Powrót   Forum CDRinfo.pl > Różne > Komputery

Komputery Dyskusje związane z komputerami, ale nie mieszczące się w powyższych działach



Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post
 
Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 18.09.2008, 11:51   #1
Kasprzak
...niepoprawny marzyciel.
 
Avatar użytkownika Kasprzak
 
Data rejestracji: 25.06.2002
Lokalizacja: Poznań
Posty: 4,752
Kasprzak zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Wymiana procesora w laptopie

Witam,
Naszla mnie pewna mysl, czy da si***281;, i jak to wyglada z technicznego pkt. widzenia i wogole... wymienic procesor w laptopie na wiekszy - pytanie czy jest on wymienialny, bo czytalem na googlu, ze niektore sa wlutowywane(jak to sprawdzic za wyjatkiem otwierania - wole byc pewny ze jest mozliwosc.).

Obecnie mam paviliona dv6615ew
1.46 GHz Intel Pentium dual core processor T2310 z 1 MB cache.

(Zauwazylem ze na tym samym modelu plyty: Quanta 30D2 jest inny pavilion dv6890ew a tam jest juz T8300 czyli c2d 2.4GHz)

a chcialbym? No nie wiem co bym chcial... np. jakiegos core2duaka.

Zaznaczam, ze nie wiem jak wyglada ten temat, a wole sie dowiedziec czy ktos cos takiego kombinowal itp.

pozdrawiam!

Male info dot. moich podzespolow:

MOBO:


CPU:
__________________
Pozdrawiam!

Ostatnio zmieniany przez Kasprzak : 18.09.2008 o godz. 12:02
Kasprzak jest offline   Odpowiedz cytując ten post

  #ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec
 
 
 
Data rejestracji: 29.12.2008
Lokalizacja: Sieć globalna
Wiek: 31
Posty: 1227
 

CDRinfo.pl is online  
Stary 18.09.2008, 12:16   #2
icemac
RESTECPA ~ SZACUKEN
Zlotowicz
 
Avatar użytkownika icemac
 
Data rejestracji: 24.02.2003
Lokalizacja: śmietnik
Posty: 13,764
icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
http://www.notebookcheck.pl/Test-Cor...uo.2182.0.html

nie wiem jak w praktyce, bo nie wymienia***322;em. Po obrazkach wida***263; ***380;e jest to mo***380;liwe
__________________
Blog o perypetiach z miniakiem
icemac jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 18.09.2008, 12:21   #3
adbok
Guru
 
Avatar użytkownika adbok
 
Data rejestracji: 11.05.2003
Lokalizacja: N 51°27' E 20°28' - woj. łódzkie
Posty: 1,283
adbok zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Jesli socket sie zgadza to mozna
Pozniej musisz sprawdzic jakie procesory obsloguje chipset na MoBo
Trzeba tez miec najnowszy bios
Przed zmiana pomyslalbym jednak o radiatorze (tzn chodzi mi o to ze czasami do mniejszych CPU producent montuje takie "ubogie" kawalki miedzi, a przy tym samym lapku tylko ze z np 2xwiekszym procem jest juz duzo "masywniejszy" radiator.

Pewnie za kilka miesiecy sam bede wymienial swojego C2D 1.6 na jakiegos mocniejszego Intela ale to pozniej

EDIT: Zapomnialem napisac ze po zmianie przydalo by sie nalozenie nowej, dobrej pasty termoprzewodzacej Tak aby pozniej C2D nie dostal bledu "Thermal sensor" hehe
EDIT2: Chyba Intel Atom jest wlutowany w mobo

Ostatnio zmieniany przez adbok : 18.09.2008 o godz. 12:30
adbok jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 18.09.2008, 12:32   #4
Kasprzak
...niepoprawny marzyciel.
 
Avatar użytkownika Kasprzak
 
Data rejestracji: 25.06.2002
Lokalizacja: Poznań
Posty: 4,752
Kasprzak zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Sama wymiana to ok, pasta wiadomo... tylko skad wytrzasne inny radiator...to moze byc problem, bo nawet jak proc c2d 2GHz jest w model wyzszym to napewno ma inne chlodzenie, ale nawet jesli CUDEM uzyskalbym ten radiator to na bank nie bedzie pasowal (poza tym, mega cud by musial byc zebym taki radiator dorwal)

hmmm, wazne ze sie da, bo napewno sie oplaca, majac Intel(R) Pentium(R) Dual CPU T2310 @ 1.46GHz (wyciete z Everesta) to mysle ze zamiana na C2D 2.0GHz zmienilo by tutaj diametralnie temat... szczegolnie majac na pokladzie 2,5GB ram, a mozliwosc jest do 4.


Widac ze takie laptopy sa
http://www.ceneo.pl/;0151464312-10.htm
ta sama plyta, ta sama marka laptopa...
__________________
Pozdrawiam!

Ostatnio zmieniany przez Kasprzak : 18.09.2008 o godz. 12:34
Kasprzak jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 18.09.2008, 12:40   #5
adbok
Guru
 
Avatar użytkownika adbok
 
Data rejestracji: 11.05.2003
Lokalizacja: N 51°27' E 20°28' - woj. łódzkie
Posty: 1,283
adbok zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Nie w kazdych lapkach mocniejszy CPU=lepszy radiator
Musisz poprostu sprawdzic poszukac w necie czy radiator ktory masz jest odpowiedni do danego CPU
Jako przyklad moge podac ze w pracy kiedys robilismy takie manewry laptop C2D 2.4 z "dobrym" radiatorem mial o ok 20* mniej niz C2D 2.4 z ubogim systemem chlodzenia. System restartowal sie co kilka minut az wywalil thermala
Same radiatory roznily sie "tylko" albo "az" gruboscia miedzi

Cytat:
Napisany przez Kasprzak Podgląd Wiadomości
hmmm, wazne ze sie da, bo napewno sie oplaca, majac Intel(R) Pentium(R) Dual CPU T2310 @ 1.46GHz (wyciete z Everesta) to mysle ze zamiana na C2D 2.0GHz zmienilo by tutaj diametralnie temat... szczegolnie majac na pokladzie 2,5GB ram, a mozliwosc jest do 4.
A jak lata C2D 2.4 z 2x8GB ramu z SSD 32GB to nawet sie nie da opisac !! to poprostu trzeba zobaczyc hehe

Ostatnio zmieniany przez adbok : 18.09.2008 o godz. 12:46
adbok jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 18.09.2008, 13:55   #6
Patrix
Pingwin specjalista.
 
Avatar użytkownika Patrix
 
Data rejestracji: 22.06.2002
Lokalizacja: Central Park
Posty: 15,064
Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
złe forum wybrałeś na takie pytanie
wejdź na http://forum.laptopy.info.pl

mi się w swoim udało zmienić z celerona m 410 na core 2 duo t5200 (chipset ati xpress 200m)
__________________
amiga500site
Patrix jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 18.09.2008, 15:03   #7
Kasprzak
...niepoprawny marzyciel.
 
Avatar użytkownika Kasprzak
 
Data rejestracji: 25.06.2002
Lokalizacja: Poznań
Posty: 4,752
Kasprzak zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez Patrix Podgląd Wiadomości
złe forum wybrałeś na takie pytanie
wejdź na http://forum.laptopy.info.pl

mi się w swoim udało zmienić z celerona m 410 na core 2 duo t5200 (chipset ati xpress 200m)
OMG, to juz duze osiagniecie
__________________
Pozdrawiam!
Kasprzak jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 18.09.2008, 18:04   #8
Patrix
Pingwin specjalista.
 
Avatar użytkownika Patrix
 
Data rejestracji: 22.06.2002
Lokalizacja: Central Park
Posty: 15,064
Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
owszem bo to jext max jaki chodzi
__________________
amiga500site
Patrix jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 18.09.2008, 19:14   #9
Damianos L
Guru
 
Avatar użytkownika Damianos L
 
Data rejestracji: 23.08.2004
Lokalizacja: Legnica
Posty: 1,199
Damianos L zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez Patrix Podgląd Wiadomości
owszem bo to jext max jaki chodzi
w toshibie l30??
Damianos L jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 18.09.2008, 21:03   #10
Patrix
Pingwin specjalista.
 
Avatar użytkownika Patrix
 
Data rejestracji: 22.06.2002
Lokalizacja: Central Park
Posty: 15,064
Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
Cytat:
Napisany przez Damianos L Podgląd Wiadomości
w toshibie l30??
Tak dok***322;adnie L30-134. Ale nie rozpisujmy si***281;, rady i instrukcj***281; wymiany zamie***347;ci***322;em na tamtejszym forum
I na pewno @Kasprzak te***380; tam rad***281; dla siebie znajdzie.



PS @Kasprzak
Tw***243;j T2310 ma TDP 35 W, ten na kt***243;rego chcesz wymieni***263; czyli T8300 te***380; ma TDP 35 W ! ***379;adna zmiana radiatora nie jest potrzebna !
TDP - Thermal Design Power czyli ilo***347;***263; wydzielanego ciep***322;a, kt***243;re trzeba odebra***263; z CPU
Tak***380;e nie s***322;uchaj w tej sytuacji @adbok bo oba procki s***261; tak samo ciep***322;e
Upewnij si***281; tylko, ***380;e ten CPU odpali na twojej MoBo...
__________________
amiga500site

Ostatnio zmieniany przez Patrix : 18.09.2008 o godz. 21:13
Patrix jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 19.09.2008, 08:05   #11
sobrus
Jukebox Hero
 
Avatar użytkownika sobrus
 
Data rejestracji: 17.09.2004
Lokalizacja: Back for the Attack
Posty: 10,800
sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
PM965+ICH8 to ten sam chipset kt***243;ry jest w platformie santa rosa. Czyli teoretycznie powinno si***281; da***263;, trzeba jednak uwa***380;a***263; aby nie przesadzi***263; z FSB. Je***380;eli lapek nie obs***322;uguje szybkiego FSB to trzeba wybra***263; procka z ni***380;szym i wy***380;szym mno***380;nikiem.
Dodatkowo nie wiem jak poradzi sobie z tym pami***281;***263; (wy***380;sze FSB - wy***380;sze taktowanie). W normalnych komputerach BIOSy umo***380;liwiaj***261; ustawianie dzielnik***243;w taktowania pami***281;ci. W lapach nie (ale za to moze ustawiaj***261; si***281;a utomatycznie na podstawie SPD - nie wiem).

Ja r***243;wniez zamierzam za jakie***347; rok-p***243;***322;tora (po gwarancji) wymieni***263; procka w moim lapie. Obecnie jest T5250. Pewnie co***347; 2,4Ghz wejdzie. Mo***380;e penryn?

Ostatnio zmieniany przez sobrus : 19.09.2008 o godz. 08:12
sobrus jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 19.09.2008, 12:53   #12
Patrix
Pingwin specjalista.
 
Avatar użytkownika Patrix
 
Data rejestracji: 22.06.2002
Lokalizacja: Central Park
Posty: 15,064
Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
Owszem, pami***281;ci chyba te***380; do wymiany:
T2310 - FSB 533
T8300 - FSB 800

Genralnie musia***322;by***347; sobie dobrze obejrze***263; ten model lapka z T8300 wtedy nie trzeba b***281;dzie zag***322;***281;bia***263; si***281; w specyfikacji hardware
__________________
amiga500site
Patrix jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 19.09.2008, 18:12   #13
Kasprzak
...niepoprawny marzyciel.
 
Avatar użytkownika Kasprzak
 
Data rejestracji: 25.06.2002
Lokalizacja: Poznań
Posty: 4,752
Kasprzak zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
No wlasnie nie moge dowrac nikogo kto ma takiego HP`ka.
Obecnie mam standardowa 512 (nie pamietam jaka) i 2GB Kingstona 667MHz, ale ramy mozna tez wymienic, nie jest to takie ciezkie sianko jak procek.
No ale skoro plyta jest ta sama w tym modelu z wyzszym prockiem, wiec i plyta i chipset sa identyczne to z FSB nie powinno byc problemu nie ?

Ps. Mysle, ze po zmianie z Pentium Dual na Core 2 Duo z 1,4 na 2,2 powinienem odczuc roznice na fotoszopie, czy nawet plynniejszym uruchamianiu aplikacji np. nero (mowa o Viscie) , nie sadzicie?
__________________
Pozdrawiam!
Kasprzak jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 22.10.2008, 16:35   #14
Kasprzak
...niepoprawny marzyciel.
 
Avatar użytkownika Kasprzak
 
Data rejestracji: 25.06.2002
Lokalizacja: Poznań
Posty: 4,752
Kasprzak zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Odkopuj***281;, ale chcia***322;em doda***263; i***380; operacja wymiany T2310 na T7300 zako***324;czy***322;a si***281; powodzeniem.
System wsta***322;, bez problemu, natomiast samo rozkrecanie i skladanie...naprawde jest meczace, trudne i nie polecam
__________________
Pozdrawiam!
Kasprzak jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 22.10.2008, 16:50   #15
Patrix
Pingwin specjalista.
 
Avatar użytkownika Patrix
 
Data rejestracji: 22.06.2002
Lokalizacja: Central Park
Posty: 15,064
Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
Cytat:
Napisany przez Kasprzak Podgląd Wiadomości
samo rozkrecanie i skladanie...naprawde jest meczace, trudne i nie polecam
hehe... bo to nie jest poskładane z myślą o grzebaniu w tym

gratuluje
__________________
amiga500site
Patrix jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją
Tryby wyświetlania

Twoje uprawnienia:
Nie możesz rozpoczynać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz umieszczać załączników
Nie możesz edytować swoich postów

BB codeWłączone
EmotikonkiWłączone
Kody [IMG]Włączone
Kody HTML są Wyłączone

Teleport

Podobne dyskusje
Dyskusja Autor Forum Odpow. Ostatni Post
Jaki tuner TV? Smartek Komputery 65 21.10.2010 14:48
Wymiana nagrywarki w laptopie krasonioo Napędy optyczne CD 6 30.10.2006 00:06
problem z instalacją XP w laptopie wrotomek Napędy optyczne CD 1 22.12.2005 23:38
Wymiana napędu dvd na combo (cdrw + dvd) w laptopie jazonik Off topic 5 04.09.2004 22:34
Teac, obciazenie procesora Nafcio Napędy optyczne CD 11 05.03.2003 14:02


Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 20:07.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2021, vBulletin Solutions Inc.