilowo utrupić gniazdo USB (nawet ładowanie przestanie działać). Tylko nie bardzo widze w tym sens
sobrus jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 01.09.2014, 12:22   #8
Pierwszy
Guru
 
Avatar użytkownika Pierwszy
 
Data rejestracji: 26.09.2002
Posty: 1,422
Pierwszy jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>Pierwszy jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
coś takiego znalazłem, nie wiem czy działa
Cytat:
To apply the workaround for a specific device, add a REG_DWORD value named DisableOnSoftRemove that has a value of 1 to the following registry subkey:
HKEY_LOCAL_MACHINE\System\CurrentControlSet\Contro l\usbflags\vvvvpppprrrr
where vvvv is the device's Vendor ID, pppp is the device's Product ID, and rrrr is the device's Revision number (found in Device Manager).
raczej mało wygodne ale może dałoby się coś z tym zrobić...
__________________
Pierwszy jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 01.09.2014, 12:27   #9
andy
logged out
CDRinfo VIP
 
Avatar użytkownika andy
 
Data rejestracji: 12.07.2003
Lokalizacja: /home
Posty: 12,517
andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>
Sobrus można psikusa zrobić komuś :-D

@Pierwszy to działa w czasie rzeczywistym? Bo jeżeli tak, to można skrypt reg zrobić, który doda odpowiednią wartość.
andy jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 02.09.2014, 10:24   #10
Arepo
Guru
 
Avatar użytkownika Arepo
 
Data rejestracji: 30.09.2004
Posty: 3,240
Arepo jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>Arepo jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>Arepo jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>Arepo jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>Arepo jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>Arepo jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>
Cytat:
Napisany przez KC42 Podgląd Wiadomości
na google wyszukałem o programie devcon ale to coś z wiersza poleceń i za bardzo tego nie kumam http://support.microsoft.com/kb/311272
Nie wiem czy devcon działa pod 7, ale jeśli tak, to bez problemu możesz zrobić to co chcesz. Miałem jakiś czas temu on/off dla wszystkich urządzeń podpiętych pod kontroler USB, aby zwiększać jego transfer. Pamiętam, że działało to bardzo dobrze.

Tutaj jest jak włączać i wyłączać urządzenie devconem.
A tutaj jak ja miałem to zrobione.
__________________
Lite-On iHBS 112 & 212
Arepo jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 02.09.2014, 16:14   #11
KC42
Wymiatacz
 
Data rejestracji: 14.12.2003
Posty: 661
KC42 zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez Arepo Podgląd Wiadomości
Nie wiem czy devcon działa pod 7, ale jeśli tak, to bez problemu możesz zrobić to co chcesz. Miałem jakiś czas temu on/off dla wszystkich urządzeń podpiętych pod kontroler USB, aby zwiększać jego transfer. Pamiętam, że działało to bardzo dobrze.

Tutaj jest jak włączać i wyłączać urządzenie devconem.
A tutaj jak ja miałem to zrobione.
Ta metoda chyba jednak też nie zadziała, bo wentylator czy lampka nie jest widziana przez komputer, jako urządzenie korzysta tylko z samego zasilania, no chyba, że się da też wyłączać nie urządzenie tylko zasilenie od konkretnego gniazda.
KC42 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 04.09.2014, 18:46   #12
KC42
Wymiatacz
 
Data rejestracji: 14.12.2003
Posty: 661
KC42 zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez Arepo Podgląd Wiadomości
Nie wiem czy devcon działa pod 7, ale jeśli tak, to bez problemu możesz zrobić to co chcesz. Miałem jakiś czas temu on/off dla wszystkich urządzeń podpiętych pod kontroler USB, aby zwiększać jego transfer. Pamiętam, że działało to bardzo dobrze.

Tutaj jest jak włączać i wyłączać urządzenie devconem.
A tutaj jak ja miałem to zrobione.
W windows 7 chyba nie będzie działać, bo sprawdzałem i nie ma jak w Windows XP w szczegółach identyfikacji sprzętu kodu jak coś takiego „USB\Vid_0bda&Pid_0116&Rev_1600”, w Win. 7 we właściwościach – szczegóły – wartość jest tylko nazwa ogólna jak „Stacja dysków CD-ROM, Urządzenie klawiatury HID” itp. a mam jedną nagrywarkę i skaner podłączoną pod USB i dobrze by je wyłączać jak nie używam, chyba, że ktoś wie gdzie to jest podane może w innym miejscu, albo, czym to zidentyfikować
Dołączone obrazki (kliknij, aby powiększyć)
-capture_09042014_194458.jpg  
KC42 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 04.09.2014, 18:59   #13
andy
logged out
CDRinfo VIP
 
Avatar użytkownika andy
 
Data rejestracji: 12.07.2003
Lokalizacja: /home
Posty: 12,517
andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>
Cytat:
Napisany przez Berion
A jak wyłączyć na Linuksie? To chyba pytanie w ogóle chyba jak wyłączyć dany "dev/"?
https://www.kernel.org/doc/Documenta...management.txt
__________________
XMPP: andrzej(at)czerniak.info.pl
andy jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 04.09.2014, 19:13   #14
KC42
Wymiatacz
 
Data rejestracji: 14.12.2003
Posty: 661
KC42 zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
a nie ma coś po polsku ja jeszcze jestem z czasów jak ruskiego uczyli w szkole zresztą ja w tym zielony nawet nie wiem na co mam w tym opisie patrzeć

Ostatnio zmieniany przez KC42 : 04.09.2014 o godz. 19:15
KC42 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 04.09.2014, 20:49   #15
Arepo
Guru
 
Avatar użytkownika Arepo
 
Data rejestracji: 30.09.2004
Posty: 3,240
Arepo jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>Arepo jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>Arepo jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>Arepo jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>Arepo jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>Arepo jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>
Cytat:
Napisany przez KC42 Podgląd Wiadomości
W windows 7 chyba nie będzie działać, bo sprawdzałem i nie ma jak w Windows XP w szczegółach identyfikacji sprzętu kodu jak coś takiego „USB\Vid_0bda&Pid_0116&Rev_1600”, w Win. 7 we właściwościach – szczegóły – wartość jest tylko nazwa ogólna jak „Stacja dysków CD-ROM, Urządzenie klawiatury HID” itp. a mam jedną nagrywarkę i skaner podłączoną pod USB i dobrze by je wyłączać jak nie używam, chyba, że ktoś wie gdzie to jest podane może w innym miejscu, albo, czym to zidentyfikować
Aby zidentyfikować sprzęt, możesz użyć polecenia:
Cytat:
devcon hwids usb*
Nic to jednak nie da, jeśli Twoje urządzenia pobierają tylko napięcie z portu usb, a nie są widziane przez system.
__________________
Lite-On iHBS 112 & 212
Arepo jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją
Tryby wyświetlania

Twoje uprawnienia:
Nie możesz rozpoczynać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz umieszczać załączników
Nie możesz edytować swoich postów

BB codeWłączone
EmotikonkiWłączone
Kody [IMG]Włączone
Kody HTML są Wyłączone

Teleport

Podobne dyskusje
Dyskusja Autor Forum Odpow. Ostatni Post
Wiadomości... (MOD edit: tydzień BANA za politykę w tym temacie. Czytaj post #1). andrzejj9 Off topic 18535 12.12.2019 15:01
Kamera SONY DCR-HC23 jak zgrać film/zdjęcia na PC za pomocą USB? G@jowy Fotografia 9 20.11.2012 08:01
nie dziala nagrany plik MrBiedrona Napędy optyczne DVD 17 22.10.2005 14:57
router na usb do neostrady i net24 Stef Off topic 10 16.09.2004 18:44
win 2003- czy dziala z usb 2.0 na nforce2... -Sid-The-Rat=> Off topic 21 21.02.2004 15:42


Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 16:47.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2020, vBulletin Solutions Inc.