Powrót   Forum CDRinfo.pl > >

Pamięć przenośna, pendrive, karty pamięci, dyski USB Dyskusje poświęcone nośnikom danych wykorzystujących pamięć flash (karty pamięci, pendrive), podłączanych poprzez zewnętrzne porty USB/SATA/etc



Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post
 
Opcje związane z dyskusją Ranking: Ranking dyskusji: głosów 2, średnio 5.00. Tryby wyświetlania
Stary 18.12.2013, 08:26   #346
Misiek4
____
 
Avatar użytkownika Misiek4
 
Data rejestracji: 26.05.2000
Lokalizacja: Tarnow
Posty: 1,738
Misiek4 jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>Misiek4 jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>Misiek4 jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
Jak zadajesz pytanie, to musisz je zadać szczegółowo, bo teraz powstały dwa wpisy i dalej trzeba się domyślać, co autor ma na myśli. Jeśli masz na myśli przeniesienie ustawień/plików z zainstalowanego Windows 7 do nowo zainstalowanego Windows 8, to tu masz pokazane (lub tutaj) jak to zrobić.
__________________
Pozdrawiam
Misiek4

Wydaje Ci się, że masz szybki dysk twardy/SSD? Dodaj go do rankingu i sprawdź czy jest najszybszy .
Misiek4 jest offline   Odpowiedz cytując ten post

  #ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec
 
 
 
Data rejestracji: 29.12.2008
Lokalizacja: Sieć globalna
Wiek: 31
Posty: 1227
 

CDRinfo.pl is online  
Stary 27.12.2013, 23:31   #347
milo7991
Zarejestrowany
 
Data rejestracji: 27.12.2013
Posty: 1
milo7991 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Witam
W ostatnich dniach dużo się bawiłem tym skryptem i muszę wam serdecznie podziękować za kawał dobrej roboty!

Jednak nie obyło się bez problemów...
1) Próbowałem dodać wpis systemu Fafik 5.2 (modyfikacja puppy) w live.cfg na podstawie wpisu puppy ale wyskakuje mi error :/
Mógłby mi ktoś podać prawidłową konfigurację?

2) Mam w kącie stary komputer, który nie ma w biosie opcji bootowania z pendrive :/
Próbowałem bootować za pomocą Plop Boot Manager niestety nie działa (zatrzymuje się na ładowaniu syslinux'a, nie przechodzi nawet do menu).
W dokumentacji plop'a nalazłem coś takiego: plop.at/en/bootmanager/usbdriverdetect.html ale nie potrafię tego ugryźć :/ (wybaczcie mi za wstawienie linku).
Gdyby miał ktoś chwilę i chęci przestudiowania tego byłbym wdzięczny
Pozdrawiam, Miłosz.
milo7991 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 28.12.2013, 00:29   #348
Misiek4
____
 
Avatar użytkownika Misiek4
 
Data rejestracji: 26.05.2000
Lokalizacja: Tarnow
Posty: 1,738
Misiek4 jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>Misiek4 jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>Misiek4 jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
milo:

ad. 1 sprobuj wrzucic to ISO do katalogu "auto-iso" i uruchomic je z "Menu Grub -> Auto ISO.

ad. 2 postaramy sie sprawdzic uruchamianie menu z poziomu Plop'a....
__________________
Pozdrawiam
Misiek4

Wydaje Ci się, że masz szybki dysk twardy/SSD? Dodaj go do rankingu i sprawdź czy jest najszybszy .
Misiek4 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 01.01.2014, 13:02   #349
marcinbejker
Zarejestrowany
 
Data rejestracji: 30.12.2013
Posty: 3
marcinbejker w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Witam. Zainstalowałem to ostatnio krok po kroku (dobrze) wchodzę do menu, daję na instalację Win 7 ( którego ISO znajduję się w folderze WIn7 , widzi go normalnie, daje na instalacje, i wyskakuje błąd nr 21, i jest napisane, że zła lub brak ścieżki ( nie pamiętam dokładnie) hd0 i hd1.

Może mi ktoś wyjaśnić jak to zrobić ?
marcinbejker jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 01.01.2014, 14:30   #350
Misiek4
____
 
Avatar użytkownika Misiek4
 
Data rejestracji: 26.05.2000
Lokalizacja: Tarnow
Posty: 1,738
Misiek4 jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>Misiek4 jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>Misiek4 jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
Na jakim nosniku jest zainstalowane menu? Zrob zdjecie ekranu z tym bledem i wrzuc jako zalacznik na forum.
__________________
Pozdrawiam
Misiek4

Wydaje Ci się, że masz szybki dysk twardy/SSD? Dodaj go do rankingu i sprawdź czy jest najszybszy .
Misiek4 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 01.01.2014, 16:39   #351
marcinbejker
Zarejestrowany
 
Data rejestracji: 30.12.2013
Posty: 3
marcinbejker w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Na 8 GB pendrive.
Już to usunąłem to nie mam jak zrobic zrzutu ekranu. Jednak uruchamiało się tylko z boota przez windowsem bo w windowsie jak sprawdzałe MobaLiveCD to się program zamykał od razu.
marcinbejker jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 01.01.2014, 16:46   #352
Misiek4
____
 
Avatar użytkownika Misiek4
 
Data rejestracji: 26.05.2000
Lokalizacja: Tarnow
Posty: 1,738
Misiek4 jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>Misiek4 jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>Misiek4 jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
Aby Ci pomóc, musimy zobaczyć ekran z błędem.
__________________
Pozdrawiam
Misiek4

Wydaje Ci się, że masz szybki dysk twardy/SSD? Dodaj go do rankingu i sprawdź czy jest najszybszy .
Misiek4 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 01.01.2014, 20:19   #353
marcinbejker
Zarejestrowany
 
Data rejestracji: 30.12.2013
Posty: 3
marcinbejker w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Zrobiłem sobie w dosie dysk z pendrive i wrzuciłem windowsa na niego i działa już, tak więc już nie potrzebuje pomocy.
ale dzięki
marcinbejker jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 19.01.2014, 11:54   #354
Hormon
Nowy na forum
 
Data rejestracji: 05.01.2011
Posty: 15
Hormon w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Witam,
Niby wszystko fajnie, ale instalacja win xp to jakaś męka. Najpierw krok pierwszy, w sumie dośc szybko idzie, wrzuca pliki na dysk itd. Później próbowałem uruchomić pc z dysku, ale woła SP3.
Więc przechodzę do kroku 2, a tu ładowanie plików. Czyli 690MB zostaje kopiowanych, czy ładowanych gdzieś. Nie wiem gdzie, ale trwa to strasznie długo. Na razie czekam i mam nadzieje ze system się zainstaluje.
Nie ma jakieś innej metody na uruchomienie takiego menu jak mam z płytki i przeprowadzić zwykłą instalację ?
Hormon jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 19.01.2014, 12:12   #355
Misiek4
____
 
Avatar użytkownika Misiek4
 
Data rejestracji: 26.05.2000
Lokalizacja: Tarnow
Posty: 1,738
Misiek4 jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>Misiek4 jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>Misiek4 jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
Jak chcesz mieć szybko, to kup sobie szybki pendrajw. Co do instalacji XP, to należy rozumieć w jaki sposób instaluje się Windows XP. A odbywa się to nastepująco:

Etap 1: instaler XP uruchomiony z płyty CD kopiuje pare plikow na dysk twardy/SSD, wczytując sterowniki do kontrolera SATA/IDE i restartuje system

Etap 2: instaler XP uruchmia się już z dysku twardego/SSD i kopiuje dane z płyty instalacyjnej CD

I teraz w KROK'u 1 przy instalacji z USB obraz ISO z instalacją XP jest mapowany jako wirtualny naped CD z którego uruchamiany jest instaler, który wykonuje etap 1.

Aby przejść do etapu 2, po restarcie komputera musimy skorzystać z KROK'u 2, w którym to raz jeszcze obraz ISO musi zostać zamapowany jako wirtualny napęd CD z którego instaler XP będzie mógł skopiować pliki potrzebne do zainstalowania systemu (Windows XP).

Mam nadzieję, że wytłumaczyłem to w miarę zrozumiale...
__________________
Pozdrawiam
Misiek4

Wydaje Ci się, że masz szybki dysk twardy/SSD? Dodaj go do rankingu i sprawdź czy jest najszybszy .
Misiek4 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 19.01.2014, 12:18   #356
Hormon
Nowy na forum
 
Data rejestracji: 05.01.2011
Posty: 15
Hormon w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Mam szybki pendriva, ale działa to i tak strasznie długo. Jakiś rok temu robiłem instalkę winxp z pendriv i system w ciągu paru minut był postawiony. Tylko teraz nie mogę znaleźć jak przygotować takiego pendriva.
Hormon jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 19.01.2014, 12:23   #357
Misiek4
____
 
Avatar użytkownika Misiek4
 
Data rejestracji: 26.05.2000
Lokalizacja: Tarnow
Posty: 1,738
Misiek4 jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>Misiek4 jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>Misiek4 jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
Ok, więć spróbuj w pliku /cdrinfo.pl/grub/win-iso.lst w KROK'u 2 znaleźć linijkę:

map --mem /cdrinfo.pl/iso/windowsxp/%WINXPISO%

i usunąć wpis "--mem"
__________________
Pozdrawiam
Misiek4

Wydaje Ci się, że masz szybki dysk twardy/SSD? Dodaj go do rankingu i sprawdź czy jest najszybszy .
Misiek4 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 19.01.2014, 12:35   #358
Hormon
Nowy na forum
 
Data rejestracji: 05.01.2011
Posty: 15
Hormon w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Będę próbował wieczorem. Mam dwa laptopy na których trzeba win zainstalować, problem w tym że w obu nie działają napędy. A długo trwa ładowanie plików do pamieć.
Hormon jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 19.01.2014, 12:38   #359
Misiek4
____
 
Avatar użytkownika Misiek4
 
Data rejestracji: 26.05.2000
Lokalizacja: Tarnow
Posty: 1,738
Misiek4 jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>Misiek4 jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>Misiek4 jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
Daj znac czy nastapily jakies zmiany.
__________________
Pozdrawiam
Misiek4

Wydaje Ci się, że masz szybki dysk twardy/SSD? Dodaj go do rankingu i sprawdź czy jest najszybszy .
Misiek4 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 26.01.2014, 13:39   #360
plikowieclol
Zarejestrowany
 
Data rejestracji: 26.01.2014
Posty: 7
plikowieclol w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Cytat:
Napisany przez Misiek4 Podgląd Wiadomości


ad. 2 postaramy sie sprawdzic uruchamianie menu z poziomu Plop'a....
Witam, mam problem używaniem menu na starszych komputerach nie mających w biosie bootowania z usb, po użyciu Plop Boot Menagera i botowaniu z usb pojawia się pierwszy ekran menu jednak po wejściu w instalacja windows z iso porajwa się wiersz polecen Grub> zamiast podmenu przy bootowaniu z usb bez ploopa wszystko działa poprawnie
czy udało się poprawić już działanie menu z poziomu ploopa?
plikowieclol jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz na post

Tagi
bootowalny pendrive, instalacja, instalacja windows z iso, iso, menu, menu na pendrive, menu na usb, pendrive, samouruchamialne usb, usb, windows 10, windows 8, windows 8 na usb, windows xp z usb, windows7

Opcje związane z dyskusją
Tryby wyświetlania Oceń tę dyskusję
Oceń tę dyskusję:

Twoje uprawnienia:
Nie możesz rozpoczynać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz umieszczać załączników
Nie możesz edytować swoich postów

BB codeWłączone
EmotikonkiWłączone
Kody [IMG]Włączone
Kody HTML są Wyłączone

Teleport

Podobne dyskusje
Dyskusja Autor Forum Odpow. Ostatni Post
Windows USB/DVD Tool - co zrobić kiedy drań odmawia rozpakowania obrazu na USB Berion Komputery 2 03.06.2012 22:52
Windows i Linux na jednym pendrive Berion Komputery 9 09.05.2012 20:43
Nagrywanie pliku iso na DVD w Nero salo5 Dane 2 06.12.2006 18:00
Autorun na pendrive danielski12 Pamięć przenośna, pendrive, karty pamięci, dyski USB 19 20.10.2006 07:14
Tematy maturalne na Polski.. (przeciek z IRCa ;) Martin_TP Off topic 7 14.05.2003 23:20


Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 22:23.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2020, vBulletin Solutions Inc.