![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Komputery - oprogramowanie i sprzęt Pytania i problemy niezwiązane z nagrywaniem, backupem i grami. |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#91 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 11.01.2010
![]() |
Z jakimi parametrami (ustawieniami) mam włączyć tego orthosa?
|
![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#92 |
Pingwin specjalista.
Data rejestracji: 22.06.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
obojętnie, ma zamulać i być gorąco,
chyba potrafisz zamulić system ![]()
![]() |
#93 |
Nowy na forum
![]() |
150 minut i zero błędów na opcji StressCPU - stress CPU with Gromacs core.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#94 |
Pingwin specjalista.
Noo i teraz dopiero możesz się cieszyć
![]()
![]() |
#95 | |
Nowy na forum
Data rejestracji: 28.12.2009
![]() |
![]() Cytat:
Smiga znakomicie i nie było takie straszne ![]() ![]() Sprawdzcie tutaj: http://www.youtube.com/watch?v=ekU6AIlRFZA |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#96 | |
Nowy na forum
![]() |
Cytat:
Polecam takiego drutmoda. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#97 |
Pingwin specjalista.
Tylko się cieszyć, zaoszczędzone jakieś 100zł
![]()
![]() |
#98 |
Nowy na forum
![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#99 |
the one
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 08.12.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Wtrącę tu, żeby nie zakładać nowego tematu. Zainstalowałem, jak zawsze po reinstalacji systemu RightMark CPU, żeby przyspieszyć procesor (do fabrycznych wartości, bo domyślnie chodzi wolniej), ale zwykle aktywne opcje są teraz niedostępne. Chodzi mi konkretnie o "Use P-State Transitions (PST)". Use Throttling (ODCM) działa normalnie, ale w tej drugiej nie mogę wprowadzić żadnych ustawień. Wszystko inne wydaje się być tak, jak zawsze.
Co może być tego przyczyną? (konfiguracja oczywiście się nie zmieniła, system też nie)
![]() |
#100 |
Guru
Data rejestracji: 01.05.2002
![]() |
Przyspieszyc jak bo jestem ciekaw?
U mnie po aktualizacji BIOSu ubylo opcji. Moze to jest przyczyna. Sprawdz CPU type selection i ustaw recznie Desktop czy tam Mobile.
![]() |
#101 |
Pingwin specjalista.
andrzejj9 a przestawiłeś na "Custom P-state" ? Wtedy powinno się to aktywować.
marynarz nie nazwałbym tego podkręcaniem (ale też nie wiem za bardzo o czym andrzejj9 pisze) ja RightMark CPU używam do mocnego obniżania napięcia (1,1750@0,8500 V) dzięki temu procesor mogę mieć ustawiony na sztywno FID 12x (1600Mhz) przy stałej temp. 55-58*C i nie używam SpeedStepa. Zaletą jest dużo mniej generowanego ciepła, dużo mniejszy pobór prądu no i wydajność. Wentylator w moim laptopie przeważnie jest w trybie idle a załącza się tylko aby przewiać miedź gdy osiągnie temp. odpalającą czujnik, czyli zaszumi tak przez kilka sekund raz na 5 min.
amiga500site Ostatnio zmieniany przez Patrix : 11.08.2010 o godz. 13:13 |
![]() |
![]() |
![]() |
#102 |
Guru
![]() |
A jaki jest sens blokowania SpeedStep? To jest swietna technologia. Przy najnizszym mnozniku mozesz jeszcze bardziej obnizyc napiecie.
Ja tez uzywam RMclock do undervoltingu ale tez do spersonalizowanego SpeedStep. Jakbym mial miec 58 stopni to bym oszalal. 37-43 tak typowo.
![]() |
#103 |
Pingwin specjalista.
SpeedStep jest bardzo dobry, ale dlaczego go nie używam przeczytasz niżej.
U mnie mniej się już nie da bo brakuje już opcji w programie. Taka partia procka mi się trafiła na Allegro (czyt. bardzo dobry select). Skoro przy FID 6.0x mam ustawione VID 0.8500V FID 12.0x mam ustawione VID 0.8500V To po co mi Speed Step ? ![]() Mój laptop jest cichutki, 58*C to mam jak odpalę jakąś grę np. Half Life 2 Mam zintegrowaną k. graficzną na wspólnym heatpipe z CPU dlatego taka temp. Ten laptop to konstrukcja sprzed 2,5 roku (i to jest niby dla max Dual Core) więc temperatura jest bardzo dobra tym bardziej, że mam zainstalowany niby niewspierany procesor Core 2 Duo T5200, który działa bardzo dobrze.
amiga500site Ostatnio zmieniany przez Patrix : 11.08.2010 o godz. 17:27 |
![]() |
![]() |
![]() |
#104 |
the one
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 08.12.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Mam w tym laptopie procesor 1,5GHz, który jednak domyślnie chodzi na 0,6. Było tak od nowości, być może da się to zmienić w biosie, ale nawet mi to odpowiadało, jak pracował na baterii. Jednak przy zasilaniu 1,5 zwłaszcza dzisiaj jest dużo bardziej komfortowe, dlatego zawsze używałem tego programu, gdzie ustalałem dwie wartości - dla działania na baterii (minimum) i zasilaniu sieciowym (maksimum). Zawsze zmieniałem te dwie wspomniane wcześniej wartości, a teraz jedna jest nieaktywna. System nowy, ten sam, co zawsze, wersja programu również, nic nie aktualizowane.
Sprawdzę później (teraz jestem na innym komputerze) to "Custom P-state". Może coś faktycznie przeoczyłem.
![]() |
#105 |
Guru
![]() |
To nie prawda ze procek grzeje sie tak samo przy FID 6 i 12. Wydzielana moc jest wprost proporcjonalna do napiecia i w kwadracie do czestotliwosci ( U * f^2 ). A jezeli masz taka sama temperature to albo odczyt jest zly albo problem z chlodzeniem.
U mnie rozne programy podaja w tym samym momencie rozne temperatury (kilka stopni).
![]() |
|
|
![]() |
||||
Dyskusja | Autor | Forum | Odpow. | Ostatni Post |
Jaki tuner TV? | Smartek | Komputery - oprogramowanie i sprzęt | 65 | 21.10.2010 14:48 |
Wymiana nagrywarki w laptopie | krasonioo | Napędy optyczne CD | 6 | 29.10.2006 23:06 |
problem z instalacją XP w laptopie | wrotomek | Napędy optyczne CD | 1 | 22.12.2005 22:38 |
Wymiana napędu dvd na combo (cdrw + dvd) w laptopie | jazonik | Off topic | 5 | 04.09.2004 22:34 |
Teac, obciazenie procesora | Nafcio | Napędy optyczne CD | 11 | 05.03.2003 13:02 |