Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Komputery - oprogramowanie i sprzęt (https://forum.cdrinfo.pl/f113/)
-   -   Zakup konta na allegro!!?? (https://forum.cdrinfo.pl/f113/zakup-konta-allegro-56033/)

MacGyver 31.08.2005 14:38

Cytat:

Napisany przez juicepp
powiem tak, czy na rozbudowane i obszerne forum wystarczy mi 1gb z transferem rocznym 48 giga za 30zł na ROK!!

Nie
Cytat:

Napisany przez juicepp
ile takie forum jak to cdrinfo po 5 latach funkcjowania moze zajmowac?

Na samą bazę 500MB spokojnie wystarczy (baza CDRinfo aktualnie zajmuje coś ok 300MB)
Cytat:

czy takie konto by wystarczyło na takie forum jak to?
Na CDRinfo ??? Nie, CDRinfo stoi na dedykowanym sprzęcie.
Cytat:

zawsze mozna wziąc 10 giga z transferem 240 giga rocznie za 150zł na rok.
które wybrać? jest jeszcze 3 giga za 75zł na rok....
Weś sobie najpierw któryś z tańszych pakietów, przez pierwszy rok forum będzie się rozwijało więc będzie zżerało mniej transferu. Po roku zwiększysz transfer lub ponegocjujesz z usługodawcą, np większy transfer kosztem zmniejszenia pojemności konta (cena dalej ta sama), bo po co Ci aż 10GB.

Predi 31.08.2005 15:32

Cytat:

Napisany przez B4rtek
Nie jestem taki glupi :\ jak ty :P

sluchaj... napisales posty w odstepie 3 minut... wiec nie pitol ze nie mogles edytowc... i teksty typu: "nie jestem tak glupi jak ty" to zostaw sobie dla kumpli z piaskownicy ok?

Air 31.08.2005 15:33

Cytat:

Napisany przez Predi
sluchaj... napisales posty w odstepie 3 minut... wiec nie pitol ze nie mogles edytowc... i teksty typu: "nie jestem tak glupi jak ty" to zostaw sobie dla kumpli z piaskownicy ok?

Zaraz zaczną odpisywać jego konta klony, więc Predi uważaj :D

juicepp 31.08.2005 16:45

Cytat:

Napisany przez MacGyver
Nie

Na samą bazę 500MB spokojnie wystarczy (baza CDRinfo aktualnie zajmuje coś ok 300MB)

Na CDRinfo ??? Nie, CDRinfo stoi na dedykowanym sprzęcie.

Weś sobie najpierw któryś z tańszych pakietów, przez pierwszy rok forum będzie się rozwijało więc będzie zżerało mniej transferu. Po roku zwiększysz transfer lub ponegocjujesz z usługodawcą, np większy transfer kosztem zmniejszenia pojemności konta (cena dalej ta sama), bo po co Ci aż 10GB.

czyli biore 1 giga.
piszesz ze CDRinfo stoi na dedykowanym, czy to oznacza iż gdyby CDRinfo stało na podobnym serwerze który ja chce kupić chodziło by duzo gorzej?
napoczątku chciałem załozyć forum na fora.pl, ale jak zobaczyłem jak to chodzi to zrezygnowałem...mam nadzieje ze na płątnym serwerze bedzie lepiej.

Damianos L 31.08.2005 16:50

spokojnie, on ma 9 lat

choc kto wie, jak ze swoich 7 kont zaatakuje to sie moze forum zablokowac cale :P

MacGyver 31.08.2005 18:19

Cytat:

piszesz ze CDRinfo stoi na dedykowanym, czy to oznacza iż gdyby CDRinfo stało na podobnym serwerze który ja chce kupić chodziło by duzo gorzej?
To tak jak mieszkać w dużym hotelu a w przytulnym własnym domu - więcej swobody, sam instalujesz sobie aplikacje na serwerze, sam nim zarządzasz, nikt Ci przysyła emaili, że zużywasz ponadnormatywne zasoby serwera (Netlook) itp.
CDRinfo generuje, duży ruch więc tu lepszym wyjsciem był własny serwer niż szukanie kogoś kto zaoferuje miesięczny transfer rzędu >>200GB (ile dokładnie to niewiem).
Dodam, że konkurencja ma hosting w dmkproject.pl :)

Bartez 31.08.2005 18:35

Cytat:

Napisany przez juicepp
napoczątku chciałem załozyć forum na fora.pl, ale jak zobaczyłem jak to chodzi to zrezygnowałem...mam nadzieje ze na płątnym serwerze bedzie lepiej.

Mogę iść o zakład, że by praktycznie nie chodziło ;)

Z ciekawości teraz sprawdziłem: baza forum zajmuje dokładnie 679 MB.

juicepp 31.08.2005 18:47

Cytat:

Napisany przez Bartez
Mogę iść o zakład, że by praktycznie nie chodziło ;)

Z ciekawości teraz sprawdziłem: baza forum zajmuje dokładnie 679 MB.

na płatnym serwerze by nie chodziło? dlaczego? prosze Was nie dobijajcie mnie...
Jaki na cdrinfo jest miesięczny transfer?

MacGyver 31.08.2005 18:47

Cytat:

Napisany przez Bartez
Z ciekawości teraz sprawdziłem: baza forum zajmuje dokładnie 679 MB

ops, trochę Wam bazę uciąłem ;p
Cytat:

Napisany przez juicepp

Niechcesz wiedzieć ;)

juicepp 31.08.2005 18:52

Cytat:

Napisany przez MacGyver
ops, trochę Wam bazę uciąłem ;p

Niechcesz wiedzieć ;)

duzo wiecej niż 5 giga?

Bartez 31.08.2005 18:52

Cytat:

Napisany przez juicepp
na płatnym serwerze by nie chodziło? dlaczego? prosze Was nie dobijajcie mnie...

CDRinfo.pl stoi na dwuprocesorowej maszynie, 2 GB ramu, dyski na SCSI itd. Mało który provider da Ci coś takiego. A transfer miesięczny jest duuuuuży - sporo powyżej 200 GB.

Jeżeli poważnie myślisz o jakimś dużym forum, to na samo konto musisz wydać min 100 PLN miesięcznie.

MacGyver 31.08.2005 19:02

Cytat:

Napisany przez juicepp
duzo wiecej niż 5 giga?

...dziennie ??? No trochę przymało :P
Cytat:

Napisany przez Bartez
sporo powyżej 200 GB

A tak się zapytam, o czym ma być to forum ??? Bardziej ułatwi to dobranie hostingu.

juicepp 31.08.2005 19:54

Cytat:

Napisany przez MacGyver
...dziennie ??? No trochę przymało :P

A tak się zapytam, o czym ma być to forum ??? Bardziej ułatwi to dobranie hostingu.

ulala...
sprawa troche uległa zmianie, konto sobie wykupie 1 giga, umieszcze tam jakies swoje stronki, jakis sklepik itp.
Konto o którym mowa miało być przeznaczone na forum poświęcone grze Space-Pioneers, na temat której założyłem osobny temat tutaj na forum:
oto link do tej gry:
http://galaxie7.space-pioneers.net/home.shtml?pid=39975
gra jes typu ogame(chociaz o wiele lepsza) wiec forum przyciągnie z pewnością dużą liczbe uzytkowników, chciałem to zrobic na włąsna ręke, ale dogadałem sie dzisiaj z adminami tej gry, obecnie jestem w fazie tłumaczenia jej z jezyka angielskiego na polski(więc polska wersja gry lada chwila), potem chciałem załozyc forum w języku polskim. Forum bedzie, ale na ich serwerach wiec wydaje mi się że problem z limitami przestanie istnieć.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 18:47.