Powrót   Forum CDRinfo.pl > Różne > Komputery - oprogramowanie i sprzęt

Komputery - oprogramowanie i sprzęt Pytania i problemy niezwiązane z nagrywaniem, backupem i grami.



Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post
 
Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 15.01.2006, 18:19   #1
mikas
Wymiatacz
 
Avatar użytkownika mikas
 
Data rejestracji: 29.03.2004
Lokalizacja: sam nie wiem :)
Posty: 662
mikas zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Zasilacz Modecom ATX-350GTF (PFC)

Mam problem z zasilaczem Modecom ATX-350GTF (PFC). Ostatnio zmieniłem trochę sprzętu i w chwili obecnej mam:
Płytę Asus AV8 Deluxe
Procesor Sempron 3000
GF 6800
CD/DVD x 3
HDD x 1
Sound Blaster X-Fi

Ten zasilacz też ostatnio zmieniałem, zapłaciłem za niego 125 zł.
Wczoraj podkręciłem trochę procesor i włączyłem program CPU burn-in. I okazało się, że napięci mi troszkę skaczą. Jest one w granicy od 11,70V do 11,90V. Inne raczej pozostają w normie. Dlatego myślę, że warto zmienić go na jakiś inny mocniejszy taki za około 200 zł. Co o tym sądzicie, co byście mi polecili? A może zostać przy tym, zasilacz mogę wymienić bez problemu na inny za dopłatą?

Tu jest link to tego zasilacza
http://sklep.benchmark.pl/pelny_9592.html
__________________

Ostatnio zmieniany przez mikas : 15.01.2006 o godz. 18:21
mikas jest offline   Odpowiedz cytując ten post

  #ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec
 
 
 
Data rejestracji: 29.12.2008
Lokalizacja: Sieć globalna
Wiek: 31
Posty: 1227
 

CDRinfo.pl is online  
Stary 15.01.2006, 18:54   #2
Burt
Precz z internetem
 
Avatar użytkownika Burt
 
Data rejestracji: 20.10.2005
Lokalizacja: Gdzieś na stronach z gołymi babami
Posty: 1,424
Burt jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>Burt jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>Burt jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>
Cytat:
Napisany przez mikas
zasilacz mogę wymienić bez problemu na inny za dopłatą?
[/url]
To się nie zastanawiaj tylko wymieniaj.350Wat to zamało.Sama karta graf.pobiera od cholery prądu.Na zasilaczu się nie oszczędza.450Wat powinno wystarczyć.
Burt jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 15.01.2006, 20:15   #3
Proton
Wymiatacz
 
Avatar użytkownika Proton
 
Data rejestracji: 18.06.2002
Lokalizacja: Houston
Posty: 585
Proton zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez Burt
To się nie zastanawiaj tylko wymieniaj.350Wat to zamało.Sama karta graf.pobiera od cholery prądu.Na zasilaczu się nie oszczędza.450Wat powinno wystarczyć.
Może od razu doradź kupno zasilacza o mocy 1kW lub wybudowanie elektrowni na potrzeby komputera...
Zasilacze o mocy 350W w zupełności wystarczają do zdecydowanej większości obecnych zestawów komputerowych. Nie ma co przesadzać też z mocą zasilacza, bo szkoda pieniędzy na to... im większej mocy zasilacz, tym coraz większe straty, co przekłada się na pieniążki (nie wspominając o kosztach zakupu).
To, że napięcie nieco skacze, o niczym jeszcze nie świadczy. Skoro komputer pracuje stabilnie, to nie wymieniaj zasilacza.
Proton jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 15.01.2006, 20:15   #4
mikas
Wymiatacz
 
Avatar użytkownika mikas
 
Data rejestracji: 29.03.2004
Lokalizacja: sam nie wiem :)
Posty: 662
mikas zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez Burt
To się nie zastanawiaj tylko wymieniaj.350Wat to zamało.Sama karta graf.pobiera od cholery prądu.Na zasilaczu się nie oszczędza.450Wat powinno wystarczyć.
Ktoś mi tego polecił ENERMAX EG 465P-VE
http://www.4speed.pl/sklep.php?stan=opis&id_towaru=1239
__________________
mikas jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 15.01.2006, 20:20   #5
mikas
Wymiatacz
 
Avatar użytkownika mikas
 
Data rejestracji: 29.03.2004
Lokalizacja: sam nie wiem :)
Posty: 662
mikas zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez Proton
Może od razu doradź kupno zasilacza o mocy 1kW lub wybudowanie elektrowni na potrzeby komputera...
Zasilacze o mocy 350W w zupełności wystarczają do zdecydowanej większości obecnych zestawów komputerowych. Nie ma co przesadzać też z mocą zasilacza, bo szkoda pieniędzy na to... im większej mocy zasilacz, tym coraz większe straty, co przekłada się na pieniążki (nie wspominając o kosztach zakupu).
To, że napięcie nieco skacze, o niczym jeszcze nie świadczy. Skoro komputer pracuje stabilnie, to nie wymieniaj zasilacza.
Czyli więcej będzie pobierał prądu od tego co mam w tej chiwli ?
__________________
mikas jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 15.01.2006, 20:25   #6
Proton
Wymiatacz
 
Avatar użytkownika Proton
 
Data rejestracji: 18.06.2002
Lokalizacja: Houston
Posty: 585
Proton zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez mikas
Czyli więcej będzie pobierał prądu od tego co mam w tej chiwli ?
Oczywiście, że tak. Część energii jest tracona przy transformacji parametrów energii elektrycznej (głównie na uzwojeniu). Im wyższej mocy zasilacz, tym ma coraz większe straty. Tak to już jest...
Odpuść sobie kupno nowego zasilacza, bo wyrzucasz niepotrzebnie pieniądze, jeśli komputer działa Tobie na obecnym, nie wiesza się, nie restaruje. ModeCom ma dobrej jakości zasilacze i nie warto bez powodu zmieniać go na coś innego.
Proton jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 15.01.2006, 22:18   #7
Stef
Guru
 
Data rejestracji: 26.04.2002
Lokalizacja: Tarnowskie Góry
Posty: 1,557
Stef zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
czyli jhak zmienilem zasilacz z 300W na 350 W na tym samym spzrecie, to bede wiecej placil za prad?
zakladajac ze zasilacze sa raczej z dolu dolnej polki
Stef jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 16.01.2006, 05:19   #8
Proton
Wymiatacz
 
Avatar użytkownika Proton
 
Data rejestracji: 18.06.2002
Lokalizacja: Houston
Posty: 585
Proton zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez Stef
czyli jhak zmienilem zasilacz z 300W na 350 W na tym samym spzrecie, to bede wiecej placil za prad?
Tak, na pewno będziesz więcej płacił za prąd, choć od razu uprzedzam, że raczej tego nie odczujesz w rachunkach. Przy takich mocach, nie przekłada się to znacznie na pieniążki.
Cytat:
Napisany przez Stef
zakladajac ze zasilacze sa raczej z dolu dolnej polki
A tego nie rozumiem...
Proton jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 16.01.2006, 07:13   #9
mikas
Wymiatacz
 
Avatar użytkownika mikas
 
Data rejestracji: 29.03.2004
Lokalizacja: sam nie wiem :)
Posty: 662
mikas zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Więc jaki mi polecacie zasilacz może wybrac tego Enermax 465V-PE, odrazu mówie że chce jakiś za około 200 zł
__________________
mikas jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 16.01.2006, 07:37   #10
kodziu
^_^ czekam na bana ;)
 
Avatar użytkownika kodziu
 
Data rejestracji: 05.03.2004
Lokalizacja: Mińsk Mazowiecki
Posty: 1,838
kodziu zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Po pierwsze napięcia mierzy się miernikiem (takim ręcznym jakby sie ktoś rzucał ) a nie programami...

Ten enermax to odrzuty poniemieckie, dokladniej lerzaki ;]

@Proton
Moim zdaniem nie masz racji. Przynajmniej nie zawsze. Ostatnio weszła jakas norma UE że zasilacz musi mieć wysoką sprawność prądową tak na poziomie około 80% i do tego dążą czołowi producenci jak np. topower w serii p7. A im mocniejszy zasilacz tym nawet lepiej bo sie nie musi męczyć i wiatrak może ciszej pracować A to przynajmniej dla mnie bardzo ważne.

Zasilacz do 200zł? W wypadku Twojego configa to chyba jedynie huntkey 350AP o realnej mocy około 400Wat (testy na necie). Ma te same bebechy co 400AP a rózni się naklejką i ~70zł

Dalej chcesz zmienić zasilacz? Lepsze jest wrogiem dobrego jak to mi ojciec często mówi...
__________________
Podpis niedostępny
kodziu jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 16.01.2006, 07:52   #11
Smartek
HDmaniak
CDRinfo VIP
 
Avatar użytkownika Smartek
 
Data rejestracji: 20.10.2002
Lokalizacja: Łódź
Posty: 8,859
Smartek wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>Smartek wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>Smartek wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>Smartek wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>Smartek wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>Smartek wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>
Cytat:
Napisany przez kodziu
Lepsze jest wrogiem dobrego jak to mi ojciec często mówi...
dobre, nie znalem

osobiscie polecam tagany - fakt, troche musialbys dolozyc, ale wtedy kupilbys b. dobry, BEZGLOSNY zasilacz..
a ostatnio moj ojciec wylicytowal na allegro Tagana 380W za 182,50 zł - do tego tylko wysylka
a moj 480W tez smiga jak nalezy
pozdro

-edit-
tu masz aukcje
http://allegro.pl/show_item.php?item=81874249
http://allegro.pl/show_item.php?item=81019577
Smartek jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 16.01.2006, 08:07   #12
Proton
Wymiatacz
 
Avatar użytkownika Proton
 
Data rejestracji: 18.06.2002
Lokalizacja: Houston
Posty: 585
Proton zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez kodziu
Moim zdaniem nie masz racji. Przynajmniej nie zawsze. Ostatnio weszła jakas norma UE że zasilacz musi mieć wysoką sprawność prądową tak na poziomie około 80% i do tego dążą czołowi producenci jak np. topower w serii p7. A im mocniejszy zasilacz tym nawet lepiej bo sie nie musi męczyć i wiatrak może ciszej pracować A to przynajmniej dla mnie bardzo ważne.
No ale przemyśl to co napisałeś i to, o czym pisałem wcześniej
Powiedzmy, że sprawność wynosi te 80% i pewnie koło tego zasilacze mają. 20% spiszmy na straty (na rdzeniu i na uzwojeniu). Porównaj zasilacz o mocy 500VA i np. 600VA. Ten drugi jest w stanie dostarczyć więcej mocy, aczkolwiek ma większe straty własne (nawet jeśli przez niego przepływa ten sam prąd, co przez tego o mocy 500VA). 20 % z 600VA jest więcej, aniżeli z 500VA. Niby straty wynikają głównie z rezystancji uzwojeń i są ściśle powiązane z przepływającym prądem, ale jednak im większej mocy zasilacz/transformator, tym większe straty. Oczywiście dochodzi jeszcze aspekt wykonania zasilacza. Też na pewno rzutuje to na straty... ale to już naprawdę rozważania akademickie
Proton jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 16.01.2006, 08:26   #13
kodziu
^_^ czekam na bana ;)
 
Avatar użytkownika kodziu
 
Data rejestracji: 05.03.2004
Lokalizacja: Mińsk Mazowiecki
Posty: 1,838
kodziu zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
@Proton
Jestem jeszcze za młody żeby się spierać, pewnie nawet masz racje. Po prostu zasilacze z dolnej półki typu codegen czy megabajt nie mają tych 80% czy nawet 60! Sprawnośc na tak wysokim poziomie jest rzadkością (z tego co wiem seasonic i topower p7 o to dbają najbardziej) a w reszcie zwłaszcza tych najtańszych straty są bardzo duże.
__________________
Podpis niedostępny
kodziu jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 16.01.2006, 08:38   #14
Proton
Wymiatacz
 
Avatar użytkownika Proton
 
Data rejestracji: 18.06.2002
Lokalizacja: Houston
Posty: 585
Proton zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez kodziu
@Proton
Jestem jeszcze za młody żeby się spierać, pewnie nawet masz racje. Po prostu zasilacze z dolnej półki typu codegen czy megabajt nie mają tych 80% czy nawet 60! Sprawnośc na tak wysokim poziomie jest rzadkością (z tego co wiem seasonic i topower p7 o to dbają najbardziej) a w reszcie zwłaszcza tych najtańszych straty są bardzo duże.
A to jest oczywiste, że w tanich zasilaczach, gdzie Producenci są nastawieni na maksymalnie niską cenę, mają fatalną sprawność. Producenci renomowani, dbający o markę, dążą do uzyskania jak najwyższego współczynnika sprawności, co przekłada się na koszt produkcji zasilacza.
Ja chciałem zwrócić uwagę jedynie na to, że zasilacze o tej samej sprawności, ale różnych mocy znamionowych, mają różne straty. Im większa moc zasilacza, tym coraz większe straty.
Proton jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 16.01.2006, 09:23   #15
Igloo
PiwoWar
 
Avatar użytkownika Igloo
 
Data rejestracji: 01.12.2003
Lokalizacja: Gdynia
Posty: 945
Igloo zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
@proton
zasilacz komputerowy to impulsowe ustrojstwo i nie ma w nim zadnych transformatorów mocy. te wszystkie cewki i kondensatory to są filtry wyjściowe.
sprawność zasilaczy impulsowych wzrasta razem z ich mocą i przy dużych jednostkach dochodzi do 90% przy obciążeniu nominalnym. oczywiście przy obciążeniach częściowych już nie jest tak dobrze ale im większy zasilacz tym większa ma sprawność jako taką.
Igloo jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją
Tryby wyświetlania

Twoje uprawnienia:
Nie możesz rozpoczynać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz umieszczać załączników
Nie możesz edytować swoich postów

BB codeWłączone
EmotikonkiWłączone
Kody [IMG]Włączone
Kody HTML są Wyłączone

Teleport


Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 16:53.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2024, vBulletin Solutions Inc.