Powrót   Forum CDRinfo.pl > >

Pamięć przenośna, pendrive, karty pamięci, dyski USB Dyskusje poświęcone nośnikom danych wykorzystujących pamięć flash (karty pamięci, pendrive), podłączanych poprzez zewnętrzne porty USB/SATA/etc



Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post
 
Opcje związane z dyskusją Ranking: Ranking dyskusji: głosów 2, średnio 5.00. Tryby wyświetlania
Stary 27.01.2014, 19:54   #376
Misiek4
____
 
Avatar użytkownika Misiek4
 
Data rejestracji: 26.05.2000
Lokalizacja: Tarnow
Posty: 1,738
Misiek4 jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>Misiek4 jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>Misiek4 jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
BadBoy, z tego co się orientuje, to nie chodzi o sterowniki, tylko o plik autounattend.xml.

Domyślnie instalator Windows szuka tego pliku w głównym katalogu nośników innych niż HDD/SSD/fixed drive. W poradniku, który podałeś chłopaki integrują ten plik wewnątrz boot.wim i instalator nie musi go szukać na zewnętrznych napędach.

Możesz zrobić taki eksperyment: do jednego portu USB podepnij HDD zewnętrzny z niemodyfikowanym obrazem instalki Win7, a do drugiego portu USB pendrajwa z plikiem autounattend.xml w głównym katalogu i uruchom instalacje z ISO z HDD.
__________________
Pozdrawiam
Misiek4

Wydaje Ci się, że masz szybki dysk twardy/SSD? Dodaj go do rankingu i sprawdź czy jest najszybszy .
Misiek4 jest offline   Odpowiedz cytując ten post

  #ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec
 
 
 
Data rejestracji: 29.12.2008
Lokalizacja: Sieć globalna
Wiek: 31
Posty: 1227
 

CDRinfo.pl is online  
Stary 27.01.2014, 19:57   #377
badboy23
Stały bywalec ;)
 
Data rejestracji: 07.10.2003
Lokalizacja: Łódź
Posty: 118
badboy23 zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez DracoBB Podgląd Wiadomości
Wybacz ale gdzie mam dać to F ?
syslinux.exe -simadf cdrinfo.pl %naped%:
fsimad

Misiek4 Pomyliło mi się z XP tam się fira dodaje jako obraz dyskietki :-)

Ostatnio zmieniany przez badboy23 : 27.01.2014 o godz. 20:02
badboy23 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 29.01.2014, 08:31   #378
Misiek4
____
 
Avatar użytkownika Misiek4
 
Data rejestracji: 26.05.2000
Lokalizacja: Tarnow
Posty: 1,738
Misiek4 jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>Misiek4 jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>Misiek4 jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
Cytat:
Napisany przez plikowieclol Podgląd Wiadomości
jest to stry laptop z procesorem intela, w biosie jest tylko pozycja remowable
devince , niestety po wybraniu tej opcji nie bootuje z usb , z plop bootuje jednak pojawia się problem o który pisałem powyżej, testowałem również na acer aspire 3100 procesor turion 64 ten sam problem po wejsciu w podmenu błąd z wierszem polecen grub>
Czy możesz zrobić jeszcze jedną próbę: sprawdzić menu na innym pendrajwie?
__________________
Pozdrawiam
Misiek4

Wydaje Ci się, że masz szybki dysk twardy/SSD? Dodaj go do rankingu i sprawdź czy jest najszybszy .
Misiek4 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 29.01.2014, 15:39   #379
plikowieclol
Zarejestrowany
 
Data rejestracji: 26.01.2014
Posty: 7
plikowieclol w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
tesowałem na kilku komputerach i pendrive, a także na dysku zewnetrznym i kiedy odpalam menu zpoziomu ploopa po wejsciu w np instalacja windows z iso pojawia się błąd taki jak powyżej napisałem.
plikowieclol jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 30.01.2014, 23:20   #380
Misiek4
____
 
Avatar użytkownika Misiek4
 
Data rejestracji: 26.05.2000
Lokalizacja: Tarnow
Posty: 1,738
Misiek4 jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>Misiek4 jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>Misiek4 jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
Jak sie pojawi konsola gruba, czy możesz wpisać komendę "root" i podać, co sie pojawiło na ekranie?
__________________
Pozdrawiam
Misiek4

Wydaje Ci się, że masz szybki dysk twardy/SSD? Dodaj go do rankingu i sprawdź czy jest najszybszy .
Misiek4 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 31.01.2014, 14:56   #381
plikowieclol
Zarejestrowany
 
Data rejestracji: 26.01.2014
Posty: 7
plikowieclol w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Cytat:
Napisany przez Misiek4 Podgląd Wiadomości
Jak sie pojawi konsola gruba, czy możesz wpisać komendę "root" i podać, co sie pojawiło na ekranie?
po wpisaniu komendy "root" pojawia się
Error 25: Disk Read Error
plikowieclol jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 08.02.2014, 00:46   #382
plikowieclol
Zarejestrowany
 
Data rejestracji: 26.01.2014
Posty: 7
plikowieclol w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Witam po pewnym czasie, czy udało się już coś sprawdzić dlaczego menu nie działa poprawnie z poziomu ploop? dodam że testowałem także na najnowszej wersji menu 2.6 jednak tam występuje ten sam problem zaraz po wejściu w pozycję menu grub
plikowieclol jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 20.02.2014, 17:39   #383
badboy23
Stały bywalec ;)
 
Data rejestracji: 07.10.2003
Lokalizacja: Łódź
Posty: 118
badboy23 zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez Misiek4 Podgląd Wiadomości
BadBoy,
Możesz zrobić taki eksperyment: do jednego portu USB podepnij HDD zewnętrzny z niemodyfikowanym obrazem instalki Win7, a do drugiego portu USB pendrajwa z plikiem autounattend.xml w głównym katalogu i uruchom instalacje z ISO z HDD.
W 100 % działa :-) na win 7/8/8.1 :-)
badboy23 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 20.02.2014, 17:57   #384
Misiek4
____
 
Avatar użytkownika Misiek4
 
Data rejestracji: 26.05.2000
Lokalizacja: Tarnow
Posty: 1,738
Misiek4 jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>Misiek4 jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>Misiek4 jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>


PS mam chyba też rozwiązanie w temacie uruchamiania menu na starszych komputerach:

Należy skopiować plik /cdrinfo.pl/grub/menu.lst do głównego katalogu pendrajwa.

Następnie ściągnąć WinGrub, uruchomić go z prawami administratora i zainstalować Gruba z opcjami takimi jak na poniższym obrazku. Należy uważać, aby go nie zainstalować na dysku systemowym.

Po tym zabiegu instaler wykona kopię MBR i w jego miejsce wstawi swój kod. Przy starcie menu będziemy mieli 5 sekund na dokonanie wyboru, z którego bootloadera będziemy chcieli skorzystać (tzn SysLinux'a czy też Grub'a).

Proszę spróbować na starszych komputerach uruchomić menu korzystając z Grub'a.

Uwagi mile widziane.
Dołączone obrazki (kliknij, aby powiększyć)
-g4dos.jpg  
__________________
Pozdrawiam
Misiek4

Wydaje Ci się, że masz szybki dysk twardy/SSD? Dodaj go do rankingu i sprawdź czy jest najszybszy .
Misiek4 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 11.03.2014, 19:14   #385
neo184
Zarejestrowany
 
Data rejestracji: 11.03.2014
Posty: 1
neo184 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Cytat:
Napisany przez plikowieclol Podgląd Wiadomości
po wpisaniu komendy "root" pojawia się
Error 25: Disk Read Error
mam to samo, ale na prawie nowym sprzęcie: laptop lenovo G580
procek i3, dysk 1Tb-tradycyjny, 4Gb ramu ddr3, usb 3.0 i 2.0
na innym sprzęcie śmiga aż milo kilka hp , acery i asusy , nowsze i starsze.
jakiś pomysł aby zadziałało??
neo184 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 11.03.2014, 19:33   #386
Misiek4
____
 
Avatar użytkownika Misiek4
 
Data rejestracji: 26.05.2000
Lokalizacja: Tarnow
Posty: 1,738
Misiek4 jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>Misiek4 jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>Misiek4 jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
Sprobuj rozwiazania z postu nr 384
__________________
Pozdrawiam
Misiek4

Wydaje Ci się, że masz szybki dysk twardy/SSD? Dodaj go do rankingu i sprawdź czy jest najszybszy .
Misiek4 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 17.03.2014, 19:16   #387
doomek
Zarejestrowany
 
Data rejestracji: 17.03.2014
Posty: 4
doomek w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Witam.

Jak próbuję instalować win7 czy vistę z iso to wywala mi pytanie o sterowniki - skąd mam je wziąć ?
doomek jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 17.03.2014, 20:08   #388
badboy23
Stały bywalec ;)
 
Data rejestracji: 07.10.2003
Lokalizacja: Łódź
Posty: 118
badboy23 zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez doomek Podgląd Wiadomości
Witam.

Jak próbuję instalować win7 czy vistę z iso to wywala mi pytanie o sterowniki - skąd mam je wziąć ?
Jakie sterowniki? Zrób jak w poście 383.
badboy23 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 17.03.2014, 22:00   #389
doomek
Zarejestrowany
 
Data rejestracji: 17.03.2014
Posty: 4
doomek w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Wygląda to tak jakby problem był z firadisk - przed załadowaniem okna z instalacją pokazuje się command line gdzie mniej więcej jest coś takiego:

Kod:
Znaleziono napęd usb widosznu jako **** - flash aparatu zsałonił xD

Device node created install is complete when drivers are updated...
updating drivers for root/cdrinfo.pl/firadisk from F:\cdrinfo.pl\firadisk\firadisk.inf
devcon failed 
czeka aż obraz iso zostanie załadowany 
system nie może odnalezc określonej ścieżki
Potem coś przelatuje szybko ale jest jakiś:

failed install.wim

czy coś takiego

następne okno to prośba o sterowniki.
doomek jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 17.03.2014, 22:09   #390
badboy23
Stały bywalec ;)
 
Data rejestracji: 07.10.2003
Lokalizacja: Łódź
Posty: 118
badboy23 zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
A na jakim nośniku masz instalator? Pendrive czy HDD USB? USB 2.0 czy 3.0?
badboy23 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz na post

Tagi
bootowalny pendrive, instalacja, instalacja windows z iso, iso, menu, menu na pendrive, menu na usb, pendrive, samouruchamialne usb, usb, windows 10, windows 8, windows 8 na usb, windows xp z usb, windows7

Opcje związane z dyskusją
Tryby wyświetlania Oceń tę dyskusję
Oceń tę dyskusję:

Twoje uprawnienia:
Nie możesz rozpoczynać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz umieszczać załączników
Nie możesz edytować swoich postów

BB codeWłączone
EmotikonkiWłączone
Kody [IMG]Włączone
Kody HTML są Wyłączone

Teleport

Podobne dyskusje
Dyskusja Autor Forum Odpow. Ostatni Post
Windows USB/DVD Tool - co zrobić kiedy drań odmawia rozpakowania obrazu na USB Berion Komputery 2 03.06.2012 22:52
Windows i Linux na jednym pendrive Berion Komputery 9 09.05.2012 20:43
Nagrywanie pliku iso na DVD w Nero salo5 Dane 2 06.12.2006 18:00
Autorun na pendrive danielski12 Pamięć przenośna, pendrive, karty pamięci, dyski USB 19 20.10.2006 07:14
Tematy maturalne na Polski.. (przeciek z IRCa ;) Martin_TP Off topic 7 14.05.2003 23:20


Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 22:17.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2020, vBulletin Solutions Inc.