Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Pamięć przenośna, pendrive, karty pamięci, dyski USB (https://forum.cdrinfo.pl/f115/)
-   -   [ARTYKUŁ]Menu na pendrive ntfs instalacja systemów Windows z obrazów ISO (https://forum.cdrinfo.pl/f115/artykul-menu-pendrive-ntfs-instalacja-systemow-windows-obrazow-iso-91021/)

Dajmenus 29.10.2012 16:33

Cytat:

Napisany przez Dajmenus (Post 1226081)
W menu CDRa nie zmieniałem nic poza obrazem tła no i oczywiście wpisaniem nazw moich wersji windowsa (wrzuconych do do folderu win iso) we właściwym miejscu w winiso.cfg

Wszystko poszło bardzo ładnie na CDR menu 1.7. Nie wiem do końca w czym był problem-sformatowałem pena na nowo i po kolei zgodnie z tutorialem i ruszyło. Chodzi i na Mobie i normalnie przez lapka, nie mam problemu ani z SLinuxem ani z Grubem ani z instalkami Windy (XP,7,8).

gruby586 15.11.2012 16:01

Ilość załączników: 1
Mama problem a mianowicie gdy próbuje załadować obraz to wyświetla mi komunikat zawarty w załączniku co mam robić, zrobiłem wszystko tak jak pisało w artykule
Menu na pendrive + ntfs + instalacja kilku systemów Windows z obrazów ISO

stahurski 26.11.2012 18:27

Parę spostrzeżeń odnośnie instalacji windows 7 z pendriva.
Po długich poszukiwaniach znalazłem rewelacyjny program do pobrania z:

http://www.cdrinfo.pl/download2.php?...&baza=soft&v=0

http://img843.imageshack.us/img843/4568/15383779.png

Posiada funkncje ,których innym brak.

A)
Formatowanie w NTFS
Wszystkie inne formatują tylko w fat32.
Miałem nietypowy obraz windowsa 7 ,w którym pojedynczy plik miał ponad 4GB ,a więc system fat32 go nie obsłuży(nie umieści na penie)

B)
Wybór Srodowiska bootowania-syslinux , bartpe
Można instalować windows 7 oraz XP z pena wybierająć odpoweidnią opcję w programie

C)
Genialna opcja wyboru /BOOT/
umożliwia spreparowanie pendriva lub kartę pamieci do takiej postaci,że płyta główna w trybie dos widzi go jak dysk twardy HDD lub FDD i ZIP
Jest to przydatne ,kiedy pł.gł. często nie "widzi" pena spod dosu .

Program RMPrepUSB jest darmowy i portable nie znam równie dobrego z takimi możliwościami,a jednocześnie prosty w obsłudze.

Jeszcze parę wskazówek.
Programem Ultraiso watro sprawdzić czy nasz obraz jest poprawny czyli bootowalny.
Korzystniej jest zamontować obraz iso naszego windowsa w wirtualnym napędzie i z tej lokalizacji kopiować na pena (oczywiście z wykorzystaniem
RMPrepUSB).
W ten sposób gwarantowane powodzenie całej operacji.

megibrendon 04.12.2012 08:17

ZMNIANA NAZWY KATALOGU CDRINFO.PL

Witam małe pytanko jak zmienić i czy można ( czy autorzy nie maja nic przeciwko) nazwę folderu z cdrinfo.pl na np: multiboot pen itp

POZDRAWIAM

Misiek4 04.12.2012 08:25

Cytat:

Napisany przez megibrendon (Post 1232855)
Witam małe pytanko jak zmienić i czy można ( czy autorzy nie maja nic przeciwko) nazwę folderu z cdrinfo.pl na np: multiboot pen itp

POZDRAWIAM

Jeżeli to ma być pendrive dla Twojego użytku, to możesz pozmieniać każdy element wedle własnego uznania. Jeżeli zmienisz nazwę katalogu, to będziesz musiał pozmieniać wszystkie ścieżki dostępu we wszystkich plikach konfiguracyjnych zawierających wyrażenie cdrinfo.pl (zamieniając je na nową nazwę Twojego katalogu).

megibrendon 04.12.2012 15:12

Cytat:

Napisany przez Misiek4 (Post 1232856)
Jeżeli to ma być pendrive dla Twojego użytku, to możesz pozmieniać każdy element wedle własnego uznania. Jeżeli zmienisz nazwę katalogu, to będziesz musiał pozmieniać wszystkie ścieżki dostępu we wszystkich plikach konfiguracyjnych zawierających wyrażenie cdrinfo.pl (zamieniając je na nową nazwę Twojego katalogu).

Dzieki za szybką odpowiedz fajny projekt Pozdrawiam

jeszcze jedno pytanko pozmienialem wszystkie sciezki w plikach konf ale po zmianie nazwy folderu plik syslinux.cfg musialem przeniesc do glownej lokalizacji

drugie pytanko jak zabezpieczyc Menu Główne hasłem

Misiek4 04.12.2012 18:46

zmien wszystkie sciezki, wlacznie z plikiem instalacyjnym (instaluj_syslinuxa.bat) i uruchom go....

Co do hasla, to wystarczy dodac w menu glownym (syslinux.cfg) wpis:
MENU MASTER PASSWD twojehaslo

megibrendon 05.12.2012 09:18

Cytat:

Napisany przez Misiek4 (Post 1232931)
zmien wszystkie sciezki, wlacznie z plikiem instalacyjnym (instaluj_syslinuxa.bat) i uruchom go....

Co do hasla, to wystarczy dodac w menu glownym (syslinux.cfg) wpis:
MENU MASTER PASSWD twojehaslo

Z sciezkami racja zabraklo zmian w instaluj_syslinuxa.bat ale z hasełkiem nie moge dojść

menu color hotsel 31;46 #50000000 #30fffffe
menu color sel 31;46 #50000000 #30fffffe
menu color hotkey 31;46 #ffA32F2F #30000001
menu color scrollbar 31;46 #50000000 #00fffffe
menu color help 31;46 #fffcd500 #00fffffe none
menu color title 3;36;44 #ffffffff #00000000 std
menu color tabmsg 31;46 #ffA32F2F #30000000 none
menu color timeout_msg 37;40 #ffA32F2F #30000000 none

menu background /MMM/gfx/MMM.jpg
MENU TABMSG <F1> Pomoc
prompt 0
default /MMM/vesamenu.c32

MENU MASTER PASSWD MMM

MENU WIDTH 80
MENU MARGIN 6
MENU PASSWORDMARGIN 6
MENU ROWS 16
MENU TABMSGROW 5
MENU CMDLINEROW 5
MENU ENDROW 14
MENU PASSWORDROW 8
MENU TIMEOUTROW 24
MENU VSHIFT 1

NOESCAPE 0
ALLOWOPTIONS 1

Jak możesz to spr czy w właściwym miejscu wstawiam linike z hasłem

Misiek4 06.12.2012 22:09

Sorry za delay. Faktycznie, z jakichs dziwnych powodow MASTER PASS nie dziala.
Dziala na pewno wpis:
MENU PASSWD twojehaslo
ktory nalezy umiescic za wpisem "label". Ale taki wpis zabezpiecza haslem mozliwosc uruchamiania podmenu z menu glownego. Dam znac, jak cos sie dowiem na temat dzialania MASTER PASS.

megibrendon 07.12.2012 12:41

MASTER PASS

Cytat:

Napisany przez Misiek4 (Post 1233174)
Sorry za delay. Faktycznie, z jakichs dziwnych powodow MASTER PASS nie dziala.
Dziala na pewno wpis:
MENU PASSWD twojehaslo
ktory nalezy umiescic za wpisem "label". Ale taki wpis zabezpiecza haslem mozliwosc uruchamiania podmenu z menu glownego. Dam znac, jak cos sie dowiem na temat dzialania MASTER PASS.

OK z czasem to zrozumiałe niestety przed świętami ucieka pioruńsko szybko

ZAUWAZYLEM ZE HASLO DZIALA ALE TYLKO PRZY WCISNIECIU esc

default /MMM/vesamenu.c32

MENU MASTER PASSWD MMM

MENU WIDTH 80

megibrendon 10.12.2012 13:11

Witam ponownie na plytce hirens boot jest windows live chcialem go dodac do menu glownego ale niestety opluwa mnie komunikatem nie znaleziono pliku ntdrl m oze juz ktos przerabial ten problem

i kolejne pytanko czy instalke win 7 robic z obrazu czy mozna jakos luzem wzucic instalke na pena

szlejk 30.01.2013 09:36

Hirens i ntfs

Witam

Potrzebuje pomocy w uruchomieniu Hirens Boot CD 15.2 , problem chyba z systemem plików na pendrivie.

https://lh5.googleusercontent.com/-j...-k/fota009.jpg

Pozdrawiam Mirek

Misiek4 30.01.2013 14:01

a utworzyles katalog HBCD w glownym katalogu pendrive'a i przegrales tam zawartosc HBCD?

szlejk 30.01.2013 14:50

Cytat:

Napisany przez Misiek4 (Post 1240013)
a utworzyles katalog HBCD w glownym katalogu pendrive'a i przegrales tam zawartosc HBCD?

Witam.
Zle zadałem pytanie , co do Hirens Boot CD 15.2 to się uruchamia ale program dosowe już nie. Martwi mnie opis na samym dole na poprzednim screenie.
Jak jest pen sformatowany na FAT32 to problem się nie pojawia.

https://lh5.googleusercontent.com/-0...08/fota010.jpg

Misiek4 30.01.2013 18:06

Dodaj do menu syslinux.cfg
Kod:

label hbcd
menu label Hirens 15.^2 - menu DOS...
kernel memdisk
append initrd=/HBCD/Dos/dos.gz
TEXT HELP
        Uruchamia Boot Menu Hirens 15.0 (katalog HBCD)
ENDTEXT

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 01:41.