Powrót   Forum CDRinfo.pl > Różne > Komputery

Komputery Dyskusje związane z komputerami, ale nie mieszczące się w powyższych działach



Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post
 
Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 01.01.2022, 17:04   #1
KaiQ
Guru
 
Avatar użytkownika KaiQ
 
Data rejestracji: 23.07.2018
Lokalizacja: Podkarpacie
Posty: 1,094
KaiQ po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>KaiQ po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>KaiQ po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>KaiQ po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>
Wymiana procesora AMD w ASUS AIO

Witam w nowym roku 2022, co by się nie lenić i ze względu na to że ceny procesorów starszych jednostek wręcz się proszą by zmodernizować co się da to i to chciał bym uczynić w sprzęcie, który zakupiłem ponad z 2 lata temu dla swoich rodziców, co by mieli do Skypa czy googla pod ręką... w sumie to obecne zastosowanie, ale przyszłościowo to sprzęt do retro gierek, które najlepiej sobie radziły na XP, a może emulacja PSX...

Konkretnie... Komputer ASUS Eee TopPC ET2010AG



Pracuje to pod kontrolą procesora: AMD Athlon(tm) II X2 250u - Socket AM3 (938)
Zasilacz jest na 90W, 19V - 4.74A
DOKŁADNA SPECYFIKACJA >> ASUS-KOMPUTER AIO ET2010AG.zip

I teraz... co ja tutaj najwydajniejszego mogę włożyć?
Lista kompatybilności z CPU Upgrade jest tutaj i wychodzi na to że to najsłabszy procesor w zestawieniu.

Z doświadczenia wiem że ten zasilacz sobie powinien jeszcze dać radę na wstawienie czegoś mocniejszego (oczywiście będę robił pomiary jak w poprzednio zrobionym Packard Bell'u).

Ponadto tutaj jest HDD 3,5" który myślę wymienić na SSD 2,5" więc minimalnie spadnie zapotrzebowanie na prąd...
Szału może nie będzie, ale aktualny procesor jest na prawdę słaby... podpytuję tutaj bo jednak mało informacji znalazłem w sieci co w tą płytę główną będzie pasować i co mi pójdzie.

Ostatnio zmieniany przez KaiQ : 01.01.2022 o godz. 18:13
KaiQ jest offline   Odpowiedz cytując ten post

  #ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec
 
 
 
Data rejestracji: 29.12.2008
Lokalizacja: Sieć globalna
Wiek: 31
Posty: 1227
 

CDRinfo.pl is online  
Stary 01.01.2022, 18:19   #2
misiozol
Moderator
 
Avatar użytkownika misiozol
 
Data rejestracji: 26.10.2008
Lokalizacja: Carnew
Posty: 6,175
misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>
Ty nie szukaj jaki procek jest najmocniejszy z seri tylko co producent przewidzial. bo wsadzic mozesz co chcesz ale czeka cie modowanie biosu i wstrzykiwanie mikrokodu pod nowy procek.
__________________
It's true what you heard, I am a freak, I'm disturbed
misiozol jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 01.01.2022, 18:51   #3
KaiQ
Guru
 
Avatar użytkownika KaiQ
 
Data rejestracji: 23.07.2018
Lokalizacja: Podkarpacie
Posty: 1,094
KaiQ po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>KaiQ po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>KaiQ po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>KaiQ po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>
w tym że niewiele znalazłem... opis płyty głównej to tak jak masz w załączniku też nazwa modelu komputera "ET2010AG" i więcej nic...
Edit.
W tym przypadku raczej nie ma co szaleć, właśnie ze względu na małą uniwersalność podzespołów w tej jednostce. Widzę procki AMD Athlon II X2 250 (bez "U" w nazwie) z wydajnoscią 172% względem zamontowanego... więc to już będzie szał. Na tym się chyba zatrzymam... ryzyko..... hmmm 25zł na alledrogo

Ostatnio zmieniany przez KaiQ : 01.01.2022 o godz. 19:56
KaiQ jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 02.01.2022, 10:23   #4
misiozol
Moderator
 
Avatar użytkownika misiozol
 
Data rejestracji: 26.10.2008
Lokalizacja: Carnew
Posty: 6,175
misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>
Ja tam bym poprzestal na ssd, dla tego wynalazku szkoda nawet 25zl na procek a watpliwe ze zadziala bo to wszystko zalezne od tego czy jest mikrokod w bios zaszyty do niego.
__________________
It's true what you heard, I am a freak, I'm disturbed
misiozol jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 02.01.2022, 11:01   #5
Arepo
Guru
 
Avatar użytkownika Arepo
 
Data rejestracji: 30.09.2004
Posty: 3,430
Arepo jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Arepo jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Arepo jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Arepo jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Arepo jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Arepo jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>
@KaiQ

Ja bym spróbował wymienić ten CPU, sprzęt wygląda ładnie i warto spróbować. Z tego co widzę na stronie do której dałeś linka, to powodzenie takiej operacji oceniane jest na 100%. Problemem jaki jeszcze widzę to w wersji "u" mamy 25W, a bez 65W co oznacza znacznie większy pobór mocy (zasilacz) i grzanie się (chłodzenie), jeśli te elementy wytrzymają powinno się udać, a 25 zł to nie majątek.
__________________
Lite-On iHBS 212, Pioneer BDR-209EBK
Arepo jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 02.01.2022, 13:06   #6
KaiQ
Guru
 
Avatar użytkownika KaiQ
 
Data rejestracji: 23.07.2018
Lokalizacja: Podkarpacie
Posty: 1,094
KaiQ po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>KaiQ po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>KaiQ po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>KaiQ po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>
Nigdy tego jakoś bezpośrednio nie mierzyłem, ale... zmieniony dysk z HDD 3,5" na SSD 2,5" to też niewielkie zmniejszenie zapotrzebowanie na prąd... bez szału ale jednak. 3,5 potrzebuje 12V gdzie dla dysku 2,5" wystarczy 5V z USB, a tym bardziej dla SSD który nie ma części mechanicznych. Oczywiście jest to tutaj błahostka ale jednak zwracam na nią uwagę.

Niestety nie można w tej konstrukcji pominąć zużycia energii ze względu na monitor ponieważ jest on integralną częścią komputera, a co więcej i co ciekawe to w tym AIO gniazdo HDMI nie jest wyjściem a wejściem, co oznacza że może służyć jako dodatkowy monitor - telewizorek (do konsol). Może rozdzielczość nie powala bo to 1600x900 ale solidne HD w 20" już jest.
Ja oczywiście widzę dużo zastosowań dla tej jednostki, ale przy obecnym procesorze to się dusi. Zasilacz powinien dać radę, ale to oczywiście sprawdzę. Oczywiście też myślę że zmiana procesora za te pieniądze to nie majątek, a zasilacz na 120 W już idzie dorwać za 90zł...
KaiQ jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 02.01.2022, 13:53   #7
misiozol
Moderator
 
Avatar użytkownika misiozol
 
Data rejestracji: 26.10.2008
Lokalizacja: Carnew
Posty: 6,175
misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>
A ja twierdze ze wydanie na to 25+90zl to sa czysto zmarnowane pieniadze, wez mi powiedz jak chcesz odprowadzic cieplo z procesora ? te dodatkowe 40w ? Na ktore producent nie przewidzial radiatora , sytuacja ma sie zdecydowanie inaczej gdy mamy masowke i idzie ten sam radiator do i7 jak i do i3 bo tak jest po prostu taniej.
__________________
It's true what you heard, I am a freak, I'm disturbed
misiozol jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 02.01.2022, 14:13   #8
KaiQ
Guru
 
Avatar użytkownika KaiQ
 
Data rejestracji: 23.07.2018
Lokalizacja: Podkarpacie
Posty: 1,094
KaiQ po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>KaiQ po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>KaiQ po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>KaiQ po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>
nie do końca się zgodzę, ale warto to przedyskutować dla potomnych. Miałem wcześniej podobnego AIO ale mniejszego bo All-In-One ASUS EeeTop PC ET1610PT z ekranem dotykowym. Procek tam to był jakiś Intel Atom 1,6Ghz i konstrukcyjnie sprzęt był kiepsko chłodzony. Ten model komputera, o którym aktualnie rozmawiamy ma chłodzenie typowo laptopowe, ba powiedział bym że nawet większe, a poza tym obudowa pozwala na modyfikacje jeśli trzeba. Inna sprawa, co się bardziej grzeje... słaby procek co nie domaga, czy mocny dla którego ten wysiłek jest normą a nie maksimum?
KaiQ jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 02.01.2022, 14:24   #9
Arepo
Guru
 
Avatar użytkownika Arepo
 
Data rejestracji: 30.09.2004
Posty: 3,430
Arepo jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Arepo jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Arepo jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Arepo jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Arepo jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Arepo jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>
Jak sądzę nowy procesor nie będzie pracował ciągle na pełnej mocy, jeśli chłodzenie wygląda ok to zmień CPU i zrób pomiary na starym zasilaczu, bo może wytrzyma. Wtedy super niskim kosztem będzie sukces
__________________
Lite-On iHBS 212, Pioneer BDR-209EBK
Arepo jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz na post

Tagi
aio, amd, asus, procesora, wymiana

Opcje związane z dyskusją
Tryby wyświetlania

Twoje uprawnienia:
Nie możesz rozpoczynać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz umieszczać załączników
Nie możesz edytować swoich postów

BB codeWłączone
EmotikonkiWłączone
Kody [IMG]Włączone
Kody HTML są Wyłączone

Teleport


Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 05:50.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2022, vBulletin Solutions Inc.