Powrót   Forum CDRinfo.pl > Archiwizacja - Dyski twarde, SSD, pendrive, karty pamięci > Pamięć przenośna, pendrive, karty pamięci, dyski USB

Pamięć przenośna, pendrive, karty pamięci, dyski USB Dyskusje poświęcone nośnikom danych wykorzystujących pamięć flash (karty pamięci, pendrive), podłączanych poprzez zewnętrzne porty USB/SATA/etc



Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post
 
LinkBack Opcje związane z dyskusją Ocena dyskusji Tryby wyświetlania
Stary 21.12.2016, 08:30   #916
____
 
Avatar użytkownika Misiek4
 
Data rejestracji: 26.05.2000
Lokalizacja: Tarnow
Posty: 1,718
Misiek4 jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>Misiek4 jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>Misiek4 jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
Obstawiam, że się da. Tylko trzeba sprawdzić w jaki sposób można rozpoznawać i zapamiętać wybrany napęd zewnętrzny z poziomu command line'a.
__________________
Pozdrawiam
Misiek4

Wydaje Ci się, że masz szybki dysk twardy/SSD? Dodaj go do rankingu i sprawdź czy jest najszybszy
Misiek4 jest offline   Odpowiedz cytując ten post

  #ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec
 
 
 
Data rejestracji: 29.12.2008
Lokalizacja: Sieć globalna
Wiek: 31
Posty: 1227
 

CDRinfo.pl is online  
Stary 02.01.2017, 23:54   #917
Bywalec
 
Data rejestracji: 16.01.2004
Lokalizacja: London
Posty: 44
qrdziel w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Przecież napisałem na samym początku wybieramy literę dysku i jest ona przypisana zmiennej.

Sent from my SM-N9005 using Tapatalk
__________________
prawdopodobnie najlepszy serwis komputerowy w Londynie
www.ictlaboratory.com
qrdziel jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 04.01.2017, 06:28   #918
____
 
Avatar użytkownika Misiek4
 
Data rejestracji: 26.05.2000
Lokalizacja: Tarnow
Posty: 1,718
Misiek4 jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>Misiek4 jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>Misiek4 jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
Nie do końca jest tak jak myślisz. Podczas działania instalatora menu przy formatowaniu dysku(pendrajwa) przenośnego usuwana jest przypisana do niego litera i nadawana (po sformatowaniu) na nowo. Z tym, że za proces nadawania nowej litery dla urządzenia przenośnego odbywa się automatycznie przez mechanizm wbudowany w system Windows (system przydziela pierwszą wolną literę). Dlatego też przypisanie zmiennej dla dysku "Z" nic nie da, bo po formatowaniu system przydzieli mu pierwszą wolną literę. Aby to działało tak jak trzeba, należy rozpoznać i zapamiętać dysk, który pierwotnie miał (w naszym przypadku) przypisaną literę Z. I da się to zrobić, z tym, że ostatnio kiepsko z wolnym czasem....
__________________
Pozdrawiam
Misiek4

Wydaje Ci się, że masz szybki dysk twardy/SSD? Dodaj go do rankingu i sprawdź czy jest najszybszy
Misiek4 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 04.01.2017, 10:00   #919
Stały bywalec ;)
 
Data rejestracji: 07.10.2003
Lokalizacja: Łódź
Posty: 118
badboy23 zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Witam, co do zmiany litery dysku, może to wam pomoże? Automatyczna zmiana litery pendrive
badboy23 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 04.01.2017, 16:23   #920
____
 
Avatar użytkownika Misiek4
 
Data rejestracji: 26.05.2000
Lokalizacja: Tarnow
Posty: 1,718
Misiek4 jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>Misiek4 jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>Misiek4 jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
Elegancko rozwiązane. Postaramy się wdrożyć przy najbliższej aktualizacji.
__________________
Pozdrawiam
Misiek4

Wydaje Ci się, że masz szybki dysk twardy/SSD? Dodaj go do rankingu i sprawdź czy jest najszybszy
Misiek4 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 04.01.2017, 16:43   #921
Stały bywalec ;)
 
Data rejestracji: 07.10.2003
Lokalizacja: Łódź
Posty: 118
badboy23 zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Zawsze do usług ☺️

Wysłane z mojego LG-H955 6.0.1
badboy23 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 06.02.2017, 22:24   #922
Stały bywalec ;)
 
Data rejestracji: 07.10.2003
Lokalizacja: Łódź
Posty: 118
badboy23 zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Witam, wiecie może czy dysk ssd podłączony do usb może być widoczny jako pendrive? Dosłownie.

Wysłane z mojego LG-H955 6.0.1
badboy23 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 06.02.2017, 23:27   #923
____
 
Avatar użytkownika Misiek4
 
Data rejestracji: 26.05.2000
Lokalizacja: Tarnow
Posty: 1,718
Misiek4 jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>Misiek4 jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>Misiek4 jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
W 99% nie.
__________________
Pozdrawiam
Misiek4

Wydaje Ci się, że masz szybki dysk twardy/SSD? Dodaj go do rankingu i sprawdź czy jest najszybszy
Misiek4 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 06.02.2017, 23:42   #924
Stały bywalec ;)
 
Data rejestracji: 07.10.2003
Lokalizacja: Łódź
Posty: 118
badboy23 zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
A jest Możliwość zainstalowania menu na partycji 3 i bootować poprzez multi boot z 1 aktywnej?

Wysłane z mojego LG-H955 6.0.1
badboy23 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 07.02.2017, 22:39   #925
____
 
Avatar użytkownika Misiek4
 
Data rejestracji: 26.05.2000
Lokalizacja: Tarnow
Posty: 1,718
Misiek4 jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>Misiek4 jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>Misiek4 jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
Na dysku HDD/SDD powinno działać, o ile bootloader z pierwszej partycji umożliwia uruchomienie GRUB'a.
__________________
Pozdrawiam
Misiek4

Wydaje Ci się, że masz szybki dysk twardy/SSD? Dodaj go do rankingu i sprawdź czy jest najszybszy
Misiek4 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 12.02.2017, 23:50   #926
Bywalec
 
Data rejestracji: 16.01.2004
Lokalizacja: London
Posty: 44
qrdziel w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Z innej beczki. Chciałbym na pendrive mieć tylko Linux mint + plik partycji.
1. Formatuję NTFS
2. Umieszczam isolinux
3. Kopiuję mint ISO
4. Tworzę plik partycji (rpm)
5. Kopiuje z menu Linux ustawienia dla Linux persistant

I...
Nie działa.

Sent from my SM-N9005 using Tapatalk
__________________
prawdopodobnie najlepszy serwis komputerowy w Londynie
www.ictlaboratory.com
qrdziel jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 13.02.2017, 21:34   #927
____
 
Avatar użytkownika Misiek4
 
Data rejestracji: 26.05.2000
Lokalizacja: Tarnow
Posty: 1,718
Misiek4 jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>Misiek4 jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>Misiek4 jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
A normalnie z poziomu menu cdrinfo dziala?
__________________
Pozdrawiam
Misiek4

Wydaje Ci się, że masz szybki dysk twardy/SSD? Dodaj go do rankingu i sprawdź czy jest najszybszy
Misiek4 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 14.02.2017, 10:52   #928
Bywalec
 
Data rejestracji: 16.01.2004
Lokalizacja: London
Posty: 44
qrdziel w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Oczywiście wszystko jest ok. Jednak chciałbym poznać tą ogromną tajemnicę - jak to jest zrobione. Nie zależy mi na poradzie - przekopiuj, wykasuj niepotrzebne menu i ok.
Może jakieś linki. JAK TE ISO EMULOWAC

Sent from my SM-N9005 using Tapatalk
__________________
prawdopodobnie najlepszy serwis komputerowy w Londynie
www.ictlaboratory.com
qrdziel jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 14.02.2017, 12:01   #929
Hibernant
 
Avatar użytkownika Berion
 
Data rejestracji: 24.06.2004
Posty: 17,119
Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>
To nie jest emulacja.

Montowaniem obrazu zajmuje się isolinux, grub2 itd. Jeśli interesuje Ciebie cały proces od strony technicznej to masz kod źródłowy. A jeśli tylko jak budować własne menusy to wystarczy, że przejrzysz dokumentację lub po prostu przykłady innych jak np. owe "menu cdrinfo".

Jeśli chcesz tylko miętę na tym pendraku to po co się w ogóle wachlujesz z tym menu? Pobierz obraz Minta i wgraj za pomocą np. Rufusa. Sam rozpakuje, dopasuje menu i wgra bootsector albo wynalazek pod EFI jeśli nie masz BIOSu.
__________________
Wszystko co chciałbyś wiedzieć o:
| PSX | PS2 | PS3 | Xbox |

FF000000000003010101010003010000000003010000030000 00000003010000000003010100000003010101010003010000 00000300010101010300000000000301010000000300000001 01030101010100030101000000030000000000030100000000 03000001010103000000000003010100000003000000000103 01000000000301010000000301010000000300000000000301 01010100030000000000030101000000030000000001030003 01000000000301000000030100000000030000000101030100 00000003010000030100000000030100010003010100000003 00000000000300000000000300010301000000000301000003 00000001010301010100000301010000000300000000000301 00000000030000000101030000000001030101000000030101 000000030101000000FF

Ostatnio zmieniany przez Berion : 14.02.2017 o godz. 12:03
Berion jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 16.02.2017, 18:17   #930
Bywalec
 
Data rejestracji: 16.01.2004
Lokalizacja: London
Posty: 44
qrdziel w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Korzystałem z Rufusa, Sardu i wielu innych programów tworzących systemy na pendrive.
Ale ciekawi mnie jak na piechotę wykonać taki pendrive. I żeby korzystał z obrazu ISO.
Co jest potrzebne isolinux? Grub? Czy wystarczy sam syslinux?

Sent from my SM-N9005 using Tapatalk
__________________
prawdopodobnie najlepszy serwis komputerowy w Londynie
www.ictlaboratory.com
qrdziel jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz na post

Tagi
bootowalny pendrive, instalacja, instalacja windows z iso, iso, menu, menu na pendrive, menu na usb, pendrive, samouruchamialne usb, usb, windows 10, windows 8, windows 8 na usb, windows xp z usb, windows7

Opcje związane z dyskusją
Tryby wyświetlania Oceń tę dyskusję
Oceń tę dyskusję:

Twoje uprawnienia:
Nie możesz rozpoczynać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz umieszczać załączników
Nie możesz edytować swoich postów

BB codeWłączone
EmotikonkiWłączone
Kody [IMG]Włączone
Kody HTML są Wyłączone
TrackbacksWyłączone
PingbacksWyłączone
RefbacksWyłączone


Podobne dyskusje
Dyskusja Autor Forum Odpow. Ostatni Post
Windows USB/DVD Tool - co zrobić kiedy drań odmawia rozpakowania obrazu na USB Berion Komputery 2 03.06.2012 23:52
Windows i Linux na jednym pendrive Berion Komputery 9 09.05.2012 21:43
Nagrywanie pliku iso na DVD w Nero salo5 Dane 2 06.12.2006 18:00
Autorun na pendrive danielski12 Pamięć przenośna, pendrive, karty pamięci, dyski USB 19 20.10.2006 08:14
Tematy maturalne na Polski.. (przeciek z IRCa ;) Martin_TP Off topic 7 15.05.2003 00:20


Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 13:35.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2018, vBulletin Solutions Inc.
Search Engine Optimization by vBSEO