Powrót   Forum CDRinfo.pl > Archiwizacja - Dyski twarde, SSD, pendrive, karty pamięci > Pamięć przenośna, pendrive, karty pamięci, dyski USB

Pamięć przenośna, pendrive, karty pamięci, dyski USB Dyskusje poświęcone nośnikom danych wykorzystujących pamięć flash (karty pamięci, pendrive), podłączanych poprzez zewnętrzne porty USB/SATA/etc



Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post
 
LinkBack Opcje związane z dyskusją Ocena dyskusji Tryby wyświetlania
Stary 24.08.2016, 14:27   #886
Bywalec
 
Data rejestracji: 16.01.2004
Lokalizacja: London
Posty: 44
qrdziel w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
I co? Ktoś sprawdził.? Może ktoś wyedytuje skrypty?

Sent from my SM-N9005 using Tapatalk
__________________
prawdopodobnie najlepszy serwis komputerowy w Londynie
www.ictlaboratory.com
qrdziel jest offline   Odpowiedz cytując ten post

  #ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec
 
 
 
Data rejestracji: 29.12.2008
Lokalizacja: Sieć globalna
Wiek: 31
Posty: 1227
 

CDRinfo.pl is online  
Stary 27.08.2016, 18:03   #887
____
 
Avatar użytkownika Misiek4
 
Data rejestracji: 26.05.2000
Lokalizacja: Tarnow
Posty: 1,715
Misiek4 jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>Misiek4 jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>Misiek4 jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
Cytat:
Napisany przez qrdziel Podgląd Wiadomości
I co? Ktoś sprawdził.? Może ktoś wyedytuje skrypty?

Sent from my SM-N9005 using Tapatalk
Niestety nie obsluguje. O ile obecnosc konkretnego pliku jest latwo sprawdzic, to obecnosci jakiegokolwiek o danym rozszerzeniu nie tak łatwo. Albo raczej: nie tak łatwo dla mnie.
__________________
Pozdrawiam
Misiek4

Wydaje Ci się, że masz szybki dysk twardy/SSD? Dodaj go do rankingu i sprawdź czy jest najszybszy
Misiek4 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 28.09.2016, 08:47   #888
Stały bywalec ;)
 
Data rejestracji: 07.10.2003
Lokalizacja: Łódź
Posty: 118
badboy23 zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Pod adresem http://copy.sh/v86/ znajdziemy emulator, na którym możemy uruchomić własny obraz dyskietki, CD lub twardego dysku.
Może się przyda do testowania Menu na pendrive.
badboy23 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 12.10.2016, 18:41   #889
Bywalec
 
Data rejestracji: 16.01.2004
Lokalizacja: London
Posty: 44
qrdziel w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Błąd w ksrypcie

witam.
Znalazłem błąd w skrypcie:
cdrinfo.pl/grub/win-iso.lst
w linijce 122 jest:

map /cdrinfo.pl/iso/windows7/%WIN7ISO% (0xff)

a ma być:

map /cdrinfo.pl/iso/windows7/%WIN7ISO_% (0xff)

niby drobnostka, a instalacja win7 nie działa
qrdziel jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 13.10.2016, 07:48   #890
____
 
Avatar użytkownika Misiek4
 
Data rejestracji: 26.05.2000
Lokalizacja: Tarnow
Posty: 1,715
Misiek4 jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>Misiek4 jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>Misiek4 jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
Dzięki za info. Dzisiaj poprawimy ten bug.

PS Do testowania polecamy też QEMU Boot Tester
__________________
Pozdrawiam
Misiek4

Wydaje Ci się, że masz szybki dysk twardy/SSD? Dodaj go do rankingu i sprawdź czy jest najszybszy
Misiek4 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 14.10.2016, 12:56   #891
Bywalec
 
Data rejestracji: 16.01.2004
Lokalizacja: London
Posty: 44
qrdziel w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Cytat:
Napisany przez Misiek4 Podgląd Wiadomości
Ok, poniżej przykładowa instrukcja obsługi jak uruchomić Ubuntu Desktop 15.04 64-bit AMD z opcją persistent.
...
Uruchamiamy RMPrepUSB i zaznaczamy pendrajwa. Następnie naciskamy przycisk "Create ext2 FS" i nadajemy nazwę pliku "Ubuntu15-04", volume label "casper-rw" oraz [strong]wielkość pliku w megabajtach zgodnie ze swoimi potrzebami[/strong]. RMPrebUSB utworzy plik, wewnątrz którego założona zostanie partycja ext2.
...
wielkosc pliku zgodnie ze swoimi potrzebami - hihi
raczej z potrzebami linuxa
np. Linux Mint 18.0 aby sie zaktualizowac potrzebuje partycje minimum 5GB

proponuje dac wiecej aby uniknac w pozniejszym czasie problemow

ps.

czy jest mozliwosc zwiekszanie tej partycji bez utraty danych?
qrdziel jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 18.10.2016, 17:54   #892
____
 
Avatar użytkownika Misiek4
 
Data rejestracji: 26.05.2000
Lokalizacja: Tarnow
Posty: 1,715
Misiek4 jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>Misiek4 jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>Misiek4 jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
Pod linuxem:

e2fsck -f ./plik-z-partycja
resize2fs ./plik-z-partycja 8196M (zwiększy rozmiar do 8 GB)

Dodam, że nie testowałem. Czyli zrób kopię.

Inna metoda:

Należy stworzyć nowy plik persistance, który dla poniższego przykładu nazwaliśmy "nowy-p".
Stary plik z danymi nazwany jest "stary-p". Oba pliki znajdują się w w głównym katalogu pendrajwa. Uruchamiasz dowolną dystrybucję linuxa z pendrajwa, podmontowujesz oba pliki persistance i kopiujesz dane ze starego do nowego. Montując pliki zwróć uwagę jak widziany jest w systemie pendrajw (w poniższym przypadku do "sda1".

Kod:
sudo mkdir /mnt/stare /mnt/nowe
sudo mount -o loop /dev/sda1/stary-p /mnt/source
sudo mount /dev/sda1/nowy-p /mnt/target
cp -r /mnt/stare/* /mnt/nowe
__________________
Pozdrawiam
Misiek4

Wydaje Ci się, że masz szybki dysk twardy/SSD? Dodaj go do rankingu i sprawdź czy jest najszybszy

Ostatnio zmieniany przez Misiek4 : 06.11.2016 o godz. 12:07 Powód: Inna "metoda"
Misiek4 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 07.11.2016, 14:24   #893
Bywalec
 
Data rejestracji: 16.01.2004
Lokalizacja: London
Posty: 44
qrdziel w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
pierwsz metoda niestety nie działa z poziomu mint18persistance (w locie)
qrdziel jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 07.11.2016, 14:27   #894
Bywalec
 
Data rejestracji: 16.01.2004
Lokalizacja: London
Posty: 44
qrdziel w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Cytat:
Napisany przez Misiek4 Podgląd Wiadomości
...
Uruchamiamy RMPrepUSB i zaznaczamy pendrajwa. Następnie naciskamy przycisk "Create ext2 FS" i nadajemy nazwę pliku "Ubuntu15-04", volume label "casper-rw" oraz wielkość pliku w megabajtach zgodnie ze swoimi potrzebami. RMPrebUSB utworzy plik, wewnątrz którego założona zostanie partycja ext2....
mam pytanie:
nazwa pliku - rozumiem
ale volume label musi być "casper-rw"?
qrdziel jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 07.11.2016, 17:30   #895
____
 
Avatar użytkownika Misiek4
 
Data rejestracji: 26.05.2000
Lokalizacja: Tarnow
Posty: 1,715
Misiek4 jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>Misiek4 jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>Misiek4 jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
Pierwsza pozycja, czyli Kubuntu jak się domyślam? Volumen label musi być "casper-rw".
__________________
Pozdrawiam
Misiek4

Wydaje Ci się, że masz szybki dysk twardy/SSD? Dodaj go do rankingu i sprawdź czy jest najszybszy
Misiek4 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 07.11.2016, 20:53   #896
Hibernant
 
Avatar użytkownika Berion
 
Data rejestracji: 24.06.2004
Posty: 17,119
Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>
Cytat:
Napisany przez qrdziel Podgląd Wiadomości
pierwsz metoda niestety nie działa z poziomu mint18persistance (w locie)
W Mintach rolę /mnt przejęło /media. Do tego nie trzeba pałować się z linią poleceń bo do montowania wystarczy ppm na obrazie i zamontuj za pomocą bodajże GDisk.

To tak BTW. ;]
__________________
Wszystko co chciałbyś wiedzieć o:
| PSX | PS2 | PS3 | Xbox |

FF000000000003010101010003010000000003010000030000 00000003010000000003010100000003010101010003010000 00000300010101010300000000000301010000000300000001 01030101010100030101000000030000000000030100000000 03000001010103000000000003010100000003000000000103 01000000000301010000000301010000000300000000000301 01010100030000000000030101000000030000000001030003 01000000000301000000030100000000030000000101030100 00000003010000030100000000030100010003010100000003 00000000000300000000000300010301000000000301000003 00000001010301010100000301010000000300000000000301 00000000030000000101030000000001030101000000030101 000000030101000000FF

Ostatnio zmieniany przez Berion : 07.11.2016 o godz. 20:55
Berion jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 07.11.2016, 21:38   #897
Guru
 
Avatar użytkownika mgit
 
Data rejestracji: 22.08.2004
Lokalizacja: Chojnów
Posty: 8,436
mgit jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mgit jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mgit jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mgit jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mgit jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mgit jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mgit jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>
Cytat:
Napisany przez Berion Podgląd Wiadomości
W Mintach rolę /mnt przejęło /media. Do tego nie trzeba pałować się z linią poleceń bo do montowania wystarczy ppm na obrazie i zamontuj za pomocą bodajże GDisk.

To tak BTW. ;]
Nie tylko w mintach
__________________
Internet osiedlowy - nie taki zły
mgit jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 09.11.2016, 16:11   #898
Bywalec
 
Data rejestracji: 16.01.2004
Lokalizacja: London
Posty: 44
qrdziel w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Co jeszcze zauważyłem - tworzony plik wirtualnej partycji casper-rw dla wersji persistance musi być
"w jednym kawałku" ważne jest to gdy tworzymy duży plik.
Jeśli będzie pofragmentowany - to Linux się nie uruchomi.
Dlatego przed utworzeniem go proponuję nośnik USB zdefragmentować
qrdziel jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 16.11.2016, 07:39   #899
Zarejestrowany
 
Data rejestracji: 11.03.2016
Posty: 14
Penerros w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Witam.
Mam pytanko da się może w jakiś sposób odpalić to menu w pxe na dysku sieciowym?
Który z plików na penie jest plikiem startowym menu?
Penerros jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 17.11.2016, 11:46   #900
____
 
Avatar użytkownika Misiek4
 
Data rejestracji: 26.05.2000
Lokalizacja: Tarnow
Posty: 1,715
Misiek4 jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>Misiek4 jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>Misiek4 jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
Trudno powiedzieć, czy się da. W planach jest zgłębienie PXE, ale brak czasu skutecznie to uniemożliwia.

Plik "startowy" dla grub'a to /menu.lst.
__________________
Pozdrawiam
Misiek4

Wydaje Ci się, że masz szybki dysk twardy/SSD? Dodaj go do rankingu i sprawdź czy jest najszybszy
Misiek4 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz na post

Tagi
bootowalny pendrive, instalacja, instalacja windows z iso, iso, menu, menu na pendrive, menu na usb, pendrive, samouruchamialne usb, usb, windows 10, windows 8, windows 8 na usb, windows xp z usb, windows7

Opcje związane z dyskusją
Tryby wyświetlania Oceń tę dyskusję
Oceń tę dyskusję:

Twoje uprawnienia:
Nie możesz rozpoczynać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz umieszczać załączników
Nie możesz edytować swoich postów

BB codeWłączone
EmotikonkiWłączone
Kody [IMG]Włączone
Kody HTML są Wyłączone
TrackbacksWyłączone
PingbacksWyłączone
RefbacksWyłączone


Podobne dyskusje
Dyskusja Autor Forum Odpow. Ostatni Post
Windows USB/DVD Tool - co zrobić kiedy drań odmawia rozpakowania obrazu na USB Berion Komputery 2 03.06.2012 22:52
Windows i Linux na jednym pendrive Berion Komputery 9 09.05.2012 20:43
Nagrywanie pliku iso na DVD w Nero salo5 Dane 2 06.12.2006 17:00
Autorun na pendrive danielski12 Pamięć przenośna, pendrive, karty pamięci, dyski USB 19 20.10.2006 07:14
Tematy maturalne na Polski.. (przeciek z IRCa ;) Martin_TP Off topic 7 14.05.2003 23:20


Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 09:37.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2018, vBulletin Solutions Inc.
Search Engine Optimization by vBSEO