Powrót   Forum CDRinfo.pl > Archiwizacja - Dyski twarde, SSD, pendrive, karty pamięci > Pamięć przenośna, pendrive, karty pamięci, dyski USB

Pamięć przenośna, pendrive, karty pamięci, dyski USB Dyskusje poświęcone nośnikom danych wykorzystujących pamięć flash (karty pamięci, pendrive), podłączanych poprzez zewnętrzne porty USB/SATA/etc



Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post
 
Opcje związane z dyskusją Ranking: Ranking dyskusji: głosów 2, średnio 5.00. Tryby wyświetlania
Stary 27.02.2016, 19:29   #766
qrdziel
Bywalec
 
Data rejestracji: 16.01.2004
Lokalizacja: London
Posty: 50
qrdziel w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Nie zrozumieliśmy się.
Na pendrive kopiuję plik windows10x32x64.iso - ma powyżej 4GB dlatego wcześniej formatuję na ntfs.
Chę aby po uruchomieniu komputera Bootował się i pokazało menu, a w nim 2 opcje:
1 uruchom komputer z HDD
2 zainstaluj windows 10

i tu mam wiele pytań:

1. grub, syslinux, czy isolinux
2. co w menu - minimum
3. mbr GPT, UEFI czy inne?

ps. BADBOY znam wiele programów, które to robią z automatu - ale jak to zrobić z palca ??
qrdziel jest offline   Odpowiedz cytując ten post

  #ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec
 
 
 
Data rejestracji: 29.12.2008
Lokalizacja: Sieć globalna
Wiek: 31
Posty: 1227
 

CDRinfo.pl is online  
Stary 28.02.2016, 12:44   #767
badboy23
Stały bywalec ;)
 
Data rejestracji: 07.10.2003
Lokalizacja: Łódź
Posty: 118
badboy23 zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Dało by się bootować z drugiej partycji? Chciałbym zrobić drugą partycję na pendrive FAT32 uefi z windowsami 7,8.1,10. PS. Czy w tym menu może się odwoływać do drugiej partycji z obrazami iso?
badboy23 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 28.02.2016, 12:55   #768
Misiek4
____
 
Avatar użytkownika Misiek4
 
Data rejestracji: 26.05.2000
Lokalizacja: Tarnow
Posty: 1,738
Misiek4 jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>Misiek4 jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>Misiek4 jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
badboy23, powinno (nie testowałem) zadziałać odwołanie do (hd0,1), gdzie druga liczba jest numerem partycji (0=pierwsza partycja, 1=druga). Czyli np.
Kod:
configfile (hd0,1))/cdrinfo.pl/grub/menu.lst
__________________
Pozdrawiam
Misiek4

Wydaje Ci się, że masz szybki dysk twardy/SSD? Dodaj go do rankingu i sprawdź czy jest najszybszy .
Misiek4 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 28.02.2016, 13:04   #769
badboy23
Stały bywalec ;)
 
Data rejestracji: 07.10.2003
Lokalizacja: Łódź
Posty: 118
badboy23 zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Dzięki, a jak zrealizować grupa uefi na drugie partycji? Tylko jedna może być ustawiona jako aktywna BOOT.
badboy23 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 28.02.2016, 13:37   #770
Misiek4
____
 
Avatar użytkownika Misiek4
 
Data rejestracji: 26.05.2000
Lokalizacja: Tarnow
Posty: 1,738
Misiek4 jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>Misiek4 jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>Misiek4 jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
Z tego co sie orientuje, to z UEFI nie jest tak łatwo. Grub4dos nie współpracuje z UEFI. Ten temat był już poruszany na forum.

Jedyne rozwiązanie jakie znam, które pozwala na uruchamianie instalacji różnych systemów (z obrazów ISO) w komputerach z UEFI, to Easy2Boot. W przypadku Easy2Boot wymagana jest konwersja obrazów ISO do formatu .imgPTN, które po konwersji są montowane fizycznie jako partycja FAT32.

Więcej info na ten temat znajdziesz tutaj: http://rmprepusb.blogspot.co.uk/2015...y-systems.html
__________________
Pozdrawiam
Misiek4

Wydaje Ci się, że masz szybki dysk twardy/SSD? Dodaj go do rankingu i sprawdź czy jest najszybszy .
Misiek4 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 02.03.2016, 09:12   #771
grzesznymis
Zarejestrowany
 
Data rejestracji: 02.03.2016
Posty: 3
grzesznymis w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
menu-pendrive-cdrinfo_pl_2.13a uszkodziło mi dwa pendrivy.Tydzien temu na Kingston 8gb zainstalowałem to menu .Gdy chciałem dorzucić obrazy iso z systemami komunikat-brak miejsca na dysku. Więc odpusciłem sobie i format pendriva.Po tym tak zaczął świrować ,że glowa boli .Raz komp go wykrywał raz nie ,zwalniał transfery do tego stopnia ,że przerywało operacje. I poszedł w kosz . Wczoraj zainstalowałem menu na Sandisck 16gb ale ,że było pózno nic więcej nie robł.Dziś się okazuje ,że komp go nie wykrywa. Dwa koputery i nic. Ale goodram 32gb jest wykrywany.Wiec mam takie pytanie.Zbieg okolicznosci,ze te pendrivy mialy mi wlasnie teraz umrzec? W przeciagu tygodnie czy wina waszego menu? Bo dziwne ,że po instalcji menu umarly.
grzesznymis jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 02.03.2016, 09:33   #772
Misiek4
____
 
Avatar użytkownika Misiek4
 
Data rejestracji: 26.05.2000
Lokalizacja: Tarnow
Posty: 1,738
Misiek4 jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>Misiek4 jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>Misiek4 jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
Nie ma takiej możliwości, aby "menu" uszkodziło pendrajwa. Niestety, ale duża cześć pendrajwów dostępnych na rynku to produkty niskiej jakości i niestety ich czas bezawaryjnego działania jest krótki (piszemy to z autopsji).

Co do SanDiska, mam nadzieję, że to nie model Ultra USB 3.0 (4 sztuki padły nam w ciągu miesiąca).
__________________
Pozdrawiam
Misiek4

Wydaje Ci się, że masz szybki dysk twardy/SSD? Dodaj go do rankingu i sprawdź czy jest najszybszy .
Misiek4 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 02.03.2016, 09:55   #773
grzesznymis
Zarejestrowany
 
Data rejestracji: 02.03.2016
Posty: 3
grzesznymis w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Nie to napewno nie Ultra usb3.0 . Jakiś na B . A dlaczego po zainstalowaniu menu miałem "brak miejsca na dysku" ? Dlaczego wczoraj wieczorem było ok z sandiskiem a dziś już go komp nie widzi? Akurat pech chciał ,że oba peny trafiło własnie przy tym menu?Dziwne.
grzesznymis jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 02.03.2016, 10:00   #774
Misiek4
____
 
Avatar użytkownika Misiek4
 
Data rejestracji: 26.05.2000
Lokalizacja: Tarnow
Posty: 1,738
Misiek4 jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>Misiek4 jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>Misiek4 jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
Na te 3 pytania Ci nie odpowiem. Dodam tylko, że instalator menu instaluje dwa bootloadery, zakłada katalogi i kopiuje pliki. Czyli nie robi żadnych czarów. Instalowaliśmy menu setki razy na przeróżnych nośnikach i nie zdarzyło się, aby wystąpiły tego typu sytuacje.
__________________
Pozdrawiam
Misiek4

Wydaje Ci się, że masz szybki dysk twardy/SSD? Dodaj go do rankingu i sprawdź czy jest najszybszy .
Misiek4 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 02.03.2016, 11:54   #775
grzesznymis
Zarejestrowany
 
Data rejestracji: 02.03.2016
Posty: 3
grzesznymis w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
No akurat w czary nie wierzę -za stary już na to jestem .Nic trzeba kupić jakiegoś penka i na nim spróbować .
grzesznymis jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 02.03.2016, 12:04   #776
misiozol
Moderator
 
Avatar użytkownika misiozol
 
Data rejestracji: 26.10.2008
Posty: 5,818
misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>
Moze tak zanim kupisz "jakiegos" penka to pomysl ile faktycznie np. kosztuje ze 20zl za 32gb to cos jest z nim nie tak i podejdz do markowego sklepu bo bardzo prawdopodobne (a jesli idzie o mnie to pewniak) ze miales tanie podrabiane buble , czasami nawet podroby sprzedaja mniejsze sklepiki nawet o tym nie wiedzac w ktorych zeczywista pojemnosc jest mniejsza od wlasciwej
__________________
It’s true what you heard, I am a freak, I’m disturbed
misiozol jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 02.03.2016, 16:51   #777
qrdziel
Bywalec
 
Data rejestracji: 16.01.2004
Lokalizacja: London
Posty: 50
qrdziel w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Kiedyś też miałem uszkodzone gniazdko usb które paliło mi pendrive. Spaliłem 6 zanim zorientowałem się że to gniazdo. Pomierz napięcia.
qrdziel jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 06.03.2016, 00:56   #778
badboy23
Stały bywalec ;)
 
Data rejestracji: 07.10.2003
Lokalizacja: Łódź
Posty: 118
badboy23 zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Czy menu z tego forum będzie widziało drugą partycję na pendrive?
badboy23 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 06.03.2016, 00:58   #779
Misiek4
____
 
Avatar użytkownika Misiek4
 
Data rejestracji: 26.05.2000
Lokalizacja: Tarnow
Posty: 1,738
Misiek4 jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>Misiek4 jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>Misiek4 jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
Teoretycznie powinno.
__________________
Pozdrawiam
Misiek4

Wydaje Ci się, że masz szybki dysk twardy/SSD? Dodaj go do rankingu i sprawdź czy jest najszybszy .
Misiek4 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 06.03.2016, 01:09   #780
badboy23
Stały bywalec ;)
 
Data rejestracji: 07.10.2003
Lokalizacja: Łódź
Posty: 118
badboy23 zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Pytam bo Windows może widzieć tylko jedną na raz. Przerobiłem boot leader z windowsa 8.1 uefi i dodałem obrazy systemów iso. instalatory uruchamiają się w trybie uefi, chciałbym umieścić tu na drugiej partycji FAT32 i żeby grub odwoływał się do niej lub na odwrót.

Ostatnio zmieniany przez badboy23 : 06.03.2016 o godz. 02:44
badboy23 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz na post

Tagi
bootowalny pendrive, instalacja, instalacja windows z iso, iso, menu, menu na pendrive, menu na usb, pendrive, samouruchamialne usb, usb, windows 10, windows 8, windows 8 na usb, windows xp z usb, windows7

Opcje związane z dyskusją
Tryby wyświetlania Oceń tę dyskusję
Oceń tę dyskusję:

Twoje uprawnienia:
Nie możesz rozpoczynać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz umieszczać załączników
Nie możesz edytować swoich postów

BB codeWłączone
EmotikonkiWłączone
Kody [IMG]Włączone
Kody HTML są Wyłączone

Teleport

Podobne dyskusje
Dyskusja Autor Forum Odpow. Ostatni Post
Windows USB/DVD Tool - co zrobić kiedy drań odmawia rozpakowania obrazu na USB Berion Komputery 2 03.06.2012 23:52
Windows i Linux na jednym pendrive Berion Komputery 9 09.05.2012 21:43
Nagrywanie pliku iso na DVD w Nero salo5 Dane 2 06.12.2006 19:00
Autorun na pendrive danielski12 Pamięć przenośna, pendrive, karty pamięci, dyski USB 19 20.10.2006 08:14
Tematy maturalne na Polski.. (przeciek z IRCa ;) Martin_TP Off topic 7 15.05.2003 00:20


Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 13:55.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2020, vBulletin Solutions Inc.