Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Pamięć przenośna, pendrive, karty pamięci, dyski USB Dyskusje poświęcone nośnikom danych wykorzystujących pamięć flash (karty pamięci, pendrive), podłączanych poprzez zewnętrzne porty USB/SATA/etc |
|
Opcje związane z dyskusją | Ranking: | Tryby wyświetlania |
03.07.2017, 22:34 | #946 |
|
Czy jest już jakieś konkretne rozwiązanie problemu z instalacją systemu Windows 7 z poziomu menu gruba ? W czasie instalacji wyskakuje mi błąd o braku sterownika CD/DVD. Obraz wypalony na płycie, instaluje się poprawnie. Może jest to problem w skrypcie uruchamiającym instalacje ? Będę wdzięczny za pomoc przy wyeliminowaniu tego błędu. Sprawdzałem na 3 laptopach i na stacjonarnym, wszędzie ten sam błąd. Próbowałem wrzucić .iso do katalogu Auto-ISO, ale instalacja nie uruchamia się. Z góry wielkie dzięki.
Ostatnio zmieniany przez M4K : 03.07.2017 o godz. 22:37 |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
05.07.2017, 09:37 | #947 |
____
Data rejestracji: 26.05.2000
|
pqi: Sterowniki fira nie mają nic do tego. Nie jestem pewien (bo nie sprawdzałem), ale być może kwestią jest numer seryjny podany w AutoUnattend.xml.
m4k: Tutaj jest opisane w jakich sytuacjach instalacja Windows 7 nie zadziała. Podpowiem: nie zadziała na portach USB 3.0 oraz z pendrajwów "widocznych" w systemie jako pamięć nieprzenośna. Są metody, aby obejść ten problem, ale wymagają one ingerencji w obraz ISO systemu Windows 7.
05.07.2017, 11:53 | #948 | |
|
Cytat:
Plik edytowałem w folderze "FiraDisk", a plik w głównym folderze na pendrive - też "AutoUnattend.xml" za co odpowiada? tam widzę jest jeszcze inny klucz. Co zatem zrobić, aby zobaczył wszystkie wersje, nie tylko pro? Dopisanie kilku kluczy powoduje, że instalator się gubi i w ogóle nie przechodzi dalej. |
|
05.07.2017, 15:22 | #949 |
____
|
Znaleźć klucz, który pozwala na aktywację wszystkich trzech systemów. Wydaje mi się, że takie nie istnieją. Można też spróbować dorobić opcję wyboru klucza podczas instalacji. Ale to wymaga testów (czyli czasu, którego ostatnio brak).
05.07.2017, 15:51 | #950 | |
|
Cytat:
Mówisz, że można dorobić opcję wyboru klucza podczas instalacji - czy możesz mnie nakierować? Spróbuję to wykonać. |
|
07.07.2017, 09:08 | #951 |
____
|
W chyba najlepszym na rynku pakiecie Easy2Boot jest to idealnie rozwiązane. Klucze leżą w osobnych plikach i podczas instalacji wybierasz ten, który jest Ci potrzebny.
13.08.2017, 22:57 | #952 |
|
Witam, od jakiegoś czasu szukam złotego środka na przygotowanie pendriva serwisowego z narzędziami i instalacjami systemów od Win 7 do Win10, narzędzia to live Win8.1 np. Gandalf's , lub DLCD + do tego Linux Live.
Rozwiązanie w temacie wydaje się idealne, ale brakuje mi jednej dosłownie opcji, mianowicie jak przygotować pendriva abym miał możliwość uruchamiania go z poziomu zarówno z poziomu Biosu i UEFI ? Dziękuję za pomoc. |
14.08.2017, 00:33 | #953 |
Bywalec
Data rejestracji: 16.01.2004
|
Sformatować pod gpt, ale wtedy nie uruchomisz pod zwykłym biosem. Złotym środkiem są dwa pendrive.
Sent from my SM-N9005 using Tapatalk |
14.08.2017, 10:47 | #954 |
|
Istnieje możliwość przygotowania pendriva aby go odpalać z poziomu Biosu i Uefi, jest coś takiego jak dlcboot.com ale znowu zintegrowanie instalek Win 7/8 i 10 jest problemem.
|
09.11.2017, 16:13 | #955 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 15.08.2003
|
Witam
W menu 2.16 pojawil sie (lub po prostu pozostał) problem z obrazem win 10 creators fall pobranym z m$ przez mediacreationtool (MKT) Win7 na tym samym penie instaluje się tak jak przystało. To ja coś zepsułem, czy dla tego obrazu trzeba innej metody/edycji któregoś pliku? Wcześniejsza wersja win 10 creators działała mi z menu 2.13, więc po wcisnieciu tam nowego iso myslalem ze to problem z lapkiem, (np nietypowy kontroler usb) odpuściłem, i zainstalowałem ten os z pena przygotowanego przez MKT. Dzisiaj jednak próbowałem zainstalować 10 creators fall na starszej maszynie i efekt ten sam. Potem pobralem 2.16 i nie ma zmiany. Pobieram jeszcze starsza wersje windows, bo jak gamon po pobraniu nowej starą usunąłem. Instalacja kończy się niedomkniętym powershelem i informacją zdaje się o braku obrazu. Po przeskipowaniu shell sie zamyka i instalator dalej dziala no ale nie widzi napedu zródłowego/prosi o podanie sterownika. Wpis postaram się przeedytować jak będę coś więcej wiedział.
Bądź sobą, nikt inny tego za Ciebie nie zrobi Ostatnio zmieniany przez Robert de Clair : 09.11.2017 o godz. 17:23 |
09.11.2017, 17:32 | #956 | |
Nowy na forum
|
Cytat:
Dotyczy wersji 2.13 (w 2.16 jeszcze nie sprawdzałem) Hirensy 10.1 i 15.2 działają mi w auto iso DLCD 2014 3.0 i 2017 3.4 również Podobnie ubuntu, trinity, clonezilla, ampe, live ophcrack (tutaj trzeba recznie sciezke do tablic po zbootowaniu dac ale to sie zdarza takze po uzyciu CD)
13.11.2017, 17:17 | #957 |
Nowy na forum
|
reWitam: głupio tak pisać trzy posty pod sobą, ale nie mam możliwości edycji. Problem z creators fall wynikał z nazwy obrazu.
Podsumowując - wszystko gra. Jeśli ktoś z osób mających pieczę mógłby wkleić to sprostowanie jako edycję wypowiedzi 2 posty wyżej, byłbym zobowiązany.
24.11.2017, 06:36 | #958 |
|
Witam. Od niedawna korzystam z menu_pendrive-cdrinfo_pl_2.16 przede wszystkim do instalacji systemów Windows. Mam pytanie związane z tym MENU. Oczywiście wszystko działa mi poprawnie, system się instaluje z obrazu ISO, ale nie wiem czy można jakoś rozwiązać mój problem. Podczas instalacji systemu komputer musi się restartować. Problem w tym że po restarcie zawsze uruchamia się MENU z PenDrive. Czy mogę podczas instalacji systemu zrezygnować z uruchamiania MENU z PenDrive aby instalacja systemu postępowała dalej? Na chwilę obecną aby przejść do dalszej instalacji muszę wyjąć PenDriwe z USB. Czy jest opcja żeby podczas uruchamiania komputera można było wybrać czy chcę uruchomić MENU z PenDrive czy nie?
|
24.11.2017, 09:23 | #959 |
Nowy na forum
|
Jeśli Twój BIOS pozwala na tymczasowe wybranie urządzenia bootującego, to:
1 ustaw w biosie HDD/SSD jako pierwsze urządzenie 2 podczas bootu wcisnij przycisk odpowiadający za wybór tymczasowego urządzenia np ESC, F8, F10, F12 w zależności od tego jak fantazja poniosła producenta płyty. I wybierz pendrive z instalką systemu. 3 po pierwszym przeladowaniu zgodnie z ustawieniami BIOS komputer powinien odpalić się z HDD Jeśli Twój bios NIE ma bootowania tymczasowego 1 wejdz do biosu i ustaw pendrive jako pierwze urzadzenie bootujace 2 po instalacji systemu, pierwszym przeladowaniu wejdz do biosu i wybierz swój dysk jako urządzenie bootujące. Jest jeszcze trzecia sytuacja, kiedy BIOS widzi pendrive jako dysk, i jest w nim ustawiona kolejność bootowania z dysków, wówczas po pierwszym przeładowaniu musisz ustawić by HDD był tym dyskiem głównym. To nie jest tak, że włożony pendrive wymusza bootowanie się z niego, po prostu tak masz ustawione w biosie. Pozdrawiam
24.11.2017, 09:52 | #960 |
|
Jeżeli chodzi o BIOS to mam jeszcze problem z całkowitym opanowaniem poruszania się po nim a w szczególności opanowania wszystkich opcji tym bardziej że mam mały problem z angielszczyzną Mam ustawione tak jak widać na foto. Jak mam to ustawić inaczej? Tu nie chodzi tylko o instalację systemów, z mojego PenDrive korzystam dość często, i jak akurat zrestartuję komputer to zawsze zapomnę wyjąć PenDriwe żeby nie wystartowało z automatu botowanie z niego:
|
Opcje związane z dyskusją | |
Tryby wyświetlania | Oceń tę dyskusję |
|
|
Podobne dyskusje | ||||
Dyskusja | Autor | Forum | Odpow. | Ostatni Post |
Windows USB/DVD Tool - co zrobić kiedy drań odmawia rozpakowania obrazu na USB | Berion | Komputery - oprogramowanie i sprzęt | 2 | 04.06.2012 00:52 |
Windows i Linux na jednym pendrive | Berion | Komputery - oprogramowanie i sprzęt | 9 | 09.05.2012 22:43 |
Nagrywanie pliku iso na DVD w Nero | salo5 | Dane | 2 | 06.12.2006 19:00 |
Autorun na pendrive | danielski12 | Pamięć przenośna, pendrive, karty pamięci, dyski USB | 19 | 20.10.2006 09:14 |
Tematy maturalne na Polski.. (przeciek z IRCa ;) | Martin_TP | Off topic | 7 | 15.05.2003 01:20 |